Er der en metode til at vælge det helt rigtige Asian Handicap? Ja, det er der faktisk. Læs den tredje og sidste artikel i Torben N. Sørensens serie om emnet, som dog denne gang ikke handler om hvilken linie man bør vælge, men HVORNÅR man skal sætte sit spil:
Artiklen indeholder en række gode råd til hvordan man forudsiger odds-movements (retningslinjerne kan også bruges til almindeligt 1X2-spil)...
Denne tredje og sidste del af ”hvordan optimerer man sin Asian Handicap-betting”-serien fokuserer på at spå om fremtiden, eller mere præcist, på at videregive nogle retningslinier for, hvilken vej odds-movements typisk vil ske i fodboldkampe.
Den slags kan være guld værd. Tager vi eksempelvis en hvilken som helst liga-kamp i en weekend, så kan der nemlig være stor forskel på, hvordan oddsene ser ud tirsdag-onsdag og så tre-fire dage senere på selve kampdagen. En odds-forskel på 0,10 er ikke usædvanlig, og forestiller man sig, at man altid var i stand til at ramme tidspunktet, hvor ens odds var højest, ja så ville man formentligt være i stand til at lægge minimum fem procents ekstra tilbagebetaling til sin bundlinie.
Sådan fungerer verden desværre ikke, men kunne man blot tjene måske gennemsnitligt to procent, ja så ville meget være vundet. For mange gambere ville det være forskellen på under- og overskud.
Dette at placere sine bets på det mest fordelagtige tidspunkt er lidt af en kunst, og lad det være sagt med det samme, at ingen i hele verden kan dette 100 procent. Nogle er imidlertid pænt gode til det. Personligt kan jeg sige, at der med rette bør herske tvivl om, hvor god en ”bettor” jeg egentligt er. Jeg er næppe særskilt god til at finde såkaldt værdi, jeg er i hvert fald sikker på, at jeg ikke er særligt god til at fastslå den nogenlunde nøjagtige værdi, og hvad angår dette at forudsige fodboldkampe, så er jeg lige så uduelig som både Morten Olsen og naboens gartners tante.
Imidlertid klager jeg ikke over mit personlige betting-udkomme, for det har det ganske godt. Årsagen skal ikke udelukkende findes i, at jeg har pæn succes med at forudsige oddsmarkeds-movements, men det er en væsentlig del af forklaringen.
I denne afsluttende artikel om Asian Handicaps vil jeg prøve at samle lidt sammen af mine erfaringer med odds-markederne og deres movements, samt prøve at opstille nogle ”regler” for, hvordan man kan forvente, at odds vil opføre sig.
Ingen skudsikker krystalkugle
Det er vanskeligt at spå, og især om fremtiden, som man siger, og det er umuligt at være ”spot on” odds-movements hver gang. Personligt kan jeg sige, at hvis jeg forudser et odds-movement, så får jeg i gennemsnit ret omkring fem-seks gange ud af 10. Ca. tre-fire gange sker der ikke noget væsentligt på markedet, og ca. én gang ud af 10 tager jeg direkte fejl.
Det er ikke super-imponerende stats, men det er godt nok til, at jeg gennemsnitligt tjener formentligt omkring to-tre procent ”ekstra” på mine bets ved at placere dem på, hvad jeg tror er det optimale tidspunkt. Og kigger jeg mit personlige betting-regnskab efter, så ligger min ROI (tilbagebetaling) typisk på omkring 103, måske 104 procent, hvis det går godt, så det siger sig selv, at dette, tidspunktet for hvornår jeg placerer mine bets, har stor indflydelse på min bund-linie. Lidt firkantet kan man sige, at uden dette ”ekstra ROI-tilskud”, ja så skulle jeg nok hellere finde på noget andet at bruge min tid på.
I denne serie koncenterer jeg mig om Asian Handicaps, men denne tredje artikel er lige så egnet til spil hos europæiske 1X2-bookier. Faktisk bør man orientere sig både AH- og 1X2-vejen, idet kendskab til begge markeder er en klar fordel. Desuden er der et samspil mellem AH-markedet og 1X2-markedet. Der er nemlig en klar påvirkning, men det kun den ene vej. Asian Handicap-markedet vil nemlig påvirke 1X2-oddsene, hvorimod det modsatte sjældent er tilfældet.
