Årets udgave af etape-cykelløbet Polen Rundt begynder denne lørdag – i Italien... Læs Jesper Sørensens optaktsartikel om favoritterne og outsiderne (bl.a. Wiggins) samt ruten og oddsene.
Polen Rundt er i dén grad noget specielt i denne sæson. Først og fremme fordi to af de syv etaper foregår i Italien. Løbet startes nemlig i Trentino, og de to første etaper byder på nogle voldsomme bjerge.
Herefter venter der en hviledag, da hele cirkusset skal flyttes til Polen. Først på tredje etape foregår etapeløbet således i hjemlandet Det er lidt usædvanligt og ville svare til at Post Danmark Rundt flyttede en etape eller to til Belgien.
2012-udgaven af Polen Rundt blev vundet af Moreno Moser der ikke er med i år. Årets favorit hos bookmakerne er umiddelbart Bradley Wiggins (vinderen af Tour de France 2012) - men faktisk er der et par andre med mindst lige så store chancer som englænderen, nemlig Nibali (hvis han er motiveret) og Henao.
Odds
Odds | |
Wiggins | 4,5 |
Nibali | 5,5 |
Kangert | 6,5 |
L. Sanchez | 13 |
Clement | 15 |
Uran | 17 |
Henao | 19 |
Scarponi | 34 |
Majka | 41 |
C. Anker Sørensen | 81 |
Odds | |
Henao | 4,5 |
Nibali | 6 |
Uran | 11 |
Scarponi | 11 |
Majka | 12 |
C. Anker Sørensen | 34 |
Hold øje med tips fra BetXperts cykeleksperter:
Mere spænding på etaperne?
Den italienske begyndelse er ikke det eneste specielle ved årets udgave af det polske etapeløb. UCI har nemlig indført et lille eksperiment, der skal gøre etaperne lidt mere interessante, og som skal tiltrække lidt flere fans langs landevejen og tv-skærmen.
Der er tale om en ’Race Appeal-konkurrence’ (Attractivity Contest), der kort sagt gør, at man har lanceret et nyt system af bonuspoint for de ryttere, som vinder en serie af konkurrencer hver dag. Det kan være indlagte spurter eller bjerg- og bakkekonkurrencer. Hver dag offentliggøres klassementet for ’Race Appeal-konkurrencen’, og de førende ryttere her vil få bonussekunder, der trækkes fra i det samlede klassement.
Det vil sige, at den rytter, der er mest aktiv i de indlagte konkurrencer, og får skrabet flest point sammen, vil få en ganske fin bonus i det samlede klassement. Det belønner de offensive ryttere.
Følgende tidsbonus kan hentes:
1. plads: 30 sekunder
2. plads: 20 sekunder
3. plads: 10 sekunder
Som udgangspunkt gives der kun bonussekunder til top3, men hvis to ryttere har samme pointantal, får de også samme antal bonussekunder. Hvis alle i top3 har 11 point, vil der blive givet 30 sekunder til hver af dem, og ingen til nummer 4.
Det betyder også, at flere ryttere kan få bonussekunder, hvis fx nummer 1 og 2 har 12 point (de vil få 30 sekunder), men to ryttere herudover har 11 point (de vil få 10 sekunder begge to). Det samme gør sig gældende hvis nummer 1 og 2 får henholdsvis 12 og 11 point (henholdsvis 30 og 20 point til 1 og 2), mens 3 og 4 får 10 point (de vil i så fald begge to få 10 sekunder).
Til sammenligning henter man kun 10 sekunder ved at vinde en etape, 6 sekunder for en andenplads og 4 sekunder for en tredjeplads. I de indlagte spurter uddeles 3, 2 og 1 sekunder til top3.
Små hold
Slutteligt kan det også nævnes, at holdene kun har seks ryttere til start her i Polen Rundt. Det er derfor meget tydeligt, at UCI vil forsøge at skabe et offensivt og underholdene løb, der er svært at kontrollere – men hvordan det kommer til at fungere i praksis må vi vurdere efter løbet.
Drømmescenariet for UCI må være, at to ryttere er så jævnbyrdige, at de vil gå efter de 30 bonussekunder på sjette etape, for her kan det blive en lang dag om point ude på etapen.
