Nedtællingen er i gang til årets mest prestigefyldte tennis-begivenhed: Wimbledon 2009. Turneringen løber fra mandag formiddag til søndag d. 5. juli, og inden da er tre kvalifikationsrunder allerede blevet afviklet.
2009 er året hvor den forsvarende mester, verdensranglistens nr 1, må stå over: Nadal er knæskadet. Samtidig er det endelig året, hvor taget over Centre Court er kommet på plads, så hvis (eller rettere når) det begynder at regne, kan spillet fortsætte efter kun syv minutter.
Heller ikke i år er der udsigt til en ensformig turnering a lá Federers totale dominans i sin tid. Med en Djokovic som kvajede sig til French Open, svenskeren Söderling der fik finaleerfaring i Paris, og hjemmebanehelten Murray på lur, er der trods Nadals fravær lagt i kakkelovnen til masser af spektakulære øjeblikke og kræs for tennisfolket.
Men i sidste ende kan Kong Federer såmænd godt stå med kronen på hovedet - igen.
Vores tennismand David Stoltenborg står bag denne (og damernes) optakt, og vil i løbet af de to uger komme med herretip på denne side.
Wimbledon-optakt: Herrer
Herre-optakten består af:
• Græssæsonen 2009
• Mission Complete (Federer)
• Favoritter og outsidere
• Vidste du at...
• Tv-dækning og links
Græssæsonen 2009
Den prestigefyldte Queens Club turnering AEGON Championships fulgte umiddelbart i kølvandet på Federer´s sejr over Søderling i French Open-finalen dagen forinden. Turneringen bar præg af en del markante afbud, men samlede alligevel så stærke navne som Murray, Roddick, Simon og Monfils fra verdensranglistens top 10. Sammen med de to førstnævnte skulle vi se overraskelsen Ferrero samt Blake i semifinalerne. Spanieren blev nemt overtrumfet af Murray, mens en skade tvang Roddick til at opgive allerede i første sæt mod amerikaneren. I finalen var Murray for stærk for Blake, og med en 7-5 6-4 sejr kom han godt i gang med forberedelsen til sæsonens helt store mål, Wimbledon.
Sideløbende blev der spillet Gerry Weber Open i tyske Halle, og hjemmebane så ud til at have stor betydning, da den ene semifinale var en ren tysk en af slagsen mellem Kohlschreiber og Haas. Haas tog det længste strå med en tie-break sejr i afgørende sæt, og kunne se frem til vinderen af Djokovic-O. Rochus. Det blev en snæver to-sætssejr til serberen, der kom ind til finalen som favorit, men overraskende tabte 6-1 i tredje sæt til hjemmebanespilleren. Turneringens største skuffelser var uden tvivl Verdasco, Tsonga og Berdych som tilsammen kun vandt to kampe.
Der spilles i skrivende stund to mindre turneringer: Ordina Open i s-Hertogenbosch, Holland samt AEGON International i Eastbourne, England.
I Holland er de tre topseedede spaniere Verdasco, Robredo og Ferrer alle slået ud. Tilbage i semifinalen som afvikles efter denne optakts forfattelse, står Sluiter, Schuettler, Pastor og Becker.
I England er topseedede Andreev fældet allerede i første runde, men en anden russer, Tursunov, har overtaget favoritrollen, som andenseedet. Indtil videre ser det meget godt ud for ham, da han har booket billet til semifinalen med en to-sætssejr over Istomin, mens Dancevis, Santoro og Garcia-Lopez er de øvrige semifinalister. Også her spilles de resterende tre kampe efter optakten er færdiggjort.
