Vuelta a España 2018 er blot seks etaper fra at være afgjort, men det er næsten umuligt at pege på en vinder af løbet. Det er status her ved anden og sidste hviledag. Cykeleksperten Jesper Carstens kigger nærmere på løbet, og giver sit bud på udfaldet af årets Spanien Rundt.

Der resterer blot seks etaper Vuelta a España 2018, men kigger man hos bookmakerne, er der fortsat masser af spænding tilbage i den spanske Grand Tour.

Det er sjældent, at en Grand Tour er så åben, som den er nu. Ofte har bjergetaperne resulteret i at én eller flere rytter har markeret sig som de stærkeste. Det kan også aflæses af historiebøgerne, hvor førertrøjen før sidste uge som oftest har vundet løbet:

Holder denne statistik stik, så er Simon Yates i pole position. Det er nemlig kun sket i 2013, hvor Chris Horner sensationelt skibbede Nibali ud af trøjen, samt i 2012 hvor Contador kuppede Rodriguez. Begge gange var det historiske udgaver af løbet.

Men situationen er lidt anderledes i år. Der er hele fire ryttere, der er meget tæt på hinanden i klassementet, og som har vist sig at være ganske lige stærke i bjergene. Så hvem vinder løbet? Det vil jeg forsøge at analysere mig frem til i denne hviledagsanalyse.

Vuelta a España 2018 - status og odds

Inden jeg når alt for langt i min hviledagsanalyse, er det relevant lige at kigge på status og odds-udgangspunkt. De fire største favoritter er følgende:

#

Rytter Tid Bedste odds Bookmaker
1 Simon Yates 00:00 2,15
3 Nairo Quintana 00:33 3,75
4 Miguel Angel Lopez 00:43 5,00
2 Alejandro Valverde 00:26 8,00

Oddsene er et øjebliksbillede taget den 9. september, 23:00.

Det er selvfølgelig ikke umuligt, at andre ryttere kan vinde løbet, men der skal i så fald ske en stor overraskelse, der er svær at "indregne", hvorfor jeg tager udgangspunkt i de fire ovenstående ryttere.

Vuelta a España 2018 - tilbageværende rute

En hurtig gennemgang af de resterende seks etaper. Læs den indledende store Vuelta a España-optakt for en større etapegennemgang.

  • 16. etape: En 32 kilometer lang enkeltstart på en forholdsvis flad rute.
  • 17. etape: Etapens vigtigste punkt er bjergafslutningen, der er 7,3 kilometer lang og stiger med 9,7 % i snit. Der er passager på stigningen, der stiger med op til 17-18 %. Det ligner en afslutning med mange temposkift.
  • 18. etape: Det bør blive en massespurt.
  • 19. etape: Etapen slutter med en 17 kilometer lang stigning, der i snit stiger med 6,6 %. Stigningen er stejlest i bunden, mens den "flader" lidt mere ud længere oppe. 
  • 20. etape: Her bliver løbet endeligt afgjort. Seks kategoriserede stigninger på kun 106 kilometer. Etapen slutter på Col de la Gallina. Den er 7,8 kilometer lang og stiger i snit med 7,6 %. Alt efter hvordan status er før etapen, kan der herske meget kaos på etapen.
  • 21. etape: Massespurt. Løbet er afgjort på det her tidspunkt. 

Vuelta a España 2018 - analyse af den sidste uge

Det var kandidaterne, oddsene og ruten - men hvad betyder det så i sidste ende?

Først og fremmest kan der ikke være tvivl om, at enkeltstarten er den helt store ubekendte, der er interessant set med bettingbriller. Hidtil har vi set, at rytterne kun kan lave marginale forskelle i bjergene. Det bliver sandsynligvis anderledes på enkeltstarten.

Enkeltstarten bliver vigtig

Det er svært at vurdere, hvem der er bedst på enkeltstarten. De fleste vil pege på Alejandro Valverde foran Simon YatesNairo Quintana og til sidst Miguel Angel Lopez. Og man vil pege på Valverdes gode præstationer på udvalgte enkeltstarter, særligt på spansk grund som årsag hertil.

Jeg er ikke så sikker på, at han slutter markant bedre end Simon Yates. Yates imponerede ret meget på enkeltstarterne i Giro d'Italia, og virker generelt til at være blevet bedre på enkeltstarten, så personligt tror jeg, at det kommer til at afhænge af dagsformen mellem de to. Fordelen er dog nok i sidste ende hos Valverde, men jeg tager det ikke for givet, at han henter de 26 sekunder på Yates.

Nairo Quintana har før kørt gode enkeltstarter, men man må også bare erkende, at han ikke er på samme niveau, som han var for bare to år siden. Jeg tænker umiddelbart, at han er lidt bag både Yates og Valverde.

