Så er OL desværre ved at være slut, men fortvivl ikke! Slutningen på det ene event indvarsler som bekendt starten på det næste, og BetXpert har taget pulsen på (herre-udgaven af) den sidste Grand Slam turnering i tennis anno 2008.
En meget mere interessant turnering end set længe er er i vente, med den firedobbelte forsvarende mester, Federer, stødt fra førertronen på verdensranglisten som kun en lille sidehistorie. Da dette jo er et OL-år har der kun været én enkelt uge for de spillere der klarede sig bedst i Kina til at restituere, mens enkelte valgte helt at blive væk fra Beijing af samme grund. Deriblandt den seneste der vandt US Open før Federer, nemlig hjemmebanespilleren Andy Roddick, der helt sikkert lugter blod. Forberedelserne må siges at gavne hans chancer i New York, hvor starten går mandag d. 25.
Amerikaneren er dog oppe imod et stærkt felt, og selv om ”de tre store”(Nadal, Federer, Djokovic) har en lang rejse i benene og hovedet fyldt med diverse olympiske indtryk, vil de formentlig være konkurrencedygtige når det gælder.
En anden outsider, der er mindst ligeså spændende som Roddick, var heller ikke med i Kina. Det drejer sig om det argentinske stjernefrø Juan Martin Del Potro, som har vundet ikke mindre end fire (!) turneringer på stribe op til US Open. Først to han sig af grusturneringerne i Stuttgart og Kitzbuhel, og derefter hard court’sne i både Los Angeles og Washington. Undervejs besejrede han blandt andet Andy Roddick, og argentineren må efterhånden have vænnet sig til tilværelsen i det nordamerikanske.
Ud over disse er kun Andy Murray blevet nævnt i tenniskredse som en mulig vinder, men han floppede fælt ved den olympiske tennisturnering, og man må efterhånden stille spørgsmålstegn ved holdbarheden af den unge skotte.
Efter store og gode tennisturneringer på stribe den seneste tid, er det nu sidste udkald for de helt store præstationer, før end vi kommer hen til midten af november og Masters finalerne, for nu lige at sætte vigtigheden af den sidste Grand Slam lidt i perspektiv.
Her på BetXpert vil vi følge turneringen tæt – og løbende lægge tip ud:
http://www.betxpert.com/ekspert/tennis/
Turneringens officielle hjemmeside: www.usopen.org
I denne optakt vil følgende emner blive behandlet:
On court
- Hard court sæsonen siden sidst.
- Aspekter vedrørende lodtrækningen.
Off court
- Federer firedobbelt mester – men Nadal ny nummer et.
- ”Vidste du at”-sektionen (denne gang om US Open historie).
Hard court sæsonen siden sidst
Countrywide Classic, LA
Efter Andy Murray’s sejr i Cincinnati drog de fleste af spillerne i verdenstoppen mod Asien, men inden der blev taget hul på tennis ved OL, startede endnu en hard court turnering i USA. Countrywide Classic lagde navn til i Los Angeles, og vinder blev stortalentet Del Potro. Det var dog ikke det eneste interessante som skete i LA. Storsatsende Roddick nåede også finalen efter lutter storsejre, mens Mardy Fish og Denis Gremelmayr stod for de positive overraskelser. På negativfronten var det Marat Safin og Feliciano Lopez som efter nogle ellers fine præstationer ikke levede op til forhåndsforventningerne. Finalen blev en to-sætter, men efter at Del Potro havde blæst Roddick af banen i første sæt måtte han ud i tie-break for at få det hele afgjort, hvilket han dog nok var godt tilfreds med alligevel.
