Siden 2014 er antallet af klager over spiludbydere til Forbrugerombudsmanden steget markant, og 2019 kan meget vel blive et rekordår, viser en aktindsigt. I øjeblikket er otte sager til vurdering hos Forbrugerombudsmanden.
I perioden 2014 til 2018 har Forbrugermbudsmanden modtaget i alt 162 klager over spiludbydere fra borgere. Rekordåret indtil nu var i 2017, hvor der kom i alt 41 klager, og det er ikke utænkeligt, at 2019 kommer til at blive endnu højere.
En aktindsigt hos Forbrugerombudsmanden, som TV2 Østjylland har foretaget, viser, at der foreløbig har været 34 klager i 2019. I 2018 var der 39 klager i alt.
Overfor TV2 Østjylland bekræfter Danielle Brisson Berggreen, der er specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, at antallet af henvendelser til Forbrugerombudsmanden om landets 44 spiludbydere er stigende. Aktuelt har Forbrugerombudsmanden otte sager om de danske spiludydere til vurdering.
Antallet af reklamer kan være problematiske
Forbrugerombudsmanden ønsker ikke at referere til indholdet af klagerne, men tidligere på året har Forbrugerombudsmanden kritiseret to spiludbydere for deres markedsføring, ligesom flere medlemmer af Folketinget ad flere omgange har kritiseret antallet og indholdet af reklamerne.
På Aarhus Universitet mener klinisk psykolog og klinikleder på Forskningsklinikken for Ludomani, Thomas Marcussen, at spiludbydernes reklamer gør det sværere at være ludoman.
"Det fyrer op under en voldsom spilletrang. Og det kan komplicere behandlingen, for det er umuligt at undgå at blive konfronteret med reklamer, mens man går i behandling," siger han til TV2 Østjylland.
Mediet har taget en tilfældig fodboldkamp og talt, hvor mange spilreklamer, der blev vist i halvlegen. I alt 13 gange blev der vist en reklame for betting eller andre former for gambling i Superligakampen mellem Brøndby og AGF den 25. august 2019.
DOGA har ikke en plan for færre reklamer
Tidligere har spiludbydernes brancheorganisation, DOGA overfor BetXpert givet udtryk for, at antallet af reklamer for spilselskaber skal ned, og i det adfærdskodeks, som DOGA præsenterede i marts, stod der blandt andet:
"Udover at udarbejde klare rammer for spilreklamernes indhold, skal aftalen også sikre, at mængden af reklamer nedsættes, og at der sættes restriktioner på, hvilke sammenhænge de optræder i. Spilbranchen vil derfor arbejde for indgå en aftale med tv-stationerne, der skal sikre, at antallet af spilreklamer mindskes."
Men Morten Rønde fortæller til TV2 Østjylland, at det relativt klare mål endnu ikke har udmøntet sig i noget konkret. I stedet kigger udbyderne på, hvordan der reklameres.
"Vi vil gerne kigge på indholdet i tv-markedsføring. Og vi vil også gerne kigge på, hvornår tv-reklamerne bliver sendt, så de ikke bliver sendt direkte op ad unge-udsendelser og op ad kviklånsreklamer," siger han.