55 nationer er at finde i lodtrækningsbowlen, når der den 2. december trækkes lod til kvalifikationen til EM 2020. Danmark ligger i andet seedningslag, og der er gode muligheder for, at Åge Hareides tropper får en god pulje. Læs alt om lodtrækningen til EM-kvalifikationen her.
Lodtrækningen til EM-kvalifikationen til EM 2020 finder sted i i Dubling søndag den 2. december klokken 12. Hele 12 lande deler værtskabet, og det betyder, at ingen værtsnation er direkte kvalificeret, og alle 12 værter deltager på lige fod med alle de andre nationer i kvalifikationen. Der deltager 24 nationer ved EM 2020.
55 nationer deltager i lodtrækningen, og de skal inddeles i 10 forskellige grupper. Fem grupper består af fem nationer (gruppe A-E), mens fem grupper består af seks nationer (gruppe F-J). De to bedst placerede i hver gruppe kvalificerer sig direkte til VM. Det giver 20 kvalificerede lande, og de resterende 4 kvalificerede lande skal findes fra Nations League-finalespillet i hver af de fire ligaer.
Det forventes, at lodtrækningen vil blive streamet fra UEFAs hjemmeside
Seedningslag
Lodtrækningen består af seks seedningslag og et enkelt lag med de fire liga A-vindere fra Nations League. De fire nationer skal nemlig spille Final Four i Nations League, mens EM-kvalifikationen er i gang, så derfor skal de først placeres i grupperne med bare fem nationerne, for så vil de nemlig have spillefri fra kvalifkationen, når Final Four i Nations League spilles.
Seedningslagene er baseret på, hvordan det gik de forskellige lande i Nations League. Danmark vandt som bekendt deres gruppe foran Wales og Irland, og det betyder, at det danske landshold er placeret i andet seedningslag sammen med blandt andet Tyskland. Tyskerne ligner det stærkeste hold i andet seedningslag.
- Nations League liga A-vindere: Schweiz, Portugal, Holland og England
- 1. seedningslag: Belgien, Frankrig, Spanien, Italien, Kroatien og Polen
- 2. seedningslag: Tyskland, Island, Bosnien-Hercegovina, Ukraine, Danmark, Sverige, Rusland, Østrig, Wales og Tjekkiet
- 3. seedningslag: Slovakiet, Tyrkiet, Irland, Nordirland, Skotland, Norge, Serbien, Finland, Bulgarien og Israel
- 4. seedningslag: Ungarn, Rumænien, Grækenland, Albanien, Montenegro, Cypern, Estland, Slovenien, Litauen og Georgien
- 5. seedningslag: Makedonien, Kosovo, Hviderusland, Luxembourg, Armenien, Aserbajdsjan, Kazakhstan, Moldova, Gibraltar og Færøerne
- 6. seedningslag: Letland, Liechtenstein, Andorra, Malta og San Marino
Regler for lodtrækningen til EM-kvalifikationen
Selve lodtrækningsproceduren er ganske simpel:
- De fire nationer, der vandt deres gruppe i liga A i Nations League, starter med at blive placeret i gruppe A-D. Det sikrer, at de kommer til at have to ledige kampdage, mens de spiller Nations League Final Four.
- Derefter bliver landene i seedningslag 1 placeret i gruppe E-J.
- Landene i seedningslag 2 fordeles i gruppe A-J.
- Sådan fortsætter lodtrækningen med seedningslag 3, 4 og 5.
- Slutteligt bliver landene i seedningslag 6 placeret i gruppe F-J (da gruppe A-E kun har fem nationer, og de er allerede fyldt nu).
Men: Det skal ikke være let at forstå lodtrækningen, og der er en række undtagelser, der gør, at forskellige nationer ikke kan komme i gruppe med hinanden og dermed skal flyttes rundt til en anden gruppe. Undtagelserne følger nedenunder.
Alle værtsnationer skal kunne deltage
Værtskabet er som tidligere beskrevet delt mellem hele 12 nationer. Og UEFA ønsker, at alle værtslande skal have mulighed for at kvalificere sig. Da to nationer fra hver gruppe kvalificerer sig til EM 2020, betyder det, at der maksimalt kan være to værtsnationer i hver kvalifikationsgruppe. Det drejer sig om følgende lande:
- Aserbajdsjan, Danmark, England, Tyskland, Ungarn, Italien, Holland, Irland, Rumænien, Rusland, Skotland og Spanien.
