Hvordan er en sports-bettors hverdag? Det afhænger i høj grad af hvem og hvilken type sports-bettor man er. Torben N. Sørensen fortæller her om sin typiske betting-uge, som sandsynligvis er meget anderledes end de fleste prof-gambleres. Mandagen er rå og lang, men derefter er det ”smooth sailing”...

 

Gong xi fa cai (”godt, eller snarere indbringende, nyt år” på kinesisk). Jeg har skrevet denne artikel i de første dage i Slangens År. At inddele med en kinesisk vinkel kan måske synes lidt ligegyldigt, men siden jeg i disse år residerer i primært Shanghai har især tids-zonen syv timer forud for dansk tid en vis relevans for min betting-hverdag, så derfor finder jeg det alligevel passende.

 

Nu er denne artikel ganske vist ikke forfattet fra Shanghai, men fra downtown Taipei, Taiwan (kanon-sted i øvrigt, ladies & gentlemen), men siden de to lejligheder (i Shanghai og Taipei) er ”udstyret” på samme måde, når det kommer til fodbold og betting, har det mindre betydning.

Som visse BetXpert-brugere måske vil vide er jeg for nyligt gået over til at være fulltime bettor, men inden da havde jeg tænkt grundigt og længe over, hvordan min betting-hverdag kunne indrettes bedst muligt. Dette med henblik på at være ”smartest” rent betting-wise samt på ikke at spilde unødigt tid, hvilket ville have negativ indflydelse på min ”slap-a’-tid”, som er ét af de væsentligste prioriterings-punkter i mit nye ”karriere-valg”, og efter jeg altså har valgt at kvitte et normalt arbejdsliv.

Planlægning – og at være ”forud”

Først lidt overordnet. Jeg prøver altid at være ”forud”. Mange prof-gamblere sætter altid deres indskud på selve kampdagen eller maksimalt en dag forud for at være helt sikre på teamnews o.lign., men det er ikke min stil. I et forsøg på at anticipere odds-movements ynder jeg tidlige bets, typisk mandag-tirsdag-onsdag før en weekend-runde. Dette, hvis jeg på basis af tidligt teamnews eller måske en lidt for skæv vurdering fra odds-sætternes side regner med, at chancen for, at ”mit” købte odds vil falde, er større end chancen for, at det vil stige.

 

Det er vigtigt at gøre sig klart, at jeg langtfra får ret hver gang, men dog oftere end ikke, så gennemsnitligt henter jeg en smule værdi.

Derfor er ”planlægning” vigtig. Det er for mig væsentligt at være klar over alt fodbold-aktion minimum en uge frem i tiden, og faktisk bestræber jeg mig på typisk at være to uger fremme i kalenderen.

Og derfor er mandag min vigtigste betting-dag overhovedet.

Det kræver lidt forklaring.

Mandagen

Jeg starter min mandag tidligt. Bad og morgenkaffe er overstået kl. 6.30, hvorefter jeg tager fat på at få overblik over, hvad der er sket i weekenden. Det tager ca. to timer.

Derefter, og dette er vigtigt, går jeg hver mandag samtlige ligaer, som jeg normalt beskæftiger mig med (og det er mange) efter i sømmene program-mæssigt til mandagen to uger frem i tiden, og allerede de første idéer til spil plottes ind her. Dette tager ca. tre timer. Det betyder, at jeg er færdig med dette kl. 11-12 stykker midt på dagen.

Så starter mandagens tredje program-del, og den består af hårdt arbejde. Den foregår foran tv-skærmen.

Inden jeg går i detaljer med dette, vil jeg lige fortælle, at jeg faktisk ikke ser så forfærdeligt mange fodbold-kampe om ugen, to-tre stykker i gennemsnit som regel. Til gengæld har jeg en meget lang mandag med intenst highlight-kiggeri. Og det foregår hos betalings-kanalen Hong Kong Sports Channel (som egentligt er tre sports-kanaler, men mere om det om lidt).

Hver mandag sender Hong Kong Sports Channel et totalt uovertruffet highlight-program startende kl. 9 om morgenen og sluttende kl. 21 om aftenen.

Programmet er som følger:

09-10: Kinas Soccer League

10-11: Sydkoreas K-League

11-12: Japans J-League

12-13: Australiens A-League

13-14: Hollands Æresdivision

14-15: Portugals Primeira Liga

15-16: Frankrigs Ligue 1

16-17: Italiens Serie A

17-18: Spaniens Primera Division

18-19: Tyskland Bundesliga

19-20: Englands Premier League

20-21: ”Rest of the world”-soccer (kan være fra andre ligaer, Champions League, Copa Libertadores, landskampe, etc.).

