Vi er fremme ved dagen, hvor det hele afgøres. Kl. 17.00 (dansk tid) i dag på Luzhniki Stadion i Moskva fløjter den argentinske dommer Nestor Pitana VM-finalen mellem Frankrig og Kroatien i gang. Det er på mange måder Davids kamp mod Goliat, Kroatien har 4,2 millioner indbyggere, Frankrig 67 millioner, men tag ikke fejl, Kroatien har stenslyngen parat. Frankrig er den fuldt berettigede favorit, men det ligner alligevel at kunne blive tricky, tricky...
Jeg vil starte denne taktiske finale-analyse med at gå lige til sagen, det med et kig to på de holds forventede startopstillinger og taktik. Og det skulle ikke være så vanskeligt, for med mindre en af de to herrer landstrænere, Didier Deschamp eller Zlakto Dalic, hiver en kanin op af ærmet, så bliver det en gentagelse af de de to holds start-11'ere fra semifinalerne.
Holdene:
Det betyder for Frankrigs vedkommende (4-2-3-1):
Giroud
Matuidi Griezmann Mbappe
Pogba Kante
Hernandez Umtiti Varane Pavard
Lloris
Og for Kroatien (4-1-4-1):
Mandzukic
Perisic Rakitic Modric Rebic
Brozovic
Strinic Vida Lovren Vrsaljko
Subasic
Frankrig forudsigelig – Kroatien denne gang nok også
Mens Didier Deschamps har ændret så lidt som muligt på Frankrigs startopstilling undervejs i VM, har har det været mere fleksibilitet hos Kroatien, hvor det typiske alternativ til ovennævnte start-11'er har været at bytte Marcelo Brozovic på den defensive midtbane ud med Andrej Kramaric som hængende angriber bagved Mario Mandzukic og mellem Ante Rebic og Ivan Perisic skubbende Ivan Rakitic og Luka Modric ned i mere defensive midtbaneroller, altså til en 4-2-3-1 i stedet for den 4-1-4-1, det bliver til med Brozovic inde.
Det, tror jeg dog ikke på, vil ske mod Frankrig (måske undervejs, hvis Kroatien skulle komme bagud, men ikke fra start). Det fordi Zlatko Dalic mod de tre modstandere, han havde mest forhåndsrespekt for, Argentina, Danmark og England (sorry, Rusland), stillede med Brozovic inde som boldsikker balancespiller på den defensive midtbane. Jeg føler mig ret overbevist om, at han vil gøre det samme mod Frankrig, det fra start i kampen i hvert fald.
To nøglekampe i kampen
Holder mine to ovennævnte bud på start-11'erne stik, vil vi få to nøglekampe i kampen at se. Det ene på midten af banen, hvor man vil se Paul Pogba og N’Kolo Kante forsøgende at stoppe især Luka Modric og til en vis grad også Ivan Raktitic (undertegnede skribents mund løber allerede i vand ved udsigten til at overvære dén duel), samt en ikke mindre vigtig konfrontation på Frankrigs højrekant/Kroatiens venstrekant.
Lad os starte med den sidstnævnte.
"Den franske ubalance"
Frankrigs 4-3-3-1 er "skæv", det forstået på den måde, at Kylian Mbappe på Frankrigs højrekant søger længere frem, end Blaise Matuidi gør det på venstrekanten, og via sin speed og teknik er Mbappe da også et betydeligt farligere offensiv kort end Matuidi. Mbappes spil har naturligvis klare fordele for Frankrig, men der ér også ulemper.
Mbappes støtte til holdkammeraterne defensivt er til at overse, og ofte bliver højreback Benjamin Pavard overladt lidt rigeligt til sig selv ude på kanten. Dét kompenserer det taktisk fleksible franske mandskab imidlertid glimrende for ved at lade Matuidi sive lidt ind i banen, holdende sig mere defensiv end Mbappe, givende støtte til Paul Pogba og N’Kolo Kante, som så igen kan være lidt mere fleksible støttende Pavard, der måske måtte være blevet efterladt lidt "tynd" af Mbappe.
"Den franske ubalance" betyder flere offensive fremstød i Mbappes højreside end i venstresiden, og dette kan blive interessant, da Kroatien helst vil angribe i sin venstresiden, altså direkte overfor Frankrigs højreside.
Kroatiske problemer på kanten?