Den ultrakorte græssæson blev omtalt ved en af sidste års optakter ( http://www.betxpert.com/artikel/wimbledon-herrer-before-the-draw ), så det er overflødigt at skrive flere gnavne kommentarer til det emne…
Mission Complete (Federer)
Betegnelsen dækker over Roger Federers karriere, der med grussejren i French Open kan omtales som komplet, da alle fire Grand Slam-turneringer nu er i hus, dvs. ud over den franske turnering: Australian Open, Wimbledon og US Open (dog ikke i eet og samme år – i så fald ville det være en ægte Grand Slam). Efter Paris-triumfen mente han selv at det var sidste gang man fik set ham så emotionel efter en finalesejr, da intet nu længere kan gøre ham så overstadig. Store ord af en stor spiller, der siden entréen på verdensscenen tilbage i 1998 nærmest ikke har kigget sig over skulderen og skævet til sine konkurrenter, i jagten på den fortsatte udvikling som tennisspiller.
Nogle kalder endda ikke bare hans rekordliste, men selve hans tennisspil, komplet. Andre hævder at man aldrig vil kunne blive en komplet sportsmand lige meget hvilken idræt man i øvrigt dyrker, men alle er enige om at Federer bør bliver talt med når snakken falder på historiens bedste spiller. ”Så tæt på komplet som man kan komme” bliver ordlyden herfra, med henvisning til hvert enkelt aspekt i tennisspillet som Mr. Federer mestrer. Forhånden, baghånden, slices, stopbolde, smash, baghåndssmash, flugtninger osv. er alle slag schweizeren har i sit arsenal. Når man derpå tillægger andre værdier som psyke, kontrol, selvtillid, fysik - og han evner at kombinere det hele i selv de store kampe - så nærmer man sig det perfekte.
Også uden for banen er han elsket og hædret. Som ambassadør for tennissporten verden over gør hans udstråling, karisma og charme ham til en vellidt skikkelse på diverse direktionsgange, og han er værdsat af både dommere, officials og turneringsdirektører. Det vigtigste er dog nok stadig det mest jordnære, det folkekære publikum, som han også har tag i over alt hvor han optræder – ingen kunne finde på at buhe af schweizeren.
Kun Fred Perry (1935), Don Budge (1938), Rod Laver (1962), Roy Emerson (1964) og Andre Agassi (1999) har tidligere vundet alle de fire Grand Slam´s, så den lille eksklusive klub har fået et nyt medlem. Mon ikke den næste bliver Nadal?
Desuden har Federer ikke spillet en eneste sæson siden Wimbledon-sejren i 2003 uden at vinde en Grand Slam-turnering.
Som en lille siderekord, har Federer med French Open sejren nøjagtigt tangeret Pete Sampras 14 vundne Slams, sat tilbage i 2002. Skulle det lykkedes ham at vinde blot én mere vil han være den mest vindende spiller i historien i de store turneringer, så motivationen bør ikke være helt forsvundet trods alt. Vinder han denne 15 meriterende sejr vil han nærmest have bevis på at være den bedste tennisspiller verden har set, men i opposition til dette vil altid stå eftermælet fra rivaliseringen mellem ham og Nadal – to tidsaldre i tennis – som han tabte.
Kun på grund af Nadals skade kunne Federer komme til fadet og få fingre i French Open trofæet, vil mange påstå, da Nadal indtil Søderling-kampen ikke havde tabt en eneste kamp nogensinde på Roland Garros-anlægget. Desuden var Federer dele af vejen tilsmilet af lodtrækningsheldet, flere stormøder undgik han, før end han uundgåeligt skulle møde overraskelserne på finaledagene, hvor især svenskeren var fuld af forventningspres og tynget af nerver. En letkøbt sejr, men en sejr er vel en sejr, og de mange fem-sætskampe han var igennem undervejs vinder også om en mand der forstod at kæmpe – sådan som nogle af de største i historien bliver husket.
Det plejer blot ikke at være for kampåndens skyld man sætter sig til rette i sofaen for at følge Federer, nærmere hos Hewitt, Henman, Monfils, Santoro og Gonzalez. Man er blevet forvænt til at han disker op med det sublime i hvert eneste parti han deltager i, og man værdsætter ikke på samme måde fightersejrene, der gik ligesom et eller andet galt syntes man at tænke.
