EM i cykling 2018 foregår i år i Glasgow (5.-12. august). Cykeleksperten Jesper Carstens guider dig igennem endagsløbet og peger på de mest sandsynlige vindere af løbet.
Moderne cykelsport har ikke den store tradition med europmesterskaberne i cykling, men for tre år siden stablede organisationen UEC et arrangement på benene i Frankrig, der blev vundet af Peter Sagan. For et år siden var det så Danmark, der var værter for EM, da Alexander Kristoff sejrede, og i år er det Glasgow, der arrangerer EM i cykling.
EM i cykling har ikke samme stjernestatus som VM i cykling, men det hjælper en hel del, at der står Peter Sagan og Alexander Kristoff på vinderlisten frem for Daniel Moreno og Moreno Hofland, der er blevet treere ved de to foregående EM-løb. Det giver alt andet lige en vis prestige at efterfølge de to store ryttere.
Jeg vil ikke påstå, at EM i cykling 2018 er det største løb på kalenderen, men det er klart for enhver, at det bliver større og større. I år har UEC nemlig valgt at samle alle deres EM-arrangementer i samme uge, hvorfor der fra den 5.-12. august er EM i banecykling, landevejscykling, MTB og BMX i Glasgow - dog kun for eliten, da ungdoms-EM afholdes i en anden periode. I samme periode afholdes EM i atletik i Berlin. Dette arrangement kører hvert fjerde år, mens EM i cykling er en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor vinderen får lov til at køre i en særlig EM-trøje det kommende år.
Denne optakt fokuserer udelukkende på herrernes landevejsløb ved EM i cykling 2018, men du er mere end velkommen til at spørge ind til de øvrige discipliner. Jeg forventer dog kun, at det er herrernes og kvindernes løb, der får odds, men hvis bookmakerne mod forventning skulle udbyde odds på mountainbike og især banecykling, så kommer der også analyser på de discipliner.
EM i cykling 2018: Odds
Klub
|
Bedste odds | Bookmaker |
Peter Sagan | 2,65 | |
Elia Viviani | 5,50 | |
Alexander Kristoff | 8,50 | |
Mathieu van der Poel | 11,00 | |
John Degenkolb | 17,00 | |
Greg van Avermaet | 19,00 | |
Magnus Cort | 21,00 | |
Jasper Stuyven | 23,00 | |
Wout van Aert | 23,00 | |
Matteo Trentin | 26,00 |
Favoritterne ved EM i cykling 2018
Ruten i Glasgow er ikke specielt hård, hvorfor de fleste lande kommer til Glasgow med en sprinter. Damernes løb var faktisk ved at udvikle sig anderledes, men en yderst tvivlsom hollandsk taktik resulterede i sidste ende i et spurtopgør i Glasgow.
Der er muligheder på ruten, men de er små i herrernes løb. Og jeg skal hurtigt erkende, at jeg ser værdi-mulighederne i vindermarkedet som få - ja, faktisk næsten helt fraværende. Ikke desto mindre kører jeg lige favoritterne hurtigt igennem.
Til et mesterskab er det svært at komme uden om Peter Sagan, der altid kører efter sejren. Jeg nævnte tidligere, at EM i cykling ikke er et løb, som ret mange er voldsomt interesserede i, men i samme åndedrag vil jeg dog pointere, at de ryttere, der stiller til start, naturligt nok kører efter sejren - også Peter Sagan, der vandt den første udgave af EM i Plumelec for to år siden.
Sagan kommer som altid med et svagt mandskab, men han kan klare sig selv det meste af dagen. Og så handler det hele om spurten. Her har han efterhånden bevist, at han er den bedste efter +200 kilometers kørsel, uanset om det drejer sig om en hård sprinterfinale (som VM i Richmond), en middelblød finale (som VM i Bergen) eller en helt let finale (som VM i Qatar). Han skal nok være med fremme. Og det er uanset, om vi får et let eller et selektivt løb.
Hvis der var garanti for et let løb, så ville jeg pege på Elia Viviani som feltets favorit. Italieneren har været flyvende i denne sæson, og han er den hurtigste rytter i feltet. Ruten er slet ikke for hård for ham, hvilket det italienske mesterskab i den grad understregede.
Det er væsentligt at nævne, at Viviani førhen har haft nogle issues med at placere sig. Han kommer uden sin vante leadoutmand, Fabio Sabatini, ifølge den foreløbige startliste, og det kan blive noget af en bet for Viviani. Til gengæld kan han ende med at sidde i finalen sammen med en anden hurtig italiener i form af Matteo Trentin, der er ganske dygtig til at guide en sprinter igennem feltet, så hvis det kan arrangeres, så skal Viviani nok klare sig. Og ellers har han - trods problemer - også før vist, at han godt kan på egen hånd.
Sagan har langt større muligheder i løbet, fordi han både kan rykke med i en mindre gruppe eller vente på spurten. Men ender det i en massespurt, så vil det slet ikke overraske, hvis Elia Viviani lader sig kåre som europamester - tværtimod.