Kigger vi på de officielle statistikker, så er 45% af Kroatiens angreb under slutrunden blevet foretaget via venstreflanken (33% fra højre side og 12% fra midten), det typisk med Ivan Perisic som Kroatiens svar på Mbappe, og de to kommer altså til at operere på samme fløj på banen.
Hos Kroatien, der indtil nu i slutrunden taktisk ikke har spillet helt så forsigtigt som Frankrig, har imidlertid ofte efterladt et endnu større tomrum bag Perisic, der har ladt Igor Strinic temmeligt alene tilbage. Og det bliver altså Strinic – som på grund af de knubs han pådrog sig og måtte gå ud med i semifinalen mod England, er den eneste skadesusikre i de to start-11'ere, og måske derfor ikke 100 procent fit – der skal tage sig af hurtige Mbappe.
Dét giver et potentielt taktiktavle-problem for Kroatien, idet det overfor lynhurtige Mbappe vil være selvmord at efterlade meget rum bag Strinic. Det er en balance, Kroatien bliver nødt til at være meget opmærksom på. Problemet kan måske løses ved at Sime Vrsaljko på højreback forholder sig lidt mere defensiv end vanlig og dermed bliver i stand til at støtte ind omkring Dejan Lovren i centerforsvaret, idet der ofte kan blive brug for Domagoj Vida, der er pænt hurtig af en centerforsvarer at være, til at gribe ind overfor Mbappe, hvis han skulle komme forbi Strinic.
Interessant er det naturligvis også, hvad Perisic er i stand til at udrette ude på kanten, idet problematikken og de potentielle problemer spiller begge veje. Kylian Mbappe og Ivan Perisic, samt deres "skygger", Igor Strinic og Benjamin Pavard, kan blive nøglespillere.
I den matchning synes Frankrig at have en umiddelbar fordel, idet Paul Pogba og N’Kolo Kante har været fine og fleksible nok til at hjælpe med på Frankrigs højrekant, men det er ikke helt så klart endda mod Kroatien, for her spiller den anden vigtig "kamp i kampen" ind.
Modric "skal" neutraliseres – og det kan koste andre steder
32-årige Luka Modric fra Real Madrid er for mig at se en af denne slutrundes helt store profiler (måske den største?), og der er ingen vej udenom at anerkende den kroatiske playmaker, for selv statistikkerne siger det. For en start har Luka Modric løbet flere kilometer (63 km) end nogen anden spiller under slutrunden, og sammen med det har Modric på det kroatiske hold været den spiller, der har haft flest afleveringer, der har haft flest "through-balls" ("dybdestikninger", kan det vel bedst oversættes med), og oven købet har han efter Ante Rebic også været den spiller med flest driblinger.
Kroatien er andet og mere end bare Luka Modric, men det er klart, at skal man lægge en succesfuld taktik mod Kroatien, så er man i én eller anden grad nødt til at tage højde for ham og helst begrænse hans indflydelse. Den rolle bliver hos Frankrig formentlig udfyldt af Paul Pogba med assistance af N’Kolo Kante (idet man ikke må glemme, at hvis der kommer for megen fokus på at stoppe Modric, så står Ivan Rakitic klar til nærmest ligeså kompetent at overtage dirigentstokken). Og det er sådant set fint nok for Frankrig, men hvor megen rum efterlader det for Pogba og Kante til at støtte op andre steder på banen eksempelvis omkring Pavard og Mbappe på højrekanten?
Svaret på det er, at det ikke efterlader Pogba og Kante så forfærdeligt meget overskud til andet end søge at neutralisere Modric og Rakitic... og så ser Frankrigs venstreside lige pludselig alligevel ikke så meget bedre ud end Kroatiens tilsvarende højreside...
Ingen tvivl om Kylian Mbappes uomtvistelige kvaliteter, men heller ikke om Ivan Perisic’, og den kroatiske venstrekant er en mere taktisk fleksibel spiller end Mbappe, så med Modric og Rakitic på midten trækkende opmærksomhed fra Pogba og Kante, ja så er det ikke utænkeligt, at pendulet ude på fløjen risikerer at svinge.
Modric vs. Pogba-duellen bliver uhyggelig vigtig
Men det er jo alt sammen sammen balance. Som man så mod England er Kroatiens højreside med Ante Rebic og Sime Vrsaljko bestemt heller ikke ufarlig, og det vil en en vis grad fastholde Blaise Matuidi fra at kunne allokere alt for megen hjælp på tværs.
