Det synger på sidste vers i VM-kvalifikationen. Alle ni europæiske VM-kval-grupper færdigspilles i løbet af de næste tre dage, hvorefter kun fire playoff-opgør mellem otte gruppetoer resterer, før UEFA har fundet deres 12 (+ værtsnationen Rusland naturligvis) deltagere til næste sommers slutrunde. BetXpert og Torben N. Sørensen har kreeret et sammendrag og overblik over, hvordan situationen er lige nu – hvem kvalificerer sig, og hvordan står det til i det komplicerede spil omkring gruppe-toerne?

Vi er midt i den sidste omgang VM-kval-kampe, og artiklen denne lørdag søger at tegne et øjebliksbillede af, hvordan tingene står lige nu for de forskellige hold og i de forskellige grupper. I nogle af Europas ni kvalifikationsgrupper er tingene afgjort, i andre er de næsten afgjort, men der er adskillige steder stadigt masser på spil.

Så til en gennemgang af de ni grupper, og så derefter over til, hvad der ikke er mindre interessant. Lige her og nu er det naturligvis kampen om første- og andenpladserne i de ni grupper, det kommer an på, men pga. system-regulativet omkring andenpladserne (et komplet åndssvagt system i øvrigt, spørger man mig) er tingene ikke så ligetil endda.

Og derefter bliver det naturligvis ikke mindre interessant, når otte andenplacerede nationer over to knald-eller-fald-kampe skal dyste om de resterende fire pladser i slutrunden i Rusland næste sommer.

Læs også Torben N. Sørensens analyse til VM-kvalifikationen i Resten af Verden her

Gruppe A 

Frankrig havde en ”ups-oplevelse” tidligt i oktober, hvor Les Bleus i Toulouse kun formåede at få 0-0 mod lilleput-fyrstendømmet Luxembourg, og det resultat illustrerer meget godt, at man ikke skal tage noget for givet i moderne fodbold. De små hold er ganske enkelt blevet stærkere, og i slutfasen havde Luxembourg endda muligheder for at tage alle tre point. Uanset det, så ligger Frankrig godt til i gruppen.

 

Med to spillerunder tilbage er franskmændene med 17 point ét point foran Sverige, fire foran Holland og fem point foran Bulgarien. Denne lørdag aften spiller Frankrig en ikke helt let udekamp i Bulgarien, og selvom det godt kan gå galt i Sofia, så er det franske hold favoritten. Sidste spillerunde, som er kommende tirsdag, ser imidlertid lettere ud, idet Frankrig her er på hjemmebane mod allerede eliminerede Hviderusland, og uanset resultatet mod Bulgarien kan en sejr mod hviderusserne muligvis gøre det. Det fordi nærmeste konkurrent Sverige, som nok vinder senere i dag mod Luxembourg, i sidste spillerunde på tirsdag på udebane møder et hårdtpresset hollandsk mandskab, som pinedød skal gå efter at vinde (og helst vinde stort).

Forudsigelse: Frankrig tager førstepladsen i gruppen, og Sverige slutter toer. Hverken Holland eller Bulgarien er ude af sagaen endnu, men for begge hold kræver det to sejre i de to sidste kampe, og det er ikke engang sikkert, det vil være nok.

Gruppe B

En pikant gruppestilling. Med to spillerunder tilbage fører Schweiz med tre point ned til Porugal med resten milevidt efter, så kun spørgsmålet om gruppens førsteplads resterer – kommer den til at tilfalde Schweiz eller Portugal? Kampprogrammet kunne ikke være lagt bedre, idet portugiserne godt nok er tre point efter schweizerne, men Ronaldo & co. har en klart bedre målscore, og på tirsdag i sidste spillerunde hedder den Portugal-Schweiz på Estadio da Luz i Lissabon.

 

Inden da skal både Portugal og Schweiz i aften lige over næstsidste hurdle. For Portugal ligner det trods udebane en formsag mod Andorra, mens Schweiz også bør kunne løse opgaven hjemme mod Ungarn, især da Schweiz kan stille sig tilfreds med det ene point (ét eller tre point kommer ikke til at gøre nogen forskel, da de uanset skal have minimum uafgjort i Portugal).

