Post Danmark Rundt 2013 køres 31. juli-4. august. Færre stjerner end sidste år, men stadig interessant. Læs Jesper Sørensens optaktsartikel om ruten og favoritterne - og se vinder-oddsene...

Ruten

Favoritter

Outsidere

Hold også øje med

2013-udgaven af Post Danmark byder ikke på lige så mange stjerner som sidste år hvor André Greipel vandt de første to etaper, og Mark Cavendish kom først over stregen på Frederiksberg Allé, men kan sagtens blive interessant alligevel. På sprinteretaperne, men også på den lumske bakke på Kiddesvej og på den vigtige enkeltstart.

Sidste års samlede vinder, Liewe Westra, mangler pga en skade. Men andre kan tage over. Cavendish er faktisk med igen, som een af kun tre ryttere fra verdensranglistens top100 - de to andre er Kelderman og Flecha. 

 "Det er et stærkt felt. Min ambition er at komme så langt frem som muligt i klassementet. Tre gange er jeg sluttet i top-10 i dette løb, så jeg vil gå efter top-5 i år..." 

Lars Bak

I alt ventes cirka en halv million danskere at begive sig ud på landevejene for at få suset med når feltet brager forbi. Og med lidt held vil de se danske ryttere markere sig. Det rødhvide kontingent tæller både Tour-folk som Lars Bak og diverse unge talenter.  

 

Eksperttips

Hold øje med tips fra BetXperts cykeleksperter:

Jesper Sørensen

Jacob Nordestgaard

feltet.dk

Spilforslag lige nu

Bedste odds Bookmaker
31/7 12:45 Michael Mørkøv-Alex Rasmussen (Klassement): 1 1,8
Betsafe

Udvalgte vinder-odds, klassement

Bedste odds Bookmaker
Boaro 4,5 Betsafe
Mørkøv 6
Bet365
Kelderman 6,5 Betsafe
Gaudin 9 Bet365
Bak 12 Bet365
Breschel 19 Bet365
Larsson 24 Betsafe
Löfkvist 26 Bet365

Ruten

Første etape af årets Post Danmark Rundt starter i Silkeborg, og etapen er 180 kilometer lang med mål i Varde. Der afsluttes med tre omgange á 3,4 kilometer. Undervejs er der en lille grusvej (efter cirka 70 kilometer), der kan skabe lidt problemer, men generelt er etapen ganske flad. Selve finalen i Varde køres på små, smalle veje, hvorfor der kan opstå lidt dramatik, ligesom vinden også kan få en indflydelse på etapen - men det ligner en dag for sprinterne.

På anden etape køres der igen 180 kilometer, fra Ribe til Sønderborg. Der vil være et langt stykke, hvor feltet kører i et relativt åbent landskab, og igen kan vinden spille en rolle. Man kører nemlig langs vestkysten størstedelen af dagen, fra Ribe til Møgeltønder. I Sønderborg vil rytterne køre på en rundstrækning, der indeholder en lille brostenspassage, og der er mål tæt ved Dybbøl Mølle - dermed skal feltet slutte med en opadgående spurt, der godt kunne sortere de tungeste folk fra.

Løbets konge-etape er tredje etape, der køres fra Sønderborg til Vejle. Her sluttes etapen på Kiddesvej, som det har været traditionen i mange år. Her kan de færreste sprintere sidde med, og i stedet skal vi nok vente at se løbets ægte puncheurs - altså bakke-sprinterne - slå til. Tidsforskellene bliver næppe store, men tilpas til at der bliver ændret lidt i klassementet.

Fjerde etape er en kort én af slagsen, for på denne dag er der to etaper. Derfor skal der kun køres 105 kilometer fra Høng til Asnæs Indelukke. Normalt har denne etape været meget let, og traditionelt er den endt i en massespurt, men arrangørerne har forsøgt at pifte etapen lidt op. Etapen slutter på målbakken Asnæs Indelukke, der er 1.100 meter lang, stiger med 5,8 % og har enkelte passager op til 10 % - igen en dag for puncheurs og måske enkelte, lette sprintere.

Om aftenen køres enkeltstarten i Holbæk. Femte etape er 12,1 kilometer lang. Ruten er hverken teknisk eller kuperet, men derimod flad og hurtig. Enkeltstarten bliver sidste chance for at ændre noget i klassementet. Typisk er det her løbets mest afgørende etape.

