VM i cykling rundes af med søndagens landevejsløb for mænd. Fra Maastrich til Valkenburg i hollandske Limburg. Læs Jesper Sørensens optaktsartikel der gennemgår favoritterne og outsiderne, fra Gilbert til Breschel (dansker med to VM-medaljer på bagagebæreren)...
Tips
Hold øje med tips fra BetXperts cykeleksperter (i skrivende stund er der VM-tips på bordet):
RUTEN
Hos herrerne kører de først 100 kilometer på en småkuperet rute, før de kører ind på rundstrækningen, hvor stigningen Cauberg er at finde. Denne rundstrækning er 16,1 kilometer og skal køres 10 gange. Dermed når distancen op på 261 kilometer. Rundstrækningen kendes fra alle de øvrige løb. Løbet starter i Maastrict, hvorefter de første 100 kilometer køres i et kuperet område. Således er der hele 7 stigninger. Der kommer næppe nogen action her, og det har altså kun til formål at skabe et udbrud samt trætte favoritterne.
10 gange skal rytterne over Cauberg. Den sidste gang er efter små 260 kilometer, hvorefter der stadig resterer 1,7 kilometer efter målstregen. Netop de 1,7 kilometer kommer til at ændre en hel del.
Uden disse vidste man med sikkerhed, hvad man fik. Med mål på toppen af Cauberg ville det være let at pege på eksempelvis Philippe Gilbert og henvise til Amstel Gold Race. Men Gilbert skal altså skabe et hul på Cauberg – hvilket han sagtens kan – og dernæst holde forfølgerne væk i 1,7 kilometer. Men kan han holde på det flade stykke? Det ser vi på lige om lidt.
Ligesom i U23-optakten henviser jeg en anelse til Tour de France 2006, hvor en lignende finale var med. Her rev Matthias Kessler sig ganske rigtigt fri, men efter ham kom en 40-mands gruppe i mål. Det indikerer altså, at det er muligt at holde det samlet til målstregen, men man skal huske på, at VM bliver kørt en del anderledes end en ”ligegyldig” etape i Tour de France. Her har man kun én chance modsat 21 i Touren, og derfor giver man sig 120 % og holder ikke igen.
STORFAVORITTEN PHILIPPE GILBERT: BELGIENS DILEMMA
Der skal ikke herske nogen tvivl om at Gilbert er favoritten på Cauberg-stigningen, og dermed også i løbet. Spørgsmålet er om han kan få et stort nok forspring til Sagan, Moser, Freire og andre spurtstærke ryttere, der kan klare Cauberg-stigningen rimelig fint.
Gilbert har i masser af løb bevist sin styrke på stigningerne, for dernæst at miste det hele på det flade stykke. Det er sket i både Milano-San Remo og Flandern Rundt de senere par år. Det flade stykke er dog noget længere end de 1,7 kilometer, så Gilbert har bestemt en fin chance for at holde andre ryttere bag sig – særligt hvis Belgien allerede tidligt får gjort løbet hårdt og sorteret nogle ryttere fra, gjort andre trætte.
Men så er spørgsmålet om de ønsker det. For udover Gilbert, har de en anden af løbets store favoritter i Tom Boonen. Boonen er en anden ryttertype. Han kan sprinte godt, og på en god dag sidder han okay med over stigningerne. Er det virkelig i belgiernes interesse at tage teten og gøre løbet hårdt, når de nu har en af de helt store favoritter, hvis løbet bliver knap så hårdt? Ved at sætte et drabeligt tempo på stigningerne får man ganske rigtigt trættet mange af sprinterne, men det gælder altså også for deres egen Tom Boonen.
Belgierne bør gøre sig en tjeneste og aftale taktikken på forhånd. Med så forskellige ryttertyper, som de to er, bør de på forhånd aftale, om de vil afgøre løbet på Cauberg eller på målstregen. Alternativt kan de håbe på, at andre overtager ansvaret, og at der kun bliver kørt semi-hårdt. Så kan man satse 100 % på Gilbert op ad Cauberg, og Boonen skal således kun koncentrere sig om at holde sig så langt fremme, at han kan sprinte med om medaljer, hvis Gilbert skulle misse. Umiddelbart er der størst chance for at Gilbert vinder løbet af de to.
SPANSKE OUTSIDERE
De har lige kæmpet om sejren i en af de bedste Grand Tours i lang tid. Nu skal de køre som en enhed under VM. Det kan godt give problemer, men hvis spanierne spiller deres kort rigtigt, så har de tre flotte outsidere i Valverde, Rodriguez og Contador. Faktisk er det vel kun Contador, der er en outsider, mens de to andre med rette kan kalde sig favoritter.