Hvis en værtsnation trækkes til at havne i en gruppe, hvor der allerede er to værtsnationer, bliver nationen flyttet videre til den første mulige gruppe i alfabetisk rækkefølge.
Beslutninger af UEFA eksekutivkomité
UEFAs eksekutivkomité har besluttet at nedenstående lande ikke kan havne i samme gruppe:
- Gibraltar/Spanien
- Bosnien-Hercegovina/Kosovo
- Kosovo/Serbien
Skulle et (eller flere) ovenstående scenarier ske, så vil det udtrukne land blive placeret i den første mulige gruppe i alfabetisk rækkefølge.
Vinterbane-restriktioner
Flere lande i Europa ligger så højt mod nord og med så dårlige vejrforhold i løbet af vinteren, at UEFA ikke ønsker, at bestemte lande skal have hjemmekampe i marts og november, eller at antallet af hjemmekampe i de to måneder skal holdes på et absolut minimum. Restriktionen her skal være med til at sikre, at der ikke bliver spillet kvalifikationskampe, der vil blive negativt påvirket af vejret eller slet og ret bliver aflyst. Det betyder, at maksimum to af nedenstående lande kan havne i samme gruppe.
- Hviderusland, Estland, Færøerne, Finland, Island, Letland, Litauen, Norge, Rusland og Ukraine.
Tre af ovenstående lande må slet ikke have kampe i marts og november. Det er Færøerne, Finland og Island. De resterende syv lande skal holde kampe i de to måneder på et minimum.
Hvis en nation trækkes til at havne i en gruppe, hvor der allerede er to vinterbane-nationer, bliver nationen flyttet videre til den første mulige gruppe i alfabetisk rækkefølge.
Lang rejse-restriktioner
Man skulle tro, at der var nok restriktioner nu at tage hensyn til, men der er stadig et enkelt forbehold til lodtrækningen. Det drejer sig om, at nogle nationers hjemmebane ligger langt væk rent geografisk, og derfor kræver det lange rejser for nationerne i den gruppe. For at minimere landenes rejsebyrde så kan maksimum et nedenstående par være i samme gruppe.
Fra/til Kazakhstan (Astana):
- Andorra (Barcelona), England (London), Frankrig (Paris), Island (Reykjavik), Malta (Valletta), Nordirland (Belfast), Portugal (Lissabon), Irland (Dublin), Skotland (Edinburgh), Spanien (Madrid) og Wales (Cardiff)
Fra/til Aserbajdsjan (Baku):
- Island (Reykjavik) og Portugal (Lissabon)
Fra/til Island (Reykjavik):
- Armenien (Jerevan), Cypern (Larnaca), Georgien (Tbilisi) og Israel (Tel-Aviv)
Hvis en nation trækkes til at havne i en gruppe, hvor der allerede er to lang rejse-nationer, bliver nationen flyttet videre til den første mulige gruppe i alfabetisk rækkefølge.
Der kan altså godt opstå flere situationer til lodtrækningen, hvor et udtrukket hold ikke kan være i den gruppe, det skal være i, og samtidigt heller ikke kan være i den første ledige gruppe. Eller for den sags skyld den næste derefter, da der er så mange restriktioner at tage hensyn til.
Kampprogram for EM-kvalifikationen
- Kamp 1: 21.-23. marts 2019
- Kamp 2: 24.-26. marts 2019
- (Nations League semifinaler: 5. og 6. juni 2019, de fire gruppevindere fra liga A)
- Kamp 3: 7.-8. juni 2019
- (Nations League finale og bronzekamp: 9. juni 2019)
- Kamp 4: 10.-11. juni 2019
- Kamp 5: 5.-7. september 2019
- Kamp 6: 8.-10. september 2019
- Kamp 7:10.-12. oktober 2019
- Kamp 8: 13.-15. oktober 2019
- Kamp 9: 14.-16. november 2019
- Kamp 10: 17.-19. november 2019
Andre vigtige datoer
- Lodtrækning til Nations League playoff: 22. november 2019
- Lodtrækning til gruppespillet ved EM 2020: 1. december 2019
- Semifinaler i Nations League-ligaerne: 26.-28. marts 2020
- Finaler i Nations League-ligaerne: 29.-31. marts 2019
- EM 2020: 12. juni - 12. juli 2020
Byd endelig med jeres kommentarer til drømme- og hadepuljer for Danmark til EM-kvalifikationen.