For på sjette etape venter der 165 kilometer fra Roskilde til Frederiksberg med det velkendte opløb på Frederiksberg Allé. Alt andet end en massespurt her vil være overraskende, ligesom løbet burde være afgjort.

Favoritterne

Manuele Boaro, Team Saxo-Tinkoff

Det danske hold, Team Saxo-Tinkoff, stiller til start med mange potentielle vindere, men det klart bedste bud, er Manuele Boaro. Sidste år sad italieneren fint med over Kiddsevej (tabte 3 sekunder), og han blev nummer tre på enkeltstarten. Han endte også på tredjepladsen, da løbet sluttede.

Han har ikke vist alverden i år, og han har heller ikke kørt siden de italienske mesterskaber i enkeltstart, men Boaro plejer at være garant for gode resultater året rundt i enkeltstartsdisciplinen. På Kiddesvej handler det om at begrænse et tidstab eller endda helt at undgå det. Men løbet skal nok vindes på enkeltstarten, og her ligner Boaro en af de bedste i løbet - især på en kort én af slagsen som denne er.

"Problemet" for Boaro - der også kan være en fordel - er at han har et stærkt hold omkring sig med flere potentielle vinderkandidater. Det ville måske være bedre, hvis man brugte holdet på at holde Boaro helt fremme på Vejle-etapen, fremfor at have flere kaptajner, der kører egne chancer.

Wilco Kelderman, Belkin Pro Cycling

Wilco Kelderman blev sidste år nummer to på Vejle-etapen, og han lignede en af favoritterne til at hente sejren på enkeltstarten, men hollænderen fejlede en anelse, og blev i stedet nummer syv i løbet.

Han er dog absolut en af kandidaterne til sejren i år igen. Selvom han aldrig rigtig har været helt med fremme på en enkeltstart siden fjerdepladsen i Criterium du Dauphines enkeltstart sidste sæson, så ved man, at han har potentialet til at køre en god enkeltstart. Samtidigt er han blandt favoritterne på Vejle-etapen, fordi han kører godt i det kuperede landskab, og han er temmelig hurtig på målstregen.

En af de ting, der taler for Wilco Kelderman, er at han i år har kørt Giro d'Italia, og faktisk kørte ret godt. Tit bliver unge ryttere en del stærkere af at have gennemført en Grand Tour. Og så må man heller ikke glemme årets Romandiet Rundt, hvor han ligeledes var stærk.

Hvis han vil vinde årets Post Danmark Rundt, så skal han køre en god enkeltstart i Holbæk - medmindre han sætter hele feltet i Vejle.

Øvrige favoritter/Outsidere

Thomas Löfkvist, IAM Cycling

IAM Cycling satser stort på Post Danmark Rundt - de kommer i hvert fald med et relativt stærkt hold, hvor to svenskere ligner bedste bud på en samlet vinder fra deres side af. Den ene er Thomas Löfkvist, der i årevis var betragtet som et kæmpetalent, men som aldrig rigtigt har udfoldet det på landevejen.

Löfkvist startede sæsonen helt forrygende, da han vandt Middelhavet Rundt. Siden har han dog haft en meget kedelig sæson, hvor en tredjeplads i de svenske enkeltstartsmesterskaber står tilbage som det bedste resultat. Men nu starter anden del af sæsonen, og her får Löfkvist muligheden for at revanchere sig. Umiddelbart er der dog bedre enkeltstartsryttere her i feltet.

Gustav Larsson, IAM Cycling

En af feltets bedste enkeltstartsryttere er Gustav Larsson. Men Larsson er også samtidigt en humørrytter, der godt kan være svær at vurdere, hvor han står henne. I 2008 blev han nummer fire her i løbet, mens han sidste år blev nummer 11.

Hvor står han henne? Det er svært at vurdere, men hvis han rammer formen, så bør han være med helt fremme i klassementet. Kiddesvej er måske ikke hans favorit, men til gengæld kan han nok godt vinde en del tid på mange af konkurrenterne på enkeltstarten. Hvis han er helt i hopla, så kan han sågar vinde enkeltstarten ganske komfortabelt.