Hvert program er 55 minuters highlights-show fra den pågældende liga (med fem minutters efterfølgende reklamer hver time mellem hvert program). Samtlige kampe får ca. fem minutter highlight-tid med løbende kompetente breaks-downs og analyser (noget som ellers kan være en mangelvare i nutidens fodbold-dækning), og så bliver der derudover sat fokus på et specielt aktuelt emne, en klub, interessante taktiske elementer, en speciel spiller, træner, aller andet.

Der er altid fire personer i studiet. En såkaldt ekspert på den pågældende liga, som så bliver udskiftet efter en time, og derudover tre andre personer. Disse bliver dog skiftet ud kl. 13, hvor de asiatiske ligaer er overstået og de europæiske starter. De består af (idet jeg her beskriver de ”europæiske” hold) En fast ekspert (som er vidende og god – han forstår sin fodbold-taktik), samt to journalister; én hvad vi kan kalde en vidende fodbold-journalist, plus en meeeget cute kvindelig Hong Kong-”presenter” i midt-20’erne, som måske ikke ved alverden om fodbold, men til gengæld har umådeligt kønne ben... ;-)

Det hele foregår på engelsk.

Jeg ser ikke hele dagens program. Jeg ville blive firkantet i hovedet, hvis jeg gjorde det, men hopper ind typisk kl. 12 startende med den australske A-League og er så tunet ind til det hele er overstået (thank god for Chinese food delivery-services).

Alt imens jeg følger med på tv’et er min laptop naturligvis åben og jeg gør mig følgende noter om dette og hint, mest blot på det idé-mæssige plan.

Det er en uhyggelig god hjælp for mig resten af ugen at have investeret tids-mæssigt tungt mandag. Kommentarerne og analyserne, herunder de taktiske, ér vitterligt kompetente, og her kunne europæiske fodbold-kommentatorer lære noget (det er faktisk kun i Tyskland og Italien, jeg har oplevet et lignende indsigts-niveau).

Slutteligt på mandagen, dvs. efter kl. 21.00, tvinger jeg mig selv til at fortsætte, dvs. researche for mulige bets, det på relativ normalt manér. Dette kan tage op til 3-4 timer, og derefter er det så muligt jeg placerer nogle bets, men dette er egentligt ikke hoved-formålet med den (temmeligt lange) dag. Formålet er at komme på forkant.

Et sidespring

Inden jeg skrider over til resten af ugen, vil jeg lige underholde med den nok sjoveste og mest vittige tv-reklame, jeg nogensinde har set. Den er fra netop Hong Kong Sports Channel, og man skal huske på, at ”foreigners”/vesterlændinge besiddende i Asien udgør en formentlig ikke uvæsentlig del af kanalens kunde-gruppe.

Hong Kong Sports Channel udvidede for et par år siden sin kanal-dækning fra to sports-kanaler til tre. HKSP-1 fokuserer typisk på europæisk orienteret sport, hvilket vil sige masser af fodbold/soccer. HKSC-2 fokuserer typisk på amerikansk sport, og så kom den nye HKSC-3 som har fokus på asiatisk sport.

Reklamen, jeg taler om, var en intro for den nye HKSC-3, og den løb som følger:

Vi ser to vesterlændige ført i håndjern gennem en dunkel korridor. De er usselt klædt, ubarberede og tydeligt i dårlig forfatning. Bagved dem er der 4-5 militær-klædte sydøstasiatere, det er uklart, om de er kinesere, vietnamesere eller hvad, men vi er klart i Sydøstasien, og de er alle udstyret med maskingeværer, KZ-47’s eller noget i den dur, og de driver de to midt- i-30’erne vesterlændinge frem ved konstant at puffe til dem med deres maskingeværer. Vi er i et Prisoner of War-miljø.

Pludselig kommer de ud af den dunkle korridor og ind i en kæmpe barak med hundrede af mennesker, alle sydøstasiatere. Halvdelen er i militær-uniformer, resten i hawaii-skjorter og udstyret med guld-kæder og -Rolex. De to vesterlændige bliver drevet frem til to simple stole over for hinanden med et smal bord imellem dem. Deres håndjern bliver løst op, men kun for at fastgøre deres venstre arm med håndjern til bag på stolen, den højre arm er fri.

Larmen er infernalsk, alle de sydøstasiatiske ”tilskuere” råber og skriger i munden på hinanden, og pengesedler flyver frem og tilbage (tænk russisk roulette-scenen med Robert De Niro og Christopher Walken i ”Deerhunter”). Nogle militær-folk råber og skriger ind i de to vesterlændinges ansigter og presser deres maskin-geværer ind i ribbenene på dem.

