UEFA Cup’en har fået nyt navn og en ansigtsløftning, og Intertoto Cup’en er smidt i skraldespanden. Udover kosmetik og et nyt ID-kort til Europas næstfineste klubturnering, hvad får ændringerne så af betydning? Svaret er: ganske meget.
Der hersker på baggrund af sidste sæsons gode resultater en del optimisme i fodbold-Danmark omkring fremtidig europæisk gruppespils-deltagelse, men der synes desværre ikke at være belæg for den. Det ligner, når man kigger på det nye Europa League-format, at det bliver vanskeligt for de danske klubber at slå sig igennem til efterårets gruppespil…
Forleden gennemgik Torben N. Sørensen den nye kvalifikationsstruktur i Champions League, i dag gælder det så Europa League:
5 danske klubber i Europa
Det kunne ligne en spændende international sæson for dansk klubfodbold, vi går i møde om et par måneder. Hele fem klubber spiller med i Europa.
FC København træder ind i Champions Leagues ”Champions Path” i 2. kvalifikationsrunde og har pæne chancer for at gå hele vejen til gruppespillet, og i den nyoprettede Europa League (eller rettere kvalifikationen til den), er Danmark repræsenteret af fire klubber, pokalfinalist AaB, samt OB, Brøndby og Randers FC.
Randers var som nummer fem i Superligaen egentlig ikke udset til at komme med i Europa, men John ”Faxe” Jensens tropper samt hele Superligaen som sådan har opført sig pænt på banen i den overståede sæson, så Danmark og Randers bliver belønnet med en af de tre ekstra fair play-billetterne, som UEFA uddeler.
Danske forventninger
I betragtning af sidste sæsons relative succes til især AaB og FC København synes der ikke at være grund til at sætte overliggeren for lavt med hensyn til forventningerne i den kommende Europa League.
Det ser nemlig ud til, at Superligaen i forhold til flere af de europæiske ”mellem-ligaer” stille og roligt er blevet stærkere år for år, og man kan kun håbe, at de danske klubber forsætter den fremgang, som vi så i 2008/09.
Men nemt bliver det nok ikke. Mere om det til slut i artiklen.
Messeby, så UEFA Cup, nu Europa League
I 1955 fik UEFA executive-trekløveret, den senere FIFA-præsident englænderen Stanley Rous, italieneren Otorini Barrasi og schweizeren Ernst Thommen, den gode idé at indskifte en europæisk cup-turnering for de ”næstbedste” klubber, som ikke havde kvalificeret sig til Mesterholdenes Europa Cup eller Pokalvindernes Europa Cup.
Og den idé blev en succes. Først hed turneringen Inter-Cities Fairs Cup (også kaldet Messeby-turneringen). Så skiftede den i 1971 navn til UEFA Cup’en. Fra 1999 blev Pokalvindernes Europa Cup afskaffet og de nationale pokalvindere i stedet smidt ind i UEFA Cup’en, og fra og med den nye sæson hedder den Europa League.
Nyt navn, men også ny struktur
Der er blevet foretaget ganske mange ændringer i forhold til den UEFA Cup, som vi kender fra de seneste sæsoner, men idéen med en gruppespil i efteråret og knald-eller-fald cup-kampe fra sekstendedelsfinalerne og frem i foråret er bibeholdt.
Fra og med denne sæson vil gruppespillet bestå af 48 klubber, der efter bedste Champions League-mønster bliver placeret i grupper à fire klubber - 12 grupper i alt. De fire klubber møder hinanden to gange hjemme/ude (nyt i forhold til den tidligere struktur hvor to hold kun mødte hinanden én gang).
Efter de seks spillerunder går de to bedst-placerede fra hver gruppe videre til sekstendedelsfinalerne, mens de to dårligste ryger ud i mørket.
Til de fra gruppespillet overførte 24 klubber slutter sig i sekstendedelsfinalerne de otte gruppe-treere fra Champions League. Seedet i sekstendedelsfinalerne bliver de 12 gruppevindere samt de fire bedste (dem med flest indsamlede point, subsidiært målscore) af de otte champions League gruppe-treere.