Og så er der Miguel Angel Lopez. Der er ingen tvivl om, at han på papiret er den svageste af de fire. Men hvor meget taber han? Tja - op mod to minutter, tænker jeg umiddelbart. Og så skal han i offensiven i bjergene. Jeg forventer umiddelbart, at hans vinderodds vil stige efter enkeltstarten. 

Holdstyrke bliver en faktor

De efterfølgende tre etaper passer alle fire klassementsudfordrere i årets Vuelta a España. 17. etape er nok bedst for Simon Yates og Miguel Angel Lopez, der begge er glade for temposkift, mens Alejandro Valverde, der i bjergene lige er en tand bag de bedste, samt Nairo Quintana, der foretrækker en mere konstant stigning, nok primært skal ud og forsvare sig selv - om end begge vil angribe, hvis muligheden opstår.

18. etape er en sandsynlig massespurt. Her handler det om at undgå dumme tidstab.

På 19. etape er det nok Alejandro Valverde, der umiddelbart vil have de bedste muligheder. Quintana bør spille ud i bunden af stigningen, hvor den er stejlest, mens Valverde holder sig til. Den "flader" ud halvvejs oppe, hvilket er guf for ham. Her vil Quintana og Miguel Angel Lopez dog ikke kunne gøre den store forskel.

Det skal dog nævnes, at etapen slutter i over 2.000 meters højde. I højderne har Valverde førhen haft problemer, og det kan ikke udelukkes, at det sker igen. Det skete især under Giro d'Italia 2016, men her besøgte de ofte højder på over 2.000 meter og endda helt op til 2.700 meter. Helt så grelt er det ikke her.

Simon Yates kan såmænd også vinde her.

Og så er der 20. etape, der er et helt kapitel for sig. Det er en kort etape med mange stigninger, og den slutter ovenikøbet på toppen af én af dem. Her forventer jeg, at Valverde kan komme i problemer, mens Quintana måske ser mest frem til denne. Yates frygter den nok lidt, mens Miguel Angel Lopez er lidt ubekendt i den sammenhæng. Han har vel ikke for alvor kørt sådan en etape før...?

Det, der virkelig slår mig på disse tre bjergetaper, er, at holdstyrke for alvor bliver en faktor - særligt på 20. etape, hvor der er mulighed for at spille ud. Her hæfter jeg mig ved, at Adam Yates synes at nærme sig en rigtig god form, og hvis han sammen med Jack Haig kan ramme topformen, så vil Mitchelton-Scott begynde at kunne matche Movistar i styrke. Astana ser umiddelbart svagest ud, men er stadig stærke. Umiddelbart anser jeg dog Movistar som det stærkeste hold, især fordi de har to, der kan spilles ud. Vi så dog på 15. etape, at Valverde og Quintana ikke nødvendigvis er på bølgelængde.

En vurdering af vinderkandidaterne

Hvis man skal forsøge at sammenholde ovenstående informationer med de fire potentielle vindere af løbet, så vil det se ud nogenlunde sådan her:

Simon Yates, Mitchelton Scott

Simon Yates fører Vuelta a España 2018, og det er nok i den situation, at konkurrenterne helst ser ham. Yates er nemlig en type, der helst kører aggressivt, og det sætter ham nogle gange i en svær situation, når han fører løbet. I denne sæson har han tabt både Paris-Nice og Giro d'Italia, skønt han havde førertrøjen i den afgørende fase af løbet.

Han kører en solid enkeltstart, og han har indtil videre lignet én af de bedste i bjergene. Samtidigt virker det til at hans hold - især bror Adam Yates - er ved at finde melodien, og det kan blive forskellen, især hvis Movistar bliver ved med at have to mand inde i klassementet i Vuelta a España.

Under Giro d'Italia reagerede Simon Yates og Mitchelton-Scott på alt. Holdet har taget det mere roligt, men jeg synes til tider, at Simon Yates ligner en rytter, der småpanikker. Han har mange små angreb, der i sidste ende ikke fører til andet end få sekunder, og spørgsmålet er, om han kan undgå at betale prisen.

For mig er det ret væsentligt, hvordan han kommer ind til 20. etape. Jeg vil langt hellere have en Simon Yates, der skal ud og køre den etape aggressivt, frem for en brite, der skal forsøge at forsvare en trøje. Det er ikke en situation, han virker specielt komfortabel i. Jeg ser ham dog ikke nødvendigvis som en rytter, der har problemer i løbets tredje uge.

Oddset er for lavt på Simon Yates

Der er for mange spørgsmålstegn ved Simon Yates til, at jeg ser det interessante i odds 2,15 hos Unibet*. Jeg ender på omkring 34-35 %, hvilket er lidt lavere end bookmakerne, men stadig ret højt i et felt, hvor der har været fire jævnbyrdige ryttere. Det hele afhænger af, hvem der har den bedste sidste uge. 