Damien Gaudin, Europcar

Europcar er ganske stærke i Post Danmark Rundt, og særligt Damien Gaudin har før vist store evner her. I 2011 blev han nummer fire og i 2012 blev han nummer fem. Siden har han fået et større gennembrud, der gav ham en etapesejr i Paris-Nice (prologsejr) og en femteplads i Paris-Roubaix. Og så har han vundet Cholet-Pays de Loire.

Under Post Danmark Rundt kører han ofte lidt 'anonymt'. For han kører ikke med om topresultaterne på hverken Vejle-etapen eller enkeltstarten - til gengæld er han bare stabil hele vejen igennem. Normalt kan 'stabilitet' ikke være nok til at vinde et relativt etapeløb på mindre end en uge i Danmark, men hvis man tænker på den generelle styrke han har vist i 2013, så bør han være noget længere fremme på både Vejle-etapen, men afgjort også enkeltstarten i Holbæk.

Gaudin virker nemlig til at være en bomstærk rytter, der dog alligevel skal bruge lidt held for at kunne vinde løbet - der er både bedre puncheurs og enkeltstartsryttere end ham, men spørgsmålet er om han kombineret i de to discipliner er løbets bedste rytter i år? Det ville ikke være en decideret overraskelse, hvis han løb med sejren. 

Hold også øje med

Foruden Manuele Boaro har Team Saxo-Tinkoff også Michael Mørkøv, der gerne vil vinde løbet. Han kan begrænse nederlaget på Vejle-etapen, men det essentielle for ham bliver, om han kan køre en god enkeltstart - for det vil der kræves af ham. Det så vi også i 2011, hvor han blev nummer tre.

 

Matti Breschel får nok meget svært ved at vinde løbet. Danskeren kan sagtens være med på næsten samtlige etaper, men enkeltstarten bliver formentligt for hård for ham. Selv hvis han er i førertrøjen før Holbæk-enkeltstarten, så kræver det nok en meget, meget overraskende indsats, hvis han skal klare det. Til gengæld har han mulighed for at vinde et par etaper undervejs, herunder på Kiddesvej.

 

Lars Bak er Lotto-Belisols-kaptajn, og hvis han har bevaret Tour-formen, så er han afgjort en kandidat til den samlede sejr. Under Touren kørte han en formidabel enkeltstart, og i samme form bør han også kunne præstere stabilt på Vejle-etapen. Men er det nok? Det er spørgsmålet.

Kigger man lidt nærmere på de danske kontinental-hold, så er der et par interessante ryttere. En af dem er André Steensen (Team CULT Energy), der sidste sæson var ret stærk hele året på kontinental-niveau, men som fik lidt problemer knæet. I denne sæson har han dog ikke helt haft samme styrke som sidste år, og sejren kan godt blive svær at opnå for Steensen.

Hos Concordia Forsikring Riwal kører man for Martin Mortensen, der i 2010 blev nummer fire i løbet. I denne sæson har han været meget fint kørende, og Post Danmark Rundt er hans helt store chance for at få en kontrakt på højereste niveau igen. Han kører en godkendt enkeltstart, så spørgsmålet er hvordan han klarer sig på Vejle-etapen.

Hvis man skal kigge på andre danske ryttere, så er Rasmus Guldhammer også relativt interessant. I 2010 blev han nummer 6 og i 2009 blev han nummer 4. I år kører han for Blue Water Cycling, og han har faktisk haft et ganske fint forår. Han plejer at være ret god på Vejle-etapen.

En joker kunne være Kristian Haugaard, der til dagligt kører for Leopard-Trek (Radioshacks talenthold), men under det her løb kører for landsholdet. I denne sæson har han været ret stærk i flere løb, og han har vist god form ganske nyligt. Hans hold lukker efter sæsonen, og selv om han er sat i forbindelse med Trek-holdet, så vil Post Danmark Rundt være et oplagt sted, hvor han kan forsøge at score en fin kontrakt. Han har i hvert fald vist sig at være et ganske fint talent.

Kigger man lidt på de udenlandske ryttere, så er Enrico Battaglin relativt interessant. Han kan vinde på Vejle-etapen på en god dag, via sin gode spurt, men enkeltstarten bliver nok hans store problem. Sådan er det for så mange ryttere, som fx Björn Leukemans – og det omvendte gør sig gældende for folk som Anton VorobyevJos van EmdenSebastian Rosseler og flere andre.