Sjakhtar samt 10 tabere
Direkte adgang til Europa League-gruppespillet får 11 klubber: forsvarende UEFA Cup-vinder Sjakhtar Donetsk, samt de 10 tabere i de sidste og afgørende kval.kampe til Champions League. Dvs. de fem tabere fra Champions Path’s playoff-runde og de fem tabere fra Best-placed Path’s playoff-runde.
Bortset fra disse 11 klubber foregår kvalifikationen til Europa League således:
Kvalifikationen består af fire runder, 1. kvalifikationsrunde, 2. kvalifikationsrunde, 3. kvalifikationsrunde og playoff-runden.
1. kvalifikationsrunde
1. kvalifikationsrunde består af pokalvinderne fra nationerne rangeret nummer 52-53 på UEFA’s koefficient-liste. Endvidere træder nummer to fra ligaerne placeret 35 til 51 ind i 1. kval.runde ligesom liga-treerne fra nationerne 22 til 51 gør det (idet Liechtenstein dog kun optager en pokalvinder-plads, da klubberne deltager i det schweiziske liga-system).
Endvidere træder de tre klubber, der har adgang via UEFA’s fair play-system, ind i denne 1. kvalifikationsrunde. Der spilles i alt 25 hjemme/ude-opgør i denne 1. kvalifikationsrunde.
De 50 klubber i 1. kvalifikationsrunde
Motherwell (Skotland, fair play)
Rosenborg (Norge, fair play)
Randers FC (Danmark, fair play)
Maccabi Netanya (Israel)
Helsingborg (Sverige)
Sparta Trnava (Slovakiet)
Polonia Warszawa (Polen)
Szombathelyi (Ungarn)
Slaven Belupo Koprivnica (Kroatien)
Anorthosis Famagusta (Cypern)
Rudar Velenje (Slovenien)
FC Lathi (Finland)
Skonto Riga (Letland)
Borac Banja Luka (Bosnien/Hercegovina)
Vetra Vilnius (Litauen)
Zimbru Kjisjnav (Moldova)
Derry City* (Irland)
Sligo Rovers (Irland)
Rabotnicki Skopje* (Makedonien)
FK Renova Dzepciste (Makedonien)
Keflavik (Island)
Fram Reykjavik (Island)
Olimpi Rustavi (Georgien)
Zestafoni (Georgien)
Dinamo Minsk (Hviderusland)
MTZ-RIPO Minsk (Hviderusland)
TVMK Tallinn (Estland)
Trans Narva (Estland)
Inter Baku (Aserbajdsjan)
Simurq Zaqatala (Aserbajdsjan)
Vllaznia Shkoder (Albanien)
Dinamo Tirana (Albanien)
Banants Jerevan* (Armenien)
Gandzasar Kapan (Armenien)
Alma Ata* (Kasakhstan)
Irtisj Pavlodar (Kasakhstan)
Glentoran (Nordirland)
Cliftonville (Nordirland)
Llanelli (Wales)
TNS Llansantffraid (Wales)
HB Torshavn (Færøerne)
NSI Runavik (Færøerne)
Kaerjeng* (Luxembourg)
Grevenmacher (Luxembourg)
FC Valletta (Malta)
Birkirkara (Malta)
Buducnost Podgorica (Montenegro)
Sutjeska Niksic (Montenegro)
Santa Coloma (Andorra)
Juvenes/Dogana (San Marino)
2. kvalifikationsrunde
Vinderne af de i alt 25 opgør i 1. kval.runde går videre til 2. kvalifikationsrunde, hvor endvidere følgende træder ind: Pokalvinderne fra nationerne rangeret 28 til 51, liga-toerne fra nationerne rangeret 19 til 34, samt liga-treerne fra nationerne rangeret 16 til 21. Derudover træder også nummer fire fra ligaerne rangeret 10 til 15 og nummer fem fra ligaerne 7 til 9 ind i 2. kvalifikationsrunde. I alt 40 hjemme/ude-opgør.
