2008: Verdensetteren Justine Henin-Hardenne gør det samme.
2009: Clijsters gør comeback og vinder ved sin første Grand Slam-deltagelse.
2010: Henin gør comeback og …?
Den tidligere nr. 1 i verden er løbet med alle overskrifterne siden hun gav til kende at hun stillede til start igen i 2010, og det ligner allerede at hun har en god chance i Australian Open, men hvor god er chancen egentlig down-under?
BetXpert forsøger at give dig svaret på det og meget andet, i denne optakt til turneringen, der skydes i gang natten til mandag kl. 01:00 dansk tid (11:00 i Melbourne) direkte på Eurosport.
Tips til turneringen og herre-optakt
Husk inden da at tjekke eksperternes tips på denne side.
Som optakt skal du bestemt heller ikke snyde dig selv for nedenstående artikel om turneringens spindeside – Williams, Wozniacki og Henin (eller ATP-artiklen).
Optakt
Indhold
- TV-dækning og links
- For-sæsonen 2010
- Favoritter
- Outsidere
- Hold øje med
- Vidste du at…
TV-dækning og links
Den danske sending foregår igen i år fra Eurosport og Eurosport 2, der er med fra første bold natten til mandag og helt frem til den sidste, søndag den 31 januar, og hver dag med start kl. 01:00 og natten over, til cirka 16:30 hvor det bliver mørkt på den modsatte halvkugle. (Hvis du er kunde hos YouSee vises Eurosport 2 gratis på Ekstrakanalen hele januar måned.)
Turneringens officielle hjemmeside: australianopen.com
Andre relevante info-sider er:
Eurosports side – klik på ”tennis” i menuen øverst - med bunkevis af nyheder mm.
tennis.com.au
Den nationale tennis-hjemmeside for kængurulandet med anderledes artikler og fokus på hjemmebanespillerne som fx Hewitt.
sonyericssonwtatour.com/
Den officielle dame-tennis hjemmeside med overblikket, tophistorierne og diverse ranglister mm.
For-sæsonen 2010
Når man skal vurdere spillerne ved Australian Open, så må man primært basere denne vurdering på den generelle opfattelse, man har af spillernes formåen. Der bliver spillet så få betydningsfulde turneringer før Australian Open, at man kan skyde helt ved siden af, når ellers udmærkede spillere pludselig underpræsterer pga. dårlig form.
Som udgangspunkt kan man dog godt regne med, at langt størstedelen af spillerne er velforberedt til en Grand Slam – og specielt Australian Open, hvor batterierne er genopladede og motivationen høj. Ind imellem er der dog spillere, som ganske enkelt ikke har forberedt sig godt nok i pausen, eller haft skadesproblemer og derfor brugt pausen på behandling og genoptræning, og da man ikke rigtigt har haft mulighed for at lure denne dårlige opladning til turneringen, kan man hurtigt brænde nallerne på en spiller, som ellers normalt præsterer på et højere niveau.
I 2009 tabte Venus Williams, Wozniacki, Ivanovic og Radwanska eksempelvis som kæmpe favoritter, og specielt var det tydeligt, at Ivanovic og Venus ikke var dér, hvor man forventede, de skulle være.
Lidt er der dog allerede at forholde sig til fra de forgangne uger. Dementieva startede sløjt ud i Hopman Cup, men hun så faktisk stærk ud til sidst, så hun har formentlig bevidst spillet sig i form undervejs. Lisicki og Martinez-Sanchez gjorde det også udmærket, mens det australske håb, Stosur, har påbegyndt sin sæson på meget skuffende vis.
I Brisbane fik vi svar på flere spørgsmål: Henin er for alvor tilbage, Clijsters er stadig i god form og Ivanovic begynder også at ligne sig selv igen. Clijsters endte med at vinde turneringen med 7-6 i tredje sæt over Henin. Begge spillere må regnes som favoritter til Australian Open-titlen i år. Safarova ligner også en spiller, der kan præstere i år, men hun trak sig skadet ugen efter Brisbane, så det er nok lige langt nok at gå at kalde hende outsider til titlen.