Contador ville nemlig foretrække en afslutning som Mur de Huy over Cauberg. Han skal håbe på et meget hårdt løb, og så skal han måske ikke vente til den sidste tur op ad Cauberg.
Så er der Joaquim Rodriguez, der egentligt godt kan lide Cauberg, men omvendt er han næppe så glad for det lange flade stykke efterfølgende. Og dernæst: Kan han slå Gilbert i en 1-mod-1 spurt? Nej. Næppe. Men i år er det altså Rodriguez, der har regeret på små bakker, så selvfølgelig er han en favorit.
I stedet synes jeg absolut at Alejandro Valverde, er deres bedste bud. Men kan han holde formen fra Vuelta a España? Det er hans helt store problem, for Valverde har haft en vanvittigt lang sæson. Han viste dog ikke de store tegn på træthed i Vuelta a España, og hvis han fortsat har den form, så bliver han uhyggelig giftig. Valverde – der er tidligere sprinter – kan nemlig køre glimrende op ad Cauberg, og i en spurt i en mindre gruppe er der meget, meget få, der vil være hurtigere end Valverde.
Men det var blot de tre Vuelta a España-profiler. Spanien har altså også Samuel Sanchez og Oscar Freire. Samuel Sanchez kan angribe udefra og sætte pres på løbet, mens Oscar Freire er den helt store joker i det her selskab. I årevis har Cauberg været Freires helt store kærlighed, som han ikke kan vinde på. Nu har man indsat 1,7 kilometer efter Cauberg, og her har Freire altså en fin mulighed for at komme tilbage. Det vil næsten være et helt eventyr, hvis Freire kan vinde på en Cauberg-rute i sin karrieres efterår.
Spanien har utroligt mange kort at spille ud. Det kan sagtens blive et problem. Især fordi tre af dem lige kæmpede en kamp i Vuelta a España, og selvom de kæmpede sammen med respekt og fair play, så er det svært at være konkurrenter i tre uger for dernæst at skulle arbejde som en enhed.
SUPERHESTEN SAGAN
Den største udfordrer til Gilbert er nok Sagan. Sagan var en af de stærkeste i Amstel Gold Race, og det taler absolut ikke imod ham, at løbet slutter med et fladt stykke og muligvis en spurt. I topform ville han være topfavorit trods hans alder.
Men hans manglende rutine og unge alder kan være problemet. Sagan har vundet meget i denne sæson, og han har været i meget høj form i meget lang tid. Han kan have været for ivrig, og meldingerne går på at hans form ikke helt er på sit højeste i øjeblikket. Men selv en Peter Sagan på 85 % kan regnes som en fræk outsider. Men mon ikke man også underspiller en anelse, således at der ikke er et kæmpe pres på Sagans skuldre?
Sagan er ung, og han tager det næppe så tungt, hvis VM skulle misse i år. Han har masser af VM foran sig, men årets rute passer ham meget godt.
DOPINGFRIE ITALIERNE
Italienernes tiltag om at holde ex-dopede ryttere – og ryttere involveret i en dopingsag – er en fin en af slagsen. Men det reducerer nok også deres chancer, at de er uden for eksempel Cunego.
De har stadig Vincenzo Nibali. Han gjorde det godt i Milano-San Remo og Liege-Bastogne-Liege, og han vil stadig være en fin outsider. Men ikke hvis han venter til sidste gang op ad Cauberg. Nibali skal i min optik angribe løbet udefra, for han har ikke spurten eller accelerationen på en ”mild” stigning som Cauberg, hvorfor hans bedste chance er et hårdt løb, der skal angribes udefra – lidt ligesom Liege-Bastogne-Liege.
Samtidigt savner italienerne nok også Enrico Gasparotto, der vandt Amstel Gold Race. Han er ikke indblandet i nogle sager, men til gengæld er han skadet. Han havde været et godt kort at spille ud. I stedet må de ”nøjes” med Moreno Moser, der er et kæmpe talent. Det er nok for tidligt for ham. Han mangler lidt erfaring, men Moser er en ”light-udgave” af Peter Sagan. Han kan ligeledes spurte på hårde ruter. Havde han haft et år mere i bagagen, så havde han været helt oppe ved de største outsidere.
Samtidigt har italienerne også Luca Paolini. Paolini har før fået sit hus ransaget, men ingen beviser blev fundet. Paolinis navn har også været nævnt i andre sager, men altså ingen beviser mod Paolini – og så hjælper det nok også, at en af hans bedste venner er hans tidligere holdkaptajn og nuværende landstræner, Paolo Bettini. Men der er naturligvis heller ingen grund til at udelukke en rytter, der er blevet renset.