UCI har meddelt, at det er et forsøg, og at man meget vel kunne finde på at indføre det i flere WorldTour-løb i 2014 – så det er nok en god idé at holde øje med det polske etapeløb.
Ruten: Med start i Italien
Løbet starter meget utraditionelt i Italien. Første etape slutter på toppen af Madonna di Campiglio, der, foruden at være en hård stigning, også er der, hvor Pantani blev testet og afsløret i at have en lidt for høj hæmatokrit-værdi. Selve stigningen er ret hård i begyndelsen, men den flader en del ud i afslutningen. De første ni kilometer er et stykke over 6 %, mens de sidste to kilometer kun er på 2,6 %.
Hernæst venter anden etape på 206,5 kilometer. Vi er fortsat i Italien. De sidste 60 kilometer byder på tre relativt hårde stigninger, og den slutter med Passo Pordoi, der også var med i Giro del Trentino tilbage i 2012. Samtlige tre stigninger på etapen er hårde, men Passo Pordoi er relativt mild i afslutningen. De sidste 4 kilometer holder sig lige under 6 % og er meget konstant.
Om mandagen er der en hviledag. Det skyldes at hele løbet skal flyttes tilbage til Polen.
På tredje etape køres der 226 kilometer fra Krakow til Rzeszow Podkarpackie. Der er lidt bakker, men etapen slutter med en relativt flad rundstrækning på 6 kilometer, der skal køres tre gange.
Fjerde etape er den længste af slagsen. Hele 231,5 kilometer. Der er en mindre stigning midtvejs på etapen, men ellers bør det igen blive en lettere en af slagsen. Finalen ser hård ud på ruteprofilen, men i virkeligheden bør det ikke være andet end meget små bakker, og de sidste tre kilometer er ligeledes heller ikke synderligt hårde.
Derimod er femte etape meget hård. Her møder vi nemlig de hårde polske bjerge. Det går op og ned hele dagen. Den sidste stigning på etapen er ikke synderligt hård – den stiger omkring 4 % de sidste fire kilometer, og herefter venter en kort nedkørsel, før etapen sluttes med en stigning på 1000 meter, der kun stiger med 3,1 %. Men husk på at denne finale kommer efter en meget hård dag.
Men sjette etape er om muligt endnu hårdere. Hele 15 gange skal feltet op ad en stigning. Etapen består af tre stigninger, der hver især skal passeres fem gange. Den første stigning starter blødt, men har et længere stykke, hvor den stiger over 13 %, mens den slutter omkring 6 % på den sidste kilometer. Den næste er en kort stigning på 4,5 kilometer, der er særdeles hård på de midterste tre kilometer – her er den over 6,5 %. Den sidste stigning er blid i starten, hård i midten (11,5 % som det højeste et sted) og relativt mild i afslutningen. Det er den stigning, der afslutter etapen. Den tredjesidste kilometer indledes med 8,1 %, herefter venter der en kilometer med 2,6 % inden den sidste kilometer er 3,6 %.
Løbet sluttes med en enkeltstart på syvende etape, der er 37 kilometer lang. Den er småkuperet i starten (de første 15 kilometer), men det er ikke synderligt hårde bakker. Herefter flader den ud de sidste 22 kilometer.
Favoritterne
Vincenzo Nibali, Astana
Det er lidt vovet at sætte Vincenzo Nibali som storfavorit til Polen Rundt. Ikke fordi han mangler evnerne – han er feltets bedste klassementsrytter i øjeblikket – men fordi man kan tvivle på hans motivation, ligesom det er det første løb i forberedelse til Vuelta a España og VM.
I 2011 hjalp han Peter Sagan frem til den samlede sejr, og det er ikke umuligt, at han igen trækker i arbejdstøjet og hjælper Tanel Kangert. Umiddelbart bør sejrsmotivationen dog være der – han skal snart toppe i Vueltaen, løbet starter i Italien, og det er en rute, der passer ham ganske godt, hvilket ikke i samme grad var tilfældet i 2011.
Nibali har i denne sæson vundet Tirreno-Adriatico, Giro del Trentino og Giro d’Italia. Han har ikke kørt siden Giroen, men som nævnt er Vueltaen kun to uger væk, når Polen Rundt skal køres, så formen bør så småt være der. Han er samtidigt omgivet af flere sine bedste og mest loyale hjælperyttere.
