Federer – Djokovic – Nadal - hvem bliver den næste?

Se optakten til herrernes Australian Open 2017 her

 

I 2007 vandt Federer Down Under-finalen i tre sæt, i 2008 vandt Djokovic i fire sæt, og sidste år vandt Nadal et drama mod Federer i fem sæt. En stigende spændingskurve, med andre ord – så hvis stilen fortsætter, er der virkelig noget at se frem til i år!

Ingen andre Grand Slams kan prale af at have verdens top 3 som vindere de seneste tre år, og Australian Open er samtidig den mest uforudsigelige, med fem forskellige finalister (repræsenterende fem forskellige nationer) i de seneste tre finaler, og otte forskellige i de seneste 10 finaler.

Der er med andre ord ingen grund til at turneringen i Melbourne ikke skulle kunne hamle op med dem i London, New York og Paris, så følg du bare med når showet skydes i gang natten til mandag kl. 01:00 dansk tid (11:00 i Melbourne) direkte på Eurosport – men tjek først lige eksperternes tips på denne side.

Og som optakt skal du bestemt heller ikke snyde dig selv for nedenstående overblik over herre-turneringen (WTA-artiklen på denne side).

 

Optakt

Indhold

-      TV-dækning og links

-      For-sæsonen 2010

-      Seedning – hvad kan vi forvente os af toppen?

-      Outsidere

-      Hold øje med

-      Vidste du at…

 

TV-dækning og links


Den danske sending foregår igen i år fra Eurosport, der er med fra første bold natten til mandag og helt frem til den sidste, søndag den 31 januar, og hver dag med start kl. 01:00 og natten over, til cirka 16:30 hvor det bliver mørkt på den modsatte halvkugle (se mere i vores TV-guide).

Turneringens officielle hjemmeside: australianopen.com

Andre relevante info-sider er:

eurosport.yahoo.com/

Eurosports side – klik på ”tennis” i menuen øverst - med bunkevis af nyheder mm.

tennis.com.au 
Den nationale tennis-hjemmeside for kængurulandet med anderledes artikler og fokus på hjemmebanespillerne som fx Hewitt.

atpworldtour.com
Den officielle herrer-tennis hjemmeside med overblikket, tophistorierne og diverse ranglister mm.

For-sæsonen 2010


Den første mindre hard court turnering der blev afholdt i år, var Brisbane International som havde Roddick, Monfils samt de to tjekker Stepanek og Berdych som førsteseedede. Stepanek slog i sin semifinale Monfils stort, og var generelt godt spillende, mens Berdych tabte til Roddick efter at have vundet første sæt så stort som 6-1.

Alle fire holdt altså deres semifinaleseedning, og Roddick formåede at holde sin førsteseedning hele vejen igennem, da han vandt finalen i to tie-breaks, det ene overkommeligt 7-2, mens andet blev lige akkurat med 9-7.

Dagen efter startede indiske Aircel Chennai Open, med Søderling, Cilic, Wawrinka og Tipsarevic som øverstseedede. Svenskeren der ellers havde vist forrygende spil i afslutningen på 09-sæsonen røg ud i første kamp til Ginepri i to sæt, mens Wawrinka overtog hans førstseedning mod finalen.

Hans finalemodstander skulle findes mellem de øvrige to højst seedede, og det blev intet problem for Cilic at slå Tipsarevic sikkert. I finalen fik han også has på Wawrinka, i ligeledes to tie-breaks som ved slutkampen i Brisbane.

På samme tidspunkt blev der spillet førsteklasses hard court tennis i Qatar ExxonMobil Open, med deltagelse af både Federer, Nadal og Davydenko der alle skulle præge turneringen. Spanieren gjorde det af med femteseedeede Troicki i semifinalen, mens Federer og Davydenko mødtes i den anden.

Russeren der ellers holdte en miserabel 1-11 rekord inden kampen gik hen og vandt med to gange 6-4, og har nu vundet to kampe i træk mod verdensetteren. I finalen blev det noget af et antiklimaks for begge spillere, tilskuere og fans, da Nadal kørte tværs hen over stakkels Davydenko i første sæt, der endte 6-0 nærmest inden det var startet. Spanieren kunne dog ikke følge op på takterne, og satte andet sæt til i tiebreak, mens det tredje blev tabt 4-6.

Ugen inden Australian Open kom turen så til Medibank International Sydney der havde deltagelse af Berdych og Hewitt, som de mest prominente gæster. Begge tabte dog i deres kun anden kamp, og overlod i stedet opmærksomheden til Baghdatis og Fish i den ene semifinale, hvor førstnævnte avancerede fra, samt Benneteau og Gasquet i den anden semifinale.