 

Det er som et appendix værd at nævne Færøerne, der med otte point for otte kampe og en foreløbig fjerdeplads i gruppen har gjort det absolut godkendt – og endda kan Færøerne med et godt resultat i Ungarn i sidste spillerunde håbe at fravriste ungarerne gruppens tredjeplads.

 

Forudsigelse: Portugal foran Schweiz. Men indrømmet, den ér vanskelig. Jeg hælder dog til, at Portugal bør have gode chancer for sejr hjemme mod Schweiz. Med det sagt, har jeg stor respekt for det schweiziske mandskab, og portugiserne er ikke altid lige driftssikre, så spådommen om første-/andenpladsen er usikker her.


Gruppe C 

Den er nem, for gruppe C er allerede afgjort. Tyskand har med ni sejre i ni kampe gjort rent bord og har for længst sat sig på førstepladsen, mens Nordirland en smule overraskende har distanceret de øvrige hold i gruppen og er sikker på at slutter toer.

 

Aserbajdsjan lagde godt ud i gruppen, men faldt siden af på den, og Tjekkiet og Norge... skuffende, skuffende...

Gruppe D

Østrig var før næstsidste spillerunde i går fredag aften allerede ud af kampen om de to første pladser, men det forhindrede dem ikke i at vinde 3-2 hjemme over gruppens duks Serbien, og det har gjort den afsluttende spillerunde mandag aften interessant.

 

Med det sagt, ligger Serbien dog stadigt godt, da de fører gruppen med ét point ned til Wales og to point ned til Irland, og i den situationen ligner mandagens hjemmekamp mod Georgien lidt af et straffespark. Det interessante opgør bliver Wales’ møde hjemme på Cardiff City Stadium mod Irland. Irland skal vinde for at tage gruppens andenplads, mens Wales tager andenpladsen med uafgjort.

 

Forudsigelse: Serbien slutter på gruppens førsteplads, og Wales er favorit til andenpladsen. Totalt fraskrive Irlands chancer, vil jeg imidlertid ikke, men i, hvad der ligner et scoringsfattigt opgør, er det umiddelbart en fordel for Wales, at Irland er pisket til at gå efter at vinde.

Gruppe E

Danmarks gruppe, og rooligans’ene (hvis de da eksisterer endnu...) har efter flere magre år endeligt fået et landshold, de kan glæde sig over, og det endda et landshold, der ligner noget langtidsholdbart. Dét garanterer imidlertid ingen sommer i Rusland. Sejren torsdag aften i Montenegro var indlysende super-vigtig, da det bragte Danmark op på 19 point og tre flere end Montenegro, men de rød/hvide halter stadig tre point efter Polen.

Situationen er ridset op flere steder, men en gentagelse skader vel næppe. Stillingen før sidste spillerunde i morgen søndag med Polen på 22 point og en målscore på +12 (24-12), Danmark på 19 point og også med en målscore på +12 (19-7) og Montenegro på 16 point med en målscore på +10 (18-8) afføder flere interessante muligheder.

De to opgør af opmærksomhed i morgen er naturligvis Polen-Montenegro og Danmark-Rumænien. Får Polen point hjemme i Warszawa, er sagen i gruppen klar – så slutter Polen på førstepladsen og Danmark på andenpladsen. Dermed er spørgsmålet reelt reduceret til, om det vil lykkes Montenegro at vinde. Skulle det ske, er der kun fortsat klarhed over gruppens slutstilling, hvis Danmark-Rumænien slutter uafgjort. I så fald vil Polen stadig slutte på førstepladsen og Danmark på andenpladsen.

Danmarks chancer for gruppesejr ligger i montenegrinsk sejr samtidigt med, at Danmark hjemme i Parken besejrer Rumænien, som har udspillet sin rolle i gruppen. Det vil nemlig bringe Danmark op på førstepladsen, idet Åge Hareides tropper så vil være bedre end Polen på målscoren.

Omvendt så kan sejr til Montenegro også vise sig at være katastrofal for Danmark, hvis det bliver til nederlag i Parken. Lige nu er Danmark i den samlede målscore to mål bedre end Montenegro, en afstand, der bliver reduceret til nul, hvis Danmark taber med én, og Montenegro vinder med én (større tabs-/sejrs-cifre vil betyde en andenplads til Montenegro). Og hvad så? – jeps, så kommer antal scorede mål ind, og her er DK i øjeblikket én pind bedre end Montenegro. Så kan man selv regne ud, at 1-2 i Parken mod Rumænien og 1-0 til Montenegro over Polen vil give andenpladsen til Danmark, mens eksempelvis 0-1 mod Rumænien parret med 2-1 til Montenegro vil degradere DK til tredjepladsen.

