Det er afgørende for et godt spillemarked, at spillemyndigheder og spiludbydere arbejder godt sammen og har tillid til hinanden, er der bred enighed om i branchen. Det danske spillemarked fremhæves som et internationalt forbillede.
Det kan måske være oplagt for spiludbydere at se de respektive nationale spillemyndigheder og modarbejdende faktor i deres arbejde.
Men i en debat ved IAGRs konference i København var der nærmest rørende enighed i panelet om, at spillemyndigheder og spiludbydere er alt anden end modpoler - de er samarbejdspartnere.
Panelet var sammensat af fem repræsentanter fra både myndigheder og spiludbydere fra England, USA , Norge og Singapore, og flere af dem havde erfaring fra begge sider af bordet.
"Det er vigtigt, at både spillemyndigheder og operatører ønsker at spille bold og at nå til enighed om de vigtigste problematikker," sagde Rolf Sims, der er Public Affairs Manager i Kindred Group.
For Luke Orchard, der er chief compliance officer for den multinationale spiludbyder, IGT, var tillid imellem parterne mindst lige så væsentligt for et velfungerende marked.
"Samarbejde er vigtigt - tillid er mindst lige så vigtigt. Hvis noget er ved at gå galt, er det afgørende, at operatører og regulatorer kan have en sund dialog og finde en fælles løsning. Der bør ikke være et modsætningsforhold mellem de to," sagde han.
Den danske model er et internationalt forbillede
En af de største problemstillinger for flere spillemyndigheder på tværs af kontinenter er at begrænse ulovlige spiludbydere, og i flere debatter igennem konferencen har paneldeltagere fra alle dele af kloden fremhævet det danske spilmarked som et forbillede med et absolut minimum af den type udfordringer.
Og i en debat forklarede Danske Spils administrerende direktør, Susanne Mørch Koch, hvad der er afgørende for, at det danske marked er så velfungerende - og også her er tillid afgørende.
Hun nævnte konkret tre forhold, der skal gøre sig gældende, for at god regulering kan finde sted.
"Spillemyndigheder og spiludbydere er nødt til at gå hånd i hånd og stole på hinanden. Og så skal reguleringen og lovgivningen være gennemsigtig og nem for udbyderne at forstå. Og der skal være en proaktiv og direkte dialog, når det er nødvendigt, fra begge parter - men især fra spillemyndigheder," sagde hun.
Hun fik dog også mindet publikum om, at det danske marked ikke er perfekt, og at den måde, markedet reguleres på, ikke altid tilgodeser udbydere som Danske Spil.
"Et velfungerende marked kræver også en omstillingsparat spillemyndighed. Branchen løber hurtigt, og spillemyndigheder synes altid at halte lidt bagefter. Når der udvikles nyt, har Danske Spil flere gange måttet slå bremserne i, fordi spillemyndighederne sætter regler op sent i forløbet," sagde hun.