Omloop Het Nieuwsblad 2019 - optakt: Første klassikertest
Kilde: Shutterstock.com
Selvudelukkelse: rofus.nu | Spil ansvarligt | 18+
Optakt til Omloop Het Nieuwsblad 2019
2. marts 2019
2018:
1) Michael Valgren
2) Lukasz Wisniowski
3) Sep Vanmarcke
Omloop Het Nieuwsblad - eller Het Volk, som det hed i gamle dage - markerer begyndelsen på de fantastiske belgiske brostensløb. Sammen med Kuurne-Bruxelles-Kuurne, der køres om søndagen, udgør de to løb den belgiske åbningsweekend. Cykeleksperten Jesper Carstens kigger i denne optakt nærmere på løbet, der blev vundet af Michael Valgren i 2018.
Optakten og odds er senest opdateret tirsdag den 26. februar.
Michael Valgren kickstartede en fænomenal dansk cykelsæson, da han kørte først over stregen i Omloop Het Nieuwsblad for et år siden. Danskeren var iskold i finalen og angreb på det helt rigtige tidspunkt. Det var én af de flotteste danske sejre i mange år.
En sejr i Omloop Het Nieuwsblad er nemlig ikke en lille bet. Løbet har i årevis været ét af de mest interessante på kalenderen af flere årsager.
Først og fremmest er løbet placeret så tidligt på sæsonen, at det er årets første brostensløb. For cykelfans med seriøse abstinenser efter en lang off season er det ikke noget, man skal spøge med.
Derudover er Omloop Het Nieuwsblad bare et voldsomt fedt cykelløb. Rytterne plejer at give sig fuldt ud på brostensbakkerne.
For mange af de helt store klassikerspecialister kommer løbet lige en måned for tidligt. Det betyder, at det er et løb, der gerne giver plads til store gennembrud. Som eksempelvis Valgren i 2018 eller Vanmarcke i 2012. Men på vinderlisten finder man hverken Tom Boonen, Fabian Cancellara eller Peter Sagan, og det er der jo en årsag til.
Det bør blive et fantastisk løb som altid. Og lur mig om vi ikke får de første, store fingerpeg på årets klassikersæson.
Odds på Omloop Het Nieuwsblad hos Bet365
Omloop Het Nieuwsblad 2019 Odds & Tips
Hold øje med tips fra cykeleksperten Jesper Carstens. Det er en god idé at følge ham på siden, så du hurtigt får besked om nye tips.
Udvalgte odds: Omloop Het Nieuwsblad |
Bedste odds | Bookmaker |
Greg van Avermaet | 5,50 | |
Philippe Gilbert | 12,00 | |
Alexey Lutsenko | 17,00 | |
Jasper Stuyven | 18,00 | |
Sep Vanmarcke | 17,00 | |
Zdenek Stybar | 17,00 | |
Sonny Colbrelli | 21,00 | |
Michael Valgren | 19,00 | |
... | ... |
...
|
Søren Kragh Andersen | 26,00 | |
Mads Pedersen | 81,00 | |
Magnus Cort | 81,00 |
Odds på Omloop Het Nieuwsblad er senest opdateret tirsdag den 26. februar kl. 18:47.
Favoritten
Omloop Het Nieuwsblad er et åbent løb. Det er lidt farligt at være i lidt for god form allerede nu, hvorfor der ofte sker overraskelser. I 2012 var det en ung, uerfaren Sep Vanmarcke, der løb af med sejren. I 2013 var det veteranen Luca Paolini. De efterfølgende to sæsoner var det Ian Stannard, der sejrede.
Det betyder ikke, at løbet udelukkende producerer overraskende vindere. I både 2016 og 2017 var det Greg van Avermaet, der sejrede foran Peter Sagan. Profilerne vil gerne vinde her. Ikke for alt i verden - men de kører efter sejren.
For mig at se er der én favorit. I al fald på papiret.