Pludseligt lander den ene af de to vesterlændinge en knytnæve i ansigtet på den anden, og man ser blodet langsomt dryppe fra hans næse. Der er nu dødstille i barakken... indtil den anden vesterlænding lander en knytnæve i den første fyrs ansigt, hvilket helt sikkert brækker hans næse, for blodet fosser ud som et springvand. De to mænd fortsætter nu i et afsindigt tempo med at lande knytnæve-slag i hinandens ansigter, alt imens jublen og råbene fra ”tilskuerne” intensiveres, og pengesedler flyver gennem luften.

Scenen og lyden fader ud... og skærmen fyldes med en simpel tekst:

Hong Kong Sport Channel Asia (HKSC-3) – showing you the sports from the only part of the world you really care about.”

Hvis det ikke er høj humor, så ved jeg snart ikke... ;-)

Nå, det var et sidespring, som blev lidt langt, tilbage til betting-ugen.

Resten af ugen

Efter en mandag med omkring 17-19 timers samlet research-tid er jeg nu resten af ugen klædt godt på. Mandagen er rå, indrømmet, men fra nu af profiteres der af den. Resten af ugen forløber betydeligt nemmere.

Fra og med tirsdag og frem til og med lørdag er min indsats typisk 4-5 timer pr. dag. Dagen starter med ca. en time, hvor jeg orienterer mig bredt rent nyheds-mæssigt – hvad der er sket af nyheder den foregående dag.

 

Derefter bruger jeg så typisk 3-4 timer til at lede efter bets og placerer dem løbende, i fald de finder nåde for mit blik. Dette er jeg i stand til at gøre relativt effektivt. Jeg kender kamp-programmet, ved hvad jeg skal lede efter, og hvor jeg kan finde informationerne.

Derefter er betting-dagen slut, hvilket for mit vedkommende vil sige ved frokost-tid.

Sådan forløber ugen, og søndagen holder jeg så totalt betting-fri.

Fuldtids-arbejde?

Set overordnet giver dette samlet faktisk en almindelig arbejds-uge, hvilket vil sige omkring de 40 timer.

Det føles imidlertid ikke sådan for mig. Det af flere årsager.

Den væsentligste er nok, at jeg har været vant til at arbejde omkring 60 timer om ugen, i nogle perioder mere, samt derudover at det er selvvalgt. Det er altid rart at være sin egen chef.

Endvidere kan jeg godt lide min ”uge-struktur”. En rå og meget lang mandag, hvor jeg står op kl. 6 om morgenen. Resten af ugen står jeg op kl. 7.00, hvilket altid har været et passende tidspunkt for mig (undtagen om søndagen... ;-) og frem for alt er jeg ikke stresset, hvilket er en super-luksus for mig.

Min geografiske placering syv timer forud for CET gør også, at jeg altid er ”forud” for markedet, hvilket igen medfører mindre stress, da det sjældent er alfa og omega at beslutte sig for et bet her og nu, da odds ellers vil falde i løbet af de næste 10 minutter. Der sker få odds-movements, mens det europæiske marked ”sover”, hvilket er i tidsrummet mellem midnat og kl. 7 om morgenen. På det tidspunkt, klokken er 7 i Europa, har jeg forlængst afsluttet dagens arbejde og sat mine bets.

 

Man kan på sin sæt og vis sige, at min geografiske placering passer perfekt til min betting-profil, da jeg i udstrakt grad satser på ”tidlige bets”.

En sidste ting er selvfølgelig også, at jeg ”hygger” mig med det. Jeg skal ikke lægge skjul på, at fodbold er en passion for mig. Jeg kan godt lide de taktiske elementer i fodbold, og selvom f.eks. ”Barca-hype” og andet i dén dur kan gå hen og blive lige voldsomt nok for min personlige smag, så er lækkert teknisk fodbold en fornøjelse for mig at overvære.

Rytmen i min betting-uge har jeg det endvidere godt med.

Da jeg alligevel ville være stået op kl. 7 om morgenen (hvis du er 20 år gammel, kære læser, ryster du sikkert på hovedet af dette – det ville jeg i hvert fald have gjort på det tidspunkt, jeg var 20 :-) - men trust me, når man bliver ældre, så står man automatisk tidligere op) så er det helt perfekt i ro og mag at kunne gøre min research, placere mine bets, og være færdig i tid til at gå ud for frokost og så nyde resten af dagen.

Det sidste er vigtigt. Der ér andet i livet end betting.