Knap 13.000 personer har registreret sig i selvudelukkelsesregistreret ROFUS, hvilket er et rekordhøjt niveau. Udviklingen vækker bekymring hos både politikere og Center for Ludomani. 

12.877 personer havde ved udgangen af 2017 registreret sig i Spillemyndighedens selvudelukkelsesregister, ROFUS.  Det er et rekordhøjt niveau sammenlignet med tidligere. Det viser tal fra Spillemyndighedens årsberetning

I antal er personer er stigningen på 4.055, hvilket svarer til en stigning på 46 procent. I gennemsnit kom der hver måned 338 nye personer ind i registeret i 2017, mens det for 2016 var 210 personer per måned. Stigningen vækker bekymring hos Center for Ludomani og hos Socialdemokratiet, skriver Jyllands-Posten

 

"De nye tal viser med al ønskelig tydelighed, at der er mange, som har problemer. De kan se, at pengene løber løbsk. Men på denne måde kan de måske få stoppet sig selv i tide. Det er et godt værktøj," siger Michael Bay Jørsel, der er leder ved Center for Ludomani, til avisen. 

"Jeg ser de flere ROFUS-registrerede som et udtryk for, at andelen af danskere med en decideret spilafhængighed er i en problematisk og kraftig stigning i disse år," siger Jesper Petersen, skatteordfører hos Socialdemokratiet. 

I årsberetningen skriver Spillemyndigheden, at stigningen formentlig skyldes, at tilsynsmyndigheden har haft TV-reklamer for ROFUS, ligesom at de også har markedsført app'en MitSpil, der skal hjælpe med at skabe overblik over ens spilforbrug. 

Politisk fokus på spilleloven

Mænd har den største repræsentation i ROFUS, hvor de står for cirka 75 procent af registreringerne.

Den størst repræsenterede aldersgruppe er de 20-29-årige, der står for 4.021 af registreringerne, mens aldersgruppen 30-39-årige står for 3.770 registreringer. 

Venstre ventes at komme med et udspil på spilleområdet i løbet af foråret, mens det også ventes, at der bliver indkaldt til forhandlinger om spilleloven blandt skatteordførerne. Her har flere politikere luftet, at de ønsker at begrænse spiludbydernes muligheder for at tilbyde bonusser, ligesom der også vil være fokus på spilleselskabernes markedsføring. 

DOGA: Fint med flere registreringer

Hos brancheorganisationen Danish Online Gambling Association (DOGA) mener man ikke, at stigningen nødvendigvis er et udtryk for, at der er flere med spilleproblemer. 

"Det er fint, at flere registerer sig, uanset om folk har et spilproblem eller ej. Der er en del mennesker, der registrerer sig i ROFUS-registeret, fordi de simpelthen ikke vil have mulighed for at spille og ikke nødvendigvis, fordi de har et problem," siger DOGAs direktør, Morten Rønde, til Jyllands-Posten

Når man er registreret i ROFUS med Nem-ID kan man blokere sig selv fra onlinespil hos spiludbydere med licens i Danmark for enten en midlertidig eller permanent udelukkelse. Registreringen gælder også for fysiske kasinoer i Danmark. 

 

I flere lande arbejdes der på at indføre lignende nationale selvudelukkelsessystemer. Det gælder blandet andet for Malta og Storbritannien, mens Italien tidligere på måneden lancerede et sådant system.

I lande, hvor der ikke er et nationalt selvudelukkelsessystem, skal man som forbruger udelukke sig selv hos hver enkelt spiludbyder.