Her gik Gasquet nogen nemmere videre fra end Baghdatis, der skulle bruge tre sæt inklusiv to tie-breaks – så mon ikke franskmanden er spilleren med mest overskud i finalen der afvikles efter denne optakts forfattelse.   

I skrivende stund afvikles også Heineken Open i Auckland (Australiens nabostat New Zealands største by), og her er vi også nået til finalen der står mellem Isner som har slået førsteseedede Robredo ud og Montanes i semifinalen, samt Clement der har slået andenseedede Ferrer ud og ellers godt kørende Kohlschreiber i sin semfinale. Begge kommer til finalen med en tie-break gevinst i andet sæt af en tosæts-sejr.


 

De topseedede


Meget af turneringen bliver formet gennem lodtrækningen, og dermed seedningen, så det er naturligvis værd at kaste et blik på toppen af poppen ved turneringen.

Førsteseedede Roger Federer har revanche til gode i begge hard court–Grand Slams, idet hansidste år tabte finalerne i US Open og Australian Open til henholdsvis Del Potro og Nadal. Det er dog også noget nær det eneste han kan klage over sidste år, hvor han brugte tiden på at vinde French Open for første gang og tilbageerobre Wimbledontronen fra en fraværende Rafael Nadal – hvilket også gav ham førstepladsen på verdensranglisten tilbage, og dermed denne seedning.

Ud over disse fantastiske midtvejspræstationer lykkedes det ham også at blive gift, blive far og til sidst at nå semifinalen i Masters Cup, der er den sidste store hard court turnering uden for OL-år.

Der er med andre ord god grund til at forvente en tændt Federer, der kom i semifinalen i Doha, Qatar som tidligere skrevet, og som da også er relativ klar favorit med odds under fire gange pengene i øjeblikket.

Han ved godt hvordan arbejdet skal gøres i Melbourne med tre sejre i turneringen hidtil, og hindringen i at nå finalekampene ligger formentlig også på et meget lille sted, der hedder koncentrationssvigt, skader og andre personlige faktorer man normalt ikke forbinder med den elegante schweizer.

Vejen dertil går over Andreev i første runde, og derefter enten Chela eller Hanescu, efterfulgt af (hvis seedningerne holdes) Montanes, Simon (eller evt. Hewitt), Davydenko, Djokovic og Nadal.

Andenseedede Rafael Nadal er forsvarende mester men har haft det hårdt siden gevinsten sidste år i Australien. Fra og med marts måned i Miami og frem til ATP-finalen i Doha tabte han alle de kampe han tabte uden at vinde sæt, på nær i den historiske kamp mod Søderling der endte hans absurde Roland Garros-dominans (ubesejret).

Det giver lidt huller i lakken i hans omdømme som en fighter ud over alle grænser, at han tabte hele ti kampe resten af sæsonen uden at vinde et sæt i dem – det blev der så justeret på med 6-0 gevinsten i første sæt over Davydenko i Doha, men mon ikke helst han ville have været foruden den på VC´et…

Spørgsmålet er naturligvis hvorvidt Nadal er 100 % skadesfri efter sit forløb sidste år, og det er nok kun ham selv der kender svaret på det spørgsmål. Alt andet lige vil han ikke være på sit maksimale niveau efter så lang tid uden regelmæssig kamptræning, men den tidlige turneringsstart udligner lidt af det i forhold til de andre spillere, der jo også har haft kamppause. Hans vinderchancer bedømmes til cirka 6 gange pengene hvilket jeg er nogenlunde enig i.

Hvis han går hele vejen til finalen bliver det via Luczak i første runde, enten Lacko eller Mayer i anden, og så formentlig Kohlschreiber, Stepanek, Murray, Del Potro og Federer.

Tredjeseedede Novak Djokovic kender også til det at løfte trofæet, men han har slet ikke spillet nogen officielle kampe endnu i år. Han afsluttede sidste år med at få en lang næste i Masters Cup, da han røg ud efter det indledende gruppespil på trods af to sejre og ét nederlag.

Inden da havde han lige vundet to hard court turneringer i træk i Europa, mens endnu en sejr og en semifinale i Asien var fulgt i kølvandet på nederlaget til Roger Federer i US Open-semifinalen. Sidste år i Melbourne blev det til exit i kvartfinalen til Andy Roddick, men han har siden bebudet at hard court stadig er hans favoritunderlag, og at han er ude efter revanche ved dette års turnering.

