Mens vi venter på VM 2014 i Brasilien (12. juni – 13. juli) vil BetXpert løbende præsentere de 32 deltagerlande, kigge på VM-odds og komme med tips. Start her...
Er vi der snart? Som passioneret fodboldfan og ditto better er det svært at holde ventetiden ud. Som et barn der dødkeder sig på bagsædet af en familiebil på vej til Gardasøen. Eller rettere til Rio – for det er selvsagt sommerens slutrunde, VM 2014 i Brasilien, jeg taler om.
VM i fodbold. I Brasilien: Hvor strandfodbolden på Copacabana matches på smukkeste vis af landsholdsfodbold på stadion-græsset i 12 byer rundt i det store, sydamerikanske land. Fra legendariske Maracanã i Rio de Janeiro til Arena Fonte Novoa i Salvador. To berømte karneval-byer.
Brasilien 2014: Caipirinha, samba og verdensklasse-bold (Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar etc). Fodbold på stedet for de få, TV for de mange. Spilforslag og betting. Det bliver stort...
Problemet er bare at løjerne først begynder 12. juni.
Optakt til VM i fodbold 2014
Men fortvivl ej – Doktor BetXpert er klar med medicinen. En VM-optakt. Eller rettere en optakts-føljeton. Et metadon-drop der kan tage de værste abstinenser mens vi venter på jul i juni.
I løbet af de næste måneder vil vi løbende præsentere de 32 deltagerlande på grundig vis. Vi smider hvert land under mikroskopet og fortæller indgående om holdets spillestil, nøglespillere og vejen til Brasilien (kvalifikationen, men der tages også et kig på landets fodboldhistorie). Vi vil desuden kigge på programmet og VM-oddsene og, hvem ved, måske også komme med nogle VM-tips hen ad vejen. For selvfølgelig skal der da tippes og bettes på VM-slutrunden.
Her en solid forsmag der kigger på vinder-odds, odds for turneringens første kampe (med links til Match Center) samt præsenterer de otte grupper og de 32 deltagerlande.
En rune ristes over Ricardo
Men først lige et par ord om dem vi IKKE ser til sommer. Nemlig nogle af verdens bedste spillere i form af Zlatan Ibrahimovic (Sverige var tæt på, men tabte til Portugal i playoff) samt Gareth Bale og Aaron Ramsey (de to stjerner til trods var Wales ikke just tæt på at kvalificere sig).
Det danske landshold der under Morten Olsen var på en kval-rutsjebanetur, op og mest ned, skal heller ikke til Brasilien.
Apropos det danske landshold skal der også lige ristes en minderune over Richard Møller Nielsen – Ricardo blandt venner – der har stillet de fynske træsko og lagt livets fodboldstøvler på hylden. Den lune taktiker der i 1992 førte Danmark til en sensationel EM-titel og i 1995 føjede en Confederations Cup til pokalskabet, døde af kræft 13. februar.
Det er mange år siden Ricardo var dansk landstræner – han byttede tjansen ud med en finsk i 1996 og lod sig pensionere som Kolding-træner i 2003 – men han fortjener alligevel disse ord. Hans defensive fodboldfilosofi huede ikke personligheder som Jan Mølby og Michael Laudrup (der missede EM i 1992, men dog fortrød sit nej til landsholdet og var med til kontinental-triumfen i 1995), og det var kampe som Danmarks snedige EM-finale mod Tyskland der fik FIFA til at forbyde tilbagelægninger til målmanden. Men hans resultater og mange humoristiske ordsprog kan man ikke tage fra Ricardo. En mester er død, men mindet lever.
Vinder-odds
Gruppe A
Brasilien
Nr 9 på FIFAs verdensrangliste
Nr 1 på ELO-ranglisten
Første kamp: 12/6 22:00 Brasilien-Kroatien
Brasilien | Uafgjort | Kroatien |
1,32 |
5,50 |
11,00 |
Kvalifikation:
Som værtsland er Brasilien automatisk kvalificeret.
2010:
Kvartfinale.
Historie:
Verdensmester fem gange – 1958, 1962, 1970 (alle tre gange med Pelé som profil), 1994 og 2002. Sølv i 1950 (legendarisk nederlag på Maracana i Rio, på hjemmebane, til naboen og ærkerivalen Uruguay) og 1998 (Ronaldo-sammenbrud og 0-3-lussing mod værtslandet Frankrig). Bronze i 1938 og 1978. Fjerdeplads i 1974.
Andet:
Det blev kun til en kvartfinale ved seneste Copa America (de sydamerikanske mesterskaber) i 2011 og kun sølv ved OL i 2012 (U23-holdet, men det rådede over folk som Neymar og Hulk), men brasserne vandt Confederations Cup i 2013 (for tredje gang i træk) med 3-0-finalesejr over Spaniens forsvarende verdensmestre.
Træner:
Felipe Scolari. "Big Phil" førte landet til verdensmesterskabstitlen i 2002 og flyttede så til Portugal. Han vendte tilbage til landstrænerposten hos Seleção i 2012.
Nøglespillere:
Brasilien råder over den 22-årige fantasidribler Neymar (27 mål i 46 landskampe) der sidste sommer blev solgt til Barcelona for 57 mio euro. Han har dog kun nettet 6 gange i indeværende Primera-sæson. Der er også mange andre stjerner, som Dani Alves og Thiago Silva i forsvaret, Oscar, Ramires og Paulinho på midtbanen samt Hulk og Fred i angrebet. Spørgsmålet er om målmnand Julio César – stadig god, men ikke så stærk som tidligere i karrieren – trækker niveauet ned? Det skal også blive interessant om sommerens trup tæller rutinerede offensiv-kapaciteter som Kaká og Ronaldinho.
Kroatien
Nr 16 på FIFAs verdensrangliste
Nr 23 på ELO-ranglisten
Første kamp: 12/6 22:00 Brasilien-Kroatien
Brasilien | Uafgjort | Kroatien |
1,32 |
5,50 |
11,00 |
Kvalifikation:
Nr 2 efter Belgien i Europa-gruppe A. Slog Island (0-0 ude, 2-0-sejr hjemme) i playoff.
2010:
Ikke med.
Historie:
Kroatien blev selvstændigt i 1991. Ved første deltagelse i verdensmesterskaberne - i 1998 med folk som Boban, Prosinecki og Suker på holdet - blev det til bronze. 2002 og 2006 gav gruppespils-exit.
Andet:
Kroatien var med til EM-2012, men gik ikke videre fra indledende gruppe. Var dog også i en stærk pulje med de senere finalister Spanien og Italien (plus Irland), og det blev alligevel til 4 point.
Træner:
Niko Kovac. 42-årige Kovac der selv fik 83 landskampe, overtog trænerposten i oktober 2013, før playoff-kampene mod Island.
Nøglespillere:
Kroatiens største stjerne er midtbane-kreatør Luka Modric der slår sine folder i Real Madrid, men der er også klasseangribere som Bayern-topscorer Mandzukic, driblestærke Eduardo, giftige Jelavic og aldrende, men stadig hurtige Olic. Bagude er der folk som Srna (højre wingback) og Southamptons stærke midterforsvarer Lovren, og i mål har 35-årige Pletikosa en stærk afløser i Monaco-keeper Subasic.
Mexico
Nr 21 på FIFAs verdensrangliste
Nr 20 på ELO-ranglisten
Første kamp: 13/6 18:00 Mexico-Cameroun
Mexico | Uafgjort | Cameroun |
2,15 |
3,40 |
4,00 |
Kvalifikation:
Mexico der ellers er blevet nr 1 eller 2 de seneste mange gange, blev kun nr 4 i CONCACAF-kvalifikationen (Nord- og Mellemamerika). Slog så New Zealand (5-1-sejr hjemme, 4-2-sejr ude) i playoff.
2010:
Slået ud i 1/8-finalen af Argentina.
Historie:
Mexico har været med til slutrunden 15 gange, men de bedste resultater er kvartfinale-pladser i 1970 og 1986 (begge gange på hjemmebane).
Andet:
Mexico deltog (som særligt inviteret) i Copa America (de sydamerikanske mesterskaber) i 2011, men blev slået ud i indledende gruppespil. I 2012 lykkedes det landets U23-hold at vinde guld ved OL i London, med finalesejr over Brasilien. I sommeren 2013 var landet både med til Gold Cup (de nord- og mellemamerikanske mesterskaber) og med til Confederations Cup. Ved Gold Cup blev der stillet med reserver, og Mexico der ellers har vundet turneringen 6 ud af 12 gange, røg da også ud i semifinalen. A-holdet røg ud i indledende gruppespil ved Confederations Cup efter nederlag mod Italien og Brasilien samt sejr over Japan.
Træner:
Miguel Herrera. 45-årige Herrera (ex-træner for den mexicanske storklub Americas) overtog posten i 2013, før playoff-kampene mod New Zealand.
