Danske Spils reklamekampagne "Fordi vi er oddsere" kommer ikke til at blive påvirket af det nye adfærdskodeks, som en enig spillebranche har vedtaget. Heller ikke selvom kodekset lader til at have strammere regler for at lokke med social accept.
Tre reklamer. I den ene kan en ung mand ikke få sig selv til at tage på hospitalet til sin fødende kæreste. I en anden vil en ung mand ikke lade sin kæreste komme på toilettet. Og i den tredje gider en ung mand ikke gå tur med sin kærestes hund og lader den tisse ud ad vinduet.
Fælles for dem alle er, at hver især foretrækker at se den sportskamp, de har spillet på. Og de tre reklamer har også det tilfælles, at de er en del af Danske Spils reklamekampagne "Fordi vi er oddsere".
Og direkte adspurgt fortæller administrerende direktør i Danske Licens Spil, Niels Erik Folmann, at han ikke mener, at reklamerne viser spil som noget, der er vigtigere end familien. Det skriver han i en mail til BetXpert.
Må ikke vise spil som noget, der tager forrang over familie
Efter flere måneders forhandlinger præsenterede den danske spillebranche i midten af marts et nyt adfærdskodeks, som skal sætte rammer for, hvordan og hvor meget spiludbydere på det danske marked må reklamere.
Et centralt punkt i kodekset handler om, at spiludbyderne i højere grad skal udvise socialt ansvar, når de udformer reklamerne. Blandt andet står der:
"Markedsføringsmaterialer må ikke vise spil som uundværligt eller noget, der tager forrang i livet, f.eks. over familie, venner eller professionelle eller uddannelsesmæssige forpligtelser."
I spillelovens § 36 stk. 5 står der:
"Markedsføring af spil må ikke have et indhold, der giver indtryk af, at deltagelse i spil fremmer en løsning på finansielle problemer eller giver spilleren social accept."
Ikke en lille, lukket klub
BetXpert har tidligere beskrevet, hvordan Danske Spil sammen med resten af spillebranchen er blevet kritiseret for at overtræde § 36 i sine reklamer. Ved den lejlighed udtalte pressechef Marie Grabow Westergaard til BetXpert, at Danske Spil ikke mener, at reklamekampagnen "Vi er oddsere" bryder loven.
"Loven er meget klar ift., hvad man må og ikke må i spilreklamer. Vi holder os på alle måder indenfor loven," sagde hun og fortsatte:
"Med 'Vi er oddsere' taler vi jo til alle dem, som oddser. Som jo ikke er to eller tre eller fire. Det er ikke en lille, lukket klub, som er særlig eksklusiv at blive medlem af. Det handler om, de mange 100.000 mennesker, der oddser hver uge. Vi er meget opmærksomme på lovgivningen. Vi viser et fællesskab i "Vi er oddsere", fordi vi netop mener, der er et fællesskab mellem dem, der spiller."
Og det argument mener den statsejede spiludbyder stadig gælder, selvom adfærdskodekset skærper de regler, der allerede er beskrevet i spilleloven.
Danske Spil: Reklamer viser ikke spil, som vigtigere end familien
På BetXperts spørgsmål, om hvorvidt det nye adfærdskodeks får indflydelse på kampagnen, svarer administrerende direktør i Danske Licens Spil, Niels Erik Folmann:
"Nej, det kommer vi ikke til at ændre, da vi ser vores koncept som udtryk for et inkluderende fællesskab - ikke som en lille, lukket gruppe."
Når BetXpert efterfølgende henviser til de tre nævnte reklamer og spørger til, om Niels Erik Folmann synes, at de viser spil som noget, der tager forrang i livet over familie, svarer han:
"Nej, det mener vi ikke."
Generelt tilfreds med adfærdskodekset på trods af mangler
Niels Erik Folmann er overordnet tilfreds med adfærdskodekset og peger blandt andet på, at der nu stilles større krav til, at spiludbyderne informerer om aldersgrænser og ansvarligt spilforbrug på tværs af kanaler og målretter markedsføring væk fra mindreårige - også på sociale medier.
Han betoner samtidig vigtigheden i, at kodekset er blevet skabt af en samlet branche, og at det kun er muligt at flytte barren for mere ansvarlighed i branchen, hvis alle aktører på markedet trækker i samme retning.
Som en del af adfærdskodekset har spiludbyderne aftalt, at der skal vises færre reklamer for spil i fjernsynet, men det er endnu ikke mundet ud i noget konkret, da der endnu ikke ligger en aftale med TV-stationerne klar.
Danske Spil har foreslået, at det blev en del af kodekset, at der ikke må reklameres under kampe, men det kunne der ikke blive enighed om blandt spiludbyderne. Niels Erik Folmann understreger dog overfor BetXpert, at Danske Spil vil fortsætte kampen for, at et forbud indføres. Det kræver dog, at resten af branchen vil være med.