De 55 klubber, der træder ind i 2. kvalifikationsrunde
En af følgende rumænske klubber, Universitatea Craiova, Steaua Bukarest, Rapid Bukarest eller Vaslui (én spillerunde resterer i Rumænien)
Braga (Portugal)
Breda (Holland)
Aberdeen (Skotland)
Galatasaray (Tyrkiet)
Metalurg Donetsk (Ukraine)
Gent (Belgien)
Larisa (Grækenland)
Sigma Olomouc (Tjekkiet)
Basel (Schweiz)
Tjerno More Varna (Bulgarien)
Tromsø (Norge)
AaB* (Danmark)
Brøndby (Danmark)
Rapid Wien (Østrig)
Sturm Graz (Østrig)
FC Sevojno* (Berbien)
Røde Stjerne Beograd (Serbien)
Hapoel Tel Aviv (Israel)
Elfsborg (Sverige)
MSK Zilina (Slovakiet)
Legia Warszawa (Polen)
Ujpest Budapest (Ungarn)
HNK Rijeka (Kroatien)
APOP Kinyras Peyias (Cypern)
Omonia Nicosia (Cypern)
Interblock Ljubljana (Slovenien)
ND Gorica (Slovenien)
HJK Helsinki (Finland)
Honka Espoo (Finland)
Daugava Daugavpils (Letland)
Metalurgs Liepaja (Letland)
Slavija Istocno Sarajevo (Bosnien/Hercegovina)
Sloboda Tuzla (Bosnien/Hercegovina)
Tauras Taurage (Litauen)
Suduva Marijampole (Litauen)
Dacia Kjisjnav (Moldova)
Iskra Stali Ribnita (Moldova)
St. Patricks* (Irland)
FK Milano Kumanovo* (Makedonien)
KR Reykjavik (Island)
Dinamo Tbilisi (Georgien)
FC Vaduz (Liechtenstein)
Naftan Novopolotsk (Hviderusland)
Flora Tallinn (Estland)
Agdam Karabakh (Aserbajdsjan)
Flamurtari Vlore (Albanien)
Ararat Jerevan* (Armenien)
Tobol Kostanaj* (Kasakhstan)
Crusaders (Nordirland)
Bangor City (Wales)
B36 Torshavn (Færøerne)
Differdange* (Luxembourg)
Sliema Wanderers (Malta)
OFK Petrovac (Montenegro)
3. kvalifikationsrunde
I 3. kvalifikationsrunde finder vi de 40 vindere fra 2. kval.runde samt følgende: Pokalvinderne fra nationerne rangeret 16 til 27 på UEFA’s koefficient-liste, liga-toerne fra ligaerne 16 til 18, liga-treerne fra nationerne rangeret 10 til 15, nummer fire fra ligaerne rangeret 7 til 9, samt nummer fem i ligaerne rangeret 4 til 6. Slutteligt træder nummer seks fra ligaerne rangeret 1 til 3 også ind i denne 3. kvalifikationsrunde. I alt 35 opgør.
De 30 klubber, der træder ind i 3. kvalifikationsrunde:
Fulham (England)
Valencia (Spanien)
Roma (Italien)
Lille (Frankrig)
Hamburg (Tyskland)
Krilja Sovetov Samara (Rusland)
en af følgende rumænske klubber, Universitatea Craiova, Steaua Bukarest, Rapid Bukarest eller Vaslui (én spillerunde resterer i Rumænien)
Nacional Madeira (Portugal)
PSV Eindhoven (Holland)
Falkirk* (Skotland)
Trabzon (Tyrkiet)
Metalist Kharkov (Ukraine)
Club Brugge (Belgien)
PAOK Saloniki (Grækenland)
Slovan Liberec (Tjekkiet)
Sion (Schweiz)
Young Boys (Schweiz)
Liteks Lovetj (Bulgarien)
CSKA Sofia (99 % sikkert, én spillerunde resterer, Bulgarien)
Vålerenga (Norge)
Fredrikstad (Norge)
OB* (Danmark)
Austria Wien (Østrig)
Vojvodina Novi Sad* (Serbien)
Beitar Jerusalem (Israel)
IFK Göteborg (Sverige)
MFK Kosice (Slovakiet)
Lech Poznan (Polen)
Honved Budapest (Ungarn)
Hajduk Split (Kroatien)
Playoff-runden
Efter de tre kvalifikationsrunder er man så endelig nået frem til playoff-runden, hvor vi finder de 35 vindere fra 3. kval.runde samt følgende: De 15 tabere fra 3. kvalifikationsrunde til Champions League - 10 fra Champions Path og fem fra Best-placed Path.
