Her er Torben N. Sørensens personlige konklusion på det betting-projekt der endte med en tilbagebetaling på 90,2% og en bankrulle der blev 13% mindre...


Tid for en noget mere alvorlig, samt personlig, sidste-gennemgang af Torben N. Sørensens afsluttede Betting-projekt her på BetXpert. Visse ting mener Torben at have fået ud af at gå planken ud og tvunget sig selv til en kritisk stillingtagen og evaluering af projektet og hans personlige betting, ting som han kan bruge fremover. Bl.a. at det ikke altid er nemt at kæmpe med eget ego og personlige stolthed...

Temmeligt Neutralt Set”... eller måske ”Tæske Negativt Sagt”... eller måske endda ligefrem ”Totalt Nonsens Studie”... det er ikke helt klart, hvad ”TNS” egentligt stod for i min foregående artikel Betting-projekt: TNS tager Torben i skole”, men uanset, så skal man ikke undervurdere brugbarheden af at få ens betting-regnskab, resulater og spil-mønstre sat under lup af en rutineret og vidende bettor. Det kan være særdeles brugbart, også selvom man ikke nødvendigvis er enig i hans konklusioner, for om ikke andet så kan en sådan analyse foretaget af en anden person end én selv ofte åbne øjnene for potentielle problemer i ens betting, som man selv måske ikke har indset.

Så selvom en sådan ”anden parts”-analyse ikke nødvendigvis altid får nogen direkte indflydelse (læs: ændringer) for ens spil umiddelbart, så er et sådant regnskabs- og analyse-feedback sjældent spildt, da der tit og ofte kommer ting frem, som man enten ikke selv har fået øje på, eller alternativt (og værre, men ganske menneskeligt) ting, som man af hensyn til eget ego indtil nu har lukket øjnene for.

Sidstnævnte problem-stilling skal man ikke undervurdere. Og det er bestemt også relevant, når jeg kigger på min egen person og min egen betting.

Med det mener jeg, at jeg, uanset hvor følelses-koldt jeg ellers gerne vil agere, har følelser med i min betting... desværre... for jeg ville gerne undgå dem totalt, men det er ikke altid helt nemt.

Sat mere på spidsen mener jeg med det to ugers betting-projekt og den efterfølgende (imaginære alter ego-) samtale med TNS at have fået (yderligere) fokus på tre ting.

Ansigts-tab?”

Den væsentlige er, at jeg faktisk troede, at mit ”uheld”, hvad angår internationale klubkampe – Champions League og Europa League – var nået til en ende, da jeg i anden halvdel af 2012 præsterede fornemt godt på disse, men hvis man skal tage notam af det to ugers betting-projekt (okay, det er gået lidt bedre på den private front her i denne umiddelbart overståede midtuge efter projektets afslutning, men alligevel...), så er det ikke tilfældet – tværtimod!

Betting-projektet sluttede med minus 26 units præcist. Af dem kom godt 7 minut-units i Champions League,  knapt 5 minus-units i Europa League og knapt 6 minus-units i Copa Libertadores, altså i alt næsten 18 units på disse tre turneringer værende langt størstedelen af projektets underskud.

Copa Libertadores er jeg i min personlige betting og på den længere bane ikke nervøs ved overhovedet, da den her generelt viser et meget solidt overskud. Anderledes stiller det sig imidlertid med de europæiske Champions League og Europa League (og det især med Champions League).

Efter et langt og alvorligt kig i spejlet må jeg indrømme, at den stædighed, som har tjent mig godt i andre elementer i min betting, måske har gjort det modsatte i disse CL & EL-kampe. Jeg har over længere tid – vi taler om adskillige år – insisteret på, at jeg simpelthen skal være god i disse kampe. Det primært fordi, at det var jeg bevisligt med meget højt overskud til følge for år tilbage, men jeg har også en anden sekundær årsag mistænkt for at spille ind... prestigen i disse høj-profilerede kampe... og mit ego forbundet med denne prestige...

Nu må man ikke misforstå. Jeg taler ikke så meget om prestige udadtil, jeg taler om min egen prestige overfor mig selv... Det ér en hård pille at sluge, hvis jeg må indrømme, at jeg ikke kan finde ud af at odds-vurdere en kamp som f..eks. Manchester U-Real Madrid, det ikke kun fordi jeg for år tilbage var god til den slags, men også fordi der er så megen prestige omgærdende den slags opgør. Det vil ganske enkelt være et ”ansigts-tab”, hvis jeg over for mig selv må indrømme, at jeg bare skal springe den slags kampe over.