Nairo Quintana, Movistar

Få ryttere har været så hypet, som Nairo Quintana er, men der er nok heller ikke andre, der har skuffet mere de seneste to sæsoner. Colombianeren har svært ved at leve op til de mange forventninger, der har været til ham efter en lovende start på pro-karrieren i Europa.

Det skyldes dels, at han blev hypet som en vildt spændende colombianer, på trods af at Quintana i højere grad er en konservativ dieselmotor, og dels at han slet og ret bare er stagneret en smule de seneste år. Jeg tror dog stadig, at han er markant bedre end det, han har vist i Touren de seneste to sæsoner.

Det er også bemærkelsesværdigt, at Nairo Quintana efterhånden bare har mere end svært nok ved at følge med de bedste i bjergene. Førhen - i sine yngre år - angreb han ofte tidligt på finalestigningerne og satte konkurrenterne på plads. Det kan han ikke længere, og generelt er tendensen i sporten, at bjergrytterne synes at være "på niveau" med hinanden. Se blot hvor mange bjergafslutninger, der er endt i en spurt i de seneste to-tre udgaver af Grand Tours. 

Hvis Quintana skal vinde, så skal han først og fremmest køre en god enkeltstart, hvor han ikke taber for meget tid til Simon Yates, og dernæst skal han ud og teste benene af. Både 17. og 19. etape er fine afslutninger, hvor han kan angribe, men det er nok på 20. etape, at jeg vurderer han har bedst chancer.

Det kræver dog, at han har fundet et højere niveau, for ellers vil både Miguel Angel Lopez og Simon Yates være i stand til at følge ham. Han er dog i stand til at kunne finde dette niveau.

Smal værdi i i Nairo Quintana

Danske Spil* topper markedet med odds 3,75, og det er i min optik et lille spil værd. Jeg har nemlig 27 % på Nairo Quintana her før enkeltstarten. Danske Spil* er dog umiddelbart eneste bookmaker med det odds.

Miguel Angel Lopez, Astana

Miguel Angel Lopez er måske den rytter, der skal ud og vinde mest tid - og han skal gøre det med det dårligste hold som støtte. Astana har solide hjælpere, men både Movistar og Mitchelton-Scott kan risikere at sidde med to-tre mand, mens Lopez er alene - og så er det alt andet lige sværere at stikke afsted.

Når det så er sagt, så er Lopez en offensiv rytter, der bare vil afsted, og efter enkeltstarten kender han sin rolle i årets Vuelta a España. Han vil angribe løs, og både Yates, Valverde og Quintana kan få problemer med at holde hans hjul.

Jeg er lidt mere tilbageholden på Lopez end de fleste, fordi jeg ikke stoler på hans stabilitet endnu, og det gør også, at jeg holder mig fra ham til de nuværende odds. Jeg tror også, at man vil kunne fange ham til et højere odds efter enkeltstarten, og såfremt han ikke smider alt for meget tid til Yates og Quintana, så kan det være interessant at vente. Lige pt. har jeg 18-19 % på ham.

Alejandro Valverde, Movistar

Og så er der Alejandro Valverde.

Jeg kan give dig en alenlang liste med argumenter for, at han ikke vinder løbet.

Han er for gammel. Han kan få problemer i højderne. Han er løjtnant på Quintanas hold. Han har VM som sit hovedmål. Han kan ikke stå distancen. Han har været lidt bag de bedste i bjergene. 

Men det er Alejandro Valverde. På hjemmebane i Vuelta a España. Og konkurrenterne - især Yates og Lopez - er ikke just kendt for at være de mest stabile ryttere. Der er ingen, der har Valverdes erfaring. Der er ingen af dem, der fighter ligesom Valverde, og der er ingen af dem, der har siddet i bare halvt så mange finaler som Valverde.

Andre ryttere med Valverdes CV, egenskaber og historik havde nok for længst valgt at fokusere på VM, men Valverde er Valverde - og han går dybt i Vueltaen til sidste kilometer i Vuelta a España. Det kan blive svært, men det er svært at slippe tankerne om en spansk triumf.

Et udstik før enkeltstarten kan være interessant

Alejandro Valverde kan være den, der kører den bedste enkeltstart af alle. Unibet* er i øjeblikket markedsledende med odds 8 på Movistar-spanieren, og hvis han fyrer en kanon enkeltstart af, vil oddset sandsynligvis falde lidt. Samtidigt bør 17. og 19. etape være etaper, hvor han kan holde sig i nærheden af de øvrige tre... måske er det værd at slå til på odds 8? Jeg er et sted mellem 12-14 %. Den store CV-usikkerhed skyldes hans svingende enkeltstartsniveau. 

Det var mine tanker om den sidste del af Vuelta a España. Desværre besidder jeg ingen facitliste, men til gengæld er jeg edderspændt. Alt kan ske. Også at en anden end de fire ryttere ender med at vinde løbet, om end sandsynligheden for det er lav.