Derudover træder pokalvinderne fra nationerne rangeret 1 til 15 på UEFA’s koefficient-liste, liga-treerne fra ligaerne rangeret 7 til 9, nummer fire i ligaerne rangeret 4 til 6, samt nummer fem i ligaerne rangeret 1 til 3 ind i denne sidste playoff-hurdle før Europa League-gruppespillet. Playoff-runden består af 37 opgør.
De 24 klubber, der træder ind i playoff-runden:
Everton (England)
Aston Villa (England)
Athletic Bilbao (Spanien)
Villarreal (Spanien)
Lazio (Italien)
Genoa (Italien)
Guingamp (Frankrig)
Toulouse (Frankrig)
Werder Bremen (Tyskland)
Hertha Berlin (Tyskland)
Amkar Perm (Rusland)
Zenit St. Petersborg (Rusland)
Timisoara (Rumænien)
CFR Cluj (Rumænien)
Pacos Ferreira (Portugal)
Benfica (Portugal)
Heerenveen (Holland)
Ajax Amsterdam (Holland)
Hearts* (Skotland)
Fenerbahce (Tyrkiet)
Vorskla Poltava (Ukraine)
Genk (Belgien)
AEK Athen (Grækenland)
FK Teplice (Tjekkiet)
De 37 vindende klubber i playoff-runden udgør sammen med de tidligere nævnte 11 direkte kvalificerede (den forsvarende UEFA Cup-vinder plus de 10 tabere fra Champions League-playoff’en) deltagerne i Europa League-gruppespillet.
*Tabende pokalfinalist vs. liga-toer
Pokalvindere har bedre billetter end liga-toere. Men tabende pokalfinalister bytter plads med liga-toere. Således skal OB først træde ind i 3. kvalifikationsrunde, mens AaB allerede skal i spil i 2. kvalifikationsrunde.
Det gælder også for:
Skotland: Hearts forfremmes til playoff-runden, mens Falkirk skal starte i 3. kvalifikationsrunde.
Serbien: Vojvodina Novi Sad starter i 3. kval.runde, mens FC Sevojno degraderes til 2. kval.runde.
Irland: St. Patricks starter i 2. kval.runde, mens Derry City placeres i 1. kval.runde.
Makedonien: FK Milano Kumanovo i 2. kval.runde, Rabotnicki Skopje i 1. kval.runde.
Armenien: Ararat Jerevan i 2. kval.runde, Banants Jerevan i 1. kval.runde.
Kasakhstan: Tobol Kostanaj i 2. kval.runde, Alma Ata i 1. kval.runde.
Luxembourg: Differdange i 2. kval.runde, Kaerjeng i 1. kval.runde.
Det ”ukrainske” spørgsmål
Deltager en nations pokalvinder i Champions League-kvalifikationen, overtager taberen i pokalfinalen den ledige plads. Er både den nationale pokalvinder og den tabende finalist med i Champions League-kvalifikationen, overtages pladsen i Europa League af den højest-placerede i den nationale liga, der ikke er Champions League-kvalificeret, etc.
Enkelte nationer som England og Frankrig giver nationens sidste UEFA Cup-plads til vinderen af Liga Cup’en, men pladsen overgår ikke til den tabende Liga Cup-finalist, hvis Liga Cup-vinderen skulle være kvalificeret til Champions League. Det betyder f.eks., at Tottenham, der tabte den engelske Liga Cup-finale til Manchester United, og Vannes, der i Frankrig tabte Coupe de la Ligue-finalen til Bordeaux, ikke er med i Europa League-kvalifikationen.
Én ting er ikke 100 procent klart ifølge UEFA’s offentligjorte regler, nemlig hvad der sker, hvis forsvarende UEFA Cup-vinder Sjakhtar Donetsk kvalificerer sig til Champions League (Sjakhtar Donetsk er i Champions League-kvalifikationen blandt klubberne i Best-placed Path’s 3. kvalifikatonsrunde).
Jeg har rettet henvendelse til UEFA’s sekretariat, og de ”mente” (?), at den ukrainske pokalvinder Vorskla Poltava i så fald ville overtage Sjakhtar Donetsk’ plads i Europa League-gruppespillet. Vorskla Poltava træder i Europa League-kvalifikationen ind i playoff-runden.
Skulle der blive en ekstra plads til rådighed i Europa League-systemet ved, at Sjaktar Donetsk kvalificerer sig til Champions League-gruppespillet, og Vorskla Poltava ved egen kraft kvalificerer sig til Europa League-gruppespillet, skulle den ekstra plads i sidstnævnte gruppespil angiveligt så gå til bedst-placerede klub i den ukrainske liga, som ikke har kvalificeret sig til Europa League-gruppespillet.
I den forbindelse kan de være på sin plads at repetere slutstillingen i den ukrainske Premier League: 1. Dinamo Kijev (direkte kvalificeret til Champions League-gruppespillet), 2. Sjakhtar Donetsk (forsvarende UEFA Cup-vinder, med i Champions Leagues Best-placed Path i 3. kval.runde), 3. Metalist Kharkov (træder ind i Europa Leagues 3. kval.runde), 4. Metalurg Donetsk (træder ind i Europa Leagues 2. kval.runde), 5. Vorskla Poltava (pokalvinder, træder ind i Europa League playoff-runde), 6. Djnepr Djnepropetrovsk
Djnepr kan altså i yderste teori, hvis det lykkes alle ukrainske klubber at slå sig igennem til gruppespillet, blive belønnet med en direkte Europa League gruppespil-plads, selvom de oprindeligt ikke var tildelt en plads heller ikke i kvalifikationen - men det er som sagt yderste teori.
Spådom: Danmark får én klub med
For de danske klubber er vejen til gruppespils-deltagelse hverken blevet kortere eller nemmere.
I starten af kvafikationen ser det godt ud.
Randers FC bliver seedet i 1. kvalifikationsrunde, og hvis vi sætter deres chance for at nå videre derfra til 95 procent rammer det sandsynligvis meget godt.
Det betyder i praksis, at vi har OB, Brøndby og Randers at finde i 2. kvalifikationsrunde, og her bliver de også alle seedet, hvilket gør, at deres modstandere gennemsnitligt ikke vil være meget bedre end Randers’ i 1. kval.runde.
Bliver opgaven taget seriøst, ligner det 85 procent til for hver af de danske klubber for at gå videre. Meget kan dog afhænge af lodtrækningen, hvorfor jeg ikke tør sætte succes-chancen endnu højere.
Holder procenterne stik, og regner vi lidt på det, betyder det, at der er omkring 60 procents chance for, at Danmark stadig har fire klubber med, når der trækkes lod til 3. kval.runde.
Her bliver det til gengæld alvor. Det er vanskeligt på nuværende tidspunkt at forudse, om de danske klubber, og hvor mange af dem, der bliver seedede i 3. kval.runde, men umiddelbart vurderet set det ikke for rosenrødt ud.
Alt i alt skal Danmark nok være glad, hvis det lykkes for to af firkløveret AaB, OB, Brøndby og Randers at slå sig igennem til den afgørende playoff-runde. Det er mere sandsynligt, at to kvalificerer sig end blot én, men ikke meget.