Dette er selvransagende og ikke helt nemt at nå til rette med for Torbens ego... ikke desto mindre er det sådan, det må være.

Nu er jeg ikke tilhænger af på noget tidspunkt at ændre ens betting-profil totalt over-night, og en 14 dages periode ér også alt for lidt at konkludere på, problemet mht. til europæiske cup-kampe er imidlertid, at det måske ikke er den nyligt overståede 14 dages betting-projekt-periode, som var for kort, men det foregående halve års Europa Cup-resultater, som var målt på en for kort bane... det menende, at går jeg et år tilbage med disse kampe, ja så vil bund-linien på dem være meget mere lig med tendensen i den nys overståede 14 dagens betting-projekt-periode, end med efteråret 2012... værd at tænke over for mig.

Hvad jeg vil gøre i min personlige betting, er følgende: Jeg vil fortsætte sæsonen ud med den profil og den staking, jeg har sat mig for, men ændrer tingene i resten af foråret sig ikke til det bedre, så vil jeg til næste sæson efter sommerpausen skære voldsomt i mine Europa Cup-væddemål, det både hvad angår antallet af kampe samt antallet af units – det ikke mindst, når det kommer til forårets knald-eller-fald-kampe (det kan jo tænkes, at jeg fortsat kan lave overskud på efterårets gruppekampe, og at det blot er i forårets cup-fase, det går galt – det er en mulighed i hvert fald – og desuden kan det tænkes, at jeg bare skal droppe Champions League og køre videre med Europa League). Uanset, jeg vil konkludere på dette efter foråret er overstået.

Hvis det bliver tilfældet – at resten af foråret giver underskud på disse kampe – så bliver det en hård pille at sluge for min egen betting-stolthed, no doubt, men økonomien skal være i højsædet, og længere er den sådan set ikke.

Favorit-linier

Der var tre ting, som jeg har fået øjnene op for. Den ene var internationale klub-kampe, den anden er, at jeg, når jeg spiller favoritter, så tager jeg måske ikke favoritterne på en høj nok linie.

Forklaring: Dette ikke så meget i liga-kampe, men jeg bliver af og til lidt skræmt over, at en eventuel favorit, som jeg ellers generelt finder værdi i spil på, måske ikke behøver at vinde med flere mål, hvorfor jeg tenderer til ofte at tage dem på blot en lav -0,5, -0,75 eller -1-linie, selvom markeds-linien tættest på odds 2,00-pejlemærket måske var -1,5.

 

Det er evident, at med min strategi, så vinder man flere bets, men det betyder ikke nødvendigvis det samme, som at det er godt for bundlinie-resultatet.

Jeg har efterfølgende kigget længere tilbage i mit regnskab med henblik på netop dette, sammenlignet med de alternative linier/odds og efterfølgende resultater, og jeg mener faktisk at kunne spotte, at jeg har sat til på at spille favoritter på for lave linier. Der kan være god ræson i f.eks. at tage blot et Asian Handicap -0,5 eller et ”almindeligt 1-tal” på en stor hjemmebane-favorit, men som oftest, og dette bør ikke komme som nogen overraskelse for rutinerede bettor’ere, så er værdien som regel højest i området 1,70-2,35, altså omkring odds 2,00-pejlemærket.

Konklusion: En lille reminder til mig selv om ikke atid at være bange for at back’e favoritter på højere handicap-linier.

Den svære staking

Så er der den tredje ting, som jeg har noteret mig, og som kræver årvågenhed – min staking.

På den længere bane, dvs. set over flere sæsoner, er jeg fint tilfreds med min staking-strategi, men det er faktisk ikke kun i den to uger lange Betting-projekt-periode, min staking viste sig dårligere end flat-betting. Ved en nærmere granskning af mit personlige regnskab viser det sig at have forholdt sig sådant i nu godt et halvt år.

 

Når tingene går godt, plejer staking at være fint, går det skidt, ja så tilskynder staking typisk større tab. Dette som regel, men dog ikke altid. Uanset, jeg er ikke nået til nogen endelig konklusion af, at jeg bør ændre min staking-differentiering, men jeg vil have fokus på dette i løbet af foråret med henblik på muligvis at ændre min politik på området til næste sæson, altså efter sommerpausen.

En væsentlig faktor spiller dog ind. Jeg sætter ganske mange af mine væddemål tidligt anticiperende, at odds, når vi er nået frem til f.eks. weekenden, vil falde. Dette er en fin strategi, men der er visse indskuds-begrænsninger. Efterhånden, som min rulle har vokset sig større, så er det blevet vanskeligere tidligt at få matchet de indskud, jeg måtte ønske at gøre. Endnu er det intet problem i ligaer som den engelske Premier League, den tyske Bundesliga, Italiens Serie A eller Spaniens Primera Division, men allerede nede ved Europas vel femte-bedste/-største liga, Frankrigs Ligue 1, begynder der ved tidlige spil, f.eks. tirsdag til en weekend-runde, at melde sig limit-problemer.