I Auckland var Wickmayer og Pennetta utroligt suveræne hele turneringen igennem, og slutteligt endte Wickmayer med - som underdog – at feje hard court-underlaget med italieneren. Pennetta udtalte efterfølgende, at Wickmayer spillede så imponerende godt, at hun selv var fuldstændigt chanceløs, til trods for en tilfredshed omkring eget niveau. Det lover godt for Wickmayer, som nåede semifinalen i US Open i 2009.
I ugen inden Australien Open gav flere af verdensranglistens bedste så prøver på det øjeblikkelige niveau, da de fleste af dem satte hinanden stævne i Sydney, og man kan vist roligt sige, at én af spillerne skilte sig ud: Dementieva.
På vej til titlen slog hun Safina (62 63), Azarenka (63 61) og Serena Williams (63 62), og havde hun ikke så elendigt et Grand Slam-cv, så ville jeg heller ikke tøve med at kalde hende for én af de absolutte favoritter i Melbourne.
Serena leverede en typisk præstation i en opvarmningsturnering – et niveau på omkring 85-90 %, og lige så stille i løbet af de næste to uger vil hun begynde at nærme sig de 100 %.
Turneringens største positive overraskelse var franske Rezai, som var to point fra at slå Serena ud i semifinalen (sidste år var det Wozniacki, der var ét point fra at slå Serena ud i kvartfinalen), mens Safina viste, hvorfor man ikke for alvor skal regne med hende så tidligt efter sin skadespause.
Ellers kan det nævnes, at Azarenka ikke så helt så godt ud som sidste år på dette tidspunkt, Cibulkova er tilbage i temmelig god form, Kuznetsova var som forventet i for ringe form til at få mere end to kampe i Sydney, Wozniacki måtte skuffende tabe sin eneste officielle kamp før Australian Open til ganske kompetente Na Li, og 38-årige Kimiko Date fortsætter med at imponere både fysisk, tempomæssigt og mentalt.
I Hobart mødtes de næstbedste, og i skrivende stund afventes stadig et finaleresultat fra Peer-Bondarenko. Umiddelbart har Shahar Peer set bedst ud i turneringen, og hun ligner mere og mere en spiller, som kan få et rigtigt fornuftigt tennisår. Er hendes lodtrækning gunstig har hun også niveauet til at være med i anden uge af næste uges turnering.
Favoritter
Serena Williams
Som regel garant for en fremragende Grand Slam-turnering, og jeg har på fornemmelsen, at det overhovedet ikke bliver anderledes denne gang. Tværtimod regner jeg med, hun vil revanchere sin skandaløse opførsel mod en liniedommer (som godt nok aldrig skulle have haft lov at dømme linier i så stor en kamp) i US Open, og så går jeg ud fra, hun er ærekær nok til ikke at lade sig overhale yderligere af comeback-dronningerne, Clijsters og Henin. Hun er i egen selvforståelse verdens bedste spiller, og det er nu, hun for alvor skal bevise for os andre, at landet rent faktisk også ligger sådan.
Forsvarende mester med adskillige Grand Slam-titler. Australian Open har hun vundet i 2003, 2005, 2007 og 2009, så hører man til den overtroiske slags, så skal man nok vente med at sætte sine mønter på hende til 2011. Det fascinerende ved Serena er hendes mentale styrke, som er uovertruffen på kvindesiden. Er hun i dårlig form, så kæmper hun sig igennem til kvartfinalen udelukkende på psyken, men er hun først forbi kvartfinalen, så vinder hun ofte hele turneringen.
Højeste odds: 4,30 hos Pinnacle
Clijsters
Jeg havde hende ikke som en af favoritterne ved US Open, men det fik hun gjort til skamme, eftersom hun til manges overraskelse endte med at løfte sejrstrofæet. Hun spiller allerede i et tempo, der matcher hvem som helst på touren, og til trods for en fødsel er hun ikke blevet mindre atletisk. Netop moderrollen har måske givet hende en større modenhed på og uden for banen, så hun er bedre til at sætte sin tennis i perspektiv. Under US Open virkede hun i hvert fald ikke så mentalt skrøbelig, som hun ellers kunne gøre tidligere.
