Medlem af Folketinget for Enhedslisten, Søren Søndergaard, ønsker et marked med Danske Spil som eneste spiludbyder for at beskytte problemspillere og begrænse matchfixing. Han erkender dog, at det kan blive vanskeligt forslag at få gennemført.
Enhedslisten ser helst et dansk spillemarked, hvor statsejede Danske Spil er eneste spiludbyder. Det oplyser folketingsmedlem Søren Søndergaard til BetXpert.
"Som udgangspunkt mener vi, at det kun er en opgave for Danske Spil at udbyde spil i Danmark. Vi ved godt, at spiludbyderne betaler afgifter til staten, men det er vores udgangspunkt. Vi var jo også imod liberaliseringen af markedet i første omgang," siger han.
Søren Søndergaard har henover foråret og sommeren stillet Erhvervsministeriet og Skatteministeriet flere spørgsmål til mulighederne for at tilbagerulle liberaliseringen af spillemarkedet. Hver gang har det relevante ministerium svaret, at der ikke indtil nu har været tilfælde, der vil kunne retfærdiggøre en tilbagerulning, og at det er i alles interesse, at det danske spillemarked er frit og lovligt.
Vanskeligt at rulle tilbage
Søren Søndergaard peger på, at frygten for et stigende antal af problemspillere ligger bag Enhedslistens ønske om et marked med Danske Spil som eneste operatør.
"Det siger sig selv, at den private del af spilbranchen er på markedet for at tjene penge. Og de vil naturligvis forsøge at udnytte reglerne på området, så de kan tjene mest muligt. Udbyderne ønsker, at folk skal spille mest muligt. Derfor frygter vi, at det samlede antal spillere, der ikke har godt af at spille, stiger," siger han.
Han tilføjer, at EU-retten gør det vanskeligt at rulle monopolet tilbage, og at selv hvis dette var muligt, ville det stadig være nemt for problemspillere at spille hos udenlandske, licensløse udbydere online.
Korrumperer sporten
Søren Søndergaard understreger, at selvom de fleste godt kan finde ud af at administrere at spille, er det vigtigt at beskytte dem, der ikke kan styre det.
Og så mener han, at spil som udgangspunkt er ødelæggende for sport.
"Der er ikke tvivl om, at spil er årsagen til matchfixing. Det er jo ikke sådan, at først kom matchfixing, og så kom spil. Der er ingen tvivl om, at spil er så omfattende, og at man kan spille på så mange kampe og udfald - eksempelvis hvem der får det første hjørnespark - at det er med til at korrumpere sporten. Er det godt for folk? Er det en vej, vi ønsker at gå?," spørger han retorisk.
Kan ikke ændres fra Danmark alene
Men har det noget med liberaliseringen af markedet at gøre? Matchfixing vil jo finde sted alligevel. Der kan jo sagtens sidde en person i Asien eller Sydamerika og spille på en dansk divisionskamp og bestikke nogen af aktørerne i kampen, uanset om der er en eller 14 aktører på det danske marked.
"Det er fuldstændig rigtigt. Derfor er det, jeg udtrykker, også holdninger til noget, hvor der er grænser for, hvad man kan gøre. Og derfor handler det også om at ændre noget på verdensplan. Det er jo ikke bare noget, man kan ændre i Danmark," svarer Søren Søndergaard og tilføjer.
"Men analysen er, at jo lettere det er at spille, jo lettere det er at få adgang til spil, jo mere der reklameres for det, og jo mere synligt det er, des flere svage sjæle vil også blive fristet."
Spil er som tobak og spiritus
Partifælle Stine Brix har tidligere udtalt til TV2 Lorry, at Enhedslisten går ind for et forbud mod spilreklamer. Søren Søndergaaard mener, at der kan drages paralleller mellem reklamer for spil og reklamer for forbrug af tobak og alkohol.
"Det er ikke så forskelligt for andre ting, der er afhængighedsskabende, og som kan skade folks helbred. Vi går ikke ind for reklamer for cigaretter og spiritus, fordi det kan ødelægge folks liv. Af samme grund går vi ind for at begrænse spilreklamer mest muligt, fordi vi mener, at der er folk, der ikke kan administrere det. Dem, der ønsker at spille, skal såmænd nok finde ud af det alligevel, men der er folk, der ikke kan administrere det og bliver fristet mere, end de selv kan klare," siger han.
Inden sommerferien blev syv partier på Christianborg enige om en aftale, der bl.a. justerer i spilleloven og sætter loft over, hvor meget spiludbydere må tilbyde i bonusser. Enhedslisten og Alternativet var de eneste partier, der ikke var en del af aftalen. Det forventes, at aftalen bliver til gældende lov fra årsskiftet.