Men man kommer næppe udenom det. Den vigtigste "kamp i kampen" bliver Pogba/Kantes forsøg på at neutralisere Modric/Raktic. Lykkes det, vil Kroatiens muligheder begrænses, og som bonus vil Frankrig og Mbappe få meget bedre arbejdsbetingelser på højreflanken. Lykkes det ikke, ja så bliver det Perisic, som pludseligt vil få meget bedre betingelser på Kroatiens højrekant, samme side af banen som Mbappe.
Tricky, tricky. Skal jeg pege på en sandsynlig nøglekamp i kampen, så bliver det Modric vs. Pogba. Sejrherren af dén duel vil have trukket rigtigt mange procenter over i favør for sit hold.
David mod Goliat – men lad ikke det "diminutive" narre
Men ellers er det jo David mod Goliat, vi har foran os på Luzhniki Stadion kl. 17.00 (dansk tid) i Moskva.
Kroatien har 4,2 millioner indbyggere, Frankrig har 67 millioner. Alene i Paris-området bor der tre gange så mange mennesker som i hele Kroatien.
Men man skal ikke lade sig narre af det diminutive, for Kroatien har ikke spillet "smånationers-fodbold". Tværtimod har Kroatien spillet spillet, med bolden, og de har typisk bestemt, hvordan kampene skulle spilles. Det ikke uden problemer, især ikke imod Danmark eller mod Rusland. Lidt pudsigt gik det efter en rædderlig første halvleg bedre i semifinalen mod England, da kroaterne først fandt nøglen til, hvordan englænderne skulle knækkes. Men der har ikke været noget "lille" eller "fattigt" ved Kroatiens spillestil, som tværtimod karakteriseres af de tekniske færdigheder og den taktiske snilde, man ellers typisk kun finder hos større fodboldnationer.
Men hvordan har Kroatien drevet det dertil? Svaret er naturligvis, at Kroatien har spillerne til det, men det er jo ikke det egentlige svar, for hvordan er disse mange topspillerne blevet fremelsket af en så lille nation? I meget større og rigere Frankrig er der organiserede fodboldakademier hele vejen ned fra nationalt niveau ned til lokalt niveau, og alt er programlagt og organiseret. I Kroatien er der... well, ikke så meget.
Kroatien har da et ungdomsakademi i nationens storklub Dinamo Zagreb, og senest er der også blevet oprettet et i Hajduk Split, men det er så det. Den ex-jugoslaviske nation har ikke engang et nationalstadion eller en træningsbane til landsholdet, og den har heller ikke nogen overordnet udviklingsplan for ungdomsfodbold eller for talentudvikling.
Men noget må Kroatien jo gøre rigtig. Måske det er fordi, Kroatien er en nation af fightere. Kroatien har været gennem krigsrædsler i Balkankrige, de har en imponerende ringe national fodboldstruktur, en relativ ringe økonomi og en endnu ringere infrastruktur, og alligevel kan de få det til at spille, og det i øvrigt ikke kun i fodbold. Også i håndbold, basketball, vandpolo og tennis er Kroatien en kæmpe sportsnation, og kigger man på De Olympiske Leges medaljetabel, gør Kroatien det altid langt bedre, end hvad befolkningsunderlaget burde berettige dem til.
Er det tilfældigt, og er der lige nu bare helt tilfældigt dukket en gylden generation med Luka Modric og Ivan Rakitic i spidsen op, som kan få klaveret til at spille? Ikke, som denne VM-skribent ser det, for Kroatien har altid været i stand til at producere spillere af højeste klasse, Davor Suker, Robert Prosinecki og Zvonimir Boban eksempelvis for nu bare at nævne et par stykker af rendyrket verdensklasse. Det pudsige er, at kroaterne selv har ikke har nogen forklaring på, hvorfor de bliver ved at at sprøjte internationale topspillere ud. De gør det bare.
Finalen er ikke Frankrigs at vinde, den er Frankrigs at tabe
For Frankrig stiller det sig helt anderledes. Det franske fodboldungdomsskole er berømt som Europas måske bedste, og den er højt struktureret med masser af midler tilflydende den. Samtidig er Frankrig en af Europas befolkningsmæssigt store nationer, og det er også, hvad vi i sammenhængen må kalde et ”rigt” land, det med alle de matematiske (ud fra befolkningsunderlaget) og planlægningsmæssige (ud fra økonomien) muligheder, det giver.
