Flere spiludbydere med spilletilladelse i Sverige har de seneste uger ytret sig negativt om en række nye lovforslag. Nu får de opbakning fra The European Gaming and Betting Association (EGBA).
BetXpert har de seneste uger bragt flere artikler om, hvad der sker på det svenske spillemarked. Kort fortalt har landets socialminister, Ardalan Shekarabi, foreslået, at man fra 1. juni og resten af året indfører en lov om, at svenskerne maksimalt må indbetale 5.000 svenske kroner om ugen på kasinohjemmesider. Dette for at beskytte de svenske spillere under coronapandemien.
Det har blandt andet også været på tale, at man i fremtiden kun må udbyde spil på de fire bedste fodboldligaer i Sverige såvel som i andre nationale turneringer. Dette forslag har grobund i idéen om, at man vil undgå matchfixingsager fra de lavere amatørrækker.
ComeOn* fik i begyndelsen af måneden nok og lukkede to af deres svenske spillesider ned.
Utilfredsheden med lovforslagene fik desuden en række af spiludbyderne til at beklage sig i et offentligt brev til socialministeren. Her lød det blandt andet, at indbetalingsgrænser blot ville drive de svenske spillere i hænderne på de ikke-licenserede spiludbydere. Og på den måde ville man ikke være i stand til hverken at holde øje med eller beskytte problemspillerne.
Får opbakning fra europæisk organisation
Nu er der imidlertid sympati og opbakning at hente for spilleselskaberne med svensk spilletilladelse. The European Gaming and Betting Association (EGBA) bakker op om kritikken vedrørende indbetalingsgrænserne. Maarten Haijer, generalsekretær i EGBA, siger ifølge iGamingBusiness, at forslagene kan ende med at gøre mere skade end gavn.
”Vi er helt med på, at politikerne blot ønsker at beskytte deres borgere i disse svære tider. Når det så er sagt, så kan disse restriktioner være med til at skade spillerne mere, end de gavner dem,” lyder det. Og generalsekretæren fortsætter:
”Der er allerede mange svenskere, som spiller på ikke-licenserede spillesider. Disse lovforslag vil blot gøre de ikke-licenserede spiludbydere, som ikke har limits af nogen art, endnu mere attraktive for spillerne.”
Maarten Haijer pointerer endvidere, at den menneskelige natur altid vil søge at undgå denne slags restriktioner, som gælder for alle.
”Vi må huske på, at gambling er menneskelig adfærd. Forbrugerne vil altid træffe deres egne valg, og top-down-regler virker sjældent. I dette tilfælde kan det have skadelig eller direkte modsatvirkende effekt ved at presse mere spilomsætning hen til de ikke-licenserede spiludbydere.”
Fokusér på den enkelte spiller
I stedet for at trække regler ned over hovedet på alle svenskere mener EGBA, at man i stedet bør have et øget fokus på de spillere, der allerede har vist tegn på spilleproblemer. Det anbefaler man på baggrund af tal fra Belgien, Danmark og Storbritannien, hvor onlinespil er faldet ”i betydelig grad”.