Der har i årevis været ivrig debat om indsatsen mod spilafhængighed og et evt. forbud af spilreklamer. Et stort flertal af danskerne er for et forbud og fra politisk side har der været fremsat nye initiativer for at begrænse omfanget af reklamer, så hvorfor er der endnu ikke sket stramninger? Vi tog en snak med journalist og tilrettelægger Nicklas Degn, der har været med til at sætte fokus på spilreklamer i podcasts på Radio4.

Der er sket en voldsom stigning i antallet af reklamer for pengespil og det startede en modreaktion, hvor vi bl.a så sportsmediet Mediano melde ud, at de afbryder alt samarbejde med spilsider. Det lykkedes landstræner Kasper Hjulmand at få smidt ekstra benzin på debatten om bettingreklamer, da han tilbage i juni 2020 i radioprogrammet ”Fremkaldt” på Radio4 udtalte, at han går ind for et forbud.

”- Jeg synes ikke, at jeg kan opfordre til spil og betting. Det kommer jeg aldrig til at stå på mål for at give videre til nogen, at det er en god ting at gøre.”

Kasper Hjulmand forklarede, at han har oplevet mange spillere, der har haft problemer med betting. Men udmeldingen var overraskende, da Danske Spil er hovedsponsor for landsholdet.

Går man igennem arkiverne hos medierne, så er spilreklamer et emne, der er blevet flittigt diskuteret og har også fået masser af politikere på banen. TextDescription automatically generated with medium confidence

Screenshot fra BT`s artikel "Politikere vil gå i krig mod bettingkæmper: 'Branchen er pilrådden'" fra juni 2020 

TextDescription automatically generated

Screenshot fra Politikens leder fra oktober 2019

»Spilbranchen er pilrådden«

Det var et vendepunkt, da Kasper Hjulmand stillede sig i spidsen og med landstrænerens udtalelser kom der virkelig fokus på bookmakernes reklamer.

Spillebranchen blev presset til at indføre nye regler til deres adfærdskodeks og de besluttede bl.a at fjerne kendte fra deres spilreklamer. Tidligere har vi set kendisser som Brian Laudrup, Pilou Asbæk og Nicklas Bendtner i reklamer for pengespil. Men det stod klart, at der skulle ske noget for at begrænse omfanget af spilreklamer. 

Særligt i kølvandet på den opsigtsvækkende rapport fra Spillemyndigheden, der viser, at knap en halv million danskere i varierende grad lider af spilproblemer er der ikke længere nogen tvivl om, at udviklingen går i den helt forkerte retning. Det er mere end en fordobling siden 2016 og viste behovet for nye reguleringer på spillemarkedet.

Særligt bekymrende var tallene for antal unge med spilproblemer, så med den friske rapport i hånden kunne skatteminister Jeppe Bruus fra Socialdemokratiet i august 2022 fremlægge en række forslag for at begrænse omfanget af spilreklamer.

De 9 forslag til forebyggelse af spilafhængighed 

  • Forbud mod reklamer fra fløjt-til-fløjt
  • Forbud mod reklamer for bonusser
  • Forbud mod reklamer i udvalgte tidsrum
  • Forbud mod brug af autoriteter i markedsføring
  • Stop pengespil i forklædning
  • Begrænset eksponering for markedsføring
  • Faste bevillinger til behandling af spilafhængighed
  • Flere midler til undersøgelser
  • Inspiration fra lignende områder
»Den udvikling, vi ser på spilområdet, er stærkt bekymrende. Vi ved, at spilafhængighed kan have store og langvarige konsekvenser, og at især børn og unge er udsatte. Tallene viser tydeligt, at vi skal gøre endnu mere for at bekæmpe spilafhængighed. Jeg vil derfor drøfte nye initiativer på spilområdet med Folketingets partier senere på året, så vi kan få vendt udviklingen«
- skatteminister Jeppe Bruus, maj 2022 
Men herefter kom Folketingsvalget i november 2022 og vi fik en ny midterregering med Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne og alt ny lovgivning blev sendt til hjørne.

Jeppe Bruus er ganske vist stadig skatteminister i SVM regeringen, men det er et stort spørgsmål, hvad der er sket med planerne om de 9 forslag til forebyggelse af spilafhængighed.

Danske Spil lancerede Sikkert Spil den  1. oktober 2020, hvor det blev obligatorisk for oddsere at fremvise det nye Spil-id. 

Så hvorfor er der endnu ikke sat ind mod spilreklamer?

Alt var gjort klart og de politiske hjul var i fuld sving, men der er endnu ikke kommet udmeldinger fra SVM-regeringen. For at få opklaret, hvad der er sket med indsatsen mod spilreklamer har vi kontaktet journalist Nicklas Degn, der står bag calcio.dk og er tilrettelægger på Radio 4´s podcast Sportsugen, der har dækket forløbet og også haft skatteminister Jeppe Bruus i den varme stol for at debattere indsatsen mod spilreklamer.

Hvad fik jer til at ville sætte fokus på spilreklamer? 

- Det var faktisk meget nøgternt, fordi det var de tal og rapporter, der løbende er blevet offentliggjort de seneste år. Det er jo helt kolde fakta, der dokumenterer en åbenlys voldsom stigning i antallet af personer i Danmark med spilproblemer. Det skal selvfølgelig afdækkes, og dem, der kan gøre noget ved det, skal forholdes det.
- Desuden har vi taget det lidt i etaper. For vi har også dækket problemerne med den såkaldte “kviklånslov”, der endte med at blive lavet om.

Hvad var jeres overvejelser og målsætning med at tage fat på problematikken?
 
