Svenske eliteklubber matchfixer deres egne kampe for at få økonomien til at hænge sammen, lyder det i en artikel fra et svensk medie. Svensk fodbold har været hårdt ramt af sager om matchfixing.
"Matchfixing er et stort problem i svensk fodbold. I rækkerne under Allsvenskan (den bedste svenske række, red.) ved vi, at der nogle syndikater, der har tråde ud i klubberne. Vi ved, at der er spillere, der bliver presset udefra til at fixe kampe," siger Kim Ragle til BetXpert.
Han arbejder som analysemanager ved Global Lottery and Monitoring System (GLMS), der har hovedkvarter i Lausanne, men deres undersøgelser foretages af ham og hans kollega fra et kontor hos Danske Spil* i Brøndby. GLMS's medlemmer tæller 29 forskellige statsejede spilleselskaber, herunder Danske Spil* og Svenska Spel.
"Svenska Spel er en vigtig og aktiv partner i vores netværk. De har nogle dygtige folk og nogle gode systemer til overvågning, hvor de har et tæt samarbejde med trænere og klubber i de svenske eliterækker," siger Kim Ragle og fortsætter:
"I indeværende sæson har jeg undersøgt cirka 20 kampe fra de svenske eliterækker. Her er der tale om blandt andet Superettan og 1. Division. I stort set alle de 20 kampe var der et irregulært bettingmønster, der kunne tyde på matchfixing - jeg kan dog aldrig med garanti sige, at en kamp er fixet."
Kim Ragle oplyser, at størstedelen af matchfixingen finder sted på livemarkederne, for her tilbyder bookmakerne højere indskud, end de gør før kampstart. Hans undersøgelser tager udgangspunkt i oddsbevægelserne på de asiatiske markeder, for omsætningen er større der end på de europæiske. Og så skal de illegale markeder også regnes med, og de kan være utroligt svære at overvåge, da de netop er ulovlige. Det er også svært at vurdere præcist, hvor meget der omsættes for der, men det er markant højere end på de lovlige markeder.
Klubber fixer egne kampe
I ugens løb offentliggjorde det svenske medie Göteborgs-Posten en artikel om, at politiet mistænker svenske eliteklubber for at fixe deres egne kampe for at få økonomien til at hænge sammen.
"Der er dukket tip op fra klubber med vældig dårlig økonomi, som fortæller os, at klubben selv tyr til matchfixing for at redde klubbens økonomi. Det har vi ret meget information omkring," siger kriminalkommissær Fredrik Gårdare til Göteborgs-Posten.
Ifølge kriminalkommissæren drejer det sig om tre-fire klubber i Superettan og 1. Division - ingen klubber i Allsvenskan skulle være involveret.
Ingen af henvendelserne har dog ført til videre undersøgelser. Det skyldes et hul i loven, hvor der ikke er noget forbud mod, at spillere og ledere bliver enige om at fixe et resultat. Det bliver først ulovligt, hvis der har været trusler eller bestikkelse. Det forventes, at loven bliver ændret i 2019.
Også det svenske fodboldforbund er bekendt med sagen, men til Göteborgs-Posten fortæller en jurist fra fodboldforbundet, at det er svært at komme til bunds i sagerne, og derfor kan der ikke tages nogle retslige skridt.
U21-ligaen har flest matchfixing-sager
Tidligere har Svenska Spel lukket for væddemål på blandt andet Syrianskas kampe, der flere gange har været anklaget for matchfixing. Syrianska spiller til dagligt i den næstbedste svenske række, Superettan. Men det er ikke den eneste klub, der er under mistanke for matchfixing i Sverige.
"Efterhånden som jeg er dykket ned i tingene, kan jeg godt se, at problemerne ikke kun orienterer sig om Assyriska, Syrianska og Dalkurd. Det største antal indberetninger, jeg har modtaget, er om kampe i U21-ligaen. Den liga har der været meget ballade med," siger Kim Ragle til BetXpert.
Sidste runde i Superettan spilles på lørdag den 4. november, og her ligger det fast, at Syrianska vil ende blandt de to nederste hold og dermed rykke ned, mens Dalkurd vil ende blandt de to øverste og dermed rykke op i Allsvenskan. Assyriska spiller i den tredjebedste række, 1. Division.
Allsvenskan ramt af mistanke om matchfixing
Tidligere i år blev storkampen mellem Göteborg - AIK i Allsvenskan aflyst på grund af mistanke om matchfixing. Her blev målmanden Kenny Stamatopoulos fra AIK opsøgt af nogle matchfixere, der truede ham ham til at fixe kampen og tilbød ham 1,5 millioner kroner, men han kontaktede myndighederne, der altså valgte at aflyse kampen. Siden er det kommet frem, at en tidligere Premier League-spiller er involveret i sagen.
I forbindelse med aflysningen kom det frem, at der var mindst seks spillere i Allsvenskan, der var involveret i matchfixing, mens det overordnet i eliterækkerne drejede sig om 43 spillere, ifølge oplysninger fra UEFA, som Sveriges Television (SVT) havde fået indsigt i.
"Jeg ved, at spillere i Allsvenskan har regelmæssig kontakt med matchfixere. De omgås med dem, og de lever i den verden. Det er ekstremt svært at gå fra den viden, til at bevise at det faktisk er matchfixing. Det er det, som er det store problem," sagde Magnus Svennungsson dengang til SVT. Han er journalist på det undersøgende tv-program Uppdrag Granskning.
På pressemødet i forbindelse med aflysningen af kampen mellem Göteborg - AIK, fortalte kiminalkommissær Fredrik Gårdare, at politiet har en aktionsgruppe, hvis prioritet er at undersøge organiseret kriminalitet, der påvirker idrætten.
"De aktører fra organiseret kriminalitet, som begiver sig ind i fodbold for at tjene penge, kommer vi til at målrette os imod. De kommer til at få det rigtig hårdt," sagde Fredrik Gårdare.
Aktionsgruppe arbejder i øjeblikket med fire sager om matchfixing, skriver Göteborgs-Posten. Det er kampene Göteborg - AIK, Malmö - Halmstad, Norrby - Dalkurd og Södertälje - Värmdö.