BRITERNE REELT UDEN VM-CHANCER
Overskriften er nok lidt hård, men faktum er at Mark Cavendish burde have 0 % chance for at forsvare sin VM-titel. Herudover er bådeFroome og Wiggins næsten helt uden chancer.
Hvem giver man så ansvaret for at skabe et resultat? Jonathan Tiernan-Locke. Den 27-årige rytter fra Endura har haft en uheldig karriere, men i denne sæson er alt gået op i en højere enhed. Han har vundet Tour Alsace, Tour Mediterraneen, Tour du Haut Var og senest Tour of Britiain. Han er en puncheur-type, der under Tour of Britiain var ufatteligt stærk, men han er altså en 27-årig VM-debutant, der aldrig har kørt et helt stort løb.
Han er derfor en outsider med en lille chance for at vinde – altså medmindre man er en britisk bookmaker som fx Sky Bet. Her giver han i skrivende stund odds 26. For få dage tilbage var de nede i odds 9-11 for ham. Odds 26 er stadig for lavt, men Jonathan Tiernan-Locke bliver et interessant bekendtskab, når han først har vænnet sig til WorldTour-niveau.
AUSTRALIER, NORDMÆND, TYSKER OG FRANSKMAND STÅR KLAR I KULISSEN… OG RUSSEREN
En af de større outsidere er Simon Gerrans fra Australien. Gerrans har haft en jubelsæson, og Cauberg-stigningen passer ham perfekt, ligesom han tidligere i Milano-San Remo har vist, at han godt kan sprinte relativt godt (i et ”svagt” selskab dog: Nibali er ikke god sprinter og Cancellara havde arbejdet røven ud af bukserne). Han er dog igen en af de her ryttere, der skal håbe at holde grupperne bag sig på Cauberg.
Hos Norge har man to flotte kandidater i form af Edvald Boasson Hagen og Lars-Petter Nordhaug. Boasson Hagen har vist god form på det seneste, men har samtidigt også døjet en anelse med sygdom. Han skulle dog være ovre sygdommen, hvilket hans form i GP de Montreal beviste. Her blev det til en femteplads, mens holdkammeraten Lars-Petter Nordhaug vandt. Boasson kan både klatre og spurte, så han er skræddersyet til stigningen. Netop Nordhaug er en anden outsider. Nordhaug har fået et gennembrud i år, og Cauberg-stigningen passer ham godt. Han vil spille sig ud her, mens Boasson Hagen skal forsøge at komme bedst muligt over, så han kan sprinte med om topresultatet.
Franske Thomas Voeckler skal altid regnes som en outsider. Han viste god form i Canada-løbene, og han vil nok forsøge sig med et angreb. Jeg tvivler på ham, men det er dumt at glemme den franske optimist.
Lidt det samme har jeg det med John Degenkolb. Jeg tvivler på ham. Men han har lige vundet fem etaper i Vuelta a España. Jeg kan ikke se ham overleve Cauberg flere gange, men hvis han skulle overleve på en måde eller en anden, så er han nok den hurtigste i øjeblikket – selvfølgelig forudsat at Cavendish i hvert fald ikke kommer med.
Så er der russeren Kolobnev. Han går altid under radaren, men Kolobnev har vist god form på det seneste, og han er en vaskeægte VM-rytter. Ruten passer ham også relativt godt, men han skal nok ud og angribe på den, hvis han vil vinde – der er som regel folk, der er hurtigere end ham. Hans største styrke er nok, at han ofte bliver undervurderet – og således var han også lige ved at ryge under radaren på denne optakt, fordi jeg slet og ret havde glemt ham.. trods hans navn er nævnt flere gange i forbindelse med Saxo Bank-Tinkoff Bank på det seneste.
OG SÅ DANSKERNE
Vi må ikke glemme danskerne, for ligesom Kolobnev, så har vi en vaskeægte VM-rytter i form af Matti Breschel (bronze i 2008, nr 7 i 2009, sølv i 2010). Cauberg kræver en god dag for danskeren, men de 1,7 kilometer efter gør at han har en reel chance. Han kan godt ende med at sidde i en gruppe efter de helt store puncheurs, og med lidt held kan gruppen samarbejde og fange disse – og i en spurt kan man gøre mange ting, der er dummere end at tro på Matti Breschel.
Herudover har vi Jakob Fuglsang, der har vist sig at være god i Ardenner-afslutninger. Men både ham og Chris Anker Sørensen skal nok ud og angribe løbet for at have en reel medaljechance.