Hun har altid leveret god tennis i Australien, men hun har aldrig vundet turneringen, til trods for at hun altid har haft god opbakning fra tilskuerne, som tog hende til sig som en af nationens egne, da hun var forlovet med Lleyton Hewitt. Fire semifinaler og én finale (tabte i tre sæt til Henin i 2004) er det blevet til i karrieren, som ”kun” har budt på to Grand Slam-titler (US Open 2005 og 2009).
Jeg kan naturligvis gå med til, at hun er en af turneringens favoritter, men jeg kan under ingen omstændigheder gå med til, at hun oddsmæssigt gives lige så store vinderchancer som Serena, som gennem en hel karriere har vist sig langt mere stabil og holdbar i de endelige slutkampe i Grand Slam-sammenhæng. Vinder Clijsters Australian Open kan jeg dog sagens gå med til at begrave den ”gamle” Clijsters, som havde så store vanskeligheder med at vinde de helt store titler.
Højeste odds: 4,75 hos Expekt*
Henin
Endnu et belgisk comeback er en gave til en ellers noget lunken kvindetour i disse år. Henin er en af de helt store publikumsfavoritter, da hendes tennis er ekstraordinær ift. De mange andre tonsere på touren. Hun bevæger sig anderledes, hun slår enhåndsbaghånd, hun kommer til nettet og så har hun en fremragende mental styrke og vindervilje. WTA-touren har brug for hende, og jeg er overbevist om, at halvandet års pause har haft en positiv effekt på belgierens tennis.
Måske ser vi det ikke allerede under denne turnering, men hun skal nok komme styrket tilbage. Hendes pause har været så kort, at det ikke kan have ødelagt hendes tennis og fyldt med så mange gode oplevelser, at hun kun kan komme endnu stærkere tilbage. Der kan sagtens drages sammenligninger til Clijsters – begge har på hver sin måde fået sat tennissen i perspektiv. Henin kunne ikke undvære sin tennis længere, og hun skulle efter sigende have trænet virkelig hårdt op til sæsonstarten.
Er hun motiveret, hvilket hun selvfølgelig er, så kan hendes talent og psyke bære hende uendelig langt i denne sport. Jeg ser hende faktisk som potentiel verdensetter ved udgangen af 2010.
Henin har vundet Australian Open én gang (2004 over Clijsters), og derudover har hun en finale og en semifinale, som er værd at berette om. Desuden har hun OL guld, to US Open-titler, fire French Open-titler og to Wimbledon-finaler på cv’et, og efter sigende har hun som et af sine helt store mål at vinde Wimbledon, hvilket hun også har evnerne til at kunne gøre.
Højeste odds: 6,00 hos Betsafe
Kuznetsova
Egentlig har jeg mange modstridende følelser ved at udpege Kuznetsova som én af fire favoritter i en turnering, hvor hun aldrig er nået længere end kvartfinalen (2005 og 2009), men den primære grund er, at hun efter min mening er den eneste af alle andre, der tempomæssigt for alvor kan følge med de tre andre favoritter, når ”the going gets tough”.
Tidligere vurderede jeg hende som en mental amøbe, men efter hendes vanvittigt imponerende French Open-titel, har jeg bortkastet grundlaget for denne vurdering. Hun spiller på sit bedste i et afsindigt højt tempo, og kampene bliver som regel afgjort på hendes ketcher. Mod Wozniacki i US Open så man en klassisk Dr. Jekyll/Mr. Hyde-præstation fra hende. Hun spillede tennis fra en anden planet i halvandet sæt, men pludselig begyndte de uprovokerede fejl at snige sig ind/vælte ind i hendes spil (naturligvis også Wozniackis fortjeneste).
Det er klart, at hun ikke vinder Australian Open med lignende præstationer, men jeg vil vove at påstå, at hun har klare sejrschancer, hvis hun kan spille på sit topniveau i de kampe, hvor det virkelig kræves af hende. Underlaget er i hvert fald ganske godt for hende, og får hun trænet godt op til og vundet et par runder i turneringen, så bliver hun helt sikkert farlig for enhver. Til odds 27 er der efter min mening rigtig god værdi i Kuznetsova.
