Miniputterne fra AS Monaco har snavs på fingrene. Klubben fra fyrstedømmet er under udvidet overvågning af UEFA for brud på Financial Fair Play-regler. Men hvad så hvis de går hen og vinder Champions League? Ja, så vinder de såmænd bare. Læs Sports Executives beretning om økonomisk doping, der er ikke er så ulovlig, at det gør noget.

Pengehjulet i fodboldens store klubber ruller i højeste gear, når der denne uge fløjtes op til de afgørende kvartfinale-kampe i UEFA’s Champions League.

Og nøjagtig ligesom i forrige sæson risikerer en af de tilbageværende otte klubber en gigantisk bøde for at forsøge at snyde sig til succes via økonomisk doping i strid med det europæiske fodboldforbunds regler.

For et år siden var det Paris Saint-Germain, som skulle op imod Chelsea. I år det ligakollegerne fra AS Monaco, som skal forsøge at slå italienske Juventus ud. Altså to år i træk en kvartfinalist fra Ligue 1, som er under overvågning for brud på Financial Fair Play.

PSG tabte til Chelsea og fik en bøde på 60 millioner euro. Nu venter AS Monaco på dommen…

Foul eller well played

Skulle AS Monaco sensationelt gå hele vejen, så kan fodboldøkonomerne skændes om, hvorvidt det er foul played eller well played af monegaskerne. Men fair play er det næppe.

Klubben har sådan set bare udnyttet, at der i etableringen af Financial Fair Play-reglerne har været et langt tilløb for klubberne til at tilpasse sig, så de tidligt i forløbet kunne ’booste’ sig op niveau- og tabelmæssigt indtil nu, hvor hammeren begynder at falde.

I 2011 købte den russiske rigmand Dmitri Rybolovlev AS Monaco for angiveligt en euro, og klubben var i 2012/13-sæsonen helt nede og vende i Ligue 2. Den russiske ejer gik derfor shopamok og købte de to verdensstjerner Radamel Falcao og James Rodriguez, og så var det pludselig en helt anden klub rent spillemæssigt.

Men det var bare ikke bæredygtigt. Radamel Falcao alene stod til en årsløn på 14 millioner euro. Vildt nok for en klub, som i 2012/13 havde en omsætning på 15,1 millioner euro.

Altså med andre ord er AS Monaco nærmest arketypen på, hvad UEFA gerne vil undgå med indførslen af Financial Fair Play-reglerne. Og det har da trods alt allerede også haft den effekt, at James Rodriguez før denne sæson blev solgt til Real Madrid og Falcao udlejet til Manchester United for at ’please’ UEFAs regnedrenge i UEFA Club Financial Control Body (CFCB).

Det skal så vise sig i maj, når der træffes en afgørelse i sagen, om det lykkedes AS Monaco at undgå en kæmpebøde fra UEFA.

Tavshed fra UEFA

Sport Executive har forsøgt at få UEFA i tale. Dels fordi AS Monaco ikke selv offentliggør regnskabstal, men også for at høre UEFA om organisationens syn på, at man for andet år i træk har en kvartfinalist, som undersøges for brud på reglerne om økonomisk doping.

UEFA har desværre bare svaret i generelle termer, at CFCB fortsat overvåger de klubber, som har haft et for stort underskud, og som derfor er blevet bedt om at komme med yderligere detaljer om økonomien. Fodboldøkonom Jesper Jørgensen fra Deloitte forstår godt forsigtigheden:

”I sagens natur holder UEFA kortene tæt til kroppen, da afgørelsen i relation til FFP kan have voldsomme konsekvenser for en klub,” siger Jesper Jørgensen.

Den ekstra lille krølle på den hale er, at AS Monaco, mens de venter på afgørelsen, tjener styrtende med penge ved at være kommet så langt i Champions League. ’Business of Soccer’ har således estimeret, at fyrstedømme-klubben i hvert fald øger omsætningen med 54 millioner euro i år.

Det viser så også, at hvis det ender med en bøde, som den PSG og Manchester City fik på 60 millioner euro, så kommer det til at gøre ondt, selv for en russisk ejer som Dmitri Rybolovlev.

Fire klubber i Top 5

Fra Monaco tager vi tager helikopteren til overblikket over de otte klubber, som kæmper om at nå årets store finale og hæve trofæet i Berlin. Af de otte klubber er fire af dem med på Deloittes Top 5 over verdens bedst tjenende klubber i rapporten ’Football Money League’.