Greg van Avermaet, CCC
Chancevurdering: 18 %
Jeg har været ret imponeret af Greg van Avermaet. Sejrene har ikke hobet sig op - faktisk blot én enkelt af slagsen - mens han fik baghjul af Alexey Lutsenko i Tour of Oman. Men han har virket bedre end normalt. Det kan sagtens være farligt at lade sig forføre af en følelse, men det er min umiddelbare vurdering.
Greg van Avermaet har et tårnhøjt bundniveau. Han er altid med fremme i løbene. Han virker en tand skarpere på stigningerne i år end sidste år. Og så vil han virkelig gerne vinde det her løb. Han har allerede vundet det to gange, og en tredje sejr vil gøre, at han skyder sig øverst op på sejrslisten sammen med et par andre.
Han kommer ikke med et imponerende hold, og det er hans helt store akilleshæl. Han har et par solide hjælpere, men de kan næppe hjælpe ham i den ultimative finale. Til gengæld tænker jeg, at det rent mentalt kan give ham lidt overskud, at det er hans hold. CCC nærmest står og falder med Greg van Avermaets succes.
Det er tidligt i klassikersæsonen. Ja, det er vel nærmest første store test for alle rytterne. Og Omloop er et løb, der giver plads til taktik og overraskelser. Men jeg er temmelig sikker på, at Greg van Avermaet nok skal være der. Han har evnerne, og han synes at have formen. Han er mit bedste bud på en vinder af Omloop Het Nieuwsblad 2019.
Udfordrerne
Feltet af udfordrere er gigantisk, synes jeg, og kigger man på oddsene, virker det til, at bookmakerne er ganske enige om denne betragtning: det er et meget jævnbyrdigt felt. Jeg gennemgår dem hurtigt herunder.
Den største udfordrer kommer givetvis fra Deceuninck-Quick Step. Bookmakerne peger i øjeblikket på Philippe Gilbert, som deres bedste bud, men holdet råder over både Zdenek Stybar og Yves Lampaert blandt de umiddelbare kandidater. De har en bredde blandt deres bedste, der gør, at de for alvor kan spille ud og drille i finalen. Jeg vil dog også pointere, at de har mistet Niki Terpstra, mens Gilbert bliver ældre og ældre (men han er startet stærkt i denne sæson). Stybar så stærk ud i Volta ao Algarve, men han er ingen stor vinder, og Yves Lampaert mangler fortsat at bevise, at han kan præstere i de allerstørste løb. Han er dog blevet bedre og bedre, for hvert år der er gået.
Quick Step kan sidde i overtal - men hvem skal afslutte det?
Quick Step har rytterne - Lampaert, Stybar og Gilbert - men hvem af dem skal afslutte det? Det afgøres på landevejen, og i min verden er der ingen oplagte ryttere. Stybar har set stærk ud, men han gør det samme år efter år: viser gode tegn, men får slet ikke nok ud af sit potentiale i de vigtige løb. Lampaert mangler endnu et gennembrud i de allerstørste løb. Og Gilbert? Han er altså ved at være en ældre herre. Jeg siger ikke, at de er helt på spanden, men jeg tror, at de kommer til at mærke et savn til Terpstra, der måske ikke var den bedste team player, men som til gengæld var kølig i finalerne.Quick Step skal altså øjensynligt håbe på et hårdt løb, hvor de kan spille deres kort. Gilbert er deres bedste afslutter, men mod mange af konkurrenterne i dette felt kan han få det svært, så de skal stadig gerne have smidt mange af konkurrenterne. Både Stybar og Lampaert kan afslutte, men det samme gælder for dem: der er andre, der er hurtigere. Jeg tror, at Deceuninck-Quick Step kan få svært ved at matche sidste sæsons store resultater. De mangler Terpstra. Jeg ser dem dog fortsat som den største konkurrent til Greg van Avermaet i det her løb: de har tre ryttere, der alle virker til at have ramt formen.
Balndt de beviseligt mere formstærke ryttere finder man en spændende trio af kandidater: Sep Vanmarcke (EF), Alexey Lutsenko (Astana) og Matteo Trentin (Mitchelton-Scott).