Men hvad så ved eksempelvis dansk 0-1-nederlag og montenegrinsk 1-0-sejr og dermed en totalt lige målscore?

Godt spørgsmål, og løsning finder man ikke i de indbyrdes resultater, da Montenegro vandt 1-0 i Parken og Danmark med de sammen cifre i Podgorica. I så fald finder afgørelsen sted på basis af fairplay point.

I playoff-optællingen tæller gule kort ét straf-point. Hverken Danmark eller Montenegro er indtil videre løbet ind i udvisninger, men de danske drenge kan i sidste ende drage fordel af, at de med kun i alt 10 gule kort har været lidt flinkere end makedonerne, som har samlet 18 ostemadder sammen.

 

Forudsigelse: Alt det overstående kommer til at blive lidt ligegyldigt, idet Polen næppe taber til Montenegro. Ergo, Polen på førstepladsen, Danmark på andenpladsen.

Gruppe F

Også gruppe F finder sin afgørelse i morgen søndag. England sikrede sig torsdag med en sen og énlig scoring hjemme mod Slovenien gruppens førsteplads, og kampen om andenpladsen er dermed reduceret til at stå mellem Skotland og Slovakiet.

 

Skotland ligger bedst til med 17 point, hvilket er to flere end Slovakiet. Nemt at holde fast i andenpladsen bliver det dog ikke for Skotland, idet deres målscore er dårligere end Slovakiets, og Skotlands sidste kamp er et på papiret vanskeligt udseende udebane-opgør i Slovenien. Samtidigt spiller Slovakiet hjemme mod Malta, hvilket ser noget lettere ud, og det gør, at Skotland er nødt til at gå efter alle tre point.

 

Forudsigelse: England har vundet gruppen, og jeg vil vove pelsen og sige, at Slovakiet tager andenpladsen. Sejr til slovakkerne hjemme over Malta ligner en formsag, mens Skotlands opgave i Slovenien er væsentligt vanskeligere. Skotland kan tænkes at drage fordel af, at Slovenien med torsdagens sidste-øjebliks-scoring (fire minutters overtid) imod sig på Wembley nu er uden chance for at gå videre, så motivationen bør være på skotternes side. Kvaliteten er midlertid ikke...

Gruppe G

Dejligt nemt, da gruppestillingen er afgjort. Spanien slutter etter og Italien toer.  

 

Overordnet må man sige, at der er intet overraskende overhovedet at berette om fra gruppe G.

Gruppe H

Belgien har forlængst vundet gruppen, mens andenpladsen (idet jeg for god ordens skyld tager alle teoretiske muligheder med) med to spillerunde tilbage står mellem Bosnien/Hercegovina, Grækenland, Cypern og Estland. Bosnien/Hercegovina ligger lige nu bedst til med 14 point, Grækenland har 13, Cypern 10 og Estland 8 point.

Estlands chance med otte point, en mega-ringe målscore og det resterende kamp-program in mente er under én promille, så jeg tillader mig at udelukke balterne. Cyperns chancer er heller ikke for gode, vel max. én procent, idet også de slås med en dårlig målscore og heller ikke er begunstiget af det afsluttende kampprogram. Det efterlader i praksis andenpladsen til et opgør mellem Bosnien/Hercegovina og Grækenland.

Bosnien/Hercegovina er p.t. ikke kun blot et point bedre end Grækenland, men har også en bedre målscore. Bosniernes problem består imidlertid i, at de denne lørdag aften møder gruppens ubetinget bedste mandskab Belgien. Bosnien/Hercegovina har ganske vist fordel af at spille hjemme i Sarajevo, men Belgien er ikke et hold, man bare lige slår. Samtidigt i den østlige del af Middelhavet spilles et andet vigtigt opgør, nemlig i den cypriotiske hovedstad Nicosia mellem Cypern og Grækenland – et opgør med adskillige tunge emotionelle og politiske overtoner.