Samtidigt ser jeg det som en fordel, at holdene kun er på seks ryttere. Der er enkelte ryttere, hvor man kan betvivle deres løbsintelligens, men Vincenzo Nibali virker til at være meget kløgtig under løb. Jeg erkender dog gerne, at kan blive alt i det her løb – hvis han kun kører det for træningens skyld, så vinder han nok ikke, men samtidigt har Nibali anno 2013 været meget skarp hele året. Det er således blevet til top10-placeringer i samtlige fem etapeløb i denne sæson.
Sergio Henao, Sky
Sidste år var Sergio Henao en af de stærkeste i løbet, men han havde simpelthen ikke muligheden for at gøre det store på ruten, der ikke var vanvittigt hård. De fleste etaper endte enten i en massespurt eller med en decimeret gruppe, hvor en rytter som Henao ikke kunne gøre det store. Kun på sjette etape kunne han for alvor gøre en forskel, og her endte han på andenpladsen. Her sad han i gruppe med Moser (der vandt etapen og løbet) og Kwiatkowski (der blev nummer to i løbet).
Men på den mere bjergrige rute, bør Sergio Henao have langt større chance for at kunne gøre en forskel. Han kører på et meget stærkt hold, der også inkluderer Rigoberto Uran og Bradley Wiggins, hvorfor han ikke kan være sikker på kaptajnrollen, men jeg har nu mest fidus til denne colombianer.
Ligesom Vincenzo Nibali har Sergio Henao dog ikke rigtigt kørt løb siden Giro d’Italia, men colombianeren skal køre Vuelta a España som Team Skys kaptajn, hvorfor formen skal til at være til stede.
Det er dog hans første løb efter en længere løbspause, og derfor kan han meget vel være en anelse rusten her til at starte med. Men det var også hans første løb efter den præcis samme pause for et år tilbage, og da kørte han en samlet tredjeplads hjem. Jeg kunne godt forestille mig, at Henao var en anelse mere motiveret end fx Nibali her i Polen Rundt.
Outsidere
Bradley Wiggins, Sky
Men spørgsmålet er om Sergio Henao er kaptajn eller ej. Jeg tror, det er vigtigt at have en række klassementsryttere klar i et løb, hvor man kun har seks ryttere til rådighed – og det har Sky. For Bradley Wiggins vender også tilbage til løb her i Polen Rundt, og selvom han har haft en uheldig sæson, så er det vigtigt at huske på, at han så ret god ud i Giro del Trentino tidligere på året – altså i det område, hvor Polen Rundt 2013 startes.
Samtidigt søger han lidt oprejsning før den sidste del af sæsonen skal køres. Han vil nok gerne have bare lidt resultater fra denne sæson. Jeg kan personligt godt tvivle en anelse på ham, men omvendt brugte han hele 2012 på at modbevise tvivlerne.
Hvis han formår at holde sig til, så bør han være blandt feltets bedste enkeltstartsryttere, og dermed kan han således køre sejren hjem på syvende etape. Det afhænger dog af hvordan løbet udvikler sig, men Sky har alletiders mulighed for at lade Wiggins være det ’sikre’ kort, mens Henao og Uran går i offensiven og forsøger at vinde de 30 bonussekunder – det ville sætte konkurrenterne under pres.
Domenico Pozzovivo, AG2R
Det er umuligt ikke at tænke på Domenico Pozzovivo, når man nævner Trentino (den italienske bjergrytter vandt Giro del Trentino i 2012). Og det er altså væsentligt at huske på, at løbet starter i Trentino i år, for selvom det kun er to etaper, så er det et par hårde bjerge, feltet skal over.
Derfor er Pozzovivo bestemt en joker, man skal holde øje med. Den lille italiener plejer at være god i anden del af sæsonen, og modsat mange af de andre ryttere, så har han ikke haft pause lige siden Giro d’Italia – han kørte nemlig Schweiz Rundt. Derfor har han haft en lidt kortere pause.
Han plejer sjældent at præstere i udenlandske løb, men med tanke på at løbet starter på hjemmebanen, og at han i år kører på et udenlandsk hold, så er det værd at holde øje med den lille rytter.
Michele Scarponi, Lampre-Merida
Kan Michele Scarponi fortsat køre med på topniveau? Er han overhovedet Lampre-Meridas kaptajn under Polen Rundt?