Det kan man da også godt forstå når man ved hvor godt kørende han var i 2008-turneringen, med kun et enkelt sættab i finalen som eneste svipser.

Hans semifinalevej er som tredjeseedet den på papiret letteste, hvor det sværest tænkelige er følgende scenarie: Gimeno-Traver, Matosevic/Chiudinelli, Chardy, Robredo, Søderling, Federer, Nadal.

Fjerdeseedede Juan Martin Del Potro overhalede i sidste sæsons allersidste kamp netop Andy Murray på fjerdepladsen på verdensranglisten, hvilket briten sikkert er godt gal i skralden over.

Argentineren nåede op på 6785 point via 22 turneringer, mens Murray ”kun” nåede 6780 point på 18 turneringer – så kan de tygge lidt på den, på planlægningskontoret hjemme i Dunblane, ingen andre i top 100 spiller nemlig så få turneringer som Murray, uden at denne har været ramt af specielt mange skader.

Det skal Del Potro dog ikke høre noget for, og han har nu en unik chance for at følge op på US Open gevinsten i den følgende Grand Slam, der som bekendt også er på hard court, og på den måde fortsætte fremgangen på listen, som Murray ellers havde udtalt burde være forbeholdt ham…

Ingen af de to har spillet nogen betydningsfulde kampe på denne side af nytår, men Del Potro har kunnet sunde sig lidt ovenpå en masse kampe i slutningen af 09-sæsonen, der sluttede med en finaleplads i Masters Cup.

Hans spillestil med en hel ekstrem power i grundslagene har nok givet ham det nødvendige behov for restituering, inden en sæson der måske kan gå hen og blive den vigtigste i karrieren.

Udfordringen starter med Russell, efterfulgt af enten Clement eller Blake, og derefter kommer formentlig Troicki, Cilic og Roddick i hvad der kan blive et brag af en kvartfinale, så ellers Nadal, Federer, om alle holder deres respektive seedninger.

Outsidere


Den største outsider af dem alle er Andy Murray, og når han er at finde her i anden række, er det fordi han aldrig har vundet en Grand Slam, eller spillet nogen som helst form for opvarmningsturnering i år.

Det er maksimalt blevet til én finale, én semifinale og tre kvartfinaler i Grand Slam sammenhæng og i Australian Open er fjerde runde det bedste resultat. Han kom nogenlunde ud af sidste års hard court sæson med to sejre i gruppespillet ved Masters Cup, men det var ikke nok til at bringe ham videre da de begge var i tre sæt.

Forinden havde han (igen) skuffet ved en Grand Slam, med nederlag i fjerde runde til Cilic ved US Open i tre sæt. Han er typen der lige skal finde sig selv først, hvis man skal kunne regne med ham, og gør han det kan han slå alle.

Sandsynligheden er måske ikke overvældende, men trods alt ikke blevet større med en femteseedning. Omvendt så har han også kun en fjerderunde at skulle forsvare pointmæssigt, så der er basis for forbedring hvis topmotivationen er der.

Nikolay Davydenko har igennem længere tid vist at han er på vej tilbage der hvor det er rigtig sjovt, og hvor han var inden spilleskandalen. Han kommer triumferende med en turneringssejr i baghånden, inklusive sejre over både Federer og Nadal, hvilket ikke har været mange forundt gennem historien. Han afsluttede desuden sidste år med at vinde Masters Cup, så formen kan ikke være bedre.

Det kan til gengæld statistikken i Australian Open, hvor en kvartfinale er hidtil bedste resultat, og da finalekampene let kan komme til at hedde Federer, Djokovic og Nadal ser det ikke alt for lyst ud. Djokovic er desuden den seneste spiller han har tabt til, i åbningskampen ved Masters Cup.

Men rammer han niveauet og fortsætter sin spillemæssige fremgang, kan det blive til hvad som helst, og han står til Federer i en kvartfinale, hvilket han passende kan bruge til at forbedre den indbyrdes statistik endnu mere; for kort tid siden var den 0-10, nu er den 2-10.

På hard court skal man heller aldrig afskrive Andy Roddick. Han kommer desuden fra turneringssejr i Brisbane, og har spillet mere og mere stabilt siden det ellers begyndte at gå ned ad bakke for ham, for nogle sæsoner siden. De fleste husker nok bedst finalekampen mod Federer ved Wimbledon, men man skal heller ikke glemme at han sidste år i Australien kom helt frem til semifinalen mod samme modstander.

Hans spillestil med fokus på serven vil give ham en masse lette point, men han har udviklet sit spil betydeligt og kan nu også true de fleste på bare almindelige grundslag. Han kan komme til at stå over for Del Potro i en eventuel kvartfinale, i hvad der ligner en særdeles spændende match up.