Hvorfor det forholder sig sådan er der flere forklaringer på, generelt er der flere penge på AH-markedet, generelt er odds-sætterne der dygtigere, etc., men hoved-forklaringen er, at AH-markedet bliver øjeblikkeligt påvirket af indskud, hvilket gør, at oddsene derfor til enhver tid vil afspejle, hvad markedet/punterne tror, er den rette pris.
Sådan er det ikke på 1X2-markedet, idet odds her ændres manuelt af odds-sætteren eller risk manageren, og derfor med større forsinkelse på, samt også det element, at det ikke altid er sikkert, at 1X2-bookierne har lysten til at sætte ”fair” odds. Typisk kan 1X2-bookier, velvidende at det strider imod ”cv-objektiviteten” godt finde på at odds-justere i ren anticipering af, hvor deres mange småspillere vil gøre indskud (hvilket er en del af forklaringen på, at odds på FC Barcelona, Real Madrid, Manchester U, Liverpool, Bayern München, etc., typisk er lavere, end hvad odds-sætterens cv ellers ville diktere).
Syv faktorer til forudsigelse af odds-movements
For at forudsige odds-movements er følgende faktorer vigtige:
- Teamnews
- ”Mellemliggende” resultater eller andet news
- Form, tabel og statistik
- Populær-hold
- Diskrepans mellem AH og 1X2
- Hype
- Respekt for det sene marked
Disse syv faktorer vil danne rammen om de følgende syv afsnit i dene artikel, og alt efter hvilken type kamp vi har med at gøre, er de alle vigtige.
Inden jeg skrider over til de syv faktorer, vil jeg dog gøre opmærksom på en væsentlig ting: ”Vær altid orienteret om, hvor markedet (oddsene) startede, og tjek altid markeds-udsvingene inden, du gør indskud.”
Nu kan man jo ikke følge med i alle kamp-markeder, og hvad gør man, hvis man relativt sent, f.eks. på selve kamp-dagen, har fået øje på en kamp, man gerne vil spille?
Her vil jeg gerne advokere for et odds-sammenlignings-site, som netop i dén henseende slår alle andre jeg har kendskab til, BetExplorer (www.betexplorer.com).
Fordelen ved BetExplorer er, at man hos de enkelte bookier kan gå ind og tjekke alle odds-ændringer siden oprindelig odds-offentliggørelse.
Man kan hos BetExplorer ”klikke” på det enkelte bookie-odds og få en historik over eventuelle odds-ændringer på den pågældende kamp. Dette kan være meget væsentlig oplysning. Har man f.eks. observeret interessant teamnews, som alt andet lige burde føre til odds-movements, så kan man gå ind og se, om disse movements allerede er sket.
Er de det, så er det tvivlsomt, om der fortsat er værdi i at punt’e teamnews’ vej, men er de ikke sket endnu, fordi den store del af markedet endnu ikke er blevet bevidst om disse teamnews, ja så kan man gøre indskud i forvisning om, at der er en stor chance for, at movements vil ske, og at man derfor kommer til at sidde med et fordelagtigt bet med den tidlige høje pris, man har fået.
Men til sagens kerne – de syv ”faktorer”:
Teamnews
Det burde være oplagt, for dette er fuldt logisk. Hvis et hold melder om f.eks. fem stamspillere ude og modstander-holdet stiller i stærkeste, ja så bør det få indflydelse på oddsene.
Når odds-sætterne offentliggør første odds sker det som regel på basis af ting som holdenes kvalitet, tabel-stilling, seneste form o.lign. Heri er der ikke nødvendigvis taget forbehold for teamnews, som kan forrykker cv væsentligt.