Jeg ser smal værdi i italiensk sprinter
Jeg synes, at odds 5,50 er lige i overkanten for Elia Viviani, og jeg kan godt finde 20 % på italieneren, der har været flyvende i år. Han er den hurtigste mand i feltet i et løb, der ikke ventes at blive specielt selektivt. Til gengæld mangler han sine vante leadoutmænd, og han har blot ét løb i benene siden slut-juni, men skal det hele afgøres i en massespurt, så er der få, der kan true den italienske mester. Det er dog betinget af at vejret arter sig.Outsiderne: De kan true favoritterne
Herefter er der et spændende felt af outsidere, der alle kan løbe af med EM-trøjen.
Den klareste udfordrer er naturligvis Alexander Kristoff. Der har været meget snak om, at han var over the hill, men nordmanden har efterhånden bevist, at det er nonsens. Han blev nummer to ved VM i Bergen og vandt sidste etape af Champs Elysees, og selvom han ikke helt har det niveau, han havde da han var bedst, så er han stadig en topklasserytter. Især i hårde mesterskabsløb og især lige efter en Grand Tour. Kristoff kommer med gode ben her, og kan sagtens tage sejren i spurten - akkurat som han gjorde ved EM i Herning.
Den hollandske sensation Mathieu van der Poel bliver spændende at følge i Glasgow. Jeg tøver ikke med at kalde ham det største talent i mange, mange år, og jeg er ikke nødvendigvis af den overbevisning, at hans odds er helt ved siden af. Han kan hvad som helst, når han rammer dagen. Det gjorde han ikke til MTB-løbet i midtugen, men det kunne han sagtens gøre her.
Ved de hollandske mesterskaber (på landevejen) havde han en fabelagtig dag. Han legede med konkurrenterne, og i spurten plantede han Danny van Poppel og Ramon Sinkeldam. Det er sandt, at han mangler erfaring i de største løb, og det er sandt, at han mangler erfaring i mesterskabsløb som dette. Men jeg tror ikke, det hæmmer ham voldsomt. Til gengæld tror jeg, at hans største udfordring bliver at gemme sig hele dagen og vente på en spurt. Jeg er næsten sikker på, at han angriber undervejs, hvis han har en god dag, og det kan ende med at være spildte kræfter.
Tyske John Degenkolb virker til at have fået lidt fart i karrieren igen, og ruten her er ganske god for ham, ligesom han er skarp i et langt mesterskabsløb. Jeg har dog svært ved at se en situation, hvor han er den hurtigste i spurten, for som udgangspunkt er i al fald Sagan, Kristoff og Viviani hurtigere end ham. Han mangler lige det sidste.
Belgien satser på at undgå en spurt. De har ganske vist Jasper Stuyven med, men han slår ikke de andre i en regulær spurt, så de skal ud og gøre løbet hårdt. Her har de et voldsomt spændende trekløver. Foruden Stuyven har de også den olympiske mester Greg van Avermaet samt mesterskabsrytteren (og vinder af PostNord Danmark Rundt 2018) Wout van Aert. De vil med andre ord gerne gøre løbet hårdt, men jeg tror, at de må erkende, at det bliver en svær opgave.
Danmark har udtaget et hold fyldt med hurtige ryttere, men kaptajnen er efter alt at dømme Magnus Cort. Astana-rytteren er det bedste bud i en spurt, men jeg tror ikke, at de vil have de store problemer med at sende folk med i andre udspil. Eksempelvis kunne jeg forestille mig, at man har en taktik om at følge belgierne, hver gang de kører. Det bliver svært at vinde EM, men det er i sidste ende nok en rute med lidt flere muligheder end sidste år i Herning.
Ruten ved EM i cykling 2018
Ruten i Glasgow er ganske lige til. Der køres 16 omgange på en rundstrækning, som indeholder lidt tænder, men som i sidste ende ikke er så svær igen.
Hver omgang er lige i underkanten af 15 kilometer lang, hvilket i alt bringer rutens længde op på 236 kilometer. Det er langt, og UEC - arrangørerne af løbet - har også allerede vedtaget, at de fra næste år vil lave ruter, der er mellem 150-180 kilometer lange, i håb om at det animerer løbene en del mere.
For ærlig talt: Det kan godt blive lidt af en langgaber på årets rute, hvis alle landene er indstillet på at få det til at blive en spurt.
Midtvejs på hver rundstrækning kommer der nogle "bakker", der kan bruges til afsæt for angreb i hver runde, men de er altså hverken lange eller specielt svære. De kan dog stadig danne afsæt for et angreb fra en stærk gruppe, der kan snyde feltet på den måde, men som udgangspunkt tror jeg ikke, at det er en rute, der bliver svær at kontrollere.
Det er klart, at ruten er en tand hårdere end i Danmark, men til gengæld er vi næppe på niveau med den kuperede rute i Plumelec for to år siden, og det er da også ret sigende, at alle landene forsøger at udtage hurtige ryttere til denne rute. Der er dog nogle ganske stærke folk, der gerne vil afsted på de små bakker, så hvis det bliver meget taktisk, kan tingene udvikle sig.
Der er dog en faktor, der skal nævnes: vejret. Regnvåde veje kan ændre udfaldet af løbet, og det ventes netop at regne i Glasgow søndag. Det kan forhindre den forventede spurt.