Hvis jeg skal starte med den mest formstærke af dem, er det sandsynligvis Alexey Lutsenko. Han har lige vundet tre etaper og hele løbet i Tour of Oman. Det samme gjorde han for et år siden, men han fik intet ud af brostenssæsonen. Det har han taget konsekvensen af i år, og han kører således kun Omloop Het Nieuwsblad og Kuurne-Bruxelles-Kuurne, inden han fokuserer på Ardennerne over brostensløbene i april. Jeg tvivler også ærligt på ham, men han har formen til at være med i finalen. Han har også potentiale til at kunne lave ballade i disse løb, men alt skal nok flaske sig. Jeg har ikke store forhåbninger til ham.
Større forhåbninger er der nok til Matteo Trentin. Italieneren skiftede en domestique-rolle hos Quick Step ud med en større rolle hos Mitchelton-Scott. I perioder har han været uheldig, men når alt har spillet for italieneren, har han set rigtig stærk ud. Senest i optakten til Omloop Het Nieuwsblad. Han mangler fortsat endegyldigt at bevise sig i disse løb, men han har potentialet, og kommer han med hjem til målstregen, er der få, der er hurtigere end ham.
Af de tre ryttere er det Sep Vanmarcke, jeg tror mest på. Belgieren er bare stabil. Han vinder ikke meget, faktisk alt for lidt, og han angriber ofte med hovedet under armen... men han er brølstærk. Formen er der igen i år, hvilket sejren i Tour du Haut Var beviser, og så er Omloop bare et løb, han altid vil køre med om sejren i. Historikken siger én sejr (2012) og fire top 5-placeringer på stribe. Sejren bliver svær, særligt fordi han ikke er kølig i finalerne, men hvis favoritterne folder sig ud, kan du være sikker på, at han er med forudsat han undgår uheld.
Sep Vanmarcke ender i top3 til odds 4,50 hos Danske Spil
Chancevurdering: 24 %
Der er vel ingen ryttere, der har kostet mig lige så mange penge (og enheder) som Sep Vanmarcke. Der sker det samme hvert eneste år: Jeg forelsker mig i hans form og kørsel i de tidlige løb, finder værdi på ham i løbene og forbander ham langt væk efter klassikersæsonen.
Så jeg havde egentligt lovet mig selv, at jeg ville holde mig fra ham i år. Helt og aldeles. Men jeg kan ikke. Han så stærk ud i Tour du Haut Var. Holdet har set stærke ud hele året, og det betyder altså noget. Og Omloop er det løb, hvor han bare klarer sig bedst. Han elsker det løb, hvor han fik sit gennembrud i 2012.
Jeg synes helt grundlæggende, der er værdi i odds 4,50 på en top 3-placering. Og så er den sådan set ikke længere: Værdi er værdi. Også selvom det er på en rytter som Sep Vanmarcke.
Bemærk: Bet365 giver odds 17 på det rene vinderspil (5-6 %). Det er også ret interessant. Også her er der fin top 3-værdi, da man får odds 5,00 på det udfald. Husk at krydse each/way-varianten af hos Bet365 før du placerer spillet.
Hvorfor spiller jeg så det rene top 3-spil? Tja, det handler om vinderspillet til odds 17,00 - jeg er ikke overbevist om, at der er værdi i det, og jeg placerer immervæk en halv unit på det spil.
Jeg er helt personligt meget vild med Jasper Stuyven (Trek-Segafredo). Belgieren er bare blevet bedre og bedre for hver sæson. I sidste sæson blev han 4'er i Omloop Het Nieuwsblad, 6'er i E3 Harelbeke, 7'er i Flandern Rundt og 5'er i Paris-Roubaix. Han er bombrølstærk, og hvis han fortsætter sin udvikling, så bør der ikke gå længe, før den 26-årige belgier tager sin største sejr i karrieren.
Han stiller til start med et fint hold bestående af Mads Pedersen og Edward Theuns, men Trek har ikke samme bredde som mange af konkurrenterne. Og Stuyvens styrtede og slog sig relativt meget i Volta ao Algarve, hvilket gør, at jeg er lidt tilbageholden med at tro på ham lige nu. Uden styrtet havde jeg sat penge på ham til de odds 17,00, der udbydes i øjeblikket.