Fanger man afgørende teamnews tidligt, f.eks. onsdag eller endnu bedre tirsdag på ugen for en weekend-kamp, så er der rigtigt gode chancer for, at odds på det hold, som har spillere ude, vil stige og følgeligt odds på modstander-holdet vil falde. Dette er helt logisk og ikke særligt vanskeligt at forstå.
Tager man udgangspunktet, at markedets slut-odds formentligt er det tætteste, man kommer på en objektiv chance-vurdering, kan en basis udelukkende bestående af teamnews faktisk være nok for at sætte et væddemål. Det fordi der er store chancer for, at odds vil falde og at man dermed sidder inde med et værdi-bet i forhold til slut-markedet.
Det store problem er selvfølgelig at fange tidligt teamnews. Har odds-markedet allerede justeret sig, er denne viden ligegyldig, så det gælder om at være på dupperne og bruge knofedt. Noget teamnews kan man ”snuble” over, men det sker som regel typisk for sent (oddsene vil allerede have ændret sig). Det er mere det deciderede søge-arbejde på udvalgte medie-sites (specielt lokal-sites/-aviser) og nok så væsentligt klub-hjemmesider, der kan give udbytte.
”Mellemliggende” resultater eller andet news
Hvis man gør indskud f.eks. tirsdag på en lørdags- eller søndags-kamp kan mangt og meget nå at ændre sig i tiden fra man satte bettet til kamp-start. Ting, man ikke er herre over.
Er der f.eks. en mellemliggende midtuge-runde, kan man være sikker på, at resultaterne af de to holds kampe vil få indflydelse på oddsene, og det potentielt ganske stor indflydelse endda.
Den slags kan være frygteligt irriterende. Har man satset på Everton i weekenden mod Aston Villa, og Everton tirsdag eller onsdag aften taber hjemme til Wigan samtidigt med, at Aston Villa på udebane besejrer Arsenal, ja så er der dømt odds-sving til klar ugunst for vores væddemål. Endnu værre, hvis Everton oven i hatten også får et par mand i karantæne og et par stykker pådrager sig skader.
Her er det imidlertid vigtigt at slå koldt vand i blodet, for på den lange bane vil den slags ”gå lige op”, idet de mellemliggende resultater lige så ofte vil falde ud til fordel for os som til ugunst for os.
Usikkerheden er derfor ikke noget argument for at vente med at gøre sit indskud for lige at se, hvad der sker f.eks. i den mellemliggende kamp.
Akkurat det samme med andre ting end blot mellemliggende kampe. Der kan opstå afgørende teamnews til ugunst for os i perioden mellem vi satte vores bet og kamp-start – spillere kan blive skadet også til træning – ligesom snart sagt alt kan ske, træner-fyring, kassereren kan være løbet med pengekassen, anførerens kone kommet på forsiden i en sex-skandale, eller hvad ved jeg. Igen er det imidlertid vigtigt at holde sig for øje, at den slags vil ske lige så ofte til fordel for vores tidligt satte bet som til ugunst for det.
Form, tabel og statistik
Alle kan læse en tabel, og alle kan læse et holds seneste resultater og dermed form.
Jeg forbløffes til stadighed, når jeg ser indlæg fra puntere, som anfører tabel og form til grund for et væddemål. Ikke desto mindre er det, hvad mange gamblere gør. De læser tabel, seneste resultater, og den slags som om det var epokegørende news i forsøget på at finde et godt væddemål.
Det ville sådan set også være okay, HVIS de var de eneste, der havde adgang til denne information. Problemet er naturligvis, at hele verden, herunder odds-sætterne, har tæske-nem adgang til netop den slags info, og man kan være sikker på, at disse ting allerede ér inkorporeret i oddsene. Derfor er der naturligt nok nul forspring at hente sig ved at orientere sig efter tabel eller form. Til gengæld kan denne viden bruges til noget andet, nemlig at forudsige hvilken vej, oddsene vil bevæge sig.
