18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

Schweiz Rundt 2019 - optakt: Alle mod Team Ineos

Tags: Optakter, Cykling
Opdateret
D deleted-user-8519
Vis mere
Vis mindre
Annonce - Denne side indeholder reklamelinks*. Spillemyndighedens hjælpelinje: stopspillet.dk
Selvudelukkelse: rofus.nu | Spil ansvarligt | 18+
Kommentarer (11)

Schweiz Rundt 2019 står lidt i skyggen af den franske pendant, Criterium du Dauphine. Ikke desto mindre er det stadig et ganske vigtigt optaktsløb før Tour de France.

Der er ingen tvivl om, at Schweiz Rundt står i skyggen af Criterium du Dauphine. Sådan har det været i mange år.

Det er der nok en del årsager til. Først og fremmest er Criterium du Dauphine arrangeret af Tour de France-arrangørerne, og hele cirkusset er det samme, hvorfor det er en god måde at blive akklimatiseret til Touren på. Dernæst starter Schweiz Rundt lidt senere end Criterium du Dauphine, hvorfor der er en kortere hvileperiode før Touren.

Det betyder blandt andet, at de bedste ryttere fravælger Schweiz Rundt. Faktisk er løbet ofte blevet vundet af ryttere, der end ikke skal køre Tour de France, men derimod bruger det som et sidste løb inden en mindre pause. Det er derfor ofte en god måde at se nærmere på nogle lidt andre ryttere end dem, der skal køre med om Tour-sejren.

For et år siden var det australske Richie Porte, der stak af med sejren foran Jakob Fuglsang. Ingen af dem stiller til start i år, da begge kører Criterium du Dauphine. 

Schweiz Rundt 2019 odds

BetXperts faste cykel-ekspert - Jesper Carstens - er i øjeblikket travlt beskæftiget med Tour de France-optakten. Forhåbentligt falder der et par tip af undervejs, men ellers kan man med fordel holde øje med brugertip-sektionen, hvor skarpe brugertippere som regel leverer en hel del cykeltips.

Udvalgte odds på Schweiz Rundt 2019

Bedste odds Bookmaker
Geraint Thomas 2,00
Egan Bernal 4,50
Enric Mas 8,00
Domenico Pozzoviov 13,00
Marc Soler 13,00
Wilco Kelderman 15,00

Schweiz Rundt 2019: Favoritterne kører på samme hold

Schweiz Rundt er et ganske interessant løb. Især i år, hvor det nu står klart, at Chris Froome ikke kører Tour de France. Dermed er Geraint Thomas (sidste års Tour-vinder) og kæmpetalentet Egan Bernal begge i spil til at overtage kaptajnrollen forud for Tour de France. De kører også begge med i Schweiz Rundt - og de er begge blandt de største favoritter.

Geraint Thomas, Team Ineos

Som forsvarende Tour de France-mester er det vel mest naturligt at pege på Geraint Thomas. Faktum er dog, at han har vist tæt på intet i denne sæson, og faktisk er det lidt bekymrende. Der gik lidt rygter om, at Tour-triumfen kostede en del dage på træningscyklen, fordi der var diverse fejringer, prisshows og så videre, der skulle håndteres, og sandheden er da også, at han startede sæsonen i alt andet end topform.

I Romandiet Rundt viste han få tegn på forbedringer. Det var ikke fremragende, men det var et tegn på, at tingene går i den rigtige retning. Og eftersom Ineos-holdet plejer at have godt styr på tingene, forventer jeg, at formen nok skal være der - også til Schweiz Rundt.

Her har jeg valgt at pege på Thomas som favoritten på grund af ruten. Han har vist, at stigningerne ikke er et problem for ham, og samtidig er der en afgørende enkeltstart, der alvor tipper den over til hans fordel. Men det hele er under forudsætning af, at han rammer sidste års niveau. For ellers bliver han overhalet.

Egan Arley Bernal, Team Ineos

Thomas kan risikere at blive overhalet af sin egen holdkammerat, Egan Bernal. Bernal er sportens største klassementstalent sammen med Pogacar, og han havde sandsynligvis leveret et fremragende resultat i Giro d'Italia, såfremt han havde været klar. Det var han som bekendt ikke, men allerede få dage efter Giro-starten, var han ude på træningscyklen.

Formen bør således være der. Og for Bernal er det her løb et fremragende udstillingsvindue. For Team Ineos har en åben plads som klassementsrytter forud for Tour de France, og skønt Thomas måske har en lille fordel der, kan Bernal afgjort køre sig ind i billedet i dette løb. Uden tvivl. Løbet passer ham glimrende, for selvom der er en enkeltstart, så kan han på dagen køre fine enkeltstarter.

Bernal har allerede nu bekræftet sig som én af de bedste klassementsryttere i verden. Det hele handler om formen, og om han er nået at blive helt klar efter Giro-skuffelsen. Det er dog interessant, for det kan være første varsel om, hvem af de to der satses på under Tour de France.

