Endnu en Superliga-runde er færdigspillet, og det betyder en ny Superliga-klumme over, hvad vi bl.a. lærte af den netop spillede runde, mens vi ser frem mod weekendens. I klummen vil vi udvælge nogle pointer eller tendenser fra weekendens runde, ikke nødvendigvis fra alle rundens kampe, og se, om det kan føre til mulige spilidéer til den kommende runde.
Vi vil ligeledes gerne høre jeres input. Har I gjort jer nogle tanker igennem ugen om ting, som slog jer i forhold til weekendens kampe, så byd gerne ind, så vi kan få en god debat op at køre som optakt til den kommende runde.
I denne uges Superliga-klumme rettes fokus mod Brøndbys defensiv, mens der er klare forbedringer at spore i Lyngby. Kan Horsens fortsætte med at score så mange dødboldsmål? Også topkampen mellem FC Midtjylland og FC København kommer under lup.
Brøndby ser stadig stærke ud trods uafgjort i Aalborg
Første hold under lup i denne uges klumme bliver Brøndby IF, som var på en svær opgave i Aalborg mod AaB. En opgave som ikke blev meget nemmere af Hjörtur Hermansssons hovedløse tidlige røde kort.
Det var holdets 7. røde kort under Alexander Zorniger. Er det et udtryk for holdets aggressive spillestil, hvor stopperne tit skal være dygtige til at forsvare sig, når de bliver isoleret? Muligvis. Men i mine øjne så handler det også om, at der er blevet truffet nogle rigtig dårlige beslutninger fra Brøndbys defensive spillere, hvor kortene nemt kunne undgås.
De øvrige 10 spillere på banen fik så fornøjelsen af at spille en mand i undertal i en time, og det klarede de faktisk ganske fint. Offensivt skabte man ikke de helt store chancer, hvilket man heller ikke for alvor kan forvente med en mand i undertal, men den anden vej, så holdte man AaB fra de helt store chancer i åbent spil.
AaB havde selvfølgelig et par muligheder, hvor de fik sendt Yann Rolim og Jannik Pohl i dybden, hvilket også gav straffesparket, men Brøndby formåede selv med en mand i undertal at stresse AaB i store perioder, så de ikke rigtig fik sat spillet på trods af, at der egentlig var pladsen til det.
Men er det en overraskelse, at Brøndby ser gode ud defensivt? I Superliga-optakten roste jeg Brøndby-defensiven, og det er med god grund. Holdet har kun lukket 9(!) mål ind i åbent spil (omstillinger og etableret spil) efter 21 kampe. Man er stadig det hold, som har tilladt klart færrest skud på mål.
4 af de 20 mål er lukket ind efter straffespark, mens man har lukket 7 mål ind efter dødbolde. Her synes jeg, at Frederik Rønnow har set mindre godt ud i flere situationer - blandt andet også i weekendens kamp.
Når alt kommer til alt, så synes jeg stadig, at Brøndby ser rigtig stærke ud i kampen om guldet efter denne fine præstation i Aalborg.
Scorer FC Helsingør i Brøndby?
Brøndby-defensiven har været stærke i denne sæson underbygget af ovenstående data, mens en ExpG-model har Brøndby som ligaens bedste defensiv. FC Helsingør har ikke været fremragende offensivt i denne sæson og heller ikke i holdets to første kampe i foråret. En toneangivende licensløs bookmaker ligger med 1,826 (Betfair Sportsbook* ellers højest med 1,72) på, at FC Helsingør ikke scorer på Brøndby Stadion, hvilket virker som en udemærket pris og noget over licensmarkedet.Klare forbedringer hos Lyngby
Jeg var noget hård ved Lyngby i sidste uges Superliga-klumme, hvor jeg kaldte dem naive, defensivt uafstemte, mens de centrale midtbanespillere også var under kniven. I denne uge skal de dog have ros for markante forbedringer i forhold til kampen mod Brøndby.
Jeg så et Lyngby-hold, som havde stor fokus på den defensive organisation, og jeg synes godt, at man kunne drage paralleller til den succesrige sidste sæson, hvor den defensive base var en af hovedårsagerne til de gode præstationer. Vi så et Lyngby-mandskab med kort afstand mellem kæderne i første halvleg, hvor Silkeborg slet ikke fik mulighed for at finde sine offensive spillere i mellemrummene.
I kampen mod Brøndby blev man hårdt ramt af de blå-gules omstillinger, hvor de to centrale midtbanespillere slet ikke formåede at beskytte deres forsvar. Det var der lavet om på i store perioder lørdag, hvor Mathias Hebo gjorde det rigtig fint som den defensive ankermand på midtbanen.
Der er dog stadig klare forbedringsmuligheder for Lyngby, når de skal skabe chancer. De havde stor tålmodighed med bolden, da de skulle bygge spillet op, men man formåede aldrig rigtig at blive farlig, og man havde i store perioder svært ved at spille sig ud af Silkeborgs første pres.
Man var dog farlige på et par omstillinger i første halvleg, hvor Mayron George og Jeppe Kjær kom igennem, men det er stadig tydeligt, at Lyngby har sagt farvel til Mikkel Rygaard og Bror Blume, og da George og Kjær blev taget ud til fordel for noget langsommere spillere, så tog man omstillingsdimensionen ud af holdet og kom for alvor under pres de sidste 20 min, hvor man havde svært ved at skubbe holdet op. Her spillede det fysiske parameter også ind, lignede det.
