Bittert. Mere er der sådan set ikke at sige. Åge Hareide og landsholdet spillede kortene optimalt, og det var lige ved at række til en kvartfinalebillet, men altså kun lige ved. Det er altid bittert at ryge ud af en VM-slutrunde på straffespark, og de tre missede danske forsøg fra 11 meter-pletten i går var ekstra bitre. For Kroatien tegner der sig efter Spaniens exit til Rusland nemlig nu en åben motorvej hele vejen til finalen.
Shiiit, og bittert, bittert, bittert.
BetXpert-brugerne må undskylde mig mit ikke særligt pæne sprogbrug, men VM-skribenten er denne tidlige morgenstund ikke ligefrem i bedste skrivehumør. Forklaringen er hverken et knækket snørebånd eller, at min espresso-maskine nægter at fungere, men naturligvis Danmarks onde VM-exit denne sene nat/tidlige morgen kl. 05.00 filippinsk tid.
Der er ingen grund til at gå i detaljer, for vi har alle set kampen. Med objektive briller kan man ikke sige, det var uretfærdigt, at Kroatien til slut trak det længste strå, men omvendt var der heller ikke en hund, der kunne have gøet, hvis det var blevet Danmark.
"Vi har ikke trænet straffespark"
At kampen slutteligt gik ud i straffesparkskonkurrence kan ikke have kommet som nogen overraskelse for nogen, det var i hvert fald, hvad vi kan kalde et ikke-usandsynligt scenarie. Derfor var det også med ængstelse, at jeg i danske medier dagen før kampen kunne se Åge Hareide udtale: "Vi har ikke trænet straffespark." Det ville, undskyld, være noget af det første, jeg som landstræner ville gøre. For sandt er det da, at straffespark er noget helt andet i en afgørende kamp med masser af pres på, end det er på træningsbanen, men alligevel giver det spillerne en vis indre ro, at de ved, de i det mindste er forberedt optimalt til opgaven. Man kunne også godt have tænkt sig en forhåndstaktik inkluderende en analyse af den kroatiske målmand Danijel Subotic (og en sådan ér måske blevet foretaget, det véd jeg reelt ikke noget om), hvilket måske kunne have forhindret, at Christian Eriksen "blev forvirret". Til bold.dk sagde han efter kampen at "jeg havde en plan med mit spark, men planen blev ikke holdt, så jeg skulle nok have gjort noget andet."
Nu lignede det, at ej heller de kroatiske spillere var super forberedte til eksekveringen fra 11 meter-pletten, og derudover må man naturligvis give en kæmpe cadeau til de to målmænd Danijel Subasic og Kasper Schmeichel. Ingen af kampens 11 straffespark var placeret udenfor rammen, så keeperne faktuelt reddede mere end hvert andet straffespark i kampen, der var ikke bare tale om, at de blev misbrugt.
Den slags kan det være vanskeligt at gardere sig imod, og det ér de små marginaler, der spiller ind. Sammenligner man eksempelvis Kroatiens tredje spark (Luka Modric) og Danmarks femte spark (Nicolai Jørgensen) i straffekonkurrencen, så er der kun centimeter til forskel. I begge tilfælde er der tale om en flad bold i midten af målet, hvor keeperen ér gået til den ene side. Men mens Schmeichel er få centimeter fra at kunne afværge Modric’ forsøg med foden, så når Subasic lige akkurat at gøre det med Nicolai Jørgensens spark. Ondt, men sådan er fodbold også. Og objektivt bedømt, så havde det været lige så ondt for kroaterne, hvis det var gået omvendt.
En åben motorvej...
Ekstra ærgerlig for Danmark er VM-exit’en imidlertid, fordi der nu for Kroatien tegner sig en åben motorvej til VM-finalen. Modstanderen i kvartfinalen er Rusland, og derefter skal vinderen af det opgør i semifinalen møde enten Sverige, Schweiz, Colombia eller England. Tager jeg fejl, når jeg påstår, de to allerede navngivne samt de to sidste forventede kvartfinalister i den anden turneringshalvdel, Uruguay, Frankrig, Brasilien og Belgien alle ser stærkere ud end samtlige Kroatiens potentielle modstandere på vejen mod en finale? Nej, jeg tror ikke, jeg tager fejl her.
Og det kan man jo få helt ondt i maven af at tænke på... det kunne have været Danmark på den åbne motorvej mod finalen i stedet for.
Nu er man som regel altid venlig overfor en besejret modstander, men jeg er ret sikker på, at det ikke var kunstig mediesnak fra Kroatien-træner Zlatko Dalic efter kampen, hvor han gav det danske hold uforbeholdne roser for både en god, en lige og en fair spillet kamp. For man skal ikke tage fejl. Der er megen respekt for det danske hold rundt omkring, og kroaterne vidste godt, at opgaven mod danskerne meget nemt kunne vise sig at blive den vanskeligste for dem i hele VM-turneringen indtil finalen.
Hvilket leder mig hen til at måtte give uforbeholden ros til det danske landshold og ikke mindst landstræner Åge Hareide. Man kan vanskeligt gardere sig mod uheld, eller rettere, at marginalerne går én imod, som de gjorde i går.