Det er Real Madrid, Bayern München, FC Barcelona og så sidste sæsons FFP-synder, PSG. En af dem ryger dog ud inden semifinalerne, da Barcelona og PSG skal dyste om en af de fire pladser.

Kigger man på tallene, så er forskellene vanvittigt store. Bayern München omsætter for 3,6 milliarder kroner og har et årligt lønbudget på 1,6 milliarder kroner og møder FC Porto med en indtjening på lidt over en halv milliard kroner og et i den sammenhæng noget mere beskedent lønbudget på 365 millioner kroner.

I alt er der seks klubber fra Deloittes Top 20 med i kvartfinalerne, da Juventus som nummer ti og Atletico Madrid som nummer 15 også er blandt de sidste otte i Europa. Dårligst i den disciplin er ikke overraskende AS Monaco, som havde en estimeret omsætning på 30 millioner euro i 2013/14.

Alene på matchday-indtægter er klubben fra det rige og skattefrie men befolkningsfattige fyrstedømme bagud med mange point. I 2012/13 tjente AS Monaco 0,7 millioner euro på kampindtægter, mens en klub, som modstanderen fra Juventus, tjener 41 millioner euro om året på kampdagen. Og det er endda under det halve af Real Madrid.

Polarisering gør CL kedeligt

Porto og Monaco er set med en økonoms øjne overraskelserne i dette års Champions League, men Jesper Jørgensen er kritisk over for årets udgave af fodboldens fornemste klubturnering, hvor de store klubber er blevet mega-rige, mens de andre klubber har svært ved at følge med.

”Jeg synes personligt, at Champions League i år har været mere kedeligt, fordi der også i den turnering er sket en polarisering, så gruppespillet er afgjort relativt tidligt. Det bliver givet vanskeligere og vanskeligere at overraske i den turnering. Men måske et par engelske klubber kan gøre det til næste år,” lyder det drillende fra Jesper Jørgensen over for de stortjenende engelske klubber, som har haft massiv fiasko i denne sæson med et farvel til Arsenal, Chelsea og Manchester City i ottendedelsfinalerne.

Ser man nærmere på rapporten ’Football Money League’, så er polariseringen da også til at få øje på. På ti år er omsætningen hos nummer et på listen steget med 291 millioner euro eller knap 2,2 milliarder kroner. Omsætningen på femtepladsen er steget med 259 millioner euro (1,9 milliarder kroner).

Og på 20. pladsen er omsætningen bare steget med 60 millioner euro, hvilket svaret til 448 millioner kroner.

Englænderne køber, men vinder ikke

Den engelske Premier League har fem klubber med i Top 10 og otte klubber med i Top 20 – og i øvrigt samtlige 20 klubber inde på Top 40 - på Deloittes pengeliste. På trods af det er det ikke så overraskende, at de ikke har en klub med i de kommende kvartfinaler, hvis du spørger Jesper Jørgensen.

”Nej, egentlig ikke. De har en meget kompetitiv hjemlig liga i forhold til de andre storhold. Det koster helt sikkert kræfter. Og det er ikke nok at have penge, man skal også bruge dem med omtanke. Som eksempel på manglende omtanke kan nævnes Liverpools køb af Mario Balotelli, og Manchester Uniteds mange køb af spillere i sommerpausen uden at involvere den nye manager, Louis Van Gaal.

Desuden skal Manchester City først lære at spille europæisk, og så skal man huske på, at England kun har en klub med i Top 5, og det er Manchester United, som ikke kvalificerede sig til Champions League i denne sæson,” siger han.

Deloittes Money League

Placering Klub Omsætning Lønninger Res. før skat Tilskuergennemsnit
1 Real Madrid 550 270 48 70.739
3 Bayern München 488 215 25 71.131
4 FC Barcelona 485 254 55 71.988
5 Paris Saint-Germain 474 220* -3,3* 45.420
10 Juventus 279 168 0,1 35.564
15 Atletico Madrid 170 75 - 39.975
- Porto 72,6 49 -38 -
- AS Monaco 30** 80** -50 -

REGNSKABSTAL 2013/14 for de 8 CL-kvartfinalister (mio euro)

Noter
* Paris Saint-Germains lønomkostninger er regnskabstal fra sæson 2012/13

** AS er budgetteret regnskab ud fra en fremskrivning af regnskabstal 2012/13, hvor klubben spillede i Ligue 2. Det er forbundet med stor usikkerhed, da klubben siden spenderede mange penge på spillere som Falcao og James Rodriquez. De er solgt eller udlejet før sæson 2014/15.