Svaret på det første spørgsmål må være ja - Scarponi kan fortsat præstere på højt niveau. Det vidner tredjepladsen i Catalonien Rundt og fjerdepladsen i Giro d'Italia om.
Alderen begynder dog så småt at trykke, og han er ikke lige så stærk, som han for eksempel var i 2011, hvor han konstant var med fremme i etapeløb i sæsonens første halvdel. Men Scarponi leder efter et nyt hold efter denne sæson, og han kunne godt bruge et godt resultat her i Polen Rundt. Hans dopingfortid gør, at mange hold ikke umiddelbart vil røre ham, men hvis han kan bringe værdifulde WorldTour-point, så bliver han svær at komme udenom.
Det garanterer naturligvis ikke et topresultat her i Polen Rundt, hvor også den lokale rytter, Niemiec, samt Lampres Vuelta-håb, Diego Ulissi deltager. Det gør Winner Anacona også, men det bliver samtidigt colombianerens første løb i denne sæson efter en skade tidligt i løbet.
Scarponi er det 'sikre' valg i klassementet, fordi han plejer at have et højt bundniveau. Jeg tror og håber dog, at Lampre vælger en offensiv strategi, hvor de vil spille alle tre ud, fordi løbet som nævnt er svært at kontrollere med kun seks ryttere på hvert hold. De øvrige kort bliver beskrevet senere.
Rafal Majka, Team Saxo-Tinkoff
Team Saxo-Tinkoffs Rafal Majka bør også nævnes. Sammen med Chris Anker Sørensen udgør han holdets klassementshåb, og den polske rytter er på hjemmebane, og modsat mange af konkurrenterne, har han faktisk kørt løb siden Giro d'Italia, hvor han bekræftede sit store potentiale.
De italienske bjerge i starten af løbet bør ikke blive det store problem, og jeg forventer at se en meget sulten Majka under årets Polen Rundt. For mens man kan betvivle Vincenzo Nibalis interesse i at vinde Polen Rundt, så bør Rafal Majka være topmotiveret.
Han kommer fra Østrig Rundt, hvor han startede dårligt på de første par bjergetaper, men han fik kørt sig ind i løbet efter lidt tid og blev blandt andet nummer to på en enkelt etape. Han er sat til at formtoppe under Vuelta a España, men lur mig om hans form allerede er meget god. Han har et stærkt hold omkring sig: Oliver Zaugg, Evgeni Petrov, Bruno Pires, Timothy Duggan og Chris Anker Sørensen er alle solide folk i bjergene.
Jeg forventer mig store ting af Rafal Majka, men man må også erkende, at der er en chance for at han er træt efter en hård Giro d'Italia - det ville ikke være underligt, når man tænker på at det er hans første gennembrudssæson, hvor han virkelig får lov at køre som kaptajn.
Han er trods alt kun 23 år, og under Østrig Rundt viste han, at han måske ikke er den bedste til at indlede et løb med en hård og vigtig etape. Han skal være helt klar fra starten af, hvis han vil gøre sig forhåbninger i det her løb.
Øvrige outsidere
Der er mange interessante ryttere i feltet, og det svære ved dette løb er, at det er det første løb for mange efter en længere pause. Det er svært at vide, hvor de reelt set står. Samtidigt gør det nye format også, at det umiddelbart er svært at læse løbet. Det er ikke kun os tilskuere, der er lidt forvirret over formatet og hvordan det kommer til at gå - rytterne er helt sikkert også. Og når man samtidigt kun har seks ryttere på hvert hold, så kan mange overraskende ting ske under dette løb.
Det er således værd at holde øje med Mathias Frank (BMC), der af en eller anden grund ikke fandt vej til BMC's Tour de France-hold. Schweizeren var flyvende i Schweiz Rundt, hvor han endte på en samlet femteplads, og mens BMC's Tour de France-hold intet fik ud af Tour de France, vandt han to etaper i Østrig Rundt. Hvis han har bevaret denne form - og det kan godt være tvivlsomt, når man tænker på hans styrke allerede i maj - så er han værd at holde øje med.
Det samme er polakkerne. Den bedste - Michal Kwiatkowski - stiller ikke til start i årets udgave, men man skal holde øje med Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida), der har været stærk i næsten samtlige etapeløb, han har deltaget i denne sæson. Hans sæson har dog været lang: Først Giro d'Italia og siden Tour de France. Jeg frygter, at han er for træt. Han kan dog blive et væsentligt kort for Lampre-Merida.
