En stor matchfixingskandale under opsejling i Ukraine. 320 personer og 35 klubber - heraf fem i den bedste ukrainske række - er under mistanke.
I alt vurderer det ukrainske indenrigsministerium, at to tredjedele af holdene i landets øverste divisioner har været involveret. Angiveligt skulle storklubberne Dynamo Kiev og Shaktar Donetsk ikke være iblandt. Til gengæld er FC Zorya, der slog Hertha Berlin og Athletic Bilbao i efterårets Europa League gruppespil, ifølge Reuters en af de fem klubber.
"Klubpræsidenter, tidligere og nuværende spillere, dommere, trænere og civile har været involeret", skriver indenrigsminister Arsen Avakov ifølge BBC på Facebook.
Ifølge ministeren har både bestikkelse og trusler af spillere, dommere og klubejere været benyttet til at få de ønskede resultater i hus, og bagmændene har betalt mellem 7000 og 24.000 kroner pr. fixet kamp. I alt har bagmændene tjent lidt over 30 millioner kroner om året på kampene.
I alt 57 sager er blevet åbnet efter en række politiransagninger tirsdag. Ifølge de ukrainske myndigheder har politiet samlet materiale i over et år, inden tirsdagens razziaer. Det er ikke mange år siden, at matchfixing ikke var ulovligt i Ukraine. Først i 2015 vedtog den ukrainske regering en lov, der gør matchfixing til en kriminel handling.
Matchfixing er et stort problem
Der er kommet øget fokus på bekæmpelse af matchfixing, hvor der jævnligt kommer rapporter om nye kampe, der undersøges, eller undersøgelser der er med til at dokumentere omfanget af matchfixing i sport.
I slutningen af sidste år viste et studie fra University of Limerick, at 12 procent ud af 600 adspurgte sportsudøvere havde deltaget i en sportsbegivnhed, de vidste var fixet. Deltagerne i undersøgelsen var aktive indenfor fodbold, basket, OL-håndbold, volleyball, badminton, vandpolo, gymnastik, vægtløftning, rugby, svømning og kampsport.
I februar i år blev 28 personer anhold for involvering i matchfixing i de lavere spanske rækker, hvor politiet mistænkte, at 51 kampe var fixet.
Problemet med matchfixing er dog ikke noget, der kun foregår langt væk fra Danmark. Hos vores naboer i Sverige er matchfixing et stort problem, har Kim Ragle, analysemanager ved Global Lottery and Monitoring System (GLMS), tidligere sagt til BetXpert.
"I rækkerne under Allsvenskan (den bedste svenske række, red.) ved vi, at der nogle syndikater, der har tråde ud i klubberne. Vi ved, at der er spillere, der bliver presset udefra til at fixe kampe," siger Kim Ragle til BetXpert.
GLMS's medlemmer tæller 29 forskellige statsejede spilleselskaber, herunder Danske Spil og Svenska Spel.