En ny kampagne, der skal sætte fokus på aldersgrænser og unge spillevaner, er netop lanceret. Målgruppen er blandet andet forældre og trænere i sport- og idrætsklubber.
Sport, Spænding og Spil er navnet på den kampagne, der i dag blev lanceret af behandlingsstedet Frederiksberg Centeret, DBU, DGI, DIF og Danske Spil*.
Man kan ikke se en fodboldkamp eller anden sportsbegivenhed på tv uden at blive mødt af flere forskellige reklamer for onlinespil, og mulighederne for at spille om penge er mange. Og derfor er det vigtigt, at børn og unge lærer at navigere rundt i de mange muligheder, så de ikke beskæftiger sig med voksenspil eller udvikler en problematisk spiladfærd, lyder det fra kampagnen Sport, Spænding og Spil.
"For de unge er spil en del af livet, som de møder på nettet og derhjemme. Men for nogle unge kommer spil til at handle om noget andet, når først de begynder at spille pengespil. Deres spilvaner udvikler sig i en forkert retning, hvor spillet ikke er underholdning og hygge længere. Et af de steder, det sker, er ude i sportsklubberne, og det er blandt andet dem, vi gerne vil nå med kampagnen, så det ikke ender galt," siger Morten Dalsgaard, direktør i Frederiksberg Centeret, i en pressemeddelelse.
"Pengespil er voksenspil, og det skal det blive ved med at være. Vi ved, at særligt unge drenge, der elsker at dyrke sport, kan være i risikogruppen for at udvikle ludomani senere i livet. Det skal vi gøre alt for at undgå, og derfor skal vi sætte ind med oplysning, inden de bliver gamle nok til at spille. Med denne kampagne forsøger vi at brede den viden yderligere ud. Det er vigtigt for os, at venner, forældre og trænere er opmærksomme på de unge, og taler med de unge, hvis de ser noget, der bekymrer dem," siger Susanne Mørch Koch, administrerende direktør i Danske Spil*, i pressemeddelelsen.
Sport, Spænding og Spil er ikke den eneste kampagne, der er lanceret i år, med fokus på spilforbrug. I sommers blev Spil til Stregen relanceret, og kampagnens formål er at skabe en god og sund kultur omkring sportsspil og eliteudøvere. For cirka en måned siden opdaterede Spillemyndigheden deres app "MitSpil", så man nu kan skabe et overblik over sit spilforbrug i appen.
Idrætsorganisationer: Trænere skal tale om spil
En del af kampagnen er henvendt til trænere i de forskellige sports- og idrætsforeninger. Formålet er ikke, at man skal gøre spil til noget forkert eller fordækt, men at man skal snakke om det ude i klubberne, så man kan forebygge eventuel risikabel spiladfærd.
"Vi ser kampagnen ”Sport, Spænding og Spil” som en oplagt mulighed for at få startet samtalen om spil ude i klubberne. Det er ikke forkert at gå op i at vinde. Det er heller ikke forkert at føle, at man ved noget ekstra om netop sin sportsgren, så man gerne vil vædde om det. Vi skal bare kunne tale om det," siger Søren Møller, formand i DGI, i pressemeddelelsen.
"Vi ved, hvor stort et arbejde klubbernes trænere gør i forhold til de unge spillere. Som fodboldtræner har man en unik position og en helt særlig viden om de unges hverdag, hvor man lægger øre til alt fra kærestesorger til problemer i skolen. Derfor spiller træneren ofte en væsentlig rolle i de unges liv, både som rollemodel og fortrolig. Og netop derfor er det vigtigt, at man som træner tager snakken med de unge om sport, spænding og spil og ikke mindst de skyggesider, der kan være," siger Bent Clausen, næstformand i DBU og formand for DBU’s Breddeudvalg.
Også hos Danmark Idrætsforbund er der opbakning til kampagnen. Her mener formanden, Niels Nygaard, at det er vigtigt, at der er en åben dialog om spil, da spil er mange steder i samfundet.
Gode råd til trænere i sportsklubber
- Vis interesse - Tal med de unge om deres spillevaner og vis interesse for dem. Det gør det nemmere for dem at komme til dig, hvis de udvikler et problematisk forhold til spil om penge.
- Vær opmærksom - Mister de unge på holdet fokus på sporten og deres præstationer, har de et ustabilt fremmøde, låner de penge af hinanden, eller har de konflikter på holdet? Vær opmærksom på dette og tal med dem om de observerede forandringer, der kan skyldes problematiske spillevaner.
- Vær klar - Tag ansvar og vær en positiv rollemodel. Fortæl bevidst og tydeligt om dine holdninger til pengespil, da det kan skabe tryghed.
- Forældre - Du kan opfordre de unge på holdet til at tale med deres forældre om deres spillevaner og hjælpe dem til at tale med forældrene om det.
Gode råd til forældre
- Vær nysgerrig - Skab gerne en kultur derhjemme, hvor dit barn kan tale om, hvad pengene bliver brugt på. Biografture, spil, mad, gaver eller noget helt femte? En åben og nysgerrig dialog om forbrug kan være med til at forhindre, at et eventuelt spilforbrug tager overhånd.
- Tag medansvar - Man skal være 16 år for købe lotterispil og skrabelodder hos en forhandler, mens man skal være 18 år for at spille online og købe sportsspil hos en forhandler. Har dit barn adgang til dit betalingskort eller ID til at købe spil, mens de ikke er gamle nok, har du som forældre et medansvar for dit barns spiladfærd og dermed også et ansvar for at sikre, at det ikke tager overhånd.
- Vær opmærksom - Har dit barn problemer i hverdagen, kan spil og væddemål bruges som en flugt fra virkeligheden. Stå til rådighed - også i de svære situationer.
- Vis interesse - For unge med risikable spillevaner kan det være en udfordring, at de ikke har nogen at tale med. Hav interesse for dit barns spillevaner - også før det er problematisk, da det kan gøre det nemmere for dit barn at tale med dig, hvis der udvikles problematiske spillevaner.
PDF'en med gode råd til trænere i sportsklubber kan læses her, mens PDF'en til forældre kan læses her. SFI's rapport "Pengespil blandt unge i Danmark 2007 - 2016" kan læses her.
Du kan læse mere om ansvarligt spil her, hvor der også er links til forskellige behandlingssteder.