Lyngby - AGF: Under 2,5 mål til odds 1,87 hos Jetbull
Lyngby havde stor fokus på den defensive organisation mod Silkeborg og kæmper stadig med det offensive output. Det samme gør AGF, som har holdt både Hobro og SønderjyskE fra de store chancer, mens man selv ikke har imponeret synderligt med bolden. Læs analysen her.Mikkel Rygaard i Marcondes-rolle med mål til følge
Jeg skrev i sidste uges klumme, at jeg ville holde et vågent øje med FC Nordsjælland og særligt Mikkel Rygaard. Da han blev hentet til klubben, lignede han afløseren for Emiliano Marcondes, som tog til Brentford ved årsskiftet, og det var også denne rolle/position, som han blev placeret i mod OB.
I forhold til Marcondes så synes jeg dog, at Rygaard faldt lidt længere tilbage i banen, da FCN byggede spillet op, men i denne falske 9’er rolle bliver han svær at forholde sig til for modstanderne, ligesom vi så Marcondes være det. For hvem skal samle ham op, når han finder de her mellemrum mellem den bagerste kæde og midtbanen? Vi ser næppe en midterforsvarer bryde helt ud af kæden og følge med ham, og så skal midtbanen pludselig forholde sig til en spiller, der falder ned i rummene i tid og utide.
Jeg tror, at Mikkel Rygaard kun bliver bedre i denne rolle, når han falder mere ind i FCN’s koncept, og når nordsjællænderne samtidig har en Ernest Asante, der er villig til at løbe så meget dybt og strække forsvaret, så tror jeg, at Mikkel Rygaard vil få gode betingelser i Farum-klubben.
Hold øje med Mikkel Rygaard som målscorer
Mikkel Rygaard vil komme i langt bedre afslutningspositioner og flere chancer, end han gjorde i Lyngby. Han sparker frispark og spiller for et hold, som scorer mange mål. I Rygaards debut mod OB kunne man bl.a. hente odds 3,75 på ham som anytime målscorer, og i weekenden ligger Danske Spil* med odds 4,50 ude mod AaB. Som angriber på det mest scorende hold i ligaen virker det flot.Kan dødboldsshowet fortsætte i Horsens?
Kampen mellem FC Helsingør og Horsens var søndag flyttet fra Helsingør Stadion til kunstgræsset i Farum. En kampflytning, der i mine øjner passede bedst til hjemmeholdet, og jeg overvejede da også et spil på oprykkerne til ikke at tabe, da den lå i omkring de 1,85. Jeg hoppede dog fra, da hverken Andreas Holm eller Mikkel Bruhn blev deres skader kvit.
Hvorfor overvejede jeg så at gå Helsingør-vejen i denne kamp? For det første er det ikke mange kampe, at en Horsens-sejr skal ligge i lige over odds 2 og slet ikke i en udekamp. Derudover så sidder jeg stadig tilbage med den her følelse af, om Horsens virkelig kan blive ved med at lave så mange mål på dødbolde og skrabe point sammen den vej.
Holdet har scoret næsten 67 % af holdets mål i forbindelse med dødbolde (inkl. et straffespark), og jeg synes ikke, at man er noget særlig godt spillende fodboldhold, som nogle eksperter ellers forsøge at tale dem op til. Jeg er godt klar over, at man også var farlige på omstillinger i perioder mod FC Helsingør, men kan man virkelig formå at fastholde en position i top 6, når man kun har scoret 9 mål i åbent spil, 4 i etableret spil og 5 på omstillinger?
Man har en enorm spidskompetence i de her dødbolde, og scorede endnu et mål via et indkast mod Helsingør, men kan man virkelig fastholde at score 0,857 mål i forbindelse med dødbold pr. kamp over en hel sæson, eller vil det udligne sig over tid? For så skal man lige pludselig finde målene andetsteds fra, og det er jo ikke ligefrem i åbent spil, at man har imponeret jf. ovenstående tal.
Kan Horsens blive ved?
Hvad tænker folket? Kan Horsens blive ved med at hente så mange point på baggrund af scoringer fra holdets dødbolde, eller er jeg den eneste, som går med disse tanker?Fin FCK-start sat over styr efter to personlige fejl
Søndag eftermiddag krydsede FC Midtjylland og FC København klinger i sidste rundes største kamp. Her startede FC København egentlig kampen fint, og man kom også foran, da Ankersen fandt Pieros Sotiriou i en rigtig god afslutningsposition inde foran mål.
Føringen holdt dog ikke længe, og da Michael Lüftner ikke clearede et indlæg særlig godt, så stod det hurtigt 1-1. Kort inden halvlegen skulle en ny personlig fejl, denne gang fra William Kvist, føre til et mål, da Mikkel Duelund så bragte midtjyderne foran. Det er bare historien om et FCK-hold, som langt fra holder samme kvalitet som i sidste sæson, hvor vi næppe havde set disse fejl, og i denne sæson bliver de så straffet prompte.
En anden ting, som jeg hæftede mig ved, var en FCM-defensiv uden Marc Dal Hende som spillede endnu en fin defensiv kamp i store perioder. På københavnernes mål ser man ikke særlig gode ud, hvor man ikke forsvarer feltet særlig godt, men efter dette mål, så formår man egentlig at holde FCK fra de helt store chancer.
Offensivt stemplede særligt Mikkel Duelund og Gustav Wikheim ind, da Paul Onuachu sad ude med en rygskade. Hans afløser Frank Onyeka scorede endnu en gang, men han ligner ikke en typisk 9’er i FCM-systemet og hans spilletid har nok været udtryk for, at den offensive bredde har lidt et knæk med salg af Alexander Sørloth, Jonas Borring og Simon Kroon, mens den nye ukrainer endnu ikke er klar til en startplads.