Der er tilfredshed hos Center for Ludomani med den aftale mod spilafhængighed, som Regeringen og fire partier på Christiansborg vedtog i slutningen af juni. "Men det kan altid bliver bedre," siger centerleder Michael Bay Jørsel. Han advokerer blandt andet for, at der bør kigges grundigt på spiludbydernes marketing og reklamer.
Et loft over bonusser og omsætningskrav var det store dyr i åbenbaringen i den aftale med tiltag mod spilafhængighed, som Regeringen, S, DF, SF og R vedtog den 29. juni. Og den nye aftale, der efter planen skal træde i kraft ved årsskiftet, modtager overordnet rosende ord fra Center for Ludomani.
"Det er en glimrende aftale. Mange af de gode elementer, som aftalen indeholder, har vi igennem længere tid foreslået. Så vi er rigtig glade for, hvis det her går igennem. Det er godt for de pågældende spillere og for dem, der tidligere har været spillere, og det er godt for de pårørende," siger centerleder, Michael Bay Jørsel, til BetXpert.
Han bifalder især, at forvirrende og omfattende bonusordninger har fået særlig politisk fokus, men gentager i samme åndedrag den generelle kritik af bonusordningerne, han af flere omgange har luftet i medierne - herunder til BetXpert.
"Der er blevet strammet op på nogle forhold, hvor det har været tiltrængt. Det er vi tilfredse med. Men alting kan altid blive bedre. Eksempelvis er det godt, at der er kommet et loft over bonusser og gennemspilskrav, men skal man spille det igennem 10 gange, som der lægges op til i aftalen, kan det stadig blive til rigtig mange penge. I den bedste af alle verdener skulle bonusordninger helt forbydes," siger han.
Danske Spils, Unibets og Bet25s marketing er "lav" og "langt ude"
I den politiske aftale er det beskrevet, at partierne har identificeret en række reklamer, der lokker kunder med social accept. Det er i strid med Spillelovens §36. Partierne åbner i aftalen en mulighed for, at spiludbydernes marketing skal ændres og/eller begrænses i et endnu ikke defineret omfang, og det hilser Michael Bay Jørsel velkommen, mens han i skarpe vendinger kritiserer flere navngivne spiludbyderes marketingmetoder.
"Vi har adresseret det i 15 år. Når Danske Spil* i deres reklamer taler om, at "vi er alle oddsere", så er det i et forsøg på at lave en klan. Man er noget specielt. Vi tilhører allesammen en speciel gruppe. Vi er alle sammen oddsere. Når Unibet* direkte siger, at "du er noget specielt" og så samtidig har Brian Laudrup som lysende trofæ, som et dansk ikon, og man bruger ham til at lokke folk ind, så er det dybt uheldigt. I den bedste af alle verdener skulle man forbyde brugen af kendisser i reklamer for spil."
Han frygter, at flere vil lade sig lokke, hvis det er en kendt eller et idol, som agerer reklamesøjle for et spilprodukt.
"Det sker i Brian Laudrups tilfælde, og det er tidligere sket med Peter Schmeichel (for i Danmark nu hedengangne Tipico, red.). Bet25/Rød25 bruger Jacob Haugaard. Det er så lavt og så langt ude. Den type reklamer burde fjernes fra jordens overflade," siger han.
Bookmakere: Vi overholder reglerne
Hos Spillemyndigheden afviser kontorchef Jan Madsen at kommentere på konkrete sager, men han oplyser til BetXpert, at Spillemyndigheden er bevidst om anvendelsen af §36 og bruger den aktivt ved tilsyn - blandt andet når de modtager anmeldelser.
Hos Danske Spil* og Bet25 modtages kritikken fra Center for Ludomani med ophøjet ro.
"Vi mener, at vi overholder dansk lovgivning, og vi har ikke modtaget nogen anmeldelser om, at vi skulle have brudt loven," siger pressemedarbejder Anders Michael Kristensen til BetXpert.
Og hos Bet25 har piben nogenlunde samme lyd.
"Vi overholder alle de regler, der er på området. Hvis der skulle komme noget materiale eller nogle undersøgelser, som fortæller, at det er farligere for ludomaner, at vi som udbydere benytter kendte i vores markedsføring, og der deraf kommer et nyt sæt spilleregler, så vil vi naturligvis rette os efter dem. Det regelsæt, der er nu, er selvfølgelig det, som vi spiller efter," siger marketing manager Nikolaj Hagen.
Det har ikke været muligt at få en udtalelse fra Unibet*.
Logisk med et adfærdskodeks
Som en del af aftalen vil de politiske partier sammen med spiludbyderne udarbejde et såkaldt adfærdskodeks, der blandt andet skal sætte nogle standarder for, hvor meget spiludbyderne må reklamere, og hvornår samt hvad reklamerne må indeholde.
Michael Bay Jørsel synes, det virker som en fin løsning at tage branchen med på råd.
"Man kunne godt være mere autoritær, men det er fornuftigt at tage de forskellige aktører med på banen. Når alle er med til at træffe beslutningen, får den sandsynligvis en langt længere levetid, end hvis politikerne presser noget ned over hovedet på spiludbyderne. Eventuelle beslutninger, som bliver truffet hen over hovedet på aktørerne, vil risikere at møde overvejende modstand og måske endda også blive omgået på visse områder, siger han."
Han understreger samtidig nødvendigheden af, at kodekset bliver udformet, og at alle aktører overholder spillereglerne.
"Når jeg taler med de mennesker, jeg møder gennem mit arbejde, fortæller mange, rigtigt mange, hvor svært det er at fastholde egne beslutninger, når man bliver tæppebombet døgnet rundt af spillereklamer."