Nøglespillere:
El Tri anføres af den defensive jernmand med det gode overblik, Rafael Marquez der er blevet 35 år og efter mange år i Europa (bl.a. Barcelona) og et par år i New York Red Bulls nu (siden 2013) er tilbage i hjemlandet, hos Léon. Der er også fx den reaktionsstærke målmand Ochoa, venstre-wingback Guardado og midtbanetalentet Herrera samt offensivprofilerne Hernandez (Manchester United super-sub) og driblestærke Giovani dos Santos. Men den måske allerbedste af dem alle, Real Sociedad-offensivmanden Carlos Vela (der ifølge legenden Hugo Sanchez er for Mexico hvad Messi er for Argentina), har siden 2011 afvist at spille på landsholdet, og han er næppe med i Brasilien til sommer.
Cameroun
Nr46 på FIFAs verdensrangliste
Nr 41 på ELO-ranglisten
Første kamp: 13/6 18:00 Mexico-Cameroun
Mexico | Uafgjort | Cameroun |
2,15 |
3,40 |
4,00 |
Kvalifikation:
Cameroun vandt sin gruppe i den afrikanske kval, foran Libyen, Congo DR og Togo, og slog så Tunesien (0-0 ude, 4-1-sejr hjemme) i playoff.
2010:
Cameroun blev nr sjok (0 point) i gruppe med Holland, Japan og Danmark.
Historie:
2010 var sjette gang Cameroun var med – med kvartfinalepladsen i 1990 som det bedste resultat.
Andet:
Cameroun missede deltagelsen i CAN (de afrikanske mesterskaber) i både 2012 og 2013. Det vestafrikanske land har ellers vundet turneringen fire gange, vandt sølv i 2008 og kom i kvartfinalen i 2010.
Træner:
Volker Finke. Den 65-årige tysker der bl.a. har været træner i Freiburg i 16 år, tog over i Cameroun i maj 2013, efter er par år i Köln.
Nøglespillere:
Stjernen hos Cameroun er Chelsea-frontløber Samuel Eto'o, men man skal ikke kimse ad resten af holdet der rummer en række stærke midterforsvarere i N'Koulou, Kana-Biyik og Chedjou, et par angrebsivrige venstrebacks i Bedimo og Assou-Ekotto samt nogle dynamiske midtbanefolk i Song (Barcelona hvor det dog kniber med spilletid), Makoun og Mbia.
Gruppe B
Odds | |
Spanien | 1,72 |
Holland | 3,50 |
Chile | 5,00 |
Australien | 34,00 |
Spanien
Nr 1 på FIFAs verdensrangliste
Nr 2 på ELO-ranglisten
Første kamp: 13/6 21:00 Spanien-Holland
Spanien | Uafgjort | Holland |
2,10 |
3,25 |
3,95 |
Kvalifikation:
Spanien vandt sin europæiske kvalgruppe foran Frankrig. 6 sejre og 2 uafgjorte i 8 kampe.
2010:
Spanien vandt guld ved mesterskaberne i Sydafrika, med 1-0-sejr (via forlænget spilletid) over Holland. En kamp nok mest huskes for de Jongs flyvende hollænder-karatespark i brystet på spanske Alonso.
Historie:
Det var første gang (ud af 13 slutrunder) La Rojanåede helt til tops i verden. Det didtil bedste resultat var en fjerdeplads i 1950, og i 2006 blev det kun til en plads i 1/16-finalen.
Andet: Spanien er også forsvarende Europamester (faktisk dobbelt: førsteplads i 2008 og 2012). Sideløbende med successen ved Verdens- og Europa-mesterskaberne er det dog kikset ved Confederations Cup: Tredjeplads i 2009 og andenplads i 2013 (0-3-finaletab mod Brasilien). Og et spansk U23-hold anført af Premier League-stjernen Mata dummede sig fælt ved OL-2012 ved at ryge ud af indledende gruppespil med sølle 1 point for 3 kampe mod Japan, Honduras og Marokko.
Træner:
Vicente del Bosque (siden 2008).
Nøglespillere:
Den spanske storhedstid (fra og med 2008) har især været præget af målmand Casillas, forsvarerne Ramos og Puyol, midtbanefolkene Alonso, Xavi og Iniesta samt angriberne Torres og Villa. De er alle stadig aktive, men man aner en vis metaltræthed. Casillas er sat af i Real Madrid, Puyol (plaget af skader) har spillet meget lidt i Barcelona i denne sæson, Alonso bliver langsommere og langsommere, og Torres har ikke rigtigt haft tur i den som målscorer siden han var i Liverpool (eller siden 2010). Ramos er dog stadig meget markant, Villa scorer stadig ret flittigt (dog ingen i kvalifikationen), og Xavi og Iniesta er stadig drivkræfter hos Barcelona. Og der er hen ad vejen kommet nye kapaciteter til, såsom Piqué i forsvaret, Busquets på midtbanen, samt Mata, Navas og Silva i offensiven. Og måske også Diego Costa? Den brasiliansk fødte Atlético Madrid-topscorer har fået spansk statsborgerskab og er dermed en mulighed for træner del Bosque.
Holland
Nr 10 på FIFAs verdensrangliste
Nr 5 på ELO-ranglisten
Første kamp: 13/6 21:00 Spanien-Holland
Spanien | Uafgjort | Holland |
2,10 |
3,25 |
3,95 |
Kvalifikation:
Holland vandt på suveræn vis (9 sejre og 1 uafgjort i 10 kampe, målscore på 34-5) sin europæiske kvalgruppe foran Rumænien, Ungarn, Tyrkiet, Estland og Andorra. Og hollænderne leverede desuden kvalifikationens topscorer: van Persie nettede 11 gange (2 på straffe).
2010:
Holland tabte finalen mod Spanien.
Historie:
2010 var tredje gang Holland opnåede sølv (de andre gange: 1974 med Johan Cruyff og 1978 uden Cruyff). I 1998 blev det til en semifinale.
Andet:
Holland blev slået ud i indledende gruppespil ved EM-2012. Dynamitpulje med Tyskland og Portugal, men 0 point, dvs også tab mod Danmark, var stærkt skuffende. Europamesterskaberne er ellers en turnering hollænderne traditionelt trives i – guld i 1988 plus semifinale i 1976, 1992 (hvor de som bekendt blev slået ud af Ricardos danske drenge), 2000 og 2004.
Træner:
Louis van Gaal (siden 2012). "Jern-tulipanen" var også landstræner i 2000-02, men gik af da kvalifikationen til Sydkorea/Japan-02 kiksede. Han har dog haft en glorværdig trænerkarriere med mesterskabstitler hos Ajax, Barcelona, AZ og Bayern München.
Nøglespillere:
Holland råder stadig over de offensive superstjerner Sneijder, van der Vaart, Robben og van Persie, og på midtbanen brækker jernmanden de Jong stadig knogler (den ligeledes hårdtspillende, men mere snu van Bommel er dog stoppet, til gengæld er Strootman kommet til). Huntelaar og Kuyt er der også stadig, til offensiven. Og der er som altid nogle spændende talenter, fx PSVs Narsingh. Men det kniber måske nok med rutine og stjerne-karisma i forsvaret, ud over PSG-højreback van der Wiel. Til gengæld er målmandsposten stærkt besat, med Fulhams Stekelenburg og Newcastles Krul.
Chile
Nr 14 på FIFAs verdensrangliste
Nr 10 på ELO-ranglisten
Første kamp: 14/6 00:00 Chile-Australien
Chile | Uafgjort | Australien |
1,55 |
4,25 |
7,00 |
Kvalifikation:
Chile (28 point i 16 kampe) tog tredjepladsen i den sydamerikanske kvalifikation. Bagved Argentina og Columbia, men foran Ecuador og Uruguay. En skidt start der gav store nederlag mod Argentina og Uruguay, blev opvejet af en god afslutning: Chile rundede af med 1 uafgjort og 6 sejre i de sidste 7 kampe.
2010:
Chile gik videre fra indledende som 2er i pulje med Spanien, Schweiz og Honduras, men tabte så 0-3 til Brasilien i 1/8-finalen.
Historie:
Bortset fra tredjepladsen på hjemmebane i 1962, er Chile aldrig nået videre end til 1/8-finalerne (som man også nåede i 1998).
Andet:
Det er blevet til chilensk kvartfinale ved de seneste 2 udgaver af Copa America (de sydamerikanske mesterskaber), dvs 2007 og 2011. En turnering som landet i øvrigt aldrig har vundet – det bedste er sølv, senest i 1987.
Træner:
Jorge Sampaoli (siden 2012). Den 53-årige argentiner har været i en række sydamerikanske klubber siden den professionelle trænerkarriere begyndte i 2002.
Nøglespillere:
Chiles største stjerne er Barcelona-angriber Alexis Sanchez (har gang i en god Primera-sæson, pt 14 mål/19 kampe) der har nettet 22 gange i 64 landskampe, men der er også den rutinerede frontløber Suazo (21 mål i 60 landskampe) der spiller i Mexico (Suazo ser dog ud til at misse VM pga en alvorlig skulderskade - han blev opereret i januar og er i hvert fald ude de næste 4 måneder), for ikke at tale om Serie A-profilerne Vidal (Juventus), Pizarro og Fernandez (begge Fiorentina). Og man skal heller ikke glemme Cardiff-midterforsvarer Medel og højre wingback Isla (for hvem det dog kniber dog med fast spilletid i Juventus).