Hvad det var, kan man så fundere over nok så længe, men mit bud er at der med Nadal´s indtog og den ekstra fysiske dimension toptennis´en har fået, er opstået en kamp for at vinde i tennis på to forskellige måder, som vi seere elsker at se blive udfordret af hiananden: Nadals powertennis helt ud til linjerne på hvert eneste angrebsslag og en defensiv der er som en mur at spille op ad for at blive vendt til et vinderslag så snart modparten ikke laver et nærmest perfekt slag. Denne spillestil overfor Federers kælne boldbehandling og overdrevne lethed ved at flytte bolden rundt meget nærmere netkanten end Nadal´s topspin i de lange dueller, og en teknik der vil kunne få de fleste spillere til at give op på forhånd.
Udfaldet af denne magtkamp blev at udfordreren Nadal har vundet dobbelt så mange kampe over modparten, altså en meget klar sejr. Kontrasten mellem dette og schweizerens herredømme i 00´erne er til at tage og føle på, og han mistede sågar tennistronen ved at tabe sin ”hjemmebaneturnering” i finalen ved sidste års Wimbledon. For første gang i umindelige tider var verdensranglistens førsteplads ikke Federer´s, og dette skete inden han fik sat trumf på og vundet sin 14. Slam-sejr ved en ”afbudsramt” turnering.
Kritikkerne mener således fortsat at han har noget der skal bevises hvis han skal regnes for den største inden for sin sport, ligesom Pelé, Woods, Schumacher og Armstrong der har været suveræne i andre idrætter.
Favoritter og outsidere
(Seeded 2) Roger Federer
Efter sine ”fem på stribe” i årene 2003–2007 er det nu Federer igen skal vise at det er ham der hersker i denne turnering. Det har han da også fremragende muligheder for, med Nadal ude.
Han må have alt den selvtillid han kan ønske sig, med French Open-gevinsten i bagagen og tonsvis af motivation for at få verdensranglistens førsteplads tilbage. En ting han dog nok aldrig når er en rigtig Grand Slam, altså at vinde de fire Grand Slam-turneringer i samme kaldenderår. Men det rager ham nok en høstblomst hvis han kan få lov at gå hele vejen i denne turnering en gang til og modtage publikums hyldest på et propfyldt Centre Court.
Program såfremt seedningerne holdes: Lu, Garcia-Lopez, Kohlschreiber, Søderling, Verdasco, Djokovic, Murray.
(3) Andy Murray
Skotten har virkelig alle tiders chance for at slå sig navn fast med syvtommer søm på de britiske øer for altid, han er faktisk den med størst chance for at true Federer hvis man skal tro oddsene på ham. Kun omkring fire gange pengene inden turneringsstart får man igen, og undgår han at snuble i bananskrællen undervejs, vil han nok opleve en massiv tilskuertilslutning, som ingen andre ville få mod Federer i en finale. Om han når så langt er ganske vist usikkert, for han har før stået på dørtærsklen til noget rigtig stort uden at have indfriet forventningerne alligevel.
Dette er dog sæsonens erklærede store mål, så mon ikke koncentrationen vil være i top til alle kampene? Får han sit spil til at glide og returneringerne til at sidde, kan han blive et rigtig ubehageligt bekendtskab i de afgørende kampe.
Program såfremt seedningerne holdes: Kendrick, Gulbis, Troicki, Safin, Simon, Del Potro, Federer.
(4) Novak Djokovic
Serberen har om nogen også noget han skal bevise. Han har ikke været den store græsspiller, men med det alt for tidlige nederlag i French Open til Kohlschreiber, har det ligget i luften at han vil gøre sit til at præstere i sommerens store Grand Slam-begivenhed. Opvarmningsresultaterne virker dog ikke for lovende som man kan læse andetsteds i optakten, men alligevel er det generelt høje niveau med til at gøre ham til den tredjestørste favorit.
Men skal han være med til sidst, skal han fra start ind og spille med på rigtig græsmanér, så han er klar til de store møder. Han har ikke som de andre, mere græsvante favoritter, tiden til at spille sig i form.