Quick Step mangler Terpstra, skrev jeg tidligere. Og Niki Terpstra (Direct Energie) mangler dem. Tag ikke fejl - Terpstra er ikke udelukkende et produkt af det belgiske hold, og jeg tror såmænd også, at han kan blive en gevinst for sit nye, franske hold. Men Terpstra har i den grad udnyttet, at han har kørt på det stærkeste klassikerhold de seneste mange år. Han kommer ikke til at opleve samme frihed til at angribe, som han af og til gjorde hos Quick Step, for han fanger ikke konkurrenterne i en taktisk fælde. Dertil er Direct Energie for svage. Det betyder ikke, at han falder igennem. Han kommer stadig til at være med i finalerne. Og kan han stikke af med en Quick Step-mand, så kommer han stadig til at lukrere på belgierholdets store styrke. Men kan han gøre det færdigt i samme grad? Jeg tvivler.
I min optik står både Quick Step og Terpstra svagere i denne sæson, og jeg er lidt tilbageholden ved at spille på dem i det første brostensløb.
Outsiderne
Det siger vel alt om favoritfeltets bredde, når jeg tillader mig at kalde de øvrige ryttere for outsidere. Sandheden er, at de alle er stærke, og samtlige ryttere jeg nævner i denne kategori, kan ende med at vinde løbet. Det er jeg ikke ét sekund i tvivl om.
Det gælder for eksempel sidste års vinder, Michael Valgren (Dimension Data). Jeg holder meget af Valgren som cykelrytter. Han er offensiv, fræk og ikke bange for at køre ræs. Og så er han knaldhamrende god. Men han kan få svært ved at gentage sidste års flotte sejr. Sidste år timede han sit angreb helt perfekt, samtidigt med at Astana sad med mange i frontgruppen. I år kan han få sværere ved det, da han kører på et noget svagere hold. Han kan altså stadig angribe i finalen - men nu ved alle, at Valgren er en seriøs trussel, der bliver markeret noget mere end hidtil i karrieren.
Lotto-duoen Tiesj Benoot og Tim Wellens er uhyre stærk. Formen er der hos Wellens, mens man ikke har set alverden hos Tiesj Benoot. Jeg frygter, at Benoot satser for meget på at være allround-rytter, men når alt spiller, er han en fremragende rytter til disse brostensløb med bakker på ruten. Wellens kan altid, men han er lidt en joker, og han mangler vel endnu ret beset at markere sig i brostensløbene sådan for alvor.
Oliver Naesen (Ag2r) må slet ikke undervurderes. Naesen er brølstærk og en af mine favoritter, men han får simpelthen ikke nok ud af sine evner. Han er til tider håbløs i et felt, og han mangler kompetencerne til at levere sejrene. Når det så er sagt, så er han én af feltets bedre på brostensstigningerne, og han så ganske god ud i Oman. Men det er altså en rytter, der kun har én top 10-placering i Omloop (fire forsøg) og ingen i hverken Paris-Roubaix (fire forsøg) og Flandern Rundt (fire forsøg). Det er simpelthen ikke godt nok, når man tænker på, hvor god han egentligt er.
Danmark har flere andre ryttere end Valgren. Man kunne nævne både Mads Pedersen og Magnus Cort, der helt sikkert er dygtige, og som kan køre med i finalen. Jeg vælger at fokusere på Søren Kragh Andersen (Sunweb), der for alvor viste formen i Volta ao Algarve. I bund og grund var det løb nok lidt for hårdt for ham, men det blev alligevel til en flot andenplads efter flot og aggressiv kørsel. Formen er der. Han kan lide disse løb. Holdet satser lidt på Michael Matthews, men Kragh Andersen er en dygtig rytter, som jeg egentligt forventer kører med i finalen.
Kan der være dansk værdi?