Australien
Nr 53 på FIFAs verdensrangliste
Nr 31 på ELO-ranglisten
Første kamp: 14/6 00:00 Chile-Australien
Chile | Uafgjort | Australien |
1,55 |
4,25 |
7,00 |
Kvalifikation:
Australien kvalificerede sig via den asiatiske kvalifikation hvor landet (13 point i 8 kampe: 3-4-1) blev nr 2 i gruppe med Japan, Jordan, Oman og Irak.
2010:
Australien røg ud i indledende gruppespil med negativ målscore, men fik flotte 4 point i gruppe med Tyskland (0-4-tab), Ghana 1-1) og Serbien (2-1-sejr).
Historie:
Det var tredje gang Australien var med. De første gange var 1974 og 2006 (hvor landet nåede i 1/8-finalen og blev slået ud af de senere mestre fra Italien).
Andet:
Australien er fra verdensdelen Oceanien, men siden 2007 har landet spillet med i Asien. For at møde stærkere modstand, men måske også fordi vejen til verdensmesterskaberne faktisk er lidt nemmere (Oceaniens kval-vinder skal nemlig spille playoff mod et stærkt hold fra Sydamerika eller Nord- og Mellemamerika). I 2007 nåede Socceroos kvartfinalen ved de asiatiske mesterskaber, og i 2011 blev det til sølv. I 2013 blev det til svidende 0-6-nederlag i træningskampe mod Brasilien og Frankrig, men derefter slog australierne dog Canada og Costa Rica.
Træner:
Angelos Postecoglu. Den 48-årige træner er den mest succesrige i australsk klubfodbold, og han overtog landstræner-posten i oktober 2013 efter fyringen af Osieck (som resultat af de pinlige lussinger mod Brasilien og Frankrig).
Nøglespillere:
Problemet for Australien er at bærende kræfter som forsvarer Lucas Neill (35 år), midtbanemand Bresciano (34) og angriber Cahill (34) efterhånden må siges at være over-the-hill. Der er dog også interessante, nyere navne som Leverkusen-offensivmand Kruse og Dortmund-keeper Langerak. Det kniber for begge med at tilspille sig en fast plads på deres klubhold, men de har vist at de er gode spillere.
Gruppe C
Odds | |
Colombia | 1,80 |
Elfenbenskysten | 4,50 |
Japan | 5,00 |
Grækenland | 8,00 |
Colombia
Nr 5 på FIFAs verdensrangliste
Nr 6 på ELO-ranglisten
Første kamp: 14/6 18:00 Colombia-Grækenland
Colombia | Uafgjort | Grækenland |
1,67 |
3,80 |
6,70 |
Kvalifikation:
Colombia (30 point i 16 kampe) tog andenpladsen i den sydamerikanske kvalifikation. Bagved Argentina, men foran Chile, Ecuador og Uruguay. En skidt start der gav store nederlag mod Argentina og Uruguay, blev opvejet af en god afslutning: Chile rundede af med 1 uafgjort og 6 sejre i de sidste 7 kampe.
2010:
Ikke med.
Historie:
Colombia har kun deltaget ved verdensmesterskaberne 4 gange, og ikke siden 1998. Bedste resultat: 1/8-finale i 1990.
Andet:
Colombia nåede kvartfinalen ved seneste Copa America (de sydamerikanske mesterskaber), i 2011. Landet vandt turneringen i 2001. I 2012 fik Colombia 1-1 i en træningskamp på udebane mod Brasilien. Og i 2013 tog Falcao og Co på en Europa-tour hvor det blev til gode resultater mod gode modstandere: 1-0 over Serbien, 2-0 over Belgien og 0-0 mod Holland.
Træner:
José Pekerman. Den 64-årige argentiner (var landstræner i hjemlandet 2004-06) overtog den colombianske post i 2012.
Nøglespillere:
Den helt store stjerne er målmaskinen Radamel Falcao, og derfor var det et stort chok for Colombia da han blev alvorligt knæskadet i en klubkamp for Monaco i januar. Der er håb om at han når at blive klar til slutrunden, men stort er det ikke, og selv hvis han når med, vil hans form næppe være i top. Colombia har dog andre dygtige offensivfolk, fx Porto-angriber Jackson Martinez, Monaco-kreatør Rodriguez og Fiorentina-fløjspiller Cuadrado. Holdet råder også over kapaciteter som Nice-målmand Ospina (bakket op af den åbenbart evigtunge afløser, 42-årige Mondragón), veteran-midterforsvarer Yepes fra Atalanta, Milan-midterforsvarer Zapata, Napoli-venstreback Zuniga (dog skadet siden oktober, men så er der den næsten lige så gode Armero) samt midtbanefolkene Guarin (Inter) og Aguilar (Toulouse).
Elfenbenskysten
Nr 23 på FIFAs verdensrangliste
Nr 22 på ELO-ranglisten
Første kamp: 15/6 03:00 Elfenbenskysten-Japan
Elfenbenskysten | Uafgjort | Japan |
2,63 |
3,30 |
2,90 |
Kvalifikation:
Elfenbenskysten vandt sin gruppe i den afrikanske kval, foran Marokko, Tanzania og Gambia, og slog så Senegal (3-1-sejr hjemme, 1-1 ude) i playoff.
2010:
Elfenbenskysten var havnet i Dødens Gruppe med Brasilien og Portugal, og måtte da også nøjes med tredjepladsen (foran Nordkorea) med 4 point.
Historie:
Det vestafrikanske land var også med i 2006 hvor det ligeledes blev til gruppespils-exit.
Andet:
Elfenbenskysten har i mange år været regnet som det stærkeste land i Afrika, men faktisk har landet ikke vundet CAN (de afrikanske mesterskaber) siden 1992. I 2012 blev det til sølv, og i 2013 kun til en kvartfinale.
Træner:
Sabri Lamouchi. Den 42-årige franskmand (12 landskampe) havde ingen træner-erfaring da han overtog posten i Elfenbenskysten i maj 2012. Han sidder stadig i sædet trods skuffelsen ved CAN i januar 2013 – nok fordi kvalifikationen til Brasilien lykkedes.
Nøglespillere:
Elfenbenskysten har i mange år emmet af klasse. Fra jernmanden Kolo Touré i midterforsvaret over dynamiske brormand Yaya på midtbanen til målræven Drogba i front. Så mange år at det nok lakker mod enden for flere af de gamle kæmper (også den 34-årige Lokeren-målmand Barry og den 33-årige midtbane-tekniker Zokora): Kolo er 33, Drogba 35. Men der er nu stadig en række klassefolk der både har rutine og en del år ig sig endnu, fx offensivfolkene Gervinho og Kalou (26 og 28). Og Yaya er såmænd "kun" 30. Desuden er der kommet nogle nyt talenter, fx den hurtige Toulouse-wingback Aurier og Swansea-angriber Bony.
Japan
Nr 50 på FIFAs verdensrangliste
Nr 25 på ELO-ranglisten
Første kamp: 15/6 03:00 Elfenbenskysten-Japan
Elfenbenskysten | Uafgjort | Japan |
2,63 |
3,30 |
2,90 |
Kvalifikation:
Japan kvalificerede sig via den asiatiske kvalifikation hvor landet (17 point i 8 kampe: 5-2-1) blev nr 1 i gruppe med Australien, Jordan, Oman og Irak.
2010:
Japan gik videre fra indledende gruppespil med 6 point (efter Holland, men på bekostning af Danmark og Cameroun), men tabte så, via 0-0 og straffesparkskonkurrence, til Paraguay i 1/8-finalen.
Historie:
Japan har været med på verdensscenen hver eneste gang siden 1998. Bedste resultat er dog to 1/8-finaler.
Andet:
Japan er traditionelt det bedste hold i Asien: 4 asiatiske mesterskaber siden 1992, inklusive ved seneste slutrunde, i 2011. Landet røg dog ud i indledende gruppespil ved Confederations Cup i 2013 med 3 nederlag (0-3 mod Brasilien, 3-4 mod Italien og 1-2 mod Mexico).
Træner:
Alberto Zaccheroni. Den 60-årige italiener (fortid i bl.a. Milan, Inter og Juventus) fik den japanske tjans i august 2010.
Nøglespillere:
Stjernerne er de offensive midtbanefolk Honda (Milan) og Kagawa (Manchester United), men der er flere interessante spillere, fx Inter-venstrebacken Nagatomo plus en række andre andre Europa-legionærer, såsom målmand Kawashima, forsvarerne Sakai (Gotoku og Hiroki) og Uchida samt den rutinerede midtbanemand, anfører Hasebe. Fra den hjemlige liga kan man bl.a. trække på angriber Okazaki, 36 mål i 72 landskampe.
Grækenland
Nr 12 på FIFAs verdensrangliste
Nr 17 på ELO-ranglisten
Første kamp: 14/6 18:00 Colombia-Grækenland
Colombia | Uafgjort | Grækenland |
1,67 |
3,80 |
6,70 |
Kvalifikation:
Grækenland blev 2er i sin europæiske kval-gruppe (efter Bosnien, foran Slovakiet) og slog så Rumænien i playoff: 3-1-sejr hjemme, 1-1 ude.
2010:
Grækerne røg ud i indledende gruppespil, som nr 3. Efter Argentina og Sydkorea, men dog foran Nigeria.
Historie:
2010 var Grækenlands kun anden optræden på den store verdensscene (første gang var i 1994 hvor det også blev til gruppe-exit).
Andet:
EM-meritterne imponerer mere: Guld i 2004, gruppespil i 2008 og kvartfinale i 2012 (2-4-tab mod Tyskland).
Træner:
Fernando Santos. Den 59-årige portugiser der har været ved roret i bl.a. Porto, Benfica og Panathinaikos, overtog landstrænerposten i 2010.
Nøglespillere:
På imponerende vis kratter to af EM-vinderne fra 2004 stadig ved: Midtbanespillerne Karagounis (offensiv) og Katsouranis (defensiv). Der er desuden nogle ganske dygtige angribere i Samaras, Mitroglou og Gekas, og i forsvaret er der fx Dortmund-midterforsvarer Papasathopoulos. Man skal heller ikke glemme yngre midtbane-driblere som Ninis og Fetfazidis.
Gruppe D
Odds | |
Uruguay | 2,62 |
Italien | 2,62 |
England | 3,25 |
Costa Rica | 51,00 |
Uruguay
Nr 7 på FIFAs verdensrangliste
Nr 9 på ELO-ranglisten
Første kamp: 14/6 21:00 Uruguay-Costa Rica
Uruguay | Uafgjort | Costa Rica |
1,40 |
4,80 |
11,00 |
Kvalifikation:
Uruguay (25 point i 16 kampe) tog kun femtepladsen i den sydamerikanske kvalifikation (4 sejre i de sidste 5 kampe reddede dog holdet fra total-fiasko). Efter Argentina, Colombia, Chile og Ecuador. Det betød playoff med Asiens-repræsentant Jordan der tabte med 0-5 på hjemmebane for så at få 0-0 i Uruguay i den reelt ligegyldige returkamp.
2010:
Uruguay nåede semifinalen (2-3-tab mod Holland) og tabte derefter bronzekampen til Tyskland med 2-3. Undervejs i turneringen lagde man især mærke til angriber Luis Suárez der ud over at score 3 mål ved slutrunden, blev udvist da han reddede med hånden i sidste minut af den forlængede spilletid mod Ghana. Gyan brændte straffesparket (mens Suárez jublede), og Uruguay vandt den efterfølgende straffesparkskonkurrence.
Historie:
2010-fjerdepladsen var det bedste resultat for Uruguay siden guldmedaljerne i 1930 og 1950. I 1970 blev det også til en fjerdeplads.
Andet:
Uruguay vandt seneste udgave Copa America (de sydamerikanske mesterskaber), i 2011, og blev nr 4 ved Confederations Cup i 2013. Holdet gik gidere fra det indledende gruppespil via en andenplads (efter Spanien, foran Nigeria og Tahiti), men tabte semifinalen mod Brasilien (1-2) og bronzekampen mod Italien (via straffesparkskonkurrencer, 2-2 i ordinær kamp).
Træner:
Oscar Tabárez. Den 66-årige træner har været vidt omkring i sin lange karriere der bl.a. bød på ophold i Milan og Boca Juniors, før han i 2006 vendte tilbage til den landstrænerpost i hjemlandet som han også indtog i 1988-90.
Nøglespillere:
Ud over Premier League-topscorer Suárez råder Uruguays overflødigshedshorn af et angreb over PSG-stjernen Cavani (topscorer i Serie A i sidste sæson) og gode, gamle (nu 34-årige og i Japan spillende) Forlán. På midtbanen er der kreatører som Ramirez (Southampton) og Rodriguez (Atlético) samt opryddere som Pérez, Rios og Gargano. I forsvaret er der rutinerede herrer som Lugano, Godin, Pereira og Cáceres. Og i mål Galatasarays dygtige Muslera.
Italien
Nr 8 på FIFAs verdensrangliste
Nr 11 på ELO-ranglisten
Første kamp: 15/6 00:00 England-Italien
England | Uafgjort | Italien |
3,20 |
3,20 |
2,50 |
Kvalifikation:
Italien vandt sin europæiske kval-gruppe foran Danmark, Tjekkiet, Bulgarien, Armenien og Malta. Med 22 point for 10 kampe (6-4-0 – og 2 af de uafgjorte kom i de sidste 2 runder hvor førstepladsen allerede var sikret) var der ikke meget slinger i valsen.
2010:
Fiasko. De forsvarende italienske verdensmestre måtte tage hjem med bøjede hoveder efter at være landet sidst i en umiddelbart overkommelig pulje med Paraguay, Slovakiet og New Zealand. Kun 1 point blev det til – mod NZ.
Historie:
Det var Italiens dårligste verdensmesterskabs-præstation nogensinde (landet har måttet nøjes med indledende gruppespil før, senest i 1974, men aldrig med kun 1 point). Gli Azzurri kan bryste sig af 4 guldmedaljer (1934, 1938, 1982 og 2006), 2 gange sølv (1970 og 1994) samt 1 bronze (1990).
Andet:
Italien tog nydelig revanche for 2010 ved EM-2012 hvor Pirlo og Co spillede en flot turnering (inklusive uafgjort mod de spanske verdens- og europamestre i gruppespillet) før det i finalen, hvor kræfterne var opbrugt, blev til 0-4-tab mod Spanien. Trist afslutning og ikke-repræsentativt for den italienske indsats i denne slutrunde.
Træner:
Cesare Prandelli. Den 56-årige taktiker (fortid i blandt andet Fiorentina) overtog taktstokken i 2010, efter fiaskoen i Sydafrika.
Nøglespillere:
Han er blevet 34, men heldigvis har speed aldrig været hans kendetegn, og Pirlo er stadig en fremragende spilfordeler på midtbanen. 36-årige Buffon er også stadig en dygtig målmand (men dog synligt ikke så god som tidligere), og i forsvaret bygges der på den rutinerede Juventus-trio Chiellini, Barzagli og Bonucci. I angrebet er den store personlighed Mario Balotelli der svinger mellem det sublime og det dybt elendige. Desværre for Italien blev angrebskollega Guiseppe Rossi – efter 14 sæsonmål for Fiorentina – knæskadet i januar, og hans slutrunde-deltagelse er tvivlsom.
England
Nr 15 på FIFAs verdensrangliste
Nr 7 på ELO-ranglisten
Første kamp: 15/6 00:00 England-Italien
England | Uafgjort | Italien |
3,20 |
3,20 |
2,50 |
Kvalifikation:
England vandt sin europæiske kval-gruppe (22 point for 10 kampe) foran Ukraine, Montenegro, Polen, Moldova og San Marino.
2010:
England gik videre fra det indledende gruppespil (som 2er efter USA, foran Slovenien og Algeriet) efter 3 dødkedelige kampe, 5 point og en samlet målscore på 2-1. I 1/8-finalen røg englænderne ud med et smæld: 1-4 mod Tyskland. Det skal dog med at Frank Lampard, via overliggeren, scorede et flot langskudsmål ved stillingen 1-2, men dommer og linjevogter så ikke at bolden var over stregen. Det kunne måske have vendt kampen (men tyskerne spillede klart bedst uanset).
Historie:
2010 var Englands 13. verdensmesterskabs-deltagelse, med guld ved 1966-slutrunden på hjemmebane som eneste triumf (der var dog en fjerdeplads i 1990). Sjovt nok var 1966-finalen mod Vesttyskland, og England fik ved stillingen 2-2 et mål anerkendt der muligvis ikke skulle have været det (Geoff Hurst ramte overliggeren hvorefter bolden ramte ned på på stregen eller lige over den).
Andet:
Ved EM-2012 vandt England sin gruppe (foran Frankrig, Ukraine og Sverige), men tabte så i kvartfinalen, til Italien (0-0 og straffesparkskonkurrence).
Træner:
Rog Hodgson. Den 66-årige englænder (med en lang karriere der bl.a. har bragt ham til diverse svenske klubber, Inter, FC København, Udinese, Finland, Fulham, Liverpool og WBA) - tog overtog ansvaret for The Three Lions i 2013.
Nøglespillere:
Manchester City-keeper Joe Hart ser ud til have genfundet formen efter et dårligt efterår. I midterforsvaret har både Rio Ferdinand og John Terry sagt stop, men der er andre rutinerede Premier League-kæmper som Cahill og Jagielka, og diverse angrebsivrige backs som Johnson, Walker, Baines og Cole. På midtbanen kratter Gerrard (33) og Lampard (35) stadig ved, men der er kommet ny dynamik fra folk som Wilshere (og stortalentet Barkley, dog kun 3 landskampe). Og i øvrigt særdeles interessant flair fra Southamptons Lallana. Med kun 2 landskampe er han dog langt fra at være bærende spiller. Det er derimod Manchester United-angriber Wayne Rooney (7 mål i kvalifikationen), men det er primært Liverpools Daniel Sturridge der viser flot målform indtil videre i dette forår. Arsenals lynhurtige Walcott er alvorligt skadet og bliver næppe klar til slutunden, men England råder over diverse andre hurtige og dygtige fløje, såsom Arsenal-kollega Oxlade-Chamberlain, Liverpools Sterling samt Tottenhamds Lennon og Townsend.