Professionelle gamblere ved godt, at de ikke kan score sig værdi på form eller tabel-viden, men det ved den store mængde af gamblere ikke. Disse er heller ikke rigtigt i stand til at definere værdi eller ikke-værdi ved et odds, simpelthen fordi de ikke er i stand til at forholde sig objektivt til, hvor oddset bør være. Disse gamblere har det derimod med at spille på det hold, de udfra tabel og form tror vinder (yes, I know, det lyder som det rene vanvid, men sådan er der faktisk mange, der gør deres indskud), og deres indskud falder typisk på hold, som enten ligger godt til i tabellen eller som udviser fin form. Alternativt spiller de ”imod” dårligt placerede hold eller hold ude af form. Og pointen er, at det gør de uden nogen rigtig stillingtagen til odds bevirkende, at prisen på formstærke mandskaber vil falde over tid på markedet, og odds på formsvage hold vil stige.
Dette kan man udnytte. Vil man gamble på et formstærkt top-hold er det om at gøre sit indskud så tidligt som muligt. Vil man derimod gamble på et formsvagt bund-hold, så kan man roligt vente.
Samme element vil gøre sig gældende, hvis specifikke statistiske resultater stirrer folk i øjnene. Har et hjemmehold statistikken 10-0-0, så kan man godt forvente, at odds på dem vil falde frem mod kamp-start. Har hold X vundet de 15 seneste indbyrdes opgør mod hold Y, så kan man også godt forvente odds-fald på odds X og tilsvarende stigning på hold Y. Er ni af de 10 seneste opgør mellem to hold sluttet uafgjort, så kan man formentligt godt forvente et mindre odds-fald på X’et... budskabet er til at få øje på, håber jeg.
Populær-hold
Dette er en klassiker, og den holder alt-andet-lige (alt-andet-lige betyder i denne sammenhæng, hvis ikke et af de øvrige ”punkter” taler imod) stik uhyggeligt ofte.
Pointen er, at mange gamblere, og dette er typisk ikke dem med den aller-mest professionelle tilgang, ikke orienterer sig tidligt på markedet, men først i dagene op til eller på selve kamp-dagen, og disse ikke-professionelle gamblere har det med at gøre indskud på de hold, som de tror vinder, uden rigtig kritisk stillingstagen til odds.
Det betyder kort fortalt, at hvis vi har Bayern München hjemme mod Augsburg, så vil prisen falde over tid på Bayern, fordi mange gamblere ikke ser kritisk nok på oddsene, men i stedet bare spiller på Bayern, fordi de tror, Bayern vinder (igen, jeg ved det, det lyder sindsygt, men det er faktisk sandt, at mange gør deres indskud på denne måde :-)
Hvis ikke andre faktorer spiller ind, så vil jeg gætte på, at denne tendens holder stik i ca. 80 procent af alle tilfælde.
Bemærk i øvrigt, at dette er ikke fordi jeg overordnet vil postulere værdi i spil imod de store favoritter (omend jeg har på fornemmelsen, at der gennemsnitligt måske kan være en lille, men distinkt værdi at finde i den slags spil). Pointen er blot, at jeg postulerer, at gennemsnitligt så vil odds på de store favoritter falde over tid.
Diskrepans mellem AH- og 1X2
En eventuel uoverenstemmelse mellem Asian Handicap-markedet og de europæiske bookiers 1X2-marked kan være et vigtigt redskab til at foruddiskontere kommende odds-ændringer. Dvs. det kan det på 1X2-markedet.
Asian Handicap-markedet er betydeligt mere ”præcist” og hurtigt-regulerende end de gængse europæiske bookiers 1X2-marked.
Forklaringen har jeg faktisk allerede givet i indledning af denne artikel. 1X2-markedet er langsomt reagerende, og derfor ”bagefter”. Generelt er Asian Handicap-markedet mere attraktivt end 1X2-markedet, da den teoretiske tilbagebetaling er højere, men da de europæiske 1X2-bookmakere er langsomme snegle på en motorvej sker det af og til, at de kommer til at stå med højere odds på et hjemme- eller udehold, end Asian-markedet tilbyder. Det sker, når Asian-markedet rykker sig hurtigt, og rykket samtidigt er så stort, at det mere end dækker de europæiske 1X2-bookiers ekstra ”juice” (lavere tilbagebetalings-procent).