Det er ingen hemmelighed, at Cypern (den græske del af Cypern, forstås) er meget tæt knyttet til Grækenland, og uden at antyde noget som helst (og så alligevel...), så har jeg vanskeligt ved at se stor cypriotisk begejstring over at forhindre græsk adgang til VM-slutrunden... hvis man forstår, hvor jeg vil hen...

I sidste spillerunde tirsdag er Grækenland på hjemmebane mod Gibraltar, mens Bosnien/Hercegovina spiller ude mod Estland.

 

Forudsigelse: Belgien har vundet gruppen, og jeg tror, Grækenland tager andenpladsen. Det ligner i det afsluttende program seks point til grækerne, og i så fald bliver Bosnien/Hercegovina nødt til at slå Belgien, hvilket er alt andet end nemt.

Gruppe I

”Kanon, Göturæsi!” – Sådan, gutter! – en taktisk isnende kølig 3-0-gevinst nede i heksekedlen i Tyrkiet, og Skandinaviens klart bedste landshold disse år har nu billetten til slutrunden i Rusland i egen hånd. Der mangler lige det sidste check-in-klip, men det kommer mandag hjemme mod Kosovo, vær vis på det.

 

Island har i en ellers meget tricky gruppe I med 19 point, plus tre kommende point mod Kosovo, sat sig tungt på gruppens førsteplads, og dér bliver de. Med det forsmædelige 0-3-nederlag er Tyrkiets rolle udspillet, og andenpladsen er nu et anliggende mellem Kroatien og Ukraine. Kroatien dummede sig fredag med 1-1 hjemme mod Finland, mens Ukraine tog en forventelig 2-0-sejr ude over Kosovo, og nu er det mandag så show-down mellem de to på NSK Olimpisjskij stadion i Kijev, der til maj danner ramme om Champions League-finalen. De to nationer har begge 17 point, men da Kroatiens målscore er bedst, skal Ukraine vinde.

 

Forudsigelse: Førstepladsen er nem, den tager Island, men andenpladsen... pyhhh... Kroatien har været virkeligt ringe spillende på det seneste, og spørgsmålet er, om de kan få hævet spillet til denne super-vigtige sidste spillerunde. Spiller-for-spiller er Kroatien bedst og kan i spillet om andenpladsen oven i købet nøjes med uafgjort, men momentum er ikke med dem. I en uhyre åben affære falder mit lod på Ukraine.

Toer-regnskab

Det var så gruppe-gennemgangen, men dermed er det ikke slut. De otte gruppevindere kvalificerer sig som bekendt direkte til VM-slutrunden, mens gruppe-toerne skal ud i playoff-kampe... lige med én undtagelse, nemlig den ”dårligste” af de ni gruppe-toerne som bliver sorteret fra. Når gruppe-toernes resultater gøres op, skal man dog være opmærksom på, at resultaterne mod gruppens dårligste hold ikke tæller med.

Forfatteren af denne artikels personlige kommentar: Dette system er så tåbeligt, som det kan være – faktum er, jo stærkere en gruppe er, jo større er sandsynligheden for, at gruppe-toeren ender som sorteper – smart, indeed.

Lad os kigge på tingene, de logiske gruppe-toere (mit gæt), samt det pointantal, de umiddelbart (også mit gæt) ligger til at slutte på.

Gruppe: Nation: Point:         
Gruppe A Sverige  13        
Gruppe B Schweiz 18         
Gruppe C Nordirland 13         
Gruppe D Wales 12         
Gruppe E Danmark 16         
Gruppe F Slovakiet 12         
Gruppe G Italien 15         
Gruppe H Grækenland 13         
Gruppe I Ukraine 14        

Nu er der en del usikkerhed omkring flere af grupperne, eksempelvis slutter Wales kun på 12 point (efter fratræk af de seks point mod gruppens dårligste hold, Moldova), såfremt opgøret mod Irland ender uafgjort, hvilket er et af flere vigtige elementer. Vinder Wales, slutter waliserne på 14 point, mens Irland i tilfælde af sejr vil tage andenpladsen med 13 point.

 

De vigtige resterende kampe mht. grupper-toer-regnskabet vil jeg reducere til primært to, men egentligt fem. Først og fremmest opgøret i gruppe D mellem Wales og Irland samt opgøret i gruppe F mellem Slovenien og Skotland. I sidstnævnte; tager skotterne en sejr, slutter de som gruppe-toer på 14 point, og det vil sandsynligvis kvalificere dem.