Costa Rica
Nr 35 på FIFAs verdensrangliste
Nr 32 på ELO-ranglisten
Første kamp: 14/6 21:00 Uruguay-Costa Rica
Uruguay | Uafgjort | Costa Rica |
1,40 |
4,80 |
11,00 |
Kvalifikation:
Costa Rica blev nr 2 i den nord- og mellemamerikanske kval, med 18 point for 10 kampe. Efter USA, men foran Honduras og Mexico (samt Panama og Jamaica).
2010:
Ikke med.
Historie:
Brasilien-2014 er Costa Ricas fjerde slutunde (seneste deltagelse: 2006). Bedste resultat indtil videre er 1/8-finalen i 1990.
Andet:
Costa Rica nåede kvartfinalen ved Gold Cup (de nord- og mellemamerikanske mesterskaber) i 2013 hvor holdet tabte 0-1 til Honduras.
Træner:
Jorge Luis Pinto (fra 2011). Den 61-årige colombianer har masser af klubtrænerjobs bag sig og var desuden landstræner i sit hjemland i 2007-08.
Nøglespillere:
Den største stjerne hos Los Ticos er offensiv midtbanemand/hængende angriber Bryan Ruiz (12 mål i 61 landskampe) der efter en masse mål i først costa ricansk og derefter belgisk og hollandsk fodbold, var i Fulham i 2 ½ år – før han i januar i år blev udlejet til PSV. Det er også værd at lægge mærke til angriber Saborio (Real Salt Lake i USA) der har nettet 31 gange i 92 landskampe, og angriber/fløj Campbell der er fast starter hos den græske storklub Olympiakos. Endelig er der – og det ikke bare set med danske øjne – nogle interessante spillere i venstreback Oviedo (ex-FC København, nu Everton hvor han har formidabel konkurrence i Leighton Baines) og den driblestærke kantspiller Christian Bolaños (FCK – hvor det dog kniber med spilletiden i denne sæson). Nævnes kan også fx Mainz-forsvarer Diaz og AIK-midtbanemand Borges.
Gruppe E
Frankrig
Nr 18 på FIFAs verdensrangliste
Nr 12 på ELO-ranglisten
Første kamp: 15/6 21:00 Frankrig-Honduras
Frankrig | Uafgjort | Honduras |
1,33 |
6,00 |
14,00 |
Kvalifikation:
Frankrig blev nr 2 i sin europæiske kval-gruppe – efter Spanien, foran Finland, Georgien og Hviderusland. 17 point i 8 kampe der bl.a. Gav 1-1 i Spanien (dog også 0-1-tab hjemme mod spanierne). I playoff tabte Frankrig 0-2 i Ukraine, men vendte det flot med 3-0-sejr hjemme.
2010:
Pinlig déroute. Frankrig var forsvarende sølvvinder, men røg ud i indledende gruppe med en sidsteplads og blot 1 point, efter Uruguay (0-0), Mexico (0-2-tab) og Sydafrika (1-2-tab). Undervejs kom spillerne op at toppes med landstræner Domenech, Anelka blev smidt hjem, og de andre strejkede før sidste gruppekamp. Efter slutrunden fik Anelka en karantæne på 18 kampe, Evra 5 kampe, Ribéry 3 og Toulalan 1. Men reelt fik alle truppens 23 spillere 1 kamps karantæne – ingen af dem blev udtaget til den følgende træningskamp mod Norge.
Historie:
Hvis mønstret fra de seneste verdensmesterskaber fortsætter, er der lagt op til fransk succes denne gang. Frankrig vandt guld i 1998, men fik kun 1 point i 2002. Sølv i 2006 for så at falde igennem i 2010. Kigger vi længere bagud, har de bedste franske resultater været bronze i 1958 (hvor Just Fontaine scorede 13 mål i 6 kampe), fjerdeplads i 1982 og bronze i 1986. 1982 var slutrunden hvor Frankrig tabte en dramatisk semifinale mod Tyskland – ved stillingen 1-1 var Battiston alene med den tyske målmand Schumacher der på brutal vis sprang ind i franskmanden og slog ham bevidstløs. Dommeren dømte målspark...
Andet:
Frankrig gik videre fra gruppespillet ved EM-2012. 4 point i gruppe med England (1-1), værtsnationen Ukraine (2-0-sejr) og Sverige (0-2-tab). I kvartfinalen røg franskmændene ud mod Spanien: 0-2. Denne gang hed træneren Laurent Blanc, men igen var der ballade i den franske lejr. Nasri blev straffet med 3 spilledages karantæne (for at have tilsvinet en journalist), Ménez fik 1 dag (for at tilsvinet målmand Lloris og en dommer), mens Ben Arfa (skænderi med Blanc) og M'Vila (nægtede at give hånd efter en udskiftning) slap med advarsler for deres opførsel.
Træner:
Didier Deschamps (siden 2012, før det var han træner i Monaco, Juventus og Marseille). Ligesom Blanc er Deschamps verdensmester fra 1998, men han ser ud til at nyde mere respekt, eller også har spillerne endelig lært at opføre sig ordentligt. Ben Arfa har dog ikke været udtaget siden 2012.
Nøglespillere:
Frankrig har et hold med mange kendte navne. Fx den lynhurtige (men af og til overilede) Tottenham-keeper Lloris. I forsvaret er der både rutinerede herrer som Evra og Abidal (ikke hvad han har været) og unge talenter som Sakho og Varane. Talent bidrager den 20-årige Juventus-stjerne Pogba med på midtbanen, og offensivt er der især Bayern-fløjen Ribéry. Der er også City-kreatør Nasri og angriberne Benzema (Real Madrid) og Giroud (Arsenal), men de synes ikke helt at levere på landsholdet hvad de viser på klubplan.
Schweiz
Nr 6 på FIFAs verdensrangliste
Nr 14 på ELO-ranglisten
Første kamp: 15/6 18:00 Schweiz-Ecuador
Schweiz | Uafgjort | Ecuador |
2,40 |
3,25 |
3,65 |
Kvalifikation:
Schweiz vandt sin europæiske kval-gruppe foran Island, Slovenien, Norge, Albanien og Cypern. 24 point i 10 kampe (7-3-0) og en sikker gruppesejr, men modstanderne var vist også temmelig overkommelige.
2010:
Røg ud i indledende gruppespil med 4 point en og tredjeplads efter Spanien (1-0-sejr!) og Chile (0-1-tab). Foran Honduras (0-0).
Historie:
Schweiz var med til verdensmesterskaberne 6 gange mellem 1934 og 1966 (3 kvartfinaler) for så at tage en lang ørkenvandring uden deltagelse. I 1994 var der comeback med en 1/8-finale, og det blev gentaget i 2006.
Andet:
Schweiz var ikke med i EM-2012 (har kun været med til europamesterskaberne 3 gange, 1996, 2004 og 2008, og er hver gang røget ud i indledende gruppespil).
Træner:
Ottmar Hitzfeldt (siden 2008). Den 65-årige tysker har ikke færre end 7 tyske mesterskaber på sit træner-CV, vundet med Dortmund og Bayern München. Han har også vundet mesterskaber i Schweiz, både som spiller og træner. Hans landstræner-meritter ser også nydelige ud: Holdet missede EM i 2012, men har nu kvalificeret sig til den største slutrunde to gange i træk. Hitzfeldt trækker sig tilbage efter denne turnering.
Nøglespillere:
Der er markante folk som Juventus-wingback Lichtsteiner midterforsvarskæmpen Senderos (januar-skifte fra Fulham til Valencia). Men en del af historien bag den aktuelle schweiziske succes, er indvandrere (lidt ironisk i betragtning af at Schweiz lige nu debatterer om indvandringen til landet skal begrænses). Knapt halvdelen af den schweiziske trup er andengenerations-indvandrere. Således er stortalenterne Xherdan Shaquiri (venstrefløjsdribler hos Bayern hvor det dog, bl.a. pga Ribéry, kniber med spilletiden) og Granit Xhaka (Gladbach) begge af albansk oprindelse. Det samme gælder Napoli-midtbanemand Dzemaili, og klubkammerat og midtbanekollega Inler er af tyrkisk oprindelse.
Ecuador
Nr 24 på FIFAs verdensrangliste
Nr 16 på ELO-ranglisten
Første kamp: 15/6 18:00 Schweiz-Ecuador
Schweiz | Uafgjort | Ecuador |
2,40 |
3,25 |
3,65 |
Kvalifikation:
Ecuador (25 point i 16 kampe) tog fjerdepladsen i den sydamerikanske kvalifikation. Bagved Argentina, Columbia og Chile, men foran Uruguay. Undervejs tabte holdet 0-4 i Argentina, men siden blev det på hjemmebane 1-1 mod Messi og Co og 1-0 over Uruguay med Cavani og Suárez.
2010:
Ikke med.
Historie:
Ecuador har kun været med to gange før: 2002 (gruppe-exit) og 2006 (1/8-finale).
Andet:
Ecuador røg ud i indledende gruppespil ved seneste Copa America (2011), dvs de sydamerikanske mesterskaber.
Træner:
Reinaldo Rueda. Den 56-årige colombianer overtog posten i 2010 efter at have været først klubtræner og dernæst landstræner i Colombia og Honduras. Han er i øvrigt uddannet universitetslærer i idræt, så mon ikke hans spillere er i fin fysisk form?