Hun har vundet US Open (2004) og French Open (2009) samt tabt en US Open-finale til Henin (2007) og en French Open-finale også til Henin (2006), men ellers er det mest kvartinaler og fjerde runde-resultater, hun har at bryste sig med i Grand Slam-sammenhæng.
Højeste odds: 27,00 hos Pinnacle
Outsidere
Venus Williams
Jeg burde måske nok have Venus med i det absolutte favoritfelt, men jeg synes, hendes niveau er nedadgående. Sidste år tabte hun i anden runde, og hun har ingen store meritter i denne turnering bortset fra et enkelt finalenederlag til sin søster i 2003. Rammer hun sit topniveau, så hører hun vel sagtens til i feltet af favoritter, men jeg ser det bare ikke ske.
Dementieva
Aldrig vundet en grand slam-turnering, og hun kommer nok heller aldrig til det med mindre belgierne og Williams-søstrene trækker sig tilbage fra touren, inden hun selv gør. Hun har dog stået i finaler i både French Open og US Open, og sidste år tabte hun til Serena i semifinalen i Australien. Derfor er hun naturligvis stadig en outsider til titlen, men hun holder bare aldrig i længden.
Safina
Sidste år lå Safina længe nr. 1 på verdensranglisten, hvilket blev kritiseret af mange, da hun ikke havde vundet en Grand Slam-turnering. Det har hun stadig ikke, og det kommer hun heller ikke til her, selv om hun sidste år viste godt spil og nåede helt til finalen, før Serena bankede hende på plads.
I de hidtidige GS-finaler, hun har spillet, har hun i den grad fået klø, og jeg tror stadig ikke hun er mentalt klar til at toppræstere i en finale. Hendes serv er desuden for skrøbelig, og egentlig regner jeg ikke hendes topniveau for godt nok, når hun i en finale møder én af de absolutte kanoner.
Wozniacki
Det ville være fantastisk, hvis Wozniacki kunne fortsætte det sublime spil fra Australian Open og Masters Cup, men jeg tror, det bliver mere end svært. Hun har ikke fået en god optakt, og bogen ”Miss Sunshine”, som tilsyneladende har til formål at kritisere hendes far, Piotr, må trods alt forstyrre optakten en smule. Hun siger, at hun ikke tager notits af det, men det skal jeg love for, hendes far gør i form af trusler om sagsanlæg osv.
Det kan have en negativ effekt, men man skal aldrig sige aldrig, for hun har, som vi nok alle ved efterhånden, en jernvilje uden lige. Hvor andre bukker under, så næres hun af negativitet med klicheen ”nu skal jeg fandeme vise dem” som drivkraft.
Sidste år nåede hun kun tredje runde, før hun tabte til Dokic i en kamp, hvor hun rent faktisk bukkede under for presset fra de australske tilskuere. Hun er modnet meget siden, så det forventer jeg ikke ske igen, men til gengæld tror jeg ganske simpelt ikke, hun er i tilstrækkelig god form til at stille noget op mod den skærpede WTA-konkurrence.
Sharapova
Sharapova er måske en af de farligste outsidere til titlen i år, hvilket bookmakerne også har luret, da hun kun kan fås til omkring odds 13 pt. Det synes jeg dog slet ikke er godt nok, da hun stadig har meget at bevise ovenpå hendes skader, før hun kan regnes som en seriøs bejler til titlen.
Hendes topniveau er rigtig godt, men hun laver et hav af fejl, så der skal helt klart ændres nogle ting ift., dét jeg har set siden comebacket, hvis hun skal tages alvorligt i Melbourne. Mentalt er hun stærk, og hun har før vist, hun kan gå hele vejen i Grand Slam-sammenhæng, så modsat f.eks. Safina og Dementieva, så har hun noget at have evt. optimisme i.
Azarenka
Jeg burde måske ikke tage hende med, for hun er efterhånden ved at udvikle sig til en af WTA’s mest skrøbelige spillere rent mentalt, men hun spillede simpelthen så fremragende i sidste års Australian Open, før hun (oppe med sæt mod Serena) måtte trække sig med skade, at jeg ikke kan afvise en spektakulær turnering af stønneren fra Hviderusland.