OL, Beijing
Så åbnede ballet til gengæld i Beijing, og med kun et par runder kortere end normalt i en hel Grand Slam var der lagt i kakkelovnen til en rigtig god turnering. Det blev det desværre for Federer ikke for ham, med exit allerede i kvartfinalen mod James Blake. Samme Blake stod efterfølgende sammen med chilenske Gonzalez for turneringens længste kamp, da de to i tredje sæt måtte have parti nummer tyve til hjælp for at finde en afgørelse. Den faldt ud til fordel for Gonzalez, der nu var i OL-finalen efter at have stået i bronzefinalen for fire år siden. Her skulle han møde vinderen af den med spænding imødesete kamp Djokovic-Nadal, og den serbisk-spanske dyst blev et meget seværdig opgør der skulle vise sig at gå i tre sæt. Og som så ofte før når det går på den måde, at kampene bliver lange, var det Nadal der havde det fysiske overskud til at breake modstanderen og hive sejren i land. Bronzefinalen stod så mellem Blake og Djokovic, og uden at ryste alt for meget på hænderne fik serberen sneget en spinkel 6-3 7-6 sejr i hus og metal til hjemlandet. Finalen var til gengæld ikke skreget op til det helt store, pga Nadal’s kæmpe favoritværdighed, men alligevel blev det en udmærket tennisoplevelse, der var en OL-finale værdig: 6-3 7-6 6-3.
Washington
På samme tidspunkt var der også fuld gang i den på den anden side af Stillehavet, denne gang i Washington, og igen var det Del Potro der kunne triumfere. Undervejs havde sejrsstimen gået over en hel række habile spillere som Levine, Sela, Isner, Haas og i finalen en overraskelse i form af useedede Troicki. Han kunne dog intet gøre overfor Del Potro der lige havde stukket de foregående tre turneringer i lommen, og vandt 6-3 6-3 uden at det nogensinde blev rigtigt spændende. Men Troicki havde stor ære af turneringen og var i det hele taget et meget positivt bekendtskab. Ikke mange (hvis nogen) havde vel regnet med ham efter at han havde tabt første sæt 6-0 til Roddick, men det lykkedes ham alligevel mod alle odds at komme videre fra den runde. En anden positiv overraskelse var Igor Kunitsyn, der havde fire interessante kampe, inden han måtte forlade turneringen.
New Haven
I ugen op til US Open bliver turneringen i New Haven afholdt mens denne optakt forfattes, og i skrivende stund ligner finalen et anliggende mellem Verdasco og Cilic, der hele vejen har været absolut ovenpå, uden at afgive sæt. De to har undervejs slået en håndfuld ganske kompetente spillere ud, og virker som gode bud på en outsider til finalerne ved de åbne amerikanske mesterskaber. Den spiller der overraskede mest var dog Luka Gregorc, som efter at have været gennem kvalifikation strittede flot imod helt hen til semifinalen, det klart største i hans karriere. Negativt overraskede andenseedede Ivo Karlovic, som tabte til netop Gregorc i tredje runde.
Federer US-mester – men Nadal ny nummer et
Siden Roddick triumferede i New York i 2003 er alle US Open-sejre gået til Roger Federer, men i år er anderledes end de fire foregående. Schweizeren er ikke længere hverken favorit eller førsteseedet. Rafael Nadal har overtaget begge tjanser, og i skrivende stund er odds på Federer næsten dobbelt så høje som på Nadal. Det betyder med andre ord at chancerne for at spanieren bryder schweizerens amerikanske dominans bør være dobbelt så store, som at dominansen fortsætter. Grunden til den pludselige omvæltning i oddsene skal både findes i Federer´s aktuelle formkrise (der forhåbentlig kan udnyttes valuemæssigt, mere om det i de på BetXpert tilgængelige analyser i løbet af ugerne), men også at Nadal har optimeret sit spil endnu mere end han gjorde sidste sæson, og nu fremstår som uovervindelig hvis han spiller op til sit bedste, på græs og hard court i almindelighed og grus i særdeleshed.
Nadal har sågar vundet de sidste fire gange i træk mod Federer, og derudover kun lidt ufattelige to nederlag i de sidste ti turneringer, hvilket taler sit tydelige sprog om en spiller der er ved at skille sig ud på samme måde som Federer gjorde det da han startede sit soloridt i verdenstoppen. I år har Nadal bl.a. vundet French Open, Wimbledon og senest OL. Med de mange turneringssejre kan man kun gisne om hvor længe spanieren kan holde konkurrenterne væk fra tronen, men der skal en stabilitet ud over det sædvanlige til at vælte ham af pinden nu, da de andre, Djokovic og Federer, har mange point at skulle forsvare og derudover indhente i fremtiden (Federer bl.a. Masters finalerne, Djokovic Australian Open mm.).