Nøglespillere:
Ecuador råder over diverse Barcelona-spillere – men det er Barcelona i Ecuador, ikke i Spanien. Landet er ikke helt uden stjerner. Det vil sige – der er een:Den hurtige og fysisk stærke højrefløj Antonio Valencia fra Manchester United. Holdet tæller dog også fx Dinamo Moskva-midtbanemand Noboa og angriber Caicedo der (efter liden succes i Lokomotiv Moskva) slår sine folder i Al-Jazira og med sine 15 mål i 46 landskampe er Ecuadors pt mest scorende. En del af målene er dog sat ind på straffe: faktisk 4 af hans 7 mål i kvalifikationen.
Honduras
Nr 40 på FIFAs verdensrangliste
Nr 44 på ELO-ranglisten
Første kamp: 15/6 21:00 Frankrig-Honduras
Frankrig | Uafgjort | Honduras |
1,33 |
6,00 |
14,00 |
Kvalifikation:
Honduras blev nr 3 i den nord- og mellemamerikanske kval, med 15 point for 10 kampe. Efter USA og Costa Rica, men foran Mexico (samt Panama og Jamaica).
2010:
Honduras var med, men blev sendt hjem med blot 1 point (0-1-tab mod Chile, 0-2-tab mod Spanien og 0-0 mod Schweiz),
Historie:
To deltagelser: 1982 (hvor det også blev til gruppe-exit) og 2010.
Andet:
Honduras nåede (for tredje gang i træk og for fjerde gang ud af de seneste 5) semifinalen ved Gold Cup (de nord- og mellemamerikanske mesterskaber) i 2013 hvor holdet tabte 1-3 til USA.
Træner:
Luis Fernando Suárez. Den 54-årige colombianer overtog posten i 2011. I 2004-07 var han landstræner i Ecuador som han bragte i 1/8-finalen ved verdensmesterskabet i Tyskland-2006, men han blev siden fyret efter en dårlig indsats ved Copa America og en skidt start på kvalifikationen til verdensmesterskabet i 2010.
Nøglespillere:
Med 101 landskampe er Hull-forsvarer Maynor Figueroa (midterforsvarer/venstreback) en markant figur, men defensiven råder over andre dygtige Europa-professionelle med mange landskampe: Celtic-venstreback Izaguirre og Stokes midtbane-plæneklipper Palacios (det kniber dog med PL-spilletid for ham). I angrebet har man Costly (30 mål i 68 landskampe, spiller i den hjemlige liga) og Bengtson (18 i 40, spiller i MLS). Der er også højrefløj Oscar Garcia (Houston Dynamo) der i en alder af 29 er oppe på 91 landskampe.
Gruppe F
Argentina
Nr 3 på FIFAs verdensrangliste
Nr 4 på ELO-ranglisten
Første kamp: 16/6 00:00 Argentina-Bosnien
Argentina | Uafgjort | Bosnien |
1,45 |
4,60 |
9,00 |
Kvalifikation:
Argentina (32 point i 16 kampe: 9-5-2, 35-15) tog førstepladsen i den sydamerikanske kvalifikation. Kun 2 tab: 0-1 hos Venezuela i anden runde plus 2-3 hos Uruguay i sidste runde hvor førstepladsen var sikret.
2010:
Med Diego Maradona (der nok vil gå over i historien som en bedre spiller end træner) ved roret fik Argentina maksimumpoint i indledende gruppe, mod Sydkorea, Grækenland og Nigeria, og i 1/8-finalen blev det 3-1 over Mexico. Men i kvartfinalen gik det helt galt: 0-4-tab mod Tyskland.
Historie:
Argentina vandt verdensmesterskabet i 1978 (Mario Kempes) og 1986 (Maradona), og i 1990 blev det til sølv. Siden har La Albiceleste fået 3 kvartfinaler.
Andet:
Efter sølv i både 2004 og 2007 blev det kun til en kvartfinale ved seneste Copa America (de sydamerikanske mesterskaber), i 2011.
Træner:
Alejandro Sabella. Den 59-årige træner var i mange år assistent for Passarella (også mens Passarella var argentinsk landstræner i 1994-1998) før han i 2009 blev cheftræner i Estudiantes. I 2011, efter Copa America, fik han ansvaret for Argentina, og udnævnte straks Lionel Messi som holdets anfører.
Nøglespillere:
Messi, verdens bedste spiller 2009-2012 (i 2013 blev han nr 2 efter Cristiano Ronaldo), er naturligvis omdrejningspunktet, også selv om hans landskamps-meritter ikke helt når Barcelona-højderne. Han har trods alt nettet 37 gange i 83 landskampe. Men Argentina råder over mange andre fremragende spillere. Således angriberne Agüero, Higuain og Lavezzi, fløjspiller di María, midtbanemand Mascherano samt forsvarerne Garay og Zabaleta. Der er også en dygtig målmand i Romero, men det er værd at bemærke at han sidder på bænken i Monaco.
Bosnien & Herzegovina
Nr 17 på FIFAs verdensrangliste
Nr 24 på ELO-ranglisten
Første kamp: 16/6 00:00 Argentina-Bosnien
Argentina | Uafgjort | Bosnien |
1,45 |
4,60 |
9,00 |
Kvalifikation:
Bosnien vandt sin europæiske kval-gruppe, med 25 point for 10 kampe, foran Grækenland, Slovakiet, Litauen, Letland og Liechtenstein.
2010:
Ikke med.
Historie:
Dette er første slutrunde-deltagelse for Bosnien & Herzegovina (der blev selvstændigt i 1992 og deltog i kvalifikationer fra 1998). Landet var dog i kval-playoff til slutrunden i 2010 (men tabte til Portugal: 0-1 både ude og hjemme).
Andet:
Bosnien var tæt på at komme med til EM-2012, men tabte igen til Portugal i playoff (denne gang mere overbevisende: 0-0 hjemme, 2-6 ude).
Træner:
Safet Susic (siden 2009). Den gamle storspiller scorede 85 mål i 221 FK Sarajevo-kampe, 172 mål i 343 PSG-kampe og 21 mål i 54 landskampe for Jugoslavien. I dag er han 58 år og har været træner – især i tyrkisk klubfodbold – siden 1994.
Nøglespillere:
I mål har Bosnien Asmit Begovic der har udkonkurreret Thomas Sørensen i Stoke. I forsvaret er der den rutinerede og hovedspilsstærke Spahic (Leverkusen). På midtbanen Roma-kreatør Pjanic og målfarlige Misimovic (25 mål i 79 landskampe) der efter en del år i især tysk fodbold (mange mål i Bochum og Wolfsburg) nu spiller i Kina. Og i angrebet Dzeko (Manchester City) og Ibisevic (Stuttgart). De to scorede henholdsvis 10 og 8 mål i kvalifikationen.
Nigeria
Nr 47 på FIFAs verdensrangliste
Nr 30 på ELO-ranglisten
Første kamp: 16/6 21:00 Iran-Nigeria
Iran | Uafgjort | Nigeria |
4,20 |
3,30 |
2,00 |
Kvalifikation:
Cameroun vandt sin gruppe i den afrikanske kval, foran Malawi, Kenya og Namibia, og slog så Etiopien (2-1-sejr ude, 2-0-sejr hjemme) i playoff.
2010:
Nigeria fik kun 1 point og blev nr 4 i gruppe med Argentina (0-1-tab), Sydkorea (2-2) og Grækenland (1-2-tab, dog vældigt uheldigt).
Historie:
2010 var fjerde gang (siden 1994) Nigeria var med på verdensscenen. Bedste resultater: to 1/8-finaler i 1994 og 1998.
Andet:
Nigeria vandt CAN (de afrikanske mesterskaber) i januar/februar 2013. Og deltog i Confederations Cup senere på året – her blev det dog kun til en sejr over svage Tahiti (foruden 1-2-tab mod Uruguay og 0-3-tab mod Spanien) og exit i indledende gruppe.
Træner:
Stephen Keshi (siden 2011). Den 52-årige landstræner (der i sin aktive karriere fik 64 landskampe for Nigeria) har tidligere haft samme tjans i Mali og Togo.
Nøglespillere:
Enyeama er den bedste målmand i den franske Ligue 1. Forsvaret har en erfaren Premier League-kæmpe som Yobo, men også yngre, stærke kræfter som venstreback Elderson (netop skiftet fra Braga til storklubben Monaco – hvor det dog kan komme til at knibe med spilletid). På midtbanen er der fx Mikel (Chelsea) og Onazi (Lazio), mens offensiven råder over kapaciteter som Moses (det kniber dog med spilletid på fløjen i Liverpool), Obinna (Chievo), Emenike (Fenerbahce; topscorer ved CAN-2013 med 4 mål i 6 kampe), Ideye Brown (Dynamo Kiev) og det gode, gamle kuglelyn Obefami Martins (nu i MLS efter en årrække i Europa).