Opdager man dette, så bør man faktisk gøre indskud øjeblikkeligt hos den 1X2-bookie, som tilbyder højeste odds på det udfald, der netop er blevet slashet på Asian-markedet. Det er yderst sjældent, at 1X2-bookierne vil lade et sådant odds stå til kamp-start
Der kan også være en anden årsag til eventuel odds-diskrepans, hvor 1X2-bookiernes pris er højere. Det, hvis 1X2-bookierne har åbnet deres marked før Asian-markedet. Typisk er 1X2-bookiernes odds-sættere ikke så præcise (læs: dygtige) som de compilers, Asian-bookierne har, og det kan betyde, at nogle af euro-bookiernes odds kan komme til at se lidt dumme ud og derfor før eller senere vil blive slashet.
Uanset, så sker påvirkningen kun én vej. Asian-markedet er fuldstændigt ligeglad med oddsene på 1X2-markedet, hvorfra der er praktisk taget nul påvirkning på AH-oddsene. Modsat forholder det sig imidlertid den anden vej, idet Asian-markedet næsten altid over tid vil påvirke 1X2-markedet.
Derfor – spotter man hos en 1X2-euro-bookie et odds, som er væsentligt over Asian-markedet, så spil det. Det vil kun være et spørgsmål om tid, før det bliver slashet.
Hype
Medier. Aviser, tv, Internet-sites af enhver slags... det kan godt være, at ”pressen” er noget, fanden har skabt, men det vil være naivt ikke at indse, at denne presse har magt. Og i betting-verdenen har den magt til at udøve indflydelse på odds.
Jo mere, der bliver skrevet eller fjernsyns-transmitteret på en vinkel omkring et fodboldhold, helst at de spiller verdensklasse-fremragende eller at de er ringere end rø... af fjerde division, jo større bliver odds-indflydelsen.
Flertallet af gamblere er ikke særligt professionelt odds-orienteret, og som jeg har skrevet tidligere, så har folk det med at spille på det resultat, de tror på. Derfor, når FC Barcelona endnu engang har sat et stakkels modstander-mandskab til vægs med verdensklasse-fodbold, bold-besidelsen har været 80 procent, og Messi har scoret tre geniale mål, ja så går der typisk ”hype” eller ”selvsving” i markedet. Tv-transmissionen har folk måske selv set, og medierne over en kam roser Barca til skyerne. Alle (hvilket selvfølgelig ikke er korrekt, men i hvert fald det helt store flertal) tror så, at storsejre er ”reglen” og Barcelona da ”selvfølgelig” igen vinder med en masse mål... Og så er det, at odds risikerer at opføre sig nærmest hysterisk.
Den slags kan næsten forudsiges, og det falder delvist ind under to af de andre punkter her – ”Tabel, form og statistik” samt ”Populær-hold”. Der er imidlertid flere former for ”hype”.
Hvis et hold fyrer en upopulær træner, vil der ofte gå en smule ”hype” i oddsene på dette holds efterfølgende kamp (selvom det er statistisk bevisligt, at træner-fyringer gennemsnitligt ingen effekt har). Står en profileret spiller frem og siger grimme ting i pressen om træneren eller klubben, kan dette fremprovokere negativ hype, og en negativ hype på et hold er ligeså vigtig som en positiv. Ligeledes kan træner-udtalelser – noget, som jeg i min personlige vurdering omkring fodbold-kampe næsten aldrig tillægger værdi – få indflydelse på, hvad menigmand og dermed en stor del af markedet tror og derfor spiller på.
Typisk har disse ting det med at blive overvurderet, simpelthen fordi mange gamblere tillægger det for stor værdi. Og derfor kan odds-hype opstå, fordi pressen fokuserer på en ting, positiv som negativ.
Dobbelttjek info – det kan være løgn
Ligeledes kan ganske almindelige mennesker faktisk påvirke (små) odds-markeder, og det endda uden at gøre indskud.