 

Og jeg nævnte egentligt fem kampe. De tre resterende opgør, der kan få stor betydning for gruppe-toer-regnskabet, er Bosnien/Hercegovina-Belgien og Cypern-Grækenland i gruppe H samt Ukraine-Kroatien i gruppe I.

 

Man kan selv regne lidt på tingene, men det kunne ligne, at Wales for at være sikker på at gå videre ikke bare kan kalkulere med uafgjort og ét point mod Irland, hvilket ellers vil sikre andenpladsen i gruppen, men muligvis er nødt til at vinde (i mit ovenstående gruppe-toer bud, dvs. med uafgjort mellem Wales og Irland, slutter Wales og Slovakiet begge på 12 point, men slovakkerne vil med fratræk for resultaterne mod gruppens dårligste hold, Moldova og Malta, have en bedre målscore). I et sådant scenarie vil man til Wales-Irland-kampen se to mandskaber, som begge skal vinde. Den slags skulle jo borge for angrebs-fodbold, men risikoen for taktisk defensivt spil –”modstanderen bliver jo nødt til at gå efter at vinde, så dét spiller vi taktisk på at profitere af” – og en grum anti-kamp indtil til allersidst er formentlig lige så stor.

 

Bortset fra det, ender det med både walisisk og skotsk sejr, så kan holdene på 13 point komme i problemer, og det vil samtidigt betyde, at uafgjort mellem Ukraine og Kroatien vil sende begge hold ud. Finder det opgør en vinder, kan sorteper spilles videre til Nordirland, hvis de ikke får point ude mod Norge, eller alternativt til Grækenland. I yderste instans kan det endda blive Sverige, der risikerer at trække det korteste strå efter en hjemmesejr over Luxembourg, men nederlag i Holland.  

Playoff

UEFA har vanen tro – lad os for guds skyld beskytte de store hold – besluttet at foretage seedning til de fire gruppe-toer-playoff-opgør. Denne seedning bliver foretaget på basis af nationernes verdensrangliste-placering, der offentliggøres den 16. oktober - dagen inden lodtrækningen finder sted den 17. oktober. 

 

Tre (sandsynlige) gruppe-toere vil være stort set sikre på at blive seedede – Schweiz/Portugal, Wales og Italien.

 

Her er både Wales usikker på at slutte som gruppe-toer, og derudover risikerer de også at slutte som dårligste gruppe-toer. Det kan vise sig vigtigt for de næste på ranglisten, som lige nu er Slovakiet fulgt af Nordirland. Den rangliste kan, og vil, imidlertid blive ændret, før playoff-lodtrækningen finder sted, og det kan blive endog særdeles vigtigt for Danmark, som efter den seneste tids gode resultater ligger til et brat opstigning på listen.

 

Som det ser ud nu, vil jeg vove det ene øje, idet meget imidlertid kommer til at afhænge af især fem opgør i det afsluttende kamp-program, som jeg allerede har nævnt (Wales-Irland, Slovenien-Skotland, Bosnien/Hercegovina-Belgien, Cypern-Grækenland og Ukraine-Kroatien) og pege på følgende playoff-nationer:

Seedede nationer: Schweiz, Italien, Danmark og Ukraine.

Useedede nationer: Sverige, Nordirland, Slovakiet og Grækenland.

 

Her er det imidlertid knusende vigtigt at bemærke, verdensranglisten, og det er dén verdensrangliste, der er gældende på tidspunktet for lodtrækningen, af indlysende årsager endnu ikke er klar, og ovenstående skal derfor tages med et stort gran salt. Skulle der foretages seedning lige nu, ville Slovakiet eksempelvis være blandt de seedede, mens Danmark ville være at finde blandt de useedede, men der kommer til at ske ændringer, og muligvis endda kraftige ændringer, i forhold til den verdensrangliste, der er gældende lige nu.

 

Godt eller skidt for Danmark? – ja, det kommer til at afhænge af seedningen, hvor meget endnu er usikkert, Danmark ligger på vippen mellem de to seednings-lag, og derefter kommer det så naturligvis også til at afhænge af selve lodtrækningen. Der vil være en verden til forskel på, om det bliver Italien eller Nordirland, der kommer op af hatten...