En anden polak, man skal holde øje med, er Sylwester Szmyd (Movistar). Han er ikke den mest eksplosive, men Szmyd kan godt lide de italienske stigninger, så starten i Trentino passer ham glimrende. Jeg har svært ved at se ham vinde løbet, men han kan sagtens ende med at køre sit bedste Polen Rundt nogensinde, da hans bedste placering hidtil er nummer 6 i 2010.
Den sidste polak jeg vil kigge på i denne omgang, er Tomasz Marczynski (Vacansoleil). Marczynski har haft en svær sæson, men i sidste sæson var han ret stærk i efteråret, hvor det blandt andet blev til en 13. plads i Vuelta a España. Han skal have fundet den form, hvis han vil hente et resultat her, men indtil videre ligner han ikke en rytter, der er tæt på den styrke.
Hvis man lige skal vende tilbage til Lampre-Merida, så vil jeg gerne fremhæve Diego Ulissi. Den lille italiener skal så småt til at toppe under Vuelta a España, som han har timet hele sæsonen efter. Intet Giro d'Italia, intet Tour de France. Han har dog kørt stærkt i denne sæson med en 7. plads i Paris-Nice og en samlet sejr i Settimana Internazionale Coppi e Bartali.
Sammen med Niemiec og Scarponi kan Ulissi udfordre de øvrige hold ved at gå i offensiven. Og så må man ikke glemme Winner Anacona, der kører sit første løb i denne sæson. Han var stærk sidste år, men har i år været plaget af en skade, der har holdt ham ude hele sæsonen. Han er lidt en joker, men har han formen, så har Lampre fire stærke kort.
Et andet hold, der har flere stærke kort, er Sky. Sergio Henao og Bradley Wiggins er allerede nævnt, og så skal man ikke glemme Rigoberto Urán, der dog er fortid hos briterne efter denne sæson. Urán er stærk, hvilket han beviste med andenpladsen i Giro d'Italia, og ham og Henao synes at have en god dynamik. Jeg kunne godt se ham være den offensive rytter på Sky-holdet.
Hvis man lige for en stund bliver ved colombianerne, så er der et helt hold, Colombia, og de stiller med A-holdet. John Darwin Atapuma sluttede Giro d'Italia relativt stærkt af, men generelt har denne sæson ikke helt levet op til de mange forventninger, der er til Atapuma. I 2012 vandt han dog på Passo Pordoi-stigningen, der bruges i dette løb.
Det samme kan siges om Fabio Duarte, der kun af og til har vist bekræftelser på sit store talent. Han var uhyre stærk til sidst i Giro d'Italia, men han har ikke levet op til de mange forventninger, der har været til ham, og de øvrige colombianere (Betancur, Uran, Henao og Quintana) har alle overhalet ham.
Hvis Vincenzo Nibali ikke helt er klar til det her løb, så kan Astana sagtens satse på Tanel Kangert. Jeg føler mig ikke helt overbevist om at Tanel Kangert er stærk nok til at vinde et løb allerede nu, men han kan godt ende i top5 i klassementet.
Belkins Luis Leon Sanchez har vist sig at være ret stærk efter sit comeback. Holdet suspenderede ham i starten af sæsonen, men i slutningen af maj vendte han tilbage. Jeg tror, at etapeløbet her i Polen er lidt for hård for ham, men tidligere var Luis Leon Sanchez en ren ekspert i disse ugelange etapeløb, der indeholder lidt stigninger. Den offensive kørestil har han, så det nye format kan måske være til hans fordel?
Hvis ikke Movistars Sylwester Szmyd er klar til opgaven som kaptajn, så har spanierne også Eros Capecchi til start. Italieneren er ikke altid lige stabil. Faktisk har han ikke vist noget i denne sæson, der tyder på at han har evnerne i ugelange etapeløb, men det er også sjældent han får lov at køre sin egen chance. Her kan han måske få en fri rolle.
En anden italiener er også værd at nævne. Ivan Basso er så småt i gang med at forberede sig til Vuelta a España. Normalt er han ikke meget værd i optaktsløb, og derfor forventer jeg heller ikke det store af ham under årets Polen Rundt, men han bør nævnes her på falderebet.