Kortene spillet optimalt
Hvad der er vigtigt, er, at man har gjort sit bedste, hvilket ikke skal foranledige læseren til at tro, at der nu er gået "det-er-vigtigere-at-være-med-end-at-vinde"-pladder i den fra skribentens hånd, for den slags kan jeg faktisk ikke udstå. Næ, dét, der er vigtigt, er at at spille sine chancer, sine kort, om man vil, optimalt, og det mener jeg, Hareide og hans mænd har gjort i Rusland.
På forhånd kunne de danske chancer mod Kroatien under selv den mest rød/hvide klaphat næppe vurderes til mere end maksimalt fifty/fifty, og at så rent faktisk at drive det ud i en fifty/fifty-afgørelse på straffespark, og det endda uden at være super heldig, ja det er ikke ringe gået. At man så i denne fifty/fifty-afgørelse ender med at tabe coinflippet, ja det er en del af spillets regler og hvad der kan ske.
Jonas Knudsen - virkelig?
Taktisk, da jeg en time før kampstart så Hareides opstilling, var jeg kritisk. Havde Jonas Knudsen fra Ipswich nu også det, der skulle til på venstrebacken? Hvorfor store tunge Andreas Cornelius i front, ville det ikke være smartere med en hurtigere og mere teknisk kontraløber som Nicolai Jørgensen eller Kasper Dolberg? Og Yussuf Poulsen... måske okay, men det under streng forudsætning af, at han denne gang altså skal tænke sig om, inden han begår nye straffespark. Jeg har været meget hård ved Yussuf Poulsen under denne VM-slutrunde – se ” VM 2018: Analyse af gruppe C og Danmark samt spilforslag” og "VM 2018: Straffesparks-skurk slår til igen” ).
10-15 minutter inde i kampen er mine værste formodninger blevet bekræftet, det især på venstreback, hvor Jonas Knudsen ligner en hund i et spil kegler. Men(!) – siden blev de gjort til skamme. Jonas Knudsen spillede sig gevaldigt op under kampen og endte med at lave en "god-med-pil-op"-præstation, og Yussuf Poulsen spillede på højrekanten ligeledes en meget fin kamp, hvor han set over alle 120 minutter vel var Danmarks bedste markspiller, det sammen med Mathias Zanka Jørgensen, der besidder nogle af de bold-fremadførende kvaliteter, som de andre danske centerforsvarere i Rusland har manglet lidt.
Så efter en lidt tøvende start på kampen, så virkede Hareides taktik fint, vældig fint endda, og klare plusser i min bog til nordmanden for det. Udgangspunktet var defensiv soliditet, men som kampen skred frem, blev der langsomt satset mere og mere offensivt, hvilket man også kan se på indskiftningerne undervejs, hvor alle havde mere teknisk og offensiv karakter – Lasse Schöne ind i stedet for Andreas Christensen, Nicolai Jørgensen ind i stedet for Andreas Cornelius, Michael Krohn-Dehli ind i stedet for Thomas Delaney og Pione Sisto ind i stedet for Martin Braithwaite.
En taktisk balancegang
At det taktisk med fysiske spillere som Andreas Christensen og Thomas Delaney på den defensive midtbane blev prioriteten i første halvleg at finde fodfæste for ikke at blive overløbet af Kroatiens teknisk dygtige midtbane og så senere, når "den defensive platform" i kampen var etableret, at byde ind med eksempelvis Lasse Schönes mere offensive kvaliteter, ja det var godt set af Hareide.
Til allersidst var de offensive indskiftninger dog lige ved at koste på Ante Rebic’ friløber efter Lukas Modric’ billardpræcise pasning, hvilket afstedkom Kroatiens straffespark fire minutter før den forlængede spilletids udløb. Dén kroatiske kontrachance ville en mere tålmodig, kynisk og praktisk indstilling have forhindret, men omvendt fik Danmarks også flere løse halve chancer, som vi næppe ville have fået, hvis der ikke var blevet satset også en smule offensivt.
Fremtiden ser ikke tosset ud
Overall – thumbs up til Hareide for at have spillet de kort, han havde til rådighed, optimalt, og også til det danske landshold som et hele. Der er megen international respekt omkring landsholdet efter denne VM-slutrunde, og tænker man fremtiden, ja så ser det overordnede billede slet ikke tosset ud.
Der er én god ting ved den danske VM-exit, nemlig at det nu efter denne mandags VM-artikel frigør mere plads, energi og tid til at kigge på andre ting af fodbold- og spillemæssig interesse under slutrunden, end det danske landshold. Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget andet, så at sige. I dag og i morgen skal vi have de sidste fire ottendedelsfinaler overstået, og så bliver det igen tid for at vende sig lidt væk fra fodbolden på banen og over til mere specifikt bettingorienterede emner.
