Seere af britisk fodbold er vant til at se masser af reklamer for bettingfirmaer, men det kan snart være fortid, hvis et nyt lovforslag bliver trumfet igennem. Her er store sponsoraftaler på spil.
Fodboldelskere har været vant til at se det gennem mange år, når de har tunet ind på Premier League og andet britisk fodbold: reklamer for bookmakere på spillertrøjerne såvel som på bannerne ude i siden af banen.
Det kan dog snart være fortid, skriver blandt andre The Guardian. Den britiske regering pønser nemlig på at indføre en lov, som vil gøre det forbudt for bettingfirmaerne at være på spillertrøjerne såvel som på bannerne. Umiddelbart er her først og fremmest tale om udenlandske bookmakere, men det kan også komme på tale at indføre et totalforbud. Bliver dette aktuelt, skal et væld af engelske topklubber finde sig en ny sponsor.
P.t. er ni ud af 20 klubber i Premier League sponsoreret af bookmakere. I The Championship hedder tallet seks ud af 24.
Initiativet kommer, fordi man ønsker at beskytte børn og ”sårbare folk” mod logoer fra spillevirksomheder. Disse kan ifølge en undersøgelse optræde helt op til 700 gange per kamp.
EFL (English Football League), som står for ligaerne The Championship, League One og League Two, skal også finde en ny sponsor, hvis lovforslaget bliver aktuelt. De er i dag sponsoreret af SkyBet.
Sponsorindtægter for næsten 350 millioner kroner om året
Det er ikke småpenge, som de tre næstøverste ligaer i England må sige farvel til, hvis et forbud mod reklamer af bettingfirmaer søsættes. Trevor Birch, administrerende direktør i EFL, estimerer, at vi snakker om et beløb i nærheden af 350 millioner kroner om året i sponsorindtægter fra spillefirmaer.
- Vi er bekymrede, fordi penge og sponsoraftaler fra bettingindustrien er en væsentlig del af finansiering af EFL. Vi snakker alt i alt om beløb i nærheden af 40 millioner pund (næsten 350 millioner kroner, red.). Hvis forbuddet bliver aktuelt, vil det få en betydelig indflydelse på vores økonomi.
Trevor Birch mener dog, at man uanset hvad burde være i stand til at få bookmakerne til at bidrage økonomisk på den ene eller anden måde. Dette fordi fodbold generer rigtig mange penge til bookmakerne, hvorfor det kun vil være fair, at de giver lidt igen.
League One-klubben Bolton Wanderers har allerede taget konsekvensen af rygterne om det nye lovforslag og har i den anledning stoppet al samarbejde med bookmakere. Klubben, der senest var i Premier League i 2011/2012, fortsætter dog de obligatoriske samarbejder med bookmakere, som de er underlagt via EFL.
Vil sætte en stopper for ”white label”-firmaer
De britiske politikere vil angiveligt også ”white label”-reklamerne til livs. Situationen er således i dag, at du skal have en britisk spilletilladelse for at kunne reklamere i Storbritannien. Loven har imidlertid et smuthul, som udenlandske spillefirmaer uden tilladelse udnytter.
Disse udenlandske bookmakere kan leje en britisk spilletilladelse af mindre virksomheder, hvorfor de på den måde får adgang og tilladelse til at kunne reklamere på diverse bannere.
Gambling Insider er desuden aktuelle med en artikel, hvori en ekspert udtrykker skepsis om, hvorvidt det er en god idé at indføre denne nye lov. Dette fordi klubberne kan blive desperate for at finde en ny sponsor, hvilket kan give plads på spillertrøjerne til firmaer indenfor handel med eksempelvis kryptovaluta – en branche, der ifølge eksperten ikke er lige så reguleret som spillemarkedet, og som kan have de samme fatale økonomiske følger for den enkelte person.
Ifølge flere medier vil lovforslaget tidligst kunne blive aktuelt fra 2023/2024-sæsonen.