Odds 26 hos Bethard synes faktisk rigtig interessant, og jeg er ret fristet af et spil på det. Men kan man forsvare mindst 4 % på danskeren? Tja. Helt udelukket er det nok ikke, men jeg står og vipper mellem 3-4 % og tør derfor ikke garantere værdien.Foruden Michael Matthews, der i år satser på brostensløb, er der også semisprinteren Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida), der kan meget mere end det. Han blev nummer otte for et år siden, og han har den styrke, at han kan vinde enhver spurt i Ninove. Det er dog næppe ham, der kører med i angreb og lignende, så han skal nok håbe, at løbet flasker sig for ham.
Afslutningsvist vil jeg runde Wout van Aert (Jumbo-Visma). Sandheden er nok, at jeg snildt kunne have nævnt yderligere 10-15 ryttere, men et eller andet sted skal man jo stoppe. Belgieren var en åbenbaring for et år siden. Man har altid vidst, at han var god, men jeg havde forventet, at han ville få problemer efter en hård cykelcross-sæson. Det gjorde han ikke. Der er således kæmpe forventninger til ham i år, men det skal nævnes, at han først lige er skiftet til Jumbo-holdet den 1. marts.
Han har haft en lang og hård sæson. Tænk på, at hans landevejssæson i 2018 også var ret omfattende, og at cykelcross-sæsonen 2018/19 var én stor skuffelse. Jeg er ikke sikker på, hvor han står, men til oddset tager jeg gerne et lille sats.
Wout van Aert vinder Omloop Het Nieuwsblad 2019 til odds 41 hos Bet365 (E/W)
Wout van Aert var et lyn i sidste sæson, og hvis han kommer ind til klassikersæsonen på samme måde som der, så må der være værdi i odds 41. Han beviste i hele sidste sæson, at han sagtens kan være med i det her felt, og at han endda kan være én af frontfigurerne.
Der er dog nogle forbehold. Hans cykelcross-sæson var ret skidt, og det er hans første løb hos Jumbo-Visma blot få dage efter skiftet til det hollandske WorldTour-hold. Husk derudover på, at han i 2018-sæsonen også havde en ret lang landevejssæson. Det ville ikke være utænkeligt, hvis han var træt.
Man kan få odds 41,00 på ham hos Bet365. Jeg har 3 % på den rene sejr, men jeg synes også, at et each/way-spil er interessant, da jeg holder 12 % på ham i top 3. Husk at hakke spilvarianten af hos Bet365.
Ruten: Omloop Het Nieuwsblad 2019
For et år siden ændrede man lidt i Omloop Het Nieuwsblad-ruten, så den nu blev en tand hårdere. Det medførte lidt kritik fra mange, da de mente, ruten blev alt for hård. I stedet minder afslutningen af løbet i højere grad om den finale, der var i Flandern Rundt frem til år 2011.
Målbyen hedder i år Ninove og ikke Gent (som det plejede at være) eller Meerbeke (som det var sidste år). Og de sidste brostensbakker er Muur van Gerardsbergen og Bosberg, hvilket er to meget hårde af slagsen. Særligt Muur van Gerardsbergen er berømt i cykelsammenhænge for sin stejlhed.
I finalen kører rytterne altså først op over Muur van Gerardsbergen (1.075 m - 9,3 %), og umiddelbart derefter venter Bosberg (986 m - 5,8 %). Bosberg er ikke den hårdeste stigning, men det betyder mindre i den absolutte finale. Samtlige ryttere kommer helt op i det røde felt på Muur van Gerardsbergen, så de 5,8 % over 1 kilometer kommer til at gøre hamrende ondt på dem.
Fra toppen af Bosberg-stigningen er der 12 kilometer til målstregen, og det plejede at være 12 meget nervepirrende kilometer. Intet er mere fantastisk end at se en rytter, der kører på de belgiske veje i vind og regn i det røde felt og hamrer afsted for at holde forfølgere bag sig.
Optakt til Omloop Het Nieuwsblad 2019
2. marts 2019
2018:
1) Michael Valgren
2) Lukasz Wisniowski
3) Sep Vanmarcke