- Jeg har egentlig aldrig rigtig de store konkrete målsætninger med den undersøgende del af min journalistik, forstået på den måde, at jeg ikke går på arbejde for at vælte en minister, for nu at tage en af de mest sejlivede klichéer. Men jeg vil gerne bidrage til at ting foregår på en ordentlig måde, og det tror jeg på, at åbenhed og journalistik kan være et værktøj til.

Hvad har overrasket dig mest under jeres dækning af spilafhængighed? 
 
- Det har overrasket mig, hvor stort problemet med spilproblemer i Danmark var. Og hvor stort problemet er, for det må man jo gå ud fra, det stadig er, da der er jo ikke blevet lavet nogen forebygningstiltag siden rapporten sidste år. En fordobling i antallet af problemer med en eller anden grad af spilproblemer på fem år, så tallet nu udgør omkring 10 % af voksne danskere, er jo voldsomme tal.

- Så hele fundamentet overraskede mig sådan set, og det var da også i starten nemt at gå i krig med, fordi mange fra politisk hold var enige og viste handlekraft. Indtil der kom valg.

Hvad synes du er gået under radaren i debatten om spillereklamer og som fortjener mere opmærksomhed?

- Jeg synes ikke, der har været meget opmærksomhed på den manglende politiske ageren siden valget og den nye regering. Der blev jo handlet hurtigt, og der kom konkrete tiltag efter den omtalte rapport sidste år, og endda fra et parti, der stadig sidder i regering efter valget.

- Men fakta er jo, at der ikke er blevet foretaget en eneste politisk handling med formål at bremse et problem, som tal viser er løbet løbsk. Og det er, vil jeg gerne lige understrege, ikke en synsning. Det er jo fakta.

Hvis vi ser på skatteministeriets udspil, bl.a med forbud mod spilreklamer fra 15 minutter før og til 15 minutter efter en sportsbegivenhed, hvad er dit bud på, hvorfor det ikke er vedtaget endnu?

- Det vil jeg ikke begive mig ud i at gætte på, det må være op til en politisk analytiker at komme med et kvalificeret svar på. Men jeg kan da sige så meget, at jeg også er meget interesseret i et svar på det spørgsmål - og har stillet det ad flere omgange.

Hvad vil du gerne se af yderligere regulering og stramninger?

- Det er et rigtig godt spørgsmål, fordi jeg gerne vil bruge det til at understrege, at jeg som sådan ikke rigtig har nogen holdning til, hvad der bør ske. Jeg har for eksempel ikke noget imod spilreklamer. Alt andet ville nogen nok også se som hyklerisk i og med, at jeg selv har arbejdet for en masse medier, hvor dele af indtægten var finansieret spilreklamer - jeg har jo også skrevet for Betxpert, som jeg synes kvalificerer debatten om spil og gambling.

- Altså har jeg intet imod hverken spilreklamer, spil generelt, branchen eller lignende. Min dækning af emnet kommer af et journalistisk drive, ikke et personligt.

Hvad er din forventning til udviklingen? Vil reklamestrømmen bare flytte til nye medier som Twitch eller sociale medier, hvis der kommer restriktioner for spilreklamer på flow-tv?

- Jeg holder mig til at lytte til eksperter på området, for det er jeg ikke selv. Men jeg kan konstatere, at forbud, pisk, gulerod og så videre ifølge eksperter ikke bare giver sig selv, og at det ikke er så ligetil, som man skulle tro. Der er også hele argumentet med, at stramninger og forbud kan betyde at flere søger mod et ureguleret marked. Jeg ved det ikke, men emnet er interessant.

Nyt lovforslag skal sætte gang i hjulene igen

På Christiansborg har SFs Carl Valentin mistet tålmodigheden med regeringen og skatteminister Jeppe Bruus. Han har derfor fremsat et nyt lovforslag med de samme ni tiltag, som Socialdemokratiet selv foreslog før valget i deres udspil »Spil med måde«.

Det skal presse de tre regeringspartiet til at tage stilling til regulering af spiludbydernes markedsføring og få gennemført stramningerne, der vil nedbringe antallet af spilreklamer.

I kan høre mere i podcasten Sportsugen på Radio4, der den 9. marts interviewede Carl Valentin og dykker ned i processen og spørger, hvor planerne er strandet – og om de er blevet fuldstændig droppet.

Sådan er det gået med opgøret med spilreklamer

01.07 2019: Spilbranchens adfærdskodeks træder i kraft med krav om færre spilreklamer
14.10 2019: Politiken kommer med lederen ´Bettingreklamer bør forbydes
21.11 2019: Skatteminister Morten Bødskov vil lave nye regler for spilreklamer
29.06 2020: Kasper Hjulmand udtaler at spilreklamer bør forbydes i Fremkaldt på Radio4
29.06 2020: Morten Bødskov afviser et forbud mod spilreklamer, men vil have strammere regulering
26.02 2022: Danske Spil kommer med 10 forslag for at forhindre folk i at få spilleproblemer.
03.04 2022: Jyllands-Posten indleder deres artikelserie om ludomani
24.05 2022: En ny rapport viser, at næsten 500.000 danskere har pengespilsproblemer
25.05 2022: Spilbranchen afviser, at man kan stoppe spilafhængighed ved at forbyde reklamer for spil
25.05 2022: Spilbranchen vil ikke længere benytte kendte i spilreklamer
07.08 2022: En opgørelse i Jyllands-Posten viser, at 77 pct. af danskerne støtter forbud af spilreklamer
01.10 2022: Jeppe Bruus præsenterer regeringsudspillet »Spil med måde« med 9 forslag
01.11 2022: Folketingsvalget giver en ny regering over midten
01.03 2023: SF stiller forslag til forebyggelse af spilafhængighed med punkterne fra »Spil med måde«.