Jeg kunne aldrig finde på at gøre det, men jeg har set det praktiseret flere gange. Hvad jeg taler om er følgende: En person poster på et anerkendt og gerne stort betting-site (f.eks. BettingAdvice) en vigtig oplysning om en kamp i en mindre liga (det er vigtigt, at likviditeten på dette kamp-marked ikke er alt for stor). Denne oplysning kan f.eks. være, at det ene hold af én eller anden årsag pludselig vil stille op med en masse reserver.
Det vil stensikkert få betydning for markedet. Man vil se odds på det andet hold falde som en sten. Og dette fuldstændigt uanset om oplysningen skulle vise sig at være det rene vås (en pænere måde at sige ”løgn”). Hvis oplysningen er urigtig, så vil andre gamblere sandsynligvis gå ind og korrekse tingene, men inden det sker vil der være gået et stykke tid, snildt en lille halv time eller deromkring. Og det tidsrum er stort nok til, at oddsene på dette relativt lille marked i denne tid vil være gået i selvsving i denne periode for derefter, når det er blevet klart, at folk er blevet ført bag lyset med deres indskud, at justere sig tilbage til udgangspunktet.
Dette er på ingen måde skrevet for at inspirere til den slags, som jeg anser for værende ikke kun tangerende uhæderligt, men faktisk decideret usympatisk svindel, men for at advare om ikke at springe for tidligt på en galej, hvis man ikke har tilstrækkeligt tiltro til og erfaring med kilden.
Respekt for det sene marked
Jeg er stor tilhænger af tesen om, at den mest objektive målestok for chancerne for, hvordan en fodboldkamp ender, er slut-oddsene hos de asiatiske bookmakere. Noget helt præcist instrument for at fastsætte chancerne får vi aldrig, men dette er det tætteste, vi kommer på. At jeg ikke står alene med denne opfattelse, er jeg sikker på, idet jeg aldrig har mødt en professionl gambler, som ikke var enig i tesen.
Meget ofte ser man et marked forandre sig drastisk de sidste tre til seks timer før kamp-start, og man kan spørge sig selv, hvorfor lige netop på dette tidspunkt? Forklaringen er, at det er her, de høje limits typisk bliver åbnet hos de store Asian Handicap-bookies, og at store professionelle spillere (og syndikater) venter til netop det sker, så de kan få deres ønskede indskud igennem.
Disse professionelle stor-spillere adskiller sig markant fra den del af markedet, som har øvet indflydelse på odds i dagene op til kamp-start. Ikke, at der ikke også er prof-gamblere, som gør tidligt indskud (mig f.eks. :-) men disse stiller sig typisk tilfredse med limits på et par tusinde euro, så deres indflydelse på markedet bliver delvist ophævet af de mange amatør-småspiller-indskud.
Proportionelt rykker det helt anderledes, når limits bliver hevet op til 20, 40 og 80.000 euro, og man skal huske, at de limits ikke er pr. kunde eller pr. konto, men limits pr. væddemål. Når væddemålet er placeret, kan storspilleren gøre ny indsats, dette dog typisk til et odds, som på basis af hans første indskud, bliver 0,01-0,02 lavere. Og dette kan, skulle det være, gentages adskillige gange.
Det er vigtigt at være sig bevidst, hvad der sker, når de store slut-limits åbnes, men desværre er det også typisk her, at odds-movements bliver mest vanskelige at forudsige.
Mens movements, inden de store linier åbnes, foregår med basis i de førnævnte punkter – teamnews, form & tabel, populær-hold, medie-omtale og følgende mulig hype, samt generel markeds-psykologi, så er de tunge sene storspillere hævet over dette.
Odds-movements på basis af teamnews ér formentligt allerede sket, og disse tunge slutmarkeds-gamblere ligger ikke under for en overfortolkning af formkurver eller falder på halen over, at Alex Ferguson har udtalt sig om, at Wayne Rooney er gearet til at nette mindst to gange. Hvad de i stedet gør, er at forsøge at lægge så nøjagtig en cv som muligt, og hvis de spotter værdi, så gøre indskud – og tungt indskud – på denne værdi.
