Kvartaltsrapport fra Spillemyndigheden viser, at der per marts i år var over 22.000 registrerede danskere i ROFUS. Dermed er der kommet mere end 10.000 på listen henover de seneste tre år.
Spillemyndigheden udgav forleden en rapport for første kvartal 2020. Heri fremgår det blandt andet, at tallet af registrerede spillere i ROFUS er støt stigende. I 2017 var der 12.448 registrerede danskere i registret. Det tal var i marts oppe på 22.630. Heraf er 15.403 klassificerede som "endeligt udelukkede personer", mens 7.227 står som "midlertidige udelukkede personer".
Kun toppen af isbjerget
Thomas Marcussen, klinikchef og psykolog på Forskningsklinikken for Ludomani på Aarhus Universitet, siger til Kristeligt Dagblad, at han mener, der gemmer sig et mørketal bag registreringerne i ROFUS.
”Der gemmer sig et mørketal bag registreringerne i Rofus, da vi ved, at det er en meget lille del af dem, der har et problem, som formår at søge hjælp, hvilket vi også ser på klinikken. Mange venter længe med at søge hjælp, og der skal en voldsom krise til, før de bliver motiverede til at søge den.”
Politikere råