Andy Murray fik en ATP-sejr i Antwerpen i sidste uge, og så er det ellers hurtigt videre til de to 500-ere i Basel og Wien, hvor der er langt stærkere niveau på deltagerfronten end i sidste uge. Der er tale om hjemmebanefavoritter i begge turneringer, eftersom Thiem er førsteseedet i Wien, mens Federer er det samme i Basel.
Basel, Schweiz
Rang: ATP 500
Underlag: Indendørs hard
Forsvarende mester: Roger Federer
Den øverste halvdel af lodtrækningen
Federer jagter sin 10. titel i Basel, og jeg har umiddelbart en anelse svært ved at se ham blive stoppet før en evt. finale mod Zverev. Han har alle dage været magisk i Basel, og det kræver et helt særligt topniveau at slå ham her. Et topniveau som kun få kan mønstre, men Zverev er måske én af dem, der på en optimal dag kan finde det frem.
Én, der også har et skyhøjt topniveau, Wawrinka, står til at møde Federer allerede i kvartfinalen, og på papiret ligner det måske en lidt brutal lodtrækning for dem begge, men i realiteten er det nok ikke Federer, der skal være mest ked af den trækning. Wawrinka har aldrig rigtigt præsteret i Basel, hvor det i 13 forsøg kun er lykkedes ham at komme videre fra 1. runde sølle fem gange. En ekstremt ringe statistik for så god en spiller i en relativt lille hjemmebaneturnering, hvor motivationen burde være i top.
Wawrinka kommer lige fra et lidt besynderligt nederlag til Murray i finalen i Antwerpen i en kamp, hvor Wawrinka var i total kontrol og burde have lukket og slukket titeldrømmene for Murray allerede tidligt i andet sæt. Spørgsmålet er nu, om Wawrinka bærer dét nederlag med sig ind til Basel, eller om han kan køre lidt videre på den gode form, han ellers viste hele ugen. Uanset hvad han gør, så ser jeg ham ikke slå Federer, som ikke har tabt før finalen siden 2003, hvor han tabte til Ljubicic, der i dag sidder med i Federers boks.
Tsitsipas kan vente i semifinalen, og grækeren ramte endelig noget form i Asien, hvor han nåede finalen i Beijing og semifinalen i Shanghai. Undervejs slog han blandt andre Isner, Zverev og Djokovic, så pilen peger i den rigtige retning for ham. Jeg tror, han er en større trussel for Federer end Wawrinka denne uge, men alligevel tvivler jeg stærkt på, han kan gå i finalen og dermed igennem Federer her. Tsitsipas ender helt sikkert med at blive en fremragende all courter, men pt. synes jeg stadig, baghånden er for skrøbelig på de hurtige underlag. Vi så ham falde helt igennem i græssæsonen, og selv om han bevæger sig bedre på hard court end på græs, hvor han på det område havde det ret svært, så har han stadig ikke helt den kontrol over baghånden ved de lave opspring, som f.eks. Federer har.
Den nederste halvdel af lodtrækningen
Zverev er seedet 2 og med den form han har fundet efter sin succes ved Laver Cup, er han da også den naturlige favorit til at glide igennem denne halvdel. Der bliver dog formentlig en del kamp om det, eftersom Zverev ikke just har været verdens mest stabile spiller længe, og derudover kan der vente ham en del drilske modstandere som f.eks. Fritz allerede i første runde, De Minaur i anden runde og Paire i kvartfinalen. Det er dog umiddelbart en relativt overskuelig lodtrækning for tyskeren, hvis han rammer sit bedste niveau, og i det tilfælde er det med al sandsynlighed først i semifinalen, det bliver rigtigt hårdt for ham.
Her kan han nemlig se frem til et møde med f.eks. Cilic, Goffin, Opelka, Copil eller Bautista-Agut. Ingen af de fem nævnte har ramt topniveau på det seneste, men jeg har en lille fidus til Cilic denne uge. Godt nok er han røget ud af top 20, men der var enkelte positive momenter at spore i Moskva i sidste uge, hvor han tabte til Rublev i kvartfinalen. Han elsker at spille indendørs, han vandt turneringen i Basel i 2016, og så møder han Goffin i første runde, hvor Cilic som underdog kan spille en smule frit. Goffin var rædderlig på hjemmebanen i Antwerpen i sidste uge, og selv om han oddsmæssigt er sat som favorit mod Cilic, så ser jeg gode muligheder for kroaten, der da også har vundet de tre seneste indbyrdes opgør mod belgieren.
En anden lille fidus har jeg til rumænske Copil, som er udpræget indendørsspiller og som spillede fremragende i Basel i 2018, hvor han nåede finalen og bød Federer fint op til dans. Copil server fremragende og kan spille virkelig hurtigt på sine bedste dage, og så har han ligesom Cilic en fin lodtrækning, hvor han kan spille uden det helt store pres mod fjerdeseedede Bautista-Agut i første runde, hvis ikke han tænker for meget over de finalepoint, han mister fra sidste år i tilfælde af nederlag. Bautista-Agut er kendt for sin stabilitet, og det er ikke mange kampe, han taber til lavere rangerede spillere, men formen er ikke værd at skrive om, og han er ikke så naturlig en indendørsspiller som Copil, selv om Bautista bestemt ikke er ueffen indendørs.
Wien, Østrig
Rang: ATP 500
Underlag: Indendørs hard
Forsvarende mester: Kevin Anderson (stiller ikke op i år)
Den øverste halvdel af lodtrækningen
Førsteseedede Thiem er i ni forsøg aldrig nået videre fra kvartfinalen i denne hjemmebaneturnering. Det hænger naturligvis sammen med, at han ikke er en udpræget indendørsspiller, men alligevel tror man hvert år, at det er nu, det skal være. I år er det den samme sang om igen, for han kommer med en titel fra Beijing i bæltet, men lodtrækningen har ikke ligefrem gjort det lettere for ham. Allerede i første runde venter et opgør mod den tidligere vinder i Wien (2011 og finaler i 2016 og 2017), Tsonga, som vandt indendørsturneringen i Metz i slutningen af september og har alle våben til at gøre Thiems kampagne i Wien ultrakort.
I anden runde venter vinderen af opgøret mellem Basilashvili og Verdasco. Basilashvili rammer måske ikke helt formen pt., men han er uhyggelig fra baglinjen, hvis han finder sit niveau. Verdasco kan spille på alle underlag og var i semifinalen her sidste år. I kvartfinalen kan Shapovalov, der kommer lige fra sin første ATP-titel i Stockholm, vente, og hvis man kommer forbi ham, så er der et hav af dygtige og formstærke spillere om buddet til at stå i semifinalen.
Berrettini, Rublev, Dimitrov, Raonic og Auger-Aliassime ligger alle til at kæmpe om et potentielt semifinaleopgør mod eksempelvis Thiem eller Tsonga. Berrettini og Dimitrov er allerede videre til anden runde, og de har begge kompetencerne til at gå hele vejen her. Rublev kommer lige fra sin første titel på ATP-niveau (Moskva), og det skal blive spændende at se, hvordan han reagerer ovenpå den triumf. Om han er for tilfreds med titlen på hjemmebane, eller om han kører videre på momentum. Berrettini bliver bare ved at imponere og nåede i Shanghai sin første Masters-finale. Han er tæt på at kunne slutte sæsonen i top 10 og har mulighed for at kvalificere sig til London, så motivationen vil formentlig være stor for ham resten af året, men i Dimitrov har han en svær modstander i anden runde.
Den nederste halvdel af lodtrækningen
En langt svagere halvdel er der tale om her, hvor Khachanov er seedet til at gå igennem til finalen. Russeren imponerer ikke for tiden, men lodtrækningen er så god for ham, at man nok næppe bør afskrive ham på forhånd. Hurkasz, Fucsovicz og Schwartzman kan vise sig at være modstanderne, inden han står i en semifinale, og det er ikke ligefrem skræmmende på ATP 500-niveau. Derfor bør Khachanov, der også kæmper for London-billetter, komme med høj motivation og spille sin chance her.
I kvartfinalen kan han komme op mod fjerdeseedede Monfils, som har været et godt stykke under par efter US Open, men den franske entertainer har tidligere gjort det særdeles godt her i Wien, og lodtrækningen hører ikke til den mest vanskelige slags. Han har dog tabt til Ramos-Vinolas, Isner, Hurkacz og Sinner i sine sidste fire turneringer, så med den nylige historik er der ingen lodtrækninger, der er lette.
Hvis Monfils falder lidt igennem, kunne der godt vente en fin turnering til Kohlschreiber her. Tyskeren har været håbløst ringe de sidste måneder, men han spillede tæt mod Khachanov i Moskva, han er glad for indendørs, og han har en god historik i Wien, så jeg har en lille fidus til, at han fortsætter med pil op her, hvor han da også allerede har vundet to overbevisende sejre i kvalifikationen.