En spiller fra AIK skulle angiveligt være blevet opsøgt af en matchfixer, hvor han med skjulte trusler blev tilbudt et anseeligt beløb for at sørge for, at aftenens kamp mod Göteborg blev tabt. Det oplyser det svenske fodboldforbund i en pressemeddelelse og på et pressemøde. 

Opdatering kl. 14.10: Afsnittet "Pengestrømme og oddsændringer bliver undersøgt" er tilføjet.

Klokken 19 i aften skulle storkampen mellem Göteborg - AIK være fløjtet i gang. Men den kamp er blevet aflyst og udsat på ubestemt tid grundet forsøg på matchfixing. 

"Det handler ikke bare om en kamp. Det er et alvorligt angreb mod svensk fodbold. Det kommer vi aldrig, aldrig acceptere," sagde generalsekretæren for det svenske fodboldforbund, Håkan Sjöstrand, på et pressemøde i formiddags. 

"Ud fra den information vi har modtaget, kan vi ikke garantere, at kampen mellem Göteborg - AIK bliver afgjort på sportsligt grundlag. Det er to af vores fineste klubbet med megen tradition og rivalisering. Og frem for alt spænding i kampene. Spænding om, hvad resultet bliver," fortsatte han. 

Fra forbundet lyder budskabet, at de vil gøre, alt hvad de kan for at undgå matchfixing. 

"Det her et et budskab til dem, som forsøger at ødelægge fodbolden. Vi vil jage jer. Vi vil jage jer så meget, som vi kan. Vi vil gøre alt, vi kan få at identficere jer og få jer væk. Vi vil ikke kendes ved jer i svensk fodbold. I er ikke velkomne," lød det Håkan Sjöstrand. 

AIK: Vi ser os over skulderen

Hos fodboldklubben AIK fortalte sportschef Björn Wesström, at klubben har indhentet ekstern hjælp til håndteringen af sagen. Sportschefen kaldte situationen for "historisk ussel og unik".

"Der kommer til at være en masse kiggen over skulderen, men vi tror, at sådan må det være for den næste tid. Det her er en unik situation, som kræver unikke handlinger. Vi kan konstatere, at der er spilleren i truppen, som har en unik rygrad og et enormt civilt mod. Det skal vi huske," sagde Björn Wesström. 

Pressen vil ikke have adgang til holdet spillere i den næste periode, mens klubben håndtere sagen. Sportschefen ønsker ikke at oplyse, hvilken spiller det er, der er blevet kontakten med henblik på at fixe kampen. 

Politiet: Matchfixere får det hårdt 

Politiet kan ikke kommentere konkret på efterforskningen, men på pressemødet sagde kriminalkommissær Fredrik Gårdare, at sagen bliver undersøgt med størst mulige alvor. 

"Vi har en aktionsgruppe, som er prioriteret mod organiseret kriminalitet, der påvirker idrætten. Vi har et beredskab, der giver umiddelbart respons og agerer omgående," sagde Fredrik Gårdare på pressemødet og fortsatte: 

"De aktører fra organiseret kriminalitet, som begiver sig ind i fodbold for at tjene penge, kommer vi til at målrette os imod. De kommer til at få det rigtig hårdt."

Det vides ikke, hvornår kampen vil blive spillet. På pressemødet blev der givet udtryk for, at den først vil blive spillet, når det kan garanteres, at resultatet af kampen vil være baseret på sportslige præstationer. 

Pengestrømme og oddsændringer bliver undersøgt

Svenska Spil, det statsejede spilleselskab i Sverige, oplyste på pressemødet, at de nu er gået i gang med at undersøge, om der har været mistænkelige spillemønstre på kampen. 

Svenska Spil er en del af Global Lottery and Monitoring System (GLMS), sammen med 28 andre statsejede spilleselskaber, heriblandt Danske Spil*. GLMS har hovedkvarter i Lausanne, men deres undersøgelser bliver foretaget af to medarbejdere, der har kontor hos Danske Spil* i Brøndby. 

GLMS blev varskoet af Svenska Spil i morges om kampen. Og kort efter blev et helt systemt sat i gang. Der bliver nu indsamlet information om pengestrømme og oddsændringer fra de af deres 28 medlemmer, der udbød kampen. 

Arbejdet blev igangsat på to fronter. 


"Vi gik i gang med at undersøge oddsændringer globalt, både manuelt og via vores automatiske arbejdsredskaber, og vi sendte en alarm ud på kampen til vores medlemmer, så vi kunne få feedback, vi kan give videre til Svenska Spel," siger analysemanager ved GLMS Kim Ragle til BetXpert. Han fortsætter:

"Når vi undersøger oddsmarkedet, ser vi på prisændringer hos både vores medlemmer og på det internationale marked. Her er det især de asiatiske og amerikanske operatører, vi ser på. I mange tilfælde er det de operatører, der er markedsstyrende på grund af den volumen, de accepterer. Det er især start- og slutprisen, der er vigtig for os at se på."

Når Kim Ragle og hans kollega har indsamlet alle informationer, samler de dem i en rapport, som de sender til Svenska Spel. Herefter kan det svenske spilleselskab give informationen videre til lokale myndigheder og forbund.

GLMS kan ikke udtale sig konkret om den aktuelle kamp mellem Göteborg - AIK.