US Open er dog en af Federer’s absolutte favoritter, nok kun overgået af Wimbledon, med de fire sejre i træk, men kigger man ekstra nøje på de overvundne modstandere undervejs i forløbene, er det kun en enkelt gang sket mod bedre modstandere end den fjerde bedste på verdensranglisten, nemlig sidste års finalesejr over Djokovic, og han har aldrig mødt Nadal i US Open, interessant information for de fleste. I øvrigt er det sjældent at de to duellanter overhovedet mødes på hard court, kun én gang siden 2006 er det sket.
Hvis vi analyserer Federer’s aktuelle formkrise, ser vi at han i de tre hard court turneringer han har spillet siden Wimbledon, er røget ud i første kamp mod Simon, anden kamp mod Karlovic og fjerde kamp mod Blake. Ikke engang spillere der er helt oppe hvor det er rigtig sjovt, og derudover har der været problemer mod spillere som Ginepri og Berdych. Formen har han haft god tid til at finde siden han røg ud af OL, og lad os håbe det for han spiller stadig flot tennis, men risikoen for et mindre flop er bestemt til stede. Nadal ser derimod ud til at køre videre på den bølge der har rullet hele året, med indtil videre kun otte nederlag og halvfjerds sejre.
Aspekter vedrørende lodtrækningen
Jeg vil i dette afsnit give et overblik set fra de semifinaleseededes synsvinkel, over de fire lodtrækningsdele, samt vende et par mulige overraskelser som følge af lodtrækningen.
Hvis vi åbner fra toppen er det for første gang i mange år ikke Federer man skal finde en førsterundemodstander til fra arrangørernes side, men selvfølgelig Nadal. Nu er det spanieren der er førsteseedet. Han kommer op imod en kvalifikationsspiller der endnu ikke er afgjort, men uanset hvem det bliver, vil spanieren naturligvis være storfavorit, selvom vedkommende vil være spillet iform og have vænnet sig til underlaget. I anden runde bliver han formentlig parret med Oliver Rochus, ikke en ønskemodstander, men heller ikke en der får alarmklokkerne til at ringe. Tredje runde kan til gengæld vise sig at blive mere interessant, hvad med udsigt til fx Kohlschreiber eller den i øjeblikket godt spillende Troicki? Nok heller ikke nået der ødelægger nattesøvnen for Mallorcaneren, men derimod kan blive et velspillet opgør at overvære som Tv-seer.
I fjerde runde ligner det en superserver, med enten Karlovic eller Berdych på den anden side af nettet. Nadal har før vist at han evner disse spillere og kan slå til når den eneste chance byder sig i hvert sæt til at få brudt. At holde egen serv er sjældent heller et problem for Rafael Nadal... I kvartfinalen er han den måske mest favoriserede spiller, da de fleste af topspillerne i den del ikke er i topform. Både Nalbandian og Ferrero har ikke vist resultater længe (Ferrero sidst da han besejrede Nadal for flere måneder siden), og spillerne i form begrænser sig næsten til Blake af folk med nogenlunde højt niveau. At han derudover er på hjemmebane er kun en skærpende faktor. Men i den fjerdedel tror jeg ikke rigtigt for alvor på nogen overraskelser.
I den anden fjerdedel er David Ferrer og Andy Murray seedede til at slås om billetten blandt de sidste fire, og her er der anderledes gode muligheder for spændende udfald. Ud over den næsten altid stabilt præsterende Wawrinka, finder man tidens nye darling Del Potro. Han er seedet sytten, og står til først at møde Ferrer i fjerde runde. Kommer han over den første kamp mod Canas kan han få et par kampe at blive varm på, og endda muligheden for at Ferrer, og/eller Murray er slået ud. Kommer det dertil er der et virkelig spændende møde i vente mellem to spillere der ikke har tabt i lang tid, Nadal og Del Potro. Andre interessante navne er Simon, Lopez og Youzhny, men der er ikke knyttet de store håb til dem, mens Murray’s obligatoriske chance er at holde niveau i flere kampe i træk, hvad vi hidtil kun har set ske en enkelt gang.
