Danmarks Idrætsforbund (DIF) vil bekæmpe matchfixing ved at forhindre såkaldt spotfixing. Det skal ske ved en lovændring i spilleloven. Folk i branchen undrer sig over forslaget, men DIF fastholder, at det er et problem og får opbakning på Christiansborg.
Hvilket hold får først indkast? Hvem tager den første timeout? Hvornår falder det første hjørnespark?
Bookmakernes mange væddemål synes næsten uendelige, og ifølge Dansk Idrætsforbund er der grund til bekymring. Forbundet har fremsat et ønske om en ændring af den nuværende spillelov, således at bookmakerne ikke længere kan udbyde spil på mindre detaljer i sportskampe.
DIF ser nemlig et potentielt problem i, at nogle sportsudøvere kan blive fristet af en hurtig økonomisk gevinst ved for eksempel at sparke bolden ud til et indkast eller et hjørnespark. Det har nemlig ikke indflydelse på kampens endelige resultat.
Spotfixing kan føre til matchfixing
Men det kan få store konsekvenser på sigt. Det mener Poul Broberg, der er chef for Public Affairs i DIF.
"Vi har brug for at lukke døren for, at man kan blive rullet ind i noget, der kan udvikle sig til at blive mere alvorlig matchfixing," siger Poul Broberg ifølge Ritzau og tilføjer:
"De ting, som ikke får en kampafgørende faktor, kan være et lokkemiddel for nogle spillere. Så er der nogle kriminelle i den anden ende, der har et link til den pågældende spiller, som senere kan presses til noget meget mere alvorligt."
Forslaget er et i en række, som Dansk Idrætsforbund håber vil begrænse udbredelsen af matchfixing på tværs af sportsgrene i dansk idræt.
DIF er ikke ene om at fokusere på detaljeorienterede væddemål. Én af verdens største sportsligaer, NFL, har nemlig også et ønske om at bandlyse de såkaldte propvæddemål på Super Bowl.
Branchefolk undrer sig
Flere folk i bettingbranchen har på Twitter stillet sig undrende over DIFs forslag om at gøre det ulovligt at udbyde spil på de mindre, ikke kampafgørende hændelser. Kritikken lyder blandt andet på, at det ikke er muligt at spille ret mange penge på den type spil, og at de færreste atleter vil risikere karrieren og snyde for at vinde et mindre beløb.
Er fuldstændig enig. Det er den klassiske med at skyde gråspurve med kanoner. Pengene på de markeder er så små, at de spil aldrig i Danmark vil være objekter for matchfixing. https://t.co/AJKAUMzd0V
— Steffen Dam (@steffen_dam) 26. januar 2019
Poul Broberg forklarer til BetXpert, at man hos DIF er klar over, at det for spilleselskaberne kun er en lille del af deres forretning, og at der bliver sat en limit på, hvor meget der kan spilles, men han holder fast i, at spotfixing er et problem i dansk idræt.
Dårlig kultur
DIF har været i kontakt med atleter på tværs af alle sportsgrene, og det har gjort det klart for forbundet, at matchfixing i dansk idræt er meget mere udbredt end som så, og at DIF kun har kendskab til mellem fem og 10 % af problemet, fordi atleterne ikke melder det ind, når de oplever matchfixing.
Ligger I inde med viden om, at der er atleter, der bliver fristet af spotfixing? Har I nogle tal, eller anden dokumentation på, at det faktisk forekommer?
"Det har vi viden om, ja. Vi ved, at der i visse miljøer er en dårlig kultur, hvor man bruger bødekasser og andet til at spille på ting, som man selv kan påvirke," siger han til BetXpert. Han afviser dog, at DIF har overblik over problemets omfang.
"Nej, det har vi ikke. Men vi har lavet en samlet strategi, der er vores bud på, hvordan man kan få den højest mulige standard for forebyggelse af matchfixing i Danmark. Vi forsøger at lukke alle de døre, hvor der kan være den mindste risiko for, at der foregår en manipulering med et sportsresultat, eller at der er nogle af vores atleter, der bliver fristet til at gå ind på en uheldig bane," siger han.
Store politiske partier erklærer sig enige
Poul Broberg oplyser til BetXpert, at DIFs samlede forslag skal ses som et valgudspil, og at forbundet er parat til at drøfte sin strategi med en ny regering uanset farve efter et kommende folketingsvalg.
Både Venstre og Socialdemokratiet har i første omgang meldt ud, at de deler DIFs ønske om at ændre i lovgivningen.
Således siger Venstres idrætsordfører, Bertel Haarder til TV2, at der er nødt til at være en lovgivning om det, mens Socialdemokratiet peger på, at Danmark alene ikke kan løfte opgaven.
"Langt de fleste af de forslag, DIF stiller op, kan jeg bakke op om. Også det med forbuddet mod spotfixing. Men problemstillingen er, at et forbud alene i Danmark ikke vil løse det her. Hvis man tilbyder de her væddemål på internationale sites, hvor folk kan spille, kommer vi ikke problemet til livs," siger Mogens Jensen, der er idrætsordfører hos Socialdemokratiet.
Kulturminister Mette Bock (Liberal Alliance) er også klar til at drøfte problemstillingen på et nationalt niveau. Hun fremhæver også over for TV2 at hun sammen med øvrige kulturministre kæmper for at få lavet europæiske standarder for problemstillingerne.