For Frankrig er VM-finalen derfor ikke en "mulighed" eller mere præcis, "en chance", som den er for det Kroatien. For Frankrig repræsenterer finalen derimod en risiko for fiasko, for at tabe det hele på gulvet.
For to år siden var Frankrig i en lignende situation, og det endda på hjemmebane, i EM-finalen mod Portugal. Også her var Frankrig klar forhåndsfavorit. Med alt at tabe. Og vi ved, hvordan dét gik.
VM-finalen er ikke Frankrigs at vinde, den er Frankrigs at tabe.
Frankrig berettiget favorit, men det er tricky, tricky...
Frankrig ér den berettigede favorit. Spillemarkedets procenter siger 50-30-20 for henholdsvis fransk sejr efter ordinær spilletid, uafgjort og kroatisk sejr, og kigger man på oddsene for at løfte VM-trofæet, så står Frankrig typisk i omkring 1,40, mens Kroatien er i 3,00. Den franske favoritstatus er berettiget, men den ér sandsynligvis blevet noget overdrevet af oddsmarkedet.
For finalen er kun én kamp, og det franske hold er talentfuldt, indeed, men det er også forholdsvis ungt. Og underhunden i finalen er en af de giftigste, man næsten kunne designe til lejligheden, et gennemrutineret, spilintelligent og taktisk meget snedigt mandskab, som kommer til finalen med alt at vinde.
Frankrig ér den berettigede favorit, også i denne skribents bog, men det bliver meget mere tricky, end oddsmarkedet og de fleste regner med. Finalen er kun én kamp, og det er ikke ude i hampen, at vi står overfor at blive vidne til VM-historiens største chokvinder nogenside.
Kilder: FIFA.com, SoccerWay, ESPN, FourFourTwo, L’Equipe, Independent, The Guardian, Gazzetta dello Sport og Corriere dello Sport.
Spilforslag
Frankrig – Kroatien: Med tæt på foreløbige to units i overskud (ROI 104,7%) kunne jeg have valgt bare at "fedte" den hjem i mit VM-regnskab her på BetXpert ved simpelthen at springe over at lave væddemål på finalen. Argumentet, da jeg allerede har et langtidsvæddemål ude på Kroatien som verdensmester, ville ikke være alverden vanskelig at finde, men det er ikke min stil. Hvis jeg mener at spotte værdi, ja så better jeg på det. At gøre andet ville, som jeg ser det, være "uærligt".
Og jeg mener at se værdi tre steder i VM-finalen. Mit første bet er Kroatien på asian handicap +0,5, hvilket belønnes med odds 2,02 hos Bet365* og 2,01 førende licensløs international bookmaker (nu faldet til 1,99 begge steder). Jeg er klar over, at gennemsnitsprocenterne på markedet til denne kamp er 50-30-20, hvilket så for X2 (det samme som Kroatien på asian handicap +0,5) giver 50% for, at mit væddemål går hjem. Odds 2,02 svarer til en fair chance på 49,5%, så jeg er altså allerede "home safe""her. Og det mener jeg endda rigeligt at være, idet jeg ikke er utilbøjelig til at sætte procenterne i finalen til mere noget à la 47-32-21.
Tre gange pengene på Kroatien som samlet vinder (selvom jeg allerede har dem på et VM-vinderspil, men det er sagen ligegyldigt), synes jeg også, er for meget. Jeg har nemlig en lille luring her. Det er ikke helt sikkert, at denne finale er fifty/fifty, hvis den går ud i straffeparkskonkurrence. Forklaringen er, at Kroatien-målmand Danijel Subasic er lidt af en ekspert i at snuppe forsøg fra 11-meterpletten. Indtil videre har han under slutrunden taget fem af 10 forsøg, men mere imponerende er det faktisk, at han i Ligue 1 for Monaco har en reddet 42% af alle straffespark. Og det er meget, rigtigt meget endda. Det sagt, skal man selvfølgelig ikke regne Kroatien som sikker vinder af en eventuel straffesparkskonkurrence, men helt fifty/fifty er den måske ikke, og det kan blive en vigtig detalje. Jeg er på Kroatien som samlet vinder (uanset hvordan det måtte ske) til odds 3,00 hos Bet365*.
