En række partier i Folketinget støtter et forbud mod spilreklamer, og der foregår forhandlinger på Christiansborg om regulering af det danske spillemarked. Men hvad vil konsekvenserne være, hvis der blev indført et total forbud? Fra flere sider bliver der advaret om, at det vil betyde at flere danskere vil spille på det licensløse marked.
Vi har vænnet os til at se spilreklamer i gadebilledet, hvor der er reklamer for Lotto og Tips i kiosken på hjørnet eller der er en reklame for Quickskrab, når vi står ved kassen i supermarkedet. Men på Christiansborg ønsker flere partier at forbyde reklamer for spil i Danmark.
Et forbud mod spilreklamer var også blandt de 16 anbefalinger, som regeringens ungespilpanel kom med i deres rapport. Efterfølgende har Alternativet, Enhedslisten, SF, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti tilkendegivet, at de bakker op om forslaget.
- Vi ønsker et forbud mod spilreklamer, og vi ser helst et totalt forbud.
- Carl Valentin, folketingspolitiker for SF
Forligspartier kan blokere for reklameforbud
Til P1 Orientering har skatteminister Jeppe Bruus (S) understreget, at han ønsker færre spilreklamer, end vi har i dag og han ser det stigende antal danskere, der lider af spilafhængighed som et stort problem. Så totalforbud er blandt emnerne, som vil lande på forhandlingsbordet i forligskredsen.
Der er imidlertid lang vej før et forbud vil kunne gennemføres, da det ifølge Jeppe Bruus afhænger af, om der er enighed i forligskredsen. Partierne har vetoret og der vil ikke komme ændringer medmindre forligspartierne samlet kan støtte dette.
Jeppe Bruus peger på, at der skal en lang række initiativer til for at løse problemerne med det stigende problem med spilproblemer blandt danskere. Skatteministeren håber, at der vil lande en aftale i år, men fremhæver, at det ikke alene handler om spilreklamer, men f.eks også om forebyggelse og forskning og samarbejde på europæisk plan.
I august 2022 kom Jeppe Bruus på banen en række forslag for at begrænse omfanget af spilreklamer.
De 9 forslag til forebyggelse af spilafhængighed
- Forbud mod reklamer fra fløjt-til-fløjt
- Forbud mod reklamer for bonusser
- Forbud mod reklamer i udvalgte tidsrum
- Forbud mod brug af autoriteter i markedsføring
- Stop pengespil i forklædning
- Begrænset eksponering for markedsføring
- Faste bevillinger til behandling af spilafhængighed
- Flere midler til undersøgelser
- Inspiration fra lignende områder
Med totalforbud vil spiludbydere forlade det danske marked
Adm. direktør for brancheorganisationen Spillebranchen Morten Rønde gik sidste år sammen med Bet25s marketingdirektør Anders Mørup i kamp mod et reklameforbud og udtrykte deres bekymringer for, hvordan det danske spillemarked vil udvikle sig, hvis spiludbyderne ikke længere kunne reklamere.
“ Hvis man vil forbyde reklamer fra spiludbydere helt, så mener vi, at det går galt", udtalte Morten Rønde til Mediet Markedsføring.
- Det hænger sammen med, at man som online spiludbyder ikke har andre steder at fortælle forbrugerne om sine spil end ved at lave en reklame. Og hvis man så vedtager, at de licenserede udbydere ikke må reklamere længere, så vil en del af dem forlade det danske marked, fordi de ikke længere kan sælge deres produkter.
- Anders Mørup fra Bet25
Ifølge Morten Rønde vil det føre til en forringelse af forbrugerbeskyttelsen, når flere danskere bevæger sig ud på det licensløse marked, da der ikke vil være kontrol med spiludbyderne, der heller ikke er forpligtede til at leve op til dansk lovgivning.
Hos licensløse spiludbydere vil heller ikke blive taget hånd om danskere med spilproblemer, hvilket er med til at både Anders Mørup og Morten Rønde mener, at et forbud mod spilreklamer vil ende med at gøre mere skade end gavn.
Reklameforbud vil åbne døren for licensløse spiludbydere
Sofie Antorini er Kommunikationsansvarlig, Kreativitet & Kommunikation og i et debatindlæg i Altinget advarer hun mod at benytte et totalforbud mod spilreklamer til at løse problemer med spilafhængighed.
Hun mener derimod, at der skal fælles europæiske regler på området, da det ikke er realistisk at lave særlige danske regler for store platforme som Twitch og Youtube.
Sofie Antorini forudser også, at et reklameforbud vil føre til, at flere danskere vil søge ud på spillesider uden dansk licens og vi derfor i højere grad bør kaste os over de øvrige 15 anbefalinger fra Ungespilpanelet.
- Forbyder vi reklamer for spil i Danmark, vil vi stille de licenserede spiludbydere relativt dårligere, sammenlignet med udenlandske, mere lyssky aktører. Aktører, der ikke har dansk licens, ikke har underskrevet spilindustriens adfærdskodeks, ikke betaler skat, ikke kræver MitID og ikke opfordrer til at melde sig til Rofus, Spillemyndighedens register over frivilligt udelukkede spillere.
- Sofie Antorini til Altinget
Her er de 16 anbefalinger fra Ungespilpanelet
Den 2. februar præsenterede Ungespilpanelet deres anbefalinger til skatteminister Jeppe Bruus og her er de 16 tiltag, der blev anbefalet:
- Bloker adgang til gambling-sider på skolers netværk.
- Frivilligt værktøj, der kan blokere for spil.
- Skærpet krav til aldersverifikation ved gambling.
- ROFUS (Spillemyndighedens Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere) skal også være for unge.
- Udvid valgmuligheder for tilmelding til ROFUS.
- Forbud mod reklamer for gambling.
- Platforme som Twitch, YouTube og Facebook skal gøres ansvarlige for deres indhold.
- Klare regler for, hvad game- og influencers må og ikke må reklamere for.
- Mere oplysning om gambling og konsekvenserne målrettet unge.
- Fælles minimumsstandarter for, hvornår spiludbydere forpligtes til at kontakte spillere med bekymrende adfærd.
- Flere behandlingstilbud målrettet spilafhængige unge.
- Mere oplysning om gambling og konsekvenserne til forældre.
- Fælles europæiske regler på spilområdet.
- Luk sider, der tilskyder til gambling, for eksempel sider på Facebook, der sælger eller videreformidler. valuta og coins til brug på skinbetting-sider.
- Undervisning i gode pengevaner på skoler og ungdomsuddannelser.
- Loot boxes skal reguleres.
Har du spilproblemer? Her kan du få hjælp
Har du mistet kontrollen med dit spil, kan du enten udelukke dig midlertidigt eller permanent hos Spillemyndighedens ROFUS (Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere).
Du kan også kontakte hjælpelinjen StopSpillet via chat eller på 70 22 28 25 samt Center for Ludomani på 78 79 23 05.
Derudover findes der på borger.dk en guide til mulighederne for hjælp i de enkelte kommuner.