Spilforslag
To ottendedelsfinaler, og tre VM-spil fra min side til i dag. I VM-seriens fortløbende regnskab her på BetXpert bliver alle væddemål sat til 1 unit, men skulle jeg vurdere dagens tre indskud, så ville jeg nok placere dobbelt indskud på under'eren i Belgien – Japan, da jeg vurderer dét væddemål til at være dagens bedste. Uanset, til sagen:
Brasilien – Mexico: To væddemål i denne kamp, et handicap-spil på Mexico og et underspil. Lad mig tage det første først: Det er naturligvis fair nok, at Brasilien er gjort til klar favorit, men det er sjældent storsejre, kampene i VM’s knald-eller-fald-fase byder på, hvorfor et handicapspil på Mexico frister mig. Jeg er endt på den relativt lave linje, Mexico på asian handicap +1,5, hvilket betyder fuld udbetaling, i fald Mexico indenfor ordinær spilletid maksimalt taber med ét mål. For det tilbyder førende licensløs international bookmaker odds 1,58, mens Unibet* er i 1,60.
Derudover er jeg på "under". Historisk set er Brasilien et af de få hold, man skal være varsom med at spille under på i VM’s cup-fase, men odds er særdeles fristende. For mens det har været reglen, at under 2,5 mål i de første ottendendelsfinaler har nede nede omkring blot odds 1,50, så er markedet i Brasilien – Mexico ret tæt på to gange pengene, hvilket gør en væsentlig forskel. Det kan godt være, at denne kamp ikke specielt lugter af en "under", men dels er der i VM’s cup-fase den statistiske historik, og dels så vil Brasilien formentlig være pænt fokuseret på ikke at tillade mexcicanerne de farlige kontraløb, som man så det mod Tyskland. At Marcelo så derudover er småskadet og ifølge træner Tite vil blive erstattet af Felipe Luis, vil sandsynligvis betyde mindre pres offensivt fra Brasiliens venstre side, det til gengæld for lidt mere defensiv sikkerhed. Ikke noget dumt skifte på Brasiliens venstreback-plads set fra et underspil-synspunkt. Førende licensløse internationale bookmakere giver odds 1,99 for under 2,5 mål, mens Unibet* er i 1,97.
Belgien – Japan: Også her betales under 2,5 mål usædvanligt godt for en VM-ottendedelsfinale. Belgien har ganske vist scoret flittigt i gruppespillet, men det mod svag modstand. Japan må vurderes som det svageste hold blandt de 16, der klarede sig videre fra indledende gruppe, men er ikke en walkover på niveau med Panama og Tunesien. Kampens betydning taget i betragtning, forventer jeg, at Belgien vil spille lidt mere forsigtigt, end vi indtil videre har set det fra deres side ved slutrunden, og så trækker det heller ned ned for under-spillet, at målmaskinen Romelu Lukaku muligvis er ude. Under 2,5 mål betales med odds 2,04 hos førende licensløs international bookmaker, samt 2,00 hos Betsafe.
Artiklen er den seksogtredivte ud af 51 i BetXperts VM-serie af Torben N. Sørensen og Toke, der kan læses mere om her. Alle artikler i serien kan læses her, mens BetXperts store VM-sektion med analyser af holdene kan læses her
Liste over foreløbige VM-væddemål:
Frankrig – Australien (AH -1,75), 2 (1,75) / +0,75 unit
Argentina – Island (AH -1,5), 2 (1,85) / +0,85 unit
Peru – Danmark (AH +0,25), 1 (1,85) / -1 unit
Tyskland – Mexico (AH -1,5), 2 (1,67) / +0,67 unit
Brasilien – Schweiz (AH -1,5), 2 (1,74) / +0,74 unit
Tunesien – England (AH +1,5), 1 (1,62) / +0,62 unit
Frankrig – Peru (AH -1), 2 (1,86) / void
Argentina – Kroatien (AH -0,5), 2 (1,78) / +0,78 unit
Brasilien – Costa Rica (AH -1,75), 2 (1,85) / -0,5 unit
Nigeria – Island (AH 0), 2 (1,96) / -1 unit
Serbien – Schweiz (AH -0,25), 2 (1,68) / + 0,68 unit
Sydkorea – Mexico (AH +1), 2 (2,30) / void
Tyskland – Sverige (AH -1,5), 2 (1,58) / +0,58 unit
England – Panama (AH -1,75), 2 (1,95) / -1 unit
Japan - Polen (AH +0,25), 1 (1,60) / -1 unit
Senegal – Colombia, 2 (1,90) / +0,9 unit
Gruppe C: Peru går videre (2,90) / -1 unit
Gruppe E: Schweiz går videre (2,10) / +1,10 unit
Gruppe F: Mexico går videre (2,00) / +1,00 unit
Gruppe H: Polen går videre (1,60) / -1 unit
Frankrig – Argentina, under 2,5 mål (1,52) / -1 unit
Kroatien – Danmark, under 2,5 mål (1,51) / +0,51 unit
Brasilien – Mexico (AH -1,5), 2 (1,60) / ??
Brasilien – Mexico, under 2,5 mål (1,97) / ??
Belgien – Japan, under 2,5 mål (2,00) / ??
VM-vinder: Tyskland/Spanien/Belgien/Kroatien (2,32) / ??
Foreløbigt resultat (efter 22 bets): +1,68 units (ROI 107,6%)