Det vil naturligvis stadig være en lille sensation, hvis hun vinder turneringen, men hun har altså et utroligt højt topniveau, selv om det er lang tid siden, vi har set det uden selskabet af den mentale skrøbelighed, hvilket det vil kræve, hvis hun skal nå helt til tops.
Hold øje med
Hjemmebanefavoritten Samantha Stosur har ikke fået nogen specielt god optakt med et nederlag til Pennetta i første runde i Sydney, som hvad det kunne blive til. Alligevel gjorde hendes resultater sidste år, at hun er værd at holde et vågent øje med på hjemmebane foran eget publikum.
En semifinale i French Open, et finalenederlag i Los Angeles på hard court (også til Pennetta), samt en sejr i sæsonens næstsidste turnering i Japan virker lovende for en af de få kvindelige australske tennisspillere på WTA-touren.
De to serbere Jelena Jankovic og Ana Ivanovic, hvor førstnævnte har bevaret sin status i top 10, mens sidstnævnte er røget helt ud af top 20, er selvsagt også værd at holde øje med, såvel på som udenfor banen, hvor de to landsmænd ikke ligefrem har noget hjerteligt forhold.
Jankovic havde en dårlig sæson i fjor, men er altid farlig på hard court, og kom da også i semifinalen ved sæsonafslutningen i Doha, som hun lige akkurat fik skrabet sig point nok sammen til at kunne deltage i.
Dårlig er ikke ordet for Ivanovic´ sidste sæson, der sluttede uden en eneste titel, med tre nederlag i træk, samt en stime fra Wimbledon og sæsonen ud, uden at vinde to kampe i træk – og her taler vi om en verdensetter for blot to år siden! Det skal dog siges at hun slog sig til semifinalen i sin optaktsturnering til denne Grand Slam, men på en lidt billig baggrund.
”Tredjebelgieren” Yanina Wickmayer kan også gøre en god figur efter at hun sidste år poppede op som trold af en æske, først på grus hvor hun nåede 9 sejre i træk, dernæst en finaleplads i en græsturnering, og som om det ikke var nok sikrede hun sig til stor overraskelse en semifinaleplads i US Open.
I år har hun forberedt sig i Auckland hvor hun gik rent igennem uden sættab. Til gengæld har hendes forberedelse udenom det sportslige været mindre god, da hun ikke fik tilmeldt sig i tide, hvorfor hun ikke bliver seedet… Hun skal endda gennem kvalifikation, og her har det allerede været tæt på at gå galt, med et sættab i skrivende stund.
Derudover melder en nyhedshistorie på turneringens hjemmeside også om problemer med nogle såkaldte ”whereabouts” – bare vi ikke får nogen Michael Rasmussensag i tennis, siger jeg bare…
I finalen slog hun en anden spiller det nok er værd at holde øje med down under, Flavia Pennetta. Hun gjorde sig blandt bemærket med at have en stime på ikke mindre end 19 kampe hvor kun Caroline Wozniacki var i stand til at slå hende, midt på sæsonen.
Det resulterede hard court-mæssigt i en sejr i Los Angeles, men endte særdeles brat med 2-6 0-6 til Safina i semifinalen i Cincinnati. Undervejs slog hun dog hjemmebanefavoritten Venus Williams ud, og med en finaleplads i Auckland ser formen ud til at være hvor den bør.
Vidste du at…
§ Australian Open var den sidste Grand Slam til at få en åben æra?
§ …Dette var i 1969?
§ Der er 2 mill australske$ til vinderen?
§ …Og 1 mill australske $ til nr. 2?
§ Du kan følge AUS Open på Twitter?
§ Kia Motors er hovedsponser?
§ Rod Laver Arena kan have 15.000 siddende tilskuere?
§ Der er vedtaget en politik for turneringen om ekstrem varme?
§ Og en om match fixing der gør at laptops er forbudt?
§ Der er over 1700 mediefolk tilknyttet AUS Open?
§ Der for anden gang i år vil blive spillet finale under belysning?
§ Hver seedning er foretaget ud fra verdensranglisten?