I den næstsidste fjerdel ligner det let spil til de to forhåndsfavoritter, Djokovic og Roddick i at nå frem til et kvartfinaleopgør. Serberen har spillet godt og vundet OL bronze, og amerikaneren har forberedt sig yderst grundigt på hjemmefronten i USA. Hvis nogen skal true dem er der flere om det bud, blandt andre Fernando Gonzalez der fik sølv ved det netop overståede OL, den unge lette Ernest Gulbis, tyske Kiefer, spanske Robredo eller de to rutinerede Safin og Moya, som ind imellem overrasker. Det skulle dog være en mindre sensation hvis en af disse får kål på specielt Djokovic, der lægger ud med formentlig to, men måske op til fire franskmænd hvis alt går deres vej. Det siger ikke så lidt om den favorable lodtrækning serberen har fået, da de fleste ved hvordan det står til med den franske tennis i øjeblikket. Roddick bør dog under alle omstændigheder kunne bane sig vej til minimum en ottendedelsfinale, og så tage den derfra alt efter spil og modstander.
Federer kommer i den sidste fjerdedel op mod Maximo Gonzalez i første kamp, en spiller der udelukkende har spillet grus turneringer i år, og derefter venter en kvalifikationsspiller. I tredje runde står han til at møde Stepanek som han tabte til for nogle måneder siden, og generelt har det svært mod. Fjerde runde kan blive en kamp mod Verdasco der gjorde det godt i ugen optil, eller måske en Andreev, der heller ikke er helt ueffen. Den sidste modstander på vejen mod semifinalen kunne meget vel blive en overraskelse med Davydenko som seedet modstander. Han er dog ikke så stabil for tiden, og derfor er vejen åben for andre end russeren. Gasquet kunne være et frisk bud, eller hvis Tipsarevic får sit til at svinge, er han også en interessant herre. Der er også Almagro og Tursunov, men ingen regner vel for alvor med dem. Hvis Federer klarer sig igennem til semifinalen er det højst sandsynligt uden modstand af den kaliber flere af de andre forhåndsfavoritter har været oppe mod, måske med undtagelse af Nadal.
Vidste du at…
• Det i år er 40-året for indførelsen af den professionelle æra?
• ”Mestrenes bane” hædrer gamle koryfæer med et monument for nu 6. år i træk?
• Mere end 700.000 fans vil følge turneringen?
• Turneringen blev spillet første gang for 127 år siden?
• Arthur Ashe vandt den første åbne turnering i 1968 og har lagt navn til stadion?
• Der er over syv millioner dollars i præmiepenge, hvoraf vinderen tager halvanden?
• Bill Tilden har spillet flest finaler med hele 10, den sidste i 1929?
• Vic Seixas har rekorden for flest antal deltagelser med 28?
• Jimmy Conners har med 115 kampe spillet flest?
• Ken Rosewall har vundet turneringen med 14 års mellemrum, den sidste i 1970?
• Pete Sampras var i 1990 kun lige godt 19 år da han vandt som den yngste?
• Det er 24 år siden en venstrehåndet vandt – men der var det også 11 år i træk (bl.a. John McEnroe)?
• Finalen spilles den 7. september i New York?
Denne sektions information er fortrinsvis blevet hentet og oversat fra adressen http://www.usopen.org/en_US/about/history/index.html?promo=topnav hvor yderligere information er tilgængelig.
Annonce - Denne side indeholder reklamelinks*. Spillemyndighedens hjælpelinje: stopspillet.dk
Selvudelukkelse: rofus.nu | Spil ansvarligt | 18+
Selvudelukkelse: rofus.nu | Spil ansvarligt | 18+