Skulle han komme runden videre vil han have chancen for en Australian Open finale for femte gang i karrieren, men alle de fire foregående er blevet misset.

Svenske Robin Søderling fortjener også rollen som outsider, idet han har vist en utrolig form for stabilitet gennem de seneste 10 måneder, hvis man da lige ser bort fra den sidste kamp hvor han tabte til Ginepri. I de tre sidste Grand Slams han har deltaget, i har Roger Federer stået i vejen, med finalen i French Open som mest prestigefyldte resultat.

Man skal heller ikke glemme at han kom med på afbud til Masters Cup, og gjorde det så godt at han kvalificerede sig videre fra det indledende gruppespil.

Svenskeren går dog nok ikke hele vejen i turneringen, hvor han aldrig er nået videre end anden runde, men at holde sin seedning til kvartfinalen kan godt lade sig gøre.

Hold øje med


En af de spillere der gjorde sidste års Australian Open uforglemmeligt, Fernando Verdasco, der viste forrygende spil hele vejen til semifinalen, kulminerende mod Nadal som han tvang ud i en femsætter de begge burde have vundet op til flere gange før end kampen fandt sin afgørelse.

Han er en eminent hard court spiller der virkelig bruger de små finesser underlaget byder på, og resultaterne taler for sig selv. Han satte sikkert en eller anden rekord i stabilitet med sin stime på seks (6!) kvartfinaler i streg, som det der fulgte i kølvandet på AUS Open 09.

Mod afslutningen af sidste sæson leverede han igen gode hard court præstationer, og han kom til sidst med i Masters Cup, hvor han vandt et enkelt sæt i alle hans tre kampe.

Året forinden var det Jo-Wilfried Tsonga der henrykte publikum down under, og i år har han så en ny chance. Den turnering var hans endelige gennembrud, og siden da har han bevidst at det gode spil ikke var nogen tilfældighed. Han nåede kvartfinalen sidste år mod Verdasco, og gik senere hen og vandt et par hard court titler.

Endnu har han ikke spillet i år, så kampformen må vente og se, men som regel plejer det jo ikke at være fysikken den er gal med. Han afrundede sidste år med nogle ganske udmærkede resultater på hard court, bl.a. Federer måtte ned med nakken, men det var som om gassen gik lidt af ballonen i slutkampene.

Marin Cilic kunne godt gå hen at blive denne turnerings helt store overraskelse. Han kommer fra en frisk sejr i Chennai, og er generelt uhyggelig stabil på hard court, hvor han som regel indfrier minimum en fjerde runde ved de store turneringer.

Dette var ingen undtagelse sidste år, hvor han endda tog sæt fra Del Potro, og efterfølgende vandt en hard court turnering hjemme i Zagreb. Senere slog samme argentiner ham ud en runde senere ved US Open, og her blev det fulgt op med en finaleplads i Beijing, via sejr over bl.a. Nadal og Davydenko.

For god ordens skyld fortjener Lleyton Hewitt også at blive holdt øje med. Den australske energibombe virkede tennistræt for bare tre sæsoner siden, men har, ligesom Andy Roddick, samlet sig selv op og endnu en gang bevæget sig mod stjernerne.

Det vil han blive belønnet for på hjemmebane i Melbourne, hvor der som altid vil være fantastisk opbakning til ham.

Finalepladsen fra 2005 nager ham sikkert stadig, men med forholdsvis stabile resultater har han chancen for at få en form for revanche. Han gik helt til kvartfinalen i Wimbledon sidste år, og selv på grus vandt han turneringer, så kan han finde spillehumøret og specielt gejsten frem igen, så kan det godt blive hedt for konkurrenterne down under.

Vidste du at…

  

§         David Nalbandian har trukket sig fra årets turnering?

§         Australian Open var den sidste Grand Slam til at få en åben æra?

§         …Dette var i 1969?

§         Der er 2 mill australske$ til vinderen?

§         …Og 1 mill australske $ til nr. 2?

§         Du kan følge AUS Open på Twitter?

§         Kia Motors er hovedsponser?

§         Rod Laver Arena kan have 15.000 siddende tilskuere?

§         Der er vedtaget en politik for turneringen om ekstrem varme?

§         Og en om match fixing der gør at laptops er forbudt?

§         Der er over 1700 mediefolk tilknyttet AUS Open?

§         Der for anden gang i år vil blive spillet finale under belysning?

§         Hver seedning er foretaget ud fra verdensranglisten?