Udfordrerne

Ser man bort fra Ineos-duellen, ville det være en løgn at påstå, at feltet er proppet med stjerner. Det er det ikke. Det er fyldt med gode, spændende ryttere, men ikke ligefrem nogle af dem, man forventer bliver de helt store helte i juli under Tour de France. 

Dermed ikke sagt, at andre ryttere ikke kan vinde løbet. Det kan de. Det her er Schweiz Rundt, og selvom det er et prestigefyldt løb, så er det ikke et løb, man ønsker at gå alt for dybt i. I al fald ikke som Tour-favorit.

I feltet finder man spanske Enric Mas (Quick Step), der bestemt besidder et stort talent, men som også er... ustabil. Det er svært at vide, hvornår han er helt på toppen. Han har dog bevist, at når han rammer formen, er han flyvende, og hvis Ineos-kaptajnerne holder sig lidt i ro, kan Schweiz Rundt sagtens blive hans helt store gennembrud.

Herefter bliver der lidt længere mellem snapsene. Vi taler om ryttere som Domenico Pozzovivo (Bahrain), Marc Soler (Movistar), Wilco Kelderman (Sunweb), Rui Costa (UAE) og Simon Spilak (Katusha-Alpecin).

Gode ryttere. De to sidstnævnte gør det ofte godt i Schweiz. Soler har vundet Pars-Nice. Men ingen af dem er jo ligefrem world beaters. Man ved godt, at Spilak og Costa begge kan flyve i Schweiz. De elsker at køre her. Men anno 2019? Det har jeg svært ved at se. Begge har ligesom haft sine deres dage. Men man skal jo naturligvis aldrig sige aldrig. 

Hugh Carthy (EF) kan måske udnytte sin Giro-form, men han er simpelthen for ustabil til, at jeg stoler på ham. Laurens de Plus (Jumbo-Visma) har set god ud siden skiftet, men heller ikke han er ligefrem nogen stor vinder. Pierre Latour (Ag2r) ville i topform være spændende, men han har knap nok kørt i år. Kasper Asgreen (Quick Step) står højt på bookmakernes liste efter Tour of California, men de skrappe stigninger i Schweiz er næppe guf for ham.

Nej, feltet er alt andet end stærkt, og sandheden er, at hvis Ineos-kaptajnerne kommer i fremragende form, kan de snildt løbe af med 1-2. Spørgsmålet er bare, hvem der så vinder.

Schweiz Rundt 2019 ruten

Schweiz Rundt 2019 starter med en 9,5 kilometer lang enkeltstart på 1. etape. Det er en ganske simpel enkeltstart og ret flad. Den kommer ikke til at tage meget mere end 10-11 minutter at gennemføre, så det er en enkeltstart for specialisterne.

Allerede på løbets 2. etape bliver det hårdt. Det er næppe her, bjergrytterne spiller ud, men med seks hårde stigninger (kategori 2) er det en etape, hvor enten et udbrud eller en decimeret gruppe skal afgøre dagen. Det bliver sandsynligvis en mindre gruppe, der kommer til at afgøre sagerne - spørgsmålet er bare, om nogle af de hurtige folk sidder med i finalen. Sidste stigning topper 18 kilometer fra målstregen.

Mere simpelt bliver det på 3. etape, der er ret flad. Her bør det blive en massespurt.

Der venter rytterne en drilsk etape på 4. etape. De første 80 kilometer er helt flade, men de efterfølgende 80 kilometer er ret kuperede. Finalen er igen ret åben, og etapen kan ende med både en udbrudssejr og en spurt fra en decimeret gruppe. Meget afhænger af, hvilke sprintere der er med i det her løb.

Sprinterne får en sidste chance på 5. etape, selvom ruteprofilen antyder, at etapen er hård. Sprinterne skal kæmpe for det, men det bør blive en dag for dem. 

Klassementet kommer for alvor på spil på 6. etape. Etapen er ganske tilforladelig, indtil feltet står ved foden af Flumserberg, der er 8,4 kilometer lang og stiger med cirka 9,2 % i snit. Det er en ganske hård stigning. Den blev også brugt i løbet tilbage i 1995, hvor Marco Pantani var helt suveræn. Det er en hård, hård stigning.

Bjergene fortsætter på 7. etape, hvor der er flere stigninger. Etapen slutter igen på toppen af en stigning, denne gang San Gottardo (der er cirka 11,6 kilometer og stiger omkring 7,3 % i snit). Det er to meget afgørende dage.

Og det slutter ikke her, for på 8. etape skal alle klassementsrytterne ud på en tæt på 20 kilometer lang enkeltstart. Det er en ganske flad rute, hvorfor det er en dag for specialisterne. For de spinkle klatrere kan det blive en hård dag i sadlen

Løbet afsluttes med en 144,4 kilometer etape på 9. etape. Det er en dag med tre hårde bjerge (HC-kategoriserede) og lidt over 4.000 højdemeter. Det er en oplagt etape til at forsøge sig med offensiv kørsel. Det er i al fald det, arrangørerne håber på. Har man tabt meget tid på enkeltstarten dagen forinden, kan det være en idé at spille ud på næstsidste stigning.

Kommentarer

Feedback