Program såfremt seedningerne holdes: Benneteau, Greul, Fish, Robredo, Del Potro, Federer, Murray.
(6) Andy Roddick
Den fjerdestørste favorit er den femteseedede amerikaner Andy Roddick. Hardhitteren har været på retræte gennem lægnere tid, men oplever fra tid til anden en lille opblomstring. En sådan kunne sagtens tænkes at komme til Wimbledon, hvor han har gode minder og en masse erfaring med flere finaledeltagelser. Han mener også selv at han er en anderledes person nu, efter han er startet med sin nye træner Larry Stefanki, og derudover er blevet gift.
Og er der nogen der kan koge op under publikum med serveesser i læssevis, så er det stadig Roddick.
Program såfremt seedningerne holdes: Chardy, Kunitsyn, Melzer, Davydenko, Del Potro, Murray, Federer.
(5) Juan Martin Del Potro
Den unge argentiner var så tæt på til French Open at stå med alle kort på hånden, men i stedet blev hans præstation nærmest fortrængt i glemslen i al virakken om Federers rekorder og Søderlings overraskende finaledeltagelse. Nu hedder det Wimbledon, og selv om han bygningsmæssigt burde kunne klare sig fortrinligt, er han stadig sydamerikaner med hang til grustennis.
Han bliver exceptionelt spændende at følge, og hans udvikling er gået fra at være semi-god i mindre turneringer, til rigtig god i disse, til i denne sommer en overgang at have været favorit til French Open-sejr (da han førte undervejs mod Federer)…
Del Potro har overtaget Nadals lodtrækning.
Program såfremt seedningerne holdes: Clement, Hewitt, Tursunov, Ferrer, Roddick, Murray, Federer.
Vidste du at…
• Den franske publikumsyndling Monfils desværre har trukket sig med en skade?
•
• Den totale præmiesum er steget fra 750.000 £ til 850.000 £ i forhold til sidste år for både herrer og damer?
• Det kun tager syv minutter at rulle skydetaget på og af?
• Tilskuerrekorden for en normal afviklet turnering er 476.711 fra 2001?
• Der skulle 290 millioner tennisbolde til at fylde Centre Court mens taget var på?
• Der er bygget en ny Court No. 2, med plads til 4000 tilskuere?
• …og derfor er alle numre op til 12 flyttet et hak, men heldigvis stadig ingen court 13?
• Du kan finde blogs på den officielle hjemmeside www.wimbledon.org?
• Pete Sampres er stadig den mest vindende med 7 titler i single sammen med Renshaw?
• Martina Navratilova har vundet flest damesingler med 9 stks?
• Becker kun var 17 år og 227 dage da han vandt Wimbledon som den yngste?
• Gore var 41 år og 182 dage da han vandt Wimbledon som den ældste?
• Wood i 1927 deltog kun 15 år og 231 dage gammel som den yngste nogensinde?
• Ritchie i 1926 deltog 55 år og 247 dage gammel som den ældste nogensinde?
• Navratilova har spillet flest kampe af alle med 326?
Tv-dækning og links
Tv-2 Sport har som den eneste danske kanal rettighederne til at vise direkte billeder fra Wimbledon 2009, og med intens dækning fra morgen til aften turneringen igennem, skulle der ikke være noget til hinder for at bruge timevis foran skærmen! Anders Sigdal og eks-tennisspiller Kenneth Carlsen er studieværter.
På denne officielle turnerings-side dækkes alle point i turneringen direkte.
For yderligere info tjek Betxperts egen statistiksektion og tennis-livescore.
Af andre relevante internet adresser kan anbefales:
Den officielle ATP-hjemmeside med overblikket, tophistorierne og diverse ranglister mm.
Den officielle WTA-hjemmeside med overblikket, tophistorierne og diverse ranglister mm.
Annonce - Denne side indeholder reklamelinks*. Spillemyndighedens hjælpelinje: stopspillet.dk
Selvudelukkelse: rofus.nu | Spil ansvarligt | 18+
Selvudelukkelse: rofus.nu | Spil ansvarligt | 18+