Dette indskud kan falde på en stor favorit, det kan falde på en stor underdog, der er ingen rigtige tommelfinger-regler omkring dette. Ligeledes kan det falde på et hold, fordi teamnews taler netop det holds vej, men det kan så sandeligt også falde på det hold, som ellers er stærkt svækket pga. teamnews, det fordi disse storspillere så mener, at markedet har flyttet sig for meget, altså har overreageret.
Hvis man endeligt skal tale om nogle meget forsigtige regler, bliver det, at de fleste af disse sene storspillere gennemsnitligt går imod strømmen, dvs. spiller modsat af, hvad den helt almindelige punter gør og tror på. Det fordi de spiller prisen, og altså netop ikke spiller på ”hvad det bli’r”, men på, ”hvad der gi’r” (stik modsat af, hvad en i den danske medie-verden ellers engang berømt såkaldt ekspert ellers gjorde til sit faste slogan – ”spil ikke, hvad det gi’r, men hvad det bli’r” – ak ja, forjættende...!).
Man kan med rutine oparbejde en vis fornemmelse for, hvorhen også det sene tunge marked vil bevæge sig, men dette er den absolut vanskeligste del af odds-movements-forudsigelserne, og ingen kan undslå sig fra at se i øjnene, at der vil være adskillige fejltagelser imellem. Erfaring lærer man imidlertid af, og med tid kan man opnå en vis mave-fornemmelse for de sene moves, så man kan være i stand til at forudse med en gennemsnitlig succes, altså med flere korrekte odds-movements-spådomme end fejltagelser.
Sammenfattende: 2-3 % ekstra på bundlinien
Alle de ovennævnte syv faktorer er væsentlige, hvis man ønsker at udnytte de odds-sving, som foregår over tid i fodboldkampe. Problemet opstår naturligvis, hvis nogle af dem taler imod hinanden.
Lad os sige, Real Madrid møder Santander. Real er på hjemmebane, de har hjemme-statistikken 15-0-0 og kommer i øvrigt lige fra en imponerende udesejr over FC Barcelona. Santander har tabt alt på udebane, og senest røg de ud af Copa del Rey mod et hold fra den tredje-bedste række. Lige til, ikke sandt? Men lad os så komplicere sagen. Målmand Iker Casillas er ude med en dum udvisning, han fik i overtiden mod Barca, og derudover er Ramos, Khedira, Özil, Kaka, Benzema, Higuain og ikke mindst Cristiano Ronaldo ude med skader. Modsat er Santander for første gang i lang tid i stand til at stille i stærkeste. Så hvad så nu?
Svaret må blive, at nu er det nærmest umuligt at spå om, hvordan markedet vil opføre sig. Mange gamblere (jeg selv bl.a.) vil hæfte sig ved teamnews-situationen, men markedet vil samtidigt utvivlsomt være på Real Madrid alligevel pga. navn, form og statistik. Det hele bliver et forudsigeligt misk-mask af modsatrettede tendenser, og at spå om, hvordan slut-markedet vil reagere, vil jeg slet ikke vove mig ud i (omend der i dette eksempel dog burde være størst sandsynlighed for, at det vil komme på Santander, da de sene tunge puntere vil have mindre respekt for Real-argumenterne).
Det hele drejer sig om at veje de forskellige potentielle movements-faktorer op imod hinanden, hvilket ikke altid er helt nemt, men heldigvis har vi puntere jo den luksus, at vi ikke behøver at spille på alle kampe. Vi kan nøjes med dem, hvor vi er 80-90 procent sikker på, at movements vil foregår i favør af det (tidlige) bet vi sætter, alternativt, hvis vi planlægger at punte på et hold, hvor vi regner med, at odds vil stige, så vente.
På den måde bør man være i stand til at hente sig et odds gennemsnitligt 0,02-0,03 højere end ellers, og det er på den lange bane noget, der vil gøre en forskel på bund-linien.
Læs de første to artikler i Torbens Asian Handicap-serie:
En kvart bold kan gøre stor forskel
En kvart bold kan gøre stor forskel – del II