 

Limits hos den Asian-bookie, som har højeste odds tirsdag på Ligue 1, er måske omkring 1.000 € pr. bet, og selvom man hos Asian-bookierne altid kan sætte flere på hinanden efterfølgende bets, så bliver oddset mellem indskuddene ned-justeret, det da især hvis der er tale om netop tidlige bets.

Dette er så småt begyndt at spille ind i min betting – og problemet bliver endnu mere udtalt, jo ”mindre” ligaen er – og det forklarer til en vis grad, hvorfor mine tidlige bets generelt er til gennemsnitligt færre units, end jeg måske ideelt kunne ønske (dette også værende en forklaring til et spørsmål, som ”whitetie”, indlæg #8,  stiller i debat-tråden til artiklen ”Betting-projekt: TNS tager Torben i skole”).

På den lidt længere bane kan dette komme til at påvirke min indtjening negativt, så uden på nogen måde at have travlt – hellere skynde sig langsomt med visse ting – så er jeg begyndt at spekulere over, hvordan jeg på sigt bedst kan løse dette problem.

CL koster på den hjemlige scene

Nogle få positive ting kan jeg tage med videre fra projektet, primært to.

Det første og det mest væsentlige er, at jeg gennemsnitligt har placeret mine tidlige bets til bedre odds end dem, man har kunnet score sig på slutmarkedet. Alle bettor’er med erfaring ved, hvad dette betyder, og det er ekstremt væsentligt for en gambler med min betting-profil, for det er i stor udstrækning netop her, at jeg kan hente min margin. Projektet endte som bekendt med røde tal på bund-linien, men skylden falder ikke her.

Desuden bemærker man, at jeg i perioden satte temmeligt mange weekend-indskud gående imod klubber, som enten skulle eller havde været i Champions League-aktion den kommende/forgangne midtuge. Erfarings-mæssigt kan jeg fortælle, at den slags bør man ikke give sig af med omkring efterårets gruppespils-kampe, men når man er fremme ved cup-fasen i Champions League, så stiger fokus på netop disse opgør, og det går gennemsnitligt ud over præstationerne i den hjemlige liga. Jeg noterede mig i den 14 dage lange Betting-projekt-periode fin profit på næsten 100 procent konsekvent (idet jeg dog sprang nogle få kampe over) weekend-liga-spil imod Champions League-implicerede mandskaber, som enten havde været i CL-aktion midtugen inden, eller som stod for at skulle det i kommende midtuge.

 

Dette giver set over et helt forår næsten altid overskud, og gjorde det altså også i projektet.

Et personligt spændende 2013

Personligt for mig, er der lagt op til en overhaling af min betting, når vi kommer frem til sommer. Juni/juli er normalt en roligere betting-tid (og det især i år uden store slutrunder på programmet), som efter en overstået sæson er ideel til at gøre status, evaluere og eventuelt ændre ting. Det kan være, at jeg beslutter mig for at rydde grundigt ud (f.eks. Champions League), hvilket udkommet af resten af foråret vil være medbestemmende for. Det kan også være, at jeg giver min staking-politik en større kølhaling. Jeg har på fornemmelsen, at dette sidste er ved at være på tide, og man kan hente sig adskillige ekstra units med en succesfuld staking-strategi.

Det bliver et spændende år, dette 2013, for mig personligt. Jeg er gået over til at være fulltime-bettor, og det siger sig selv, at jeg gerne vil have, at det spænder godt af. Indtil nu udviser året klart underskud, men jeg er vant til fluktueringer og er (endnu!) ikke foruroliget. Hvordan det samlet kommer til at spænde af for alle 12 måneder, får vi se (forvent en rapport i januar næste år).

For nu bliver det imidlertid nok herfra med Betting-projektet her på BetXpert, og nok med efterrationaliseringer, evalueringer og konklusioner fra min side. Det har alt i alt været en længere ting, som efterhånden har strakt sig over næsten fire uger (selve projektet dog kun to).

 

Jeg har i de tilknyttede tråde kunnet noteret mig, at der har været megen kritik af projektet (og af mig) men samtidigt også, at ligeså mange har hilst det velkomment og været positive. Ikke overraskende. Uenighed er en del af et levende site og et levende forum, og hurra for det.