Den svenske spillemyndighed, Spelinspektionen, er ikke tilfreds med spiludbydernes procedurer, når det kommer til ansvarligt spil.

I Sverige fik man med virkning fra 1. januar 2019 et spillemarked meget lig det danske. Man gik fra monopoltilstande til et delvist liberaliseret marked, hvor spiludbyderne skal have spilletilladelse for at operere. 

Med en sådan spilletilladelse følger der ligesom i Danmark også et ansvar om at leve op til en række regler, love og krav om ansvarligt spil. Her har spiludbyderne noget at rette op på, mener Spelinspektionen, som er Sveriges svar på Spillemyndigheden. Det skriver Focus Gamin News

Planer om spilleromsorg er ikke tilstrækkelige

Enhver spiludbyder med spilletilladelse i Sverige skal som et led i spørgsmålet om ansvarligt spil udarbejde en såkaldt ”omsorgspligtplan.” Denne skal detaljeret vise, hvordan den enkelte spiludbyder vil agere og tage hånd om spillere, som er i risikozonen for at spille for meget. 

Alle de nuværende 67 tilladelsesindehavere har indgivet en sådan plan, oplyser Spelinspektionen. Det viser sig imidlertid, at mange at disse ifølge spillemyndigheden er mangelfulde. 

Ti af dem formåede ikke at illustrere, hvilke indikatorer der bruges, når man overvåger spillernes spillevaner. Ti manglede et tilstrækkeligt system til at tage sig af de spillere, som viser tegn på spilleproblemer. 

Foruden at spillerne selv kan udelukke sig for al spil via for eksempel Spelpaus.se, der er Sveriges svar på ROFUS, så kan spiludbyderne faktisk også give karantæne til spillere, der vurderes at spille for meget. De kan også nøjes med at sætte en midlertidig begrænsning på en spillers indbetalingsmuligheder. I den forbindelse vurderer Spelinspektionen, at 12 udbydere ikke har kunnet klarlægge godt nok, hvordan man håndhæver denne mulighed for at suspendere eller limitere spillerne. 

Sidst, men ikke mindst bemærkes det, at kun cirka halvdelen af spiludbyderne har kontaktet tilbagevendte spillere for at sikre sig, at de ikke spillede for meget. Med tilbagevendte spillere menes der folk, der har overstået en selvvalgt spillekarantæne hos for eksempel Spelpaus. 

Pas på spillere med høj indbetalingsgrænse

Ligesom herhjemme skal svenske spillere også sætte en indbetalingsgrænse hos hver enkelt spiludbyder. Spelinspektionen har i den henseende gjort spiludbyderne opmærksomme på, at de skal holde et ekstra godt øje med de spillere, som har valgt en høj indbetalingsgrænse. Ellers kan de potentielt set spille løs og tabe mange penge, uden nogen opdager det. 

I en erklæring fra Spillemyndigheden lyder det:

”… (…) … er det også vigtigt, at spiludbyderne holder særligt godt øje med de spillere, som har sat en høj indbetalingsgrænse (som de aldrig eller sjældent når), når de opretter sig. Dette fordi disse spillere går under radaren, da de sjældent kommer ud for at nå deres maksgrænse eller beder om at få selvsamme hævet.”

I erklæringen opfordrer Spelinspektionen yderligere til, at spiludbyderne strammer op om procedurerne, da det i sidste ende drejer sig om spillernes sikkerhed. 

Læs eventuelt hele Spelinspektionens rapport her.