Fremme i playoff-runden, som der er mulighed (eller risiko, skal vi måske kalde det) for at FC København bliver overført til, hvis de har tabt deres i 3. kval.runde i Champions League, bliver det endnu vanskeligere. Det er altså gode hold der træder ind i denne fase. AaB (og FCK) har en chance for at opnå seedning, men den ser umiddelbart bedømt ikke stor ud.
Min procent-mæssige spådom for det kommende Europa League-gruppespil er, at Danmark får én klub med.
FCK må hellere hamre igennem i CL
I gennemgangen af den nye Champions League-struktur regnede jeg mig frem til ca. 40 procents chance for at få FC København at se i Champions League-gruppespillet, og det er procenter, man ret beset ikke kan være utilfreds med.
Paradoksalt nok er det med den nye struktur Europa Cup-struktur for de danske klubber blevet vanskeligere at slå sig igennem til Europa League-gruppespillet, end det er til gruppespillet i Champions League.
Det skyldes den nye opdeling i Champions League-kvalifikationen, hvor klubberne i Champions Path, hvor FC København befinder sig, har meget gunstigere vilkår end tidligere, da de undgår alle klubberne fra de store ligaer, der er placeret i Best-placed Path.
For de danske klubber i Europa League, hvor der ikke er nogen kval.opdeling, ser vilkårene vanskeligere ud.
Man kan kun råde FC København til virkelig at hamre igennem i Champions League-kvalifikationen. Det satser de naturligvis også på, men det er både pudsigt og vigtigt, at skulle FCK tabe 3. kvalifikationsrunde i Champions League, så er der alt risiko for, at de i playoff-runden til Europa League vil støde ind i en vanskeligere modstander, end de ville i playoff-runden til Champions League.
Spilleterminer
Kvalfifikationsrunder
Lodtrækning til 1. og 2. kvalifikationsrunde: 22. juni 2009
1. kvalrunde: 1. kamp: 2-7-2009, 2. kamp 9-7-2009
2. kvalrunde: 1. kamp: 16-7-2009, 2. kamp: 23-7-2009
Lodtrækning til 3. kvalifikationsrunde: 17. juli 2009
3. kvalrunde: 1. kamp: 30-7-2009, 2. kamp: 6-8-2009
Lodtrækning til playoff-runde: 7. august 2009
Playoff-runde: 1. kamp: 20-8-2009, 2. kamp: 27-8-2009
Gruppespil
Lodtrækning til Gruppespil: 28. august 2009
Gruppespil, kampdag 1: 17-9-2009
Gruppespil, kampdag 2: 1-10-2009
Gruppespil, kampdag 3: 22-10-2009
Gruppespil, kampdag 4: 5-11-2009
Gruppespil, kampdag 5: 2/3-12-2009
Gruppespil, kampdag 6: 16/17-12-2009
Knock-out-runder
Lodtrækning til 1/16- og 1/8-finaler: 18. december 2009
1/16-finaler: 1. kamp: 18-2-2010, 2. kamp: 25-2-2010
1/8-finaler: 1. kamp: 11-3-2010, 2. kamp: 18-3-2010
Lodtrækning til kvart- og semifinaler samt finale: 19. marts 2010
Kvartfinaler: 1. kamp: 1-4-2010, 2. kamp: 8-4-2010
Semifinaler, 1. kamp: 22-4-2010, 2. kamp: 29-4-2010
Finale: 22-5-2010 (HSH Nordbank Arena, Hamburg)
Torben N. Sørensen har i denne artikel fokuseret på den nye Europa League. Se artiklen om den nye Champions League-struktur.
Læs Torben N. Sørensens øvrige artikler (markeret med TNS).
Og se hans spilforslag.
Annonce - Denne side indeholder reklamelinks*. Spillemyndighedens hjælpelinje: stopspillet.dk
Selvudelukkelse: rofus.nu | Spil ansvarligt | 18+
Selvudelukkelse: rofus.nu | Spil ansvarligt | 18+