Oddset er lavt, men denne finale lugter ikke ligefrem af mål. Frankrig har været VMs mest solide hold bagude, og Les Bleus tillader meget få chancer imod sig selv. Kroatien virker på denne front mere skrøbelig, men der er langt op til tre mål i ordinær spilletid, så jeg er i mit tredje bet i finalen på under 2,5 mål, hvilket belønnes med odds 1,49 hos førende licensløs international bookmaker og odds 1,47 hos Bet365* og Betsafe (nu 1,48 hos bwin). Også tidligere VM-statistik peger mod få scoringer. Kun én af de seneste syv VM-finaler har indeholdt flere end to mål, og scoringsgennemsnittet i de seneste syv finaler har været 1,4 mål med tre af dem sluttende 1-0 og én 0-0.
Artiklen er den niogfyrrende ud af 51 i BetXperts VM-serie af Torben N. Sørensen og Toke, der kan læses mere om her. Alle artikler i serien kan læses her, mens BetXperts store VM-sektion med analyser af holdene kan læses her.
Liste over foreløbige VM-væddemål:
Frankrig – Australien (AH -1,75), 2 (1,75) / +0,75 unit
Argentina – Island (AH -1,5), 2 (1,85) / +0,85 unit
Peru – Danmark (AH +0,25), 1 (1,85) / -1 unit
Tyskland – Mexico (AH -1,5), 2 (1,67) / +0,67 unit
Brasilien – Schweiz (AH -1,5), 2 (1,74) / +0,74 unit
Tunesien – England (AH +1,5), 1 (1,62) / +0,62 unit
Frankrig – Peru (AH -1), 2 (1,86) / void
Argentina – Kroatien (AH -0,5), 2 (1,78) / +0,78 unit
Brasilien – Costa Rica (AH -1,75), 2 (1,85) / -0,5 unit
Nigeria – Island (AH 0), 2 (1,96) / -1 unit
Serbien – Schweiz (AH -0,25), 2 (1,68) / + 0,68 unit
Sydkorea – Mexico (AH +1), 2 (2,30) / void
Tyskland – Sverige (AH -1,5), 2 (1,58) / +0,58 unit
England – Panama (AH -1,75), 2 (1,95) / -1 unit
Japan – Polen (AH +0,25), 1 (1,60) / -1 unit
Senegal – Colombia, 2 (1,90) / +0,9 unit
Gruppe C: Peru går videre (2,90) / -1 unit
Gruppe E: Schweiz går videre (2,10) / +1,10 units
Gruppe F: Mexico går videre (2,00) / +1,00 unit
Gruppe H: Polen går videre (1,60) / -1 unit
Frankrig – Argentina, under 2,5 mål (1,52) / -1 unit
Kroatien – Danmark, under 2,5 mål (1,51) / +0,51 unit
Brasilien – Mexico (AH -1,5), 2 (1,60) / -1 unit
Brasilien – Mexico, under 2,5 mål (1,97) +0,97 unit
Belgien – Japan, under 2,5 mål (2,00) / -1 unit
Colombia – England (AH +0,5), 1 (1,77) / +0,77 unit
Colombia – England, under 2,5 mål (1,53) / +0,53 unit
Uruguay – Frankrig (AH +0,5), 1 (1,89) / -1 unit
Uruguay – Frankrig, under 2,5 mål (1,50) / +0,50 unit
Brasilien – Belgien (AH -0,5), 2 (1,78) / +0,78 unit
Brasilien – Belgien, under 2,5 mål (1,85) / -1 unit
Sverige - England (AH +0,5), 1 (1,99) / -1 unit
Sverige - England, under 2,5 mål (1,50) / +0.5 unit
Frankrig – Belgien (AH -0,25), 2 (1,83) / -1 unit
Frankrig – Belgien, under 2,5 mål (1,78) / +0,78 unit
England – Kroatien (AH -0,25), 2 (1,98) / +0,49 unit
England – Kroatien, under 2,5 mål (1,55) / +0,55 unit
Belgien – England, 1 (2,30) / +1,30 units
Belgien – England, over 2,5 mål (1,60) / -1 unit
Frankrig – Kroatien (-0,5). 2 (2,02)
Frankrig – Kroatien (vinder), 2 (3,00)
Frankrig – Kroatien,under 2,5 mål (1,47)
VM-vinder: Tyskland/Spanien/Belgien/Kroatien (2,32)
Foreløbigt resultat (efter 39 bets): +1,85 units (ROI 104,7%).