Iran
Nr 38 på FIFAs verdensrangliste
Nr 29 på ELO-ranglisten
Første kamp: 16/6 21:00 Iran-Nigeria
Iran | Uafgjort | Nigeria |
4,20 |
3,30 |
2,00 |
Kvalifikation:
Iran vandt sin asiatiske kval-gruppe, med 16 point for 8 kampe, foran Sydkorea, Uzbekistan, Qatar og Libanon.
2010:
Ikke med.
Historie:
Iran har været med til verdensmesterskaberne 3 gange – 1978, 1998 og 2006. Hver gang med exit i gruppespillet.
Andet:
Iran har nået kvartfinalen ved de seneste 2 udgaver af de asiatiske mesterskaber (som landet vandt i 1968, 1972 og 1976), 2007 og 2011.
Træner:
Carlos Queiroz (siden 2011). Den 60-årige portugiser har en lang trænerkarriere bag sig, med landstræner-tjans i Portugal (2 gange, senest 2008-10) og Forenede Arabiske Emirater og Sydafrika, plus klubtræner-tjans i blandt andet Real Madrid og Manchester United (assistent).
Nøglespillere:
Den mest kendte iranske spiller er nok anføreren, den målfarlige Javad Nekounam der har scoret 37 mål i 135 landskampe. Han er nu 33 år og spiller i Al-Kuwait, men var i 2006-2012 i spanske Osasuna hvor han scorede 24 mål i 149 kampe. Midtbanekollega Ali Karimi (33 kampe for Bayern München 2005-07, 38 mål i 127 landskampe) er et endnu større navn, men han stoppede på landsholdet i 2012, efter at have deltaget 9 kampe i den nu overståede kvalifikation.
Gruppe G
Tyskland
Nr 2 på FIFAs verdensrangliste
Nr 3 på ELO-ranglisten
Første kamp: 16/6 18:00 Tyskland-Portugal
Tyskland | Uafgjort | Portugal |
1,91 |
3,40 |
4,45 |
Kvalifikation:
Tyskerne var suveræne i deres europæiske kval-gruppe: 28 point for 10 kampe (9-1-0, 36-10) og en førsteplads foran Sverige, Østrig, Irland, Kazahkstan og Færøerne.
2010:
Tyskland tabte overraskende 0-1 til Serbien, men vandt alligevel sin gruppe (4-0 over Australien og 1-0 over Ghana). Derefter blev det til udraderinger af sværvægterne England (4-1) og Argentina (4-0), før germanerne i semifinalen måtte bøje sig mod Spanien (0-1). Bronzen blev sikret med 3-2 over Uruguay.
Historie:
Tyskland (hvis man medtæller Vesttyskland i årene 1949-90) har været blandt de bedste ved næsten alle verdensmesterskaber. 3 guldmedaljer (1954 – hvor der dog skulle doping og brutalt spil til for at slå Puskas og Ungarn - 1974 og 1990), 4 sølv (1966, 1982, 1986 og 2002), 3 bronze (1934, 2006 og 2010) plus en fjerdeplads (1958) og 3 kvartfinaler. Landet var ikke med i 1930 og 1950, så den eneste deciderede fiasko har været i 1938 hvor det blev til exit i første runde, og til dels i 1978 hvor man kun nåede mellemrunden. Et ægte turneringshold.
Andet:
Tyskland nåede semifinalen (tabte til Italien) ved EM-2012. Europamesterskaberne er endnu en turnering med imponerende tyske meritter: 3 guld, 3 sølv plus 2 semifinaler.
Træner:
Joachim Löw. Den 54-årige træner overtog chefposten i 2006 efter 2 år som assistent for Jürgen Klinsmann (som næppe var den primære taktiker i samarbejdet).
Nøglespillere:
Neuer er een af verdens allerbedste målmænd, Lahm blandt de bedste backs, og forsvaret har også kapaciteter som Hummels, Mertesacker og Boateng. På midtbanen er der især Schweinsteiger, Khedira og Gündogan (der dog har været skadet siden august. Og så er overflødighedshornet på fløjene/den offensive midtbane: Özil, Kroos, Müller, Schürrle, Götze, Reus, Podolski... På centreforward-posten kniber det dog lidt med at finde kompetent aflastning for gamle Klose (der dog stadig kan nette) og skadesplagede Gómez.
Portugal
Nr 4 på FIFAs verdensrangliste
Nr 8 på ELO-ranglisten
Første kamp: 16/6 18:00 Tyskland-Portugal
Tyskland | Uafgjort | Portugal |
1,91 |
3,40 |
4,45 |
Kvalifikation:
Portugal blev nr 2 i gruppe med Rusland, Israel, Azerbaijdan, Nordirland og Luxembourg. 6-3-1 (20-9). Det enlige tab kom i Moskva (0-1), og det blev hævnet med en 1-0-sejr over russerne i Lissabon. I playoff blev det 1-0 hjemme og 3-2 ude over Sverige.
2010:
Portugal var i Dødens Gruppe med Brasilien (0-0), Elfenbenskysten (0-0) og Nordkorea (7-0-sejr), men gik videre. For så at tabe 0-1 til Spanien i 1/8-finalen.
Historie:
Portugisernes bedste resultater ved verdensmesterskaberne har hidtil været bronzemedaljen i 1966 (med Eusebio i front) og fjerdepladsen i 2006.
Andet:
Ved EM-2012 blev Portugal nr 2 i dynamitgruppen med Tyskland (0-1-tab), Danmark (3-2-sejr) og Holland (2-1-sejr). Det blev 1-0 over Tjekkiet i kvartfinalen samt 0-0 og straffesparkskonkurrence-tab mod Spanien i semifinalen.
Træner:
Paolo Bento (siden 2010). Den 44-årige ex-landsholdsspiller (35 kampe) havde kun 5 års cheftræner-erfaring fra Sporting før han fik landstræner-tjansen, men han har opnået fine resultater indtil videre.
Nøglespillere:
Verdens bedste fodboldspiller 2013, Cristiano Ronaldo fra Real Madrid, er naturligvis den helt store stjerne. Han har scoret 47 mål i 109 landskampe, herunder alle fire pletskud mod Sverige i playoff. Men holdet råder også over andre klassespillere, såsom Pepe og Coentrao i forsvaret, Moutinho på midtbanen og den lynhurtige fløj og gamle Manchester United-holdkammerat Nani (der dog har været skadet siden midt-december).
Ghana
Nr 37 på FIFAs verdensrangliste
Nr 32 på ELO-ranglisten
Første kamp: 17/6 00:00 Ghana-USA
Ghana | Uafgjort | USA |
2,62 |
3,30 |
2,90 |
Kvalifikation:
Ghana vandt sin gruppe i den afrikanske kval, foran Zambia, Lesotho og Sudan, og slog så Egypten (6-1-sejr hjemme, 1-2-tab ude) i playoff.
2010:
Ghana blev gruppe-2er efter Tyskland (0-1-tab), foran Australien (1-1) og Serbien (1-0-sejr). I 1/8-finalen blev det, via forlænget spilletid, 2-1 over USA, men det sluttede i kvartfinalen mod Uruguay der vandt via straffesparkskonkurrence (Ghana havde ellers en gylden mulighed for at vinde da holdet fik tildømt straffespark lige før udløbet af den forlængede spilletid, men Gyan brændte).
Historie:
2010 var anden gang Cameroun var med – i 2006 nåede landet til 1/8-finalen.
Andet:
Ghana blev nr 4 ved CAN (de afrikanske mesterskaber) i både 2012 og 2013. I sidstnævnte turnering tabte ghaneserne til overraskelsen Burkina Faso i semifinalen og til Mali i bronzekampen.
Træner:
James Kwesi Appiah. Den tidligere landsholdsspiller overtog posten i 2011, efter
1 år som ansvarlig for landets U23-hold.
Nøglespillere:
Ghanas allerbedste spiller er nok offensiv-midtbanemand Prince Boateng. Han trak sig væk fra landsholdet efter slutrunden i Sydafrika i 2010, men vendte tilbage sidste år. En klar forstærkning. Det samme med midtbane-dynamo Essien (Milan efter ophold i Chelsea og Real Madrid) der også var væk 2010-13 og nu er tilbage. Midtbanen råder også over Milan-holdkammeraten, den snu Muntari – og ingen af disse tre var med ved CAN-2013. Det var derimod disse klassespillere der også må forventes at spille en rolle til sommer: Venstre wingback Asamoah (Juventus) og angriber Gyan (39 mål i 76 landskampe). Nu skal det så vise sig om Ayew-brødrene (især Marseilles André er en dygtig spiller) også vender tilbage til landsholdet, men selv uden dem har Ghana en misundelsesværdig trup. Lidt problemer synes der dog at være – den stærke midterforsvarer John Boye spiller meget lidt for sin franske klub Rennes. Og målmandsposten ser ikke synderligt stærkt besat ud.
USA
Nr 13 på FIFAs verdensrangliste
Nr 13 på ELO-ranglisten
Første kamp: 17/6 00:00 Ghana-USA
Ghana | Uafgjort | USA |
2,62 |
3,30 |
2,90 |
Kvalifikation:
USA blev nr 1 i CONCACAF-kvalifikationen (Nord- og Mellemamerika) med 22 point i 10 kampe.
2010:
USA vandt overraskende sin gruppe foran England (1-1), Slovenien (2-2) og Algeriet (1-0-sejr), men i 1/8-finalen blev amerikanerne elimineret af Ghana, 1-2 via forlænget spilletid.
Historie:
USA nåede semifinalen i 1930 og deltog også i 1934 og 1950 (gruppe-exit, men undervejs en sensationel 1-0-sejr over England). Derefter var verdensscenen dog lukket land for amerikanerne i 40 år, men siden har de været fast bestanddel og gjort det ganske glimrende (bedste resultat: kvartfinale i 2002).
Andet:
USA vandt Gold Cup (de nord- og mellemamerikanske mesterskaber) i 2013. Landet er blevet enten 1 eller 2 (sammen med Mexico) i de seneste 5 udgaver og ikke landet ringere end tredjepladsen siden 2002.
Træner:
Jürgen Klinsmann. Den 49-årige tysker (og ex-storspiller) overtog posten i 2011. Han var landstræner (med Löw som markant assistent) for Tyskland 2004-06 (sagde selv op, trods succes) og var chef i Bayern München 2008-09 (blev fyret efter en halvskidt sæson).
Nøglespillere:
USA har et kompetent og rutineret hold, fra Everton-keeper Howard over midtbane-jernmand Jermaine Jones til angriberne Donovan (57 mål i 155 landskampe) og Dempsey (36 mål i 101 landskampe). Værd at nævne er også midtbanetekniker Bedoya (Nantes). Men det kniber med stærke navne i forsvaret. Der er Onyewu og Beasley (ex-PSV og Man City, bl..a), men de spiller til dagligt i henholdsvis Sheffield Wednesday i den næstbedste engelske række og mexicanske Puebla.
Gruppe H
Belgien
Nr 11 på FIFAs verdensrangliste
Nr 18 på ELO-ranglisten
Første kamp: 17/6 18:00 Belgien-Algeriet
Belgien | Uafgjort | Algeriet |
1,36 |
5,00 |
10,00 |
Kvalifikation:
Belgien var temmelig suveræn i sin gruppe: 26 point i 10 kampe (8-2-0, 18-4) – og det mod gode modstandere: Kroatien, Serbien, Skotland, Wales og Makedonien.
2010:
Ikke med.
Historie:
Belgien har været med til verdensmesterskaberne 11 gange (bedste resultat: fjerdepladsen i 1986 hvor De Røde Djævle i kvartfinalen slog Spanien der netop havde tævet Sepp Piontecks danske Olsen-bande), men missede både 2006 og 2010.
Andet:
Belgien har også haft et EM-afbræk: ingen deltagelse siden år 2000.
Træner:
Marc Wilmots. Den 44-årige ex-landsholdsspiller (70 kampe, 28 mål) fik cheftjansen i 2012 efter 3 år som assistent.
Nøglespillere:
Belgien bader i klassespillere. I mål har man Atlético Madrids Courtois og Liverpools Mignolet. I forsvaret bl.a. Kompany, Vertonghen, Vermaelen og Van Buyten. På midtbanen fx Fellaini, Witsel og Dembélé. Den primære kreatør er Chelsea-stjernen Hazard, og helt fremme er der fx Mirallas, Benteke og Lukaku. Kolossal talentmasse.
Rusland
Nr 22 på FIFAs verdensrangliste
Nr 15 på ELO-ranglisten
Første kamp:
Kvalifikation:
Rusland vandt sin gruppe, med 22 point i 10 kampe (7-1-2) foran Portugal (begge indbyrdes kampe gav hjemmesejr på 1-0), Israel, Azerbaidjan, Nordirland og Luxembourg.
2010:
Ikke med.
Historie:
Rusland blev selvstændigt i 1991 og har siden deltaget i 2 verdensmesterskaber, 1994 og 2002. Begge gange blev det til gruppe-exit (men i 1994 leverede landet trods alt een turneringens to topscorere, Oleg Salenko der scorede 6 mål lige som bulgarske Stoichkov). Før selvstændigheden var der Sovjettiden. Sovjet deltog 7 gange med fjerdepladsen i 1966 som bedste resultat.
Andet:
Rusland var med til EM-2012, men røg ud i gruppespillet efter 4-1-sejr over Tjekkiet, 1-1 mod Polen og 0-1-tab mod Grækenland. Det var ellers blevet til en semifinale i 2008. Sovjet vandt EM i 1960 og blev 2er i 1964, 1972 og 1988.
Træner:
Fabio Capello. Den 67-årige italiener overtog posten i 2012 efter 4 år som engelsk landstræner. Hans imponerende træner-cv tæller også Milan, Real Madrid, Roma og Juventus.
Nøglespillere:
Den russiske profil ved EM-2008 var offensivmand Arshavin, og han var også med til 2012-slutrunden, men Capello har ikke udtaget ham siden august 2008 hvor den lille daværende Arsenal-spiller (nu hjemme i Zenit) blev skiftet ind i en træningskamp mod Elfenbenskskysten. Kommer han med til Brasilien? Det ser ikke umiddelbart sådan ud. Men Rusland har andre dygtige offensivfolk, fx CSKAs Dzagoev (åbenbaringen ved EM-2012) og Zenit-angriber Kerzhakov (5 mål i kvalifikationen). Og så er der en række rutinerede kræfter som målmand Akinfeev, forsvarerne Ignashevich, Anzukov og Berezutski-tvillingerne, venstre-wingback Zhirkov samt midtbanemand Shirokov (anfører).
Sydkorea
Nr 53 på FIFAs verdensrangliste
Nr 43 på ELO-ranglisten
Første kamp:
Kvalifikation:
Sydkorea kvalificerede sig via den asiatiske kvalifikation hvor landet (14 point i 8 kampe: 5-2-1) blev nr 2 i gruppe med Iran, Uzbekistan, Qatar og Libanon.
2010:
Sydkorea gik videre fra indledende gruppespil med 4 point, efter Argentina (1-4-tab), men foran Grækenland (2-0-sejr) og Nigeria (2-2), men tabte så 1/8-finalen mod Uruguay med 1-2.
Historie:
Sydkorea har været med til verdensmesterskaberne uafbrudt siden 1986. Bedste resultat indtil videre er fjerdepladsen i 2002 (på hjemmebane), næstbedste resultat 1/8-finalen i 2010.
Andet:
Sydkorea fik bronze ved de seneste asiatiske mesterskaber i 2011.
Træner:
Hong Myung-Bo. Den 45-årige ex-landsholdsspiller (136 kampe) overtog posten i
juni 1013 efter at have været ansvarlig for først U20 og så U23. Siden har Sydkorea slået Schweiz og Costa Rica i træningskampe, men også tabt til Kroatien, Brasilien, Rusland, Mexico og USA.
Nøglespillere:
Sydkoreas råder over den intelligente (men lidt langsomme) spilfordeler Ki der gjorde det flot i Celtic for så at have det svært i Swansea. Han er nu i Sunderland hvor han gør det godt. Men der er andre interesante sydkoreanske navne, fx midtbanemand Koo Ja-Cheol (12 mål i 34 landskampe), netop skiftet fra Wolfsburg til Mainz, angriber Son Heung-Min der har scoret 8 mål for Leverkusen i denne BL-sæson, og angriber Jo Dong-Won der netop er skiftet fra Sunderland til Augsburg og tager videre til Dortmund til sommer. Fra den hjemlige liga kan nævnes angriber Lee Dong-Gook, 30 mål i 99 landskampe.
Algeriet
Nr 26 på FIFAs verdensrangliste
Nr 59 på ELO-ranglisten
Første kamp: 17/6 18:00 Belgien-Algeriet
Belgien | Uafgjort | Algeriet |
1,36 |
5,00 |
10,00 |
Kvalifikation:
Algeriet vandt sin gruppe i den afrikanske kval, foran Mali, Benin og Rwanda, og slog så Burkina Faso (2-3-tab ude, 1-0-sejr hjemme) i playoff.
2010:
Algeriet var med, men rejste hjem med kun 1 point i indledende gruppe, efter USA (0-1-tab), England (0-0) og Slovenien (0-1-tab). Blodfattig indsats (af alle i gruppen, men især Algeriet).
Historie:
2010 var tredje gang Algeriet var med – og hver gang er det blevet til gruppe-exit.
Andet:
Algeriet der var en magtfaktor i turneringen i 1980-90 og blev nr 4 i 2010, måtte nøjes med indledende gruppespil i 2013-udgaven af CAN, de afrikanske mesterskaber. Det blev kun til eet point, men det kom trods alt via 2-2 mod stærke Elfenbenskysten (dog i sidste runde hvor ivorianerne allerede var sikre på førstepladsen i gruppen).
Træner:
Vahid Halilhodzic (fra 2011). Den 61-årige bosnier er en rutineret træner med ophold i klubber som PSG og Fenerbahce bag sig.
Nøglespillere:
Der er gode folk i forsvaret som Medjani (Valenciennes), Mesbah (Livorno) og Ghoulam (netop skiftet fra Saint-Étienne til Napoli), og på midtbanen er der fine teknikere som Feghouli, Kadir og Boudebouz (den lille Bastia-spiller har dog ikke været på landsholdet siden januar 2013). I angrebet scorede Sporting-frontløber Slimani 5 mål i 5 kampe i kvalifikationen.