Brøndby er det mest komplette hold, når man ser på holdets mål i Superligaen. FCM er stærke på dødbolde, men har ikke været dygtige nok i etableret spil. Læs en masse interessante ting om holdenes mål i Superligaen i denne uges Superliga-klumme.
Endnu en Superliga-runde er spillet, og det er blevet tid til endnu en Superliga-klumme. Denne uge bliver det dog en lidt anderledes klumme, som ikke kigger særlig meget frem mod den kommende runde i Superligaen. Den kommende runde byder nemlig på fire forholdsvis ligegyldige kampe i nedrykningsgrupperne, da alle pladserne er fordelt, mens jeg som udgangspunkt synes, at oddsene på de mest likvide markeder er sat nogenlunde korrekt i mesterskabsspillet.
Byd dog gerne ind, hvis I ligger inde med spil på rundens kampe, som kan debatteres i forum. Hold ligeledes øje med kommentarfeltet, hvor der også kan blive delt spilforslag, hvis der skulle opstå nogle interessante spilmuligheder i løbet af ugen.
Derfor har jeg i denne uge analyseret på de mål, som holdene har scoret i Superligaen. Analysen er foretaget på baggrund af min egen indsamling af data over alle mål i Superligaen i denne sæson. Her tages udgangspunkt i områderne:
- Dangerzone
- Siderne af straffesparksfeltet
- Uden for feltet
Af typer af mål tages der udgangspunkt i:
- Etableret angreb
- Omstillinger
- Mål i forbindelse med dødbolde
I denne uges analyseres det, hvorfor Brøndby er det mest komplette hold i Superligaen, når man ser på holdets mål. Derudover så imponerer FC Midtjylland med holdets andel af mål fra Dangerzone, mens man ikke scorer nok mål efter etableret spil. Afslutningsvis ses der på andre interessante ting, som holdets mål for og imod viser.
Brøndby er det mest komplette hold i Superligaen
Når man kigger ned over data over alle mål i Superligaen, så er der et hold, som springer i øjnene, som det mest komplette mandskab, når man kigger på hvordan holdets mål efter etableret spil, omstillinger og i forbindelse med dødbolde (mål direkte på en dødbold, straffespark eller i anden fasen af disse) har fordelt sig.
Det hold er Brøndby IF. Først og fremmest så er Brøndby det hold, som har haft klart flest skud på mål i Superligaen, ligesom man også topper forholdsvis klart, hvis man tager udgangspunkt i expected goals (det antal mål holdet kunne forvente at score på baggrund af de chancer, som holdet har skabt). Derudover så er man også det hold, som har scoret flest mål.
Men hvordan er de her mål så blevet scoret? Brøndby har vist, at de i sæsonen både er et stærkt omstillingshold, mens de også skaber masser af chancer og mål i det etablerede spil. Holdet har scoret 48 % af holdets mål efter etableret spil, hvilket vidner om, at man har stor kvalitet på bolden, og at man er dygtige til at kombinere og spille sig frem til chancer og mål.
Det har også været tydeligt siden Alexander Zornigers tilgang, at man gerne vil spille bolden i længderetningen, når man erobrer den. Her er særligt Hany Mukthar en tydelig drivkraft. Netop denne her tilgang har også afspejlet sig på antallet af mål scoret efter omstillinger, hvor 29,3 % af holdets mål er scoret fra.
En ting, som har overrasket mig en smule, er, at Brøndby har bygget på i forhold til mål i forbindelse med dødbolde. Brøndby får nemlig en del dødbolde i kampene, da man også er det hold, som har klart flest hjørnespark i Superligaen. Selvom Brøndby ikke er det mest fysisk stærke hold, så har man alligevel scoret 22,7 % af holdets mål i forbindelse med disse dødbolde.
Ser man på fra hvilke positioner holdets mål er scoret fra, så springer det lidt i øjnene, at Brøndby har scoret 12 mål fra en position uden for feltet. Det skyldes formentlig, at Brøndby er et hold, som afslutter meget udefra, men typisk er sandsynligheden for at score et mål uden for feltet meget lav. En procentdel af de samlede antal mål på 16 % vil med højst sandsynlighed ikke kunne holdes over en større antal kampe og mål.
Et punkt, hvor der er forbedringsmuligheder for Brøndby, er at komme i bedre afslutningspositioner, da holdet "kun" har scoret 74,7% af holdets mål fra Dangerzone. Typisk er omkring 80 % af alle mål i fodbold fra Dangerzone (Kilde: Eye4Talent).
FC Midtjylland imponerer med gode afslutningspositioner
På dette punkt, er guldrivalerne fra FC Midtjylland stærke til at komme i afslutningspositioner i Dangerzone, og midtjyderne har scoret hele 81,7 % af holdets 71 mål fra dette område. Det er alt andet lige imponerende, når man kan opretholde så høj en andel af målene fra dangerzone, når man har scoret så mange mål. Det gør også, at sandsynligheden for at konvertere en afslutning til et mål bliver større, når afslutningen foretages tæt og centralt for mål.
I mine øjne så har FC Midtjylland over en hel sæson været lidt for afhængige af holdets dødbolde. Der er ingen tvivl om, at det er en utrolig stærk spidskompetence at have, og når man har scoret 30 mål i forbindelse med dødbolde, så gør man noget rigtigt. Min pointe er bare, at man som tophold skal have en større andel af mål, som er scoret efter etableret spil. Her har FC Midtjylland kun scoret 28,2 % af holdets mål, hvilket faktisk er tredjemindst af alle hold i Superligaen.
Til sammenligning ligger de øvrige tophold langt højere på dette parameter med FCK højest af alle på 60,7%, FCN med 54,17 % og som sagt Brøndby med 48 %.
Det kan være det, som gør, at FCM på den lange bane ikke helt kan følge med Brøndby i mesterskabskampen, for - ser man bl.a. også på præstationerne i foråret - så har Brøndby været klart bedre end FCM, og Brøndby er et noget bedre hold på bolden i etableret spil, hvor FCM muligvis lidt mangler evnen til at dominere en kamp på bolden.
Andre interessante observationer om holdenes mål
Hvilke øvrige observationer og tanker har jeg gjort mig på baggrund af data over holdenes mål i Superligaen i denne sæson? I lidt kortere skriv kommer her nogle af dem.
Et punkt, hvor der også er forbedringsmuligheder for Brøndby, er på mål lukket ind i forbindelse med dødbolde. Her har holdet lukket 35,5 % af holdets mål ind, og der har jeg endda fratrukket fire straffespark. Frederik Rønnow er ikke en ørn ude i feltet, og Brøndby har ikke det højeste mandskab, men man skal kunne forsvare sig bedre.
Som jeg nævnte kort ovenfor, så er FC København det hold, som har scoret den højeste andel af holdets mål efter etableret spil i denne sæson. Der er ingen tvivl om, at FCK har gennemgået en lille transformation, hvor kantspillerne også har fået lidt nye roller, hvor man typisk falder ind i mellemrummene. Med tanke på at man har scoret 61 mål, så er det imponerende at have scoret 60,7 % af dem efter etableret spil.
Jeg har skrevet om det tidligere, men AC Horsens er meget afhængige af holdets dødbolde. Man har scoret 63,9 % af holdets mål i forbindelse med dødbolde, hvilket virker helt urealistisk over næsten hel sæson. I min optik er det heller ikke nok, når man møder de bedste hold, og Horsens har da også haft det svært i mesterskabsspillet. Bare vent til de skal møde FCN i Farum.
En anden interessant ting er, at AGF kun har scoret 60 % af holdets mål i Dangerzone. Det er den laveste andel af alle, og det siger også lidt om de offensive problemer, som AGF har haft i denne sæson, hvor man kun har scoret 30 mål. Man har de laveste scoringsprocent (21,3 %) af skud på mål af alle i Superligaen, mens expected goals også viser, at man har manglet effektivitet. Bedre tider i sigte for AGF-offensiven?
Det kan godt være, at man har status som et af bundholdene i ligaen, men det er nu alligevel ret vildt, at Randers har scoret 48,3 % af holdets mål på omstillinger. Man har nogle hurtige omstillingsspillere i Bashkim Kadrii og Saba Lobjanidze, som man er ret afhængige af offensivt. Hav det dog in mente, hvis Randers kommer i en situation, hvor de kan komme til at skulle skabe en kamp i de afgørende kampe.
Det har været tydeligt, at Silkeborg har følt sig godt til rette på kunstgræsset hjemme på Jysk Park, og det har også styrket holdets spil på bolden. Det kan man også se på holdets mål, hvor 46 % af målene er scoret efter etableret spil. Det kan også have haft en betydning for holdets dårlige præstationer på udebane, hvor banen ikke altid er lige så plan og hurtig som på Jysk Park.
Hos SønderjyskE hæfter jeg mig ved, at kun 60 % af de mål, som man har lukket ind, har været fra positioner i Dangerzone. Man har således lukket 10 mål (25 % mål) ind fra en position uden for feltet. Det kan både skyldes, at man har været uheldig med gode spark udefra, eller at man har haft en målmand, som ikke har ramt niveau. Over en hel sæson så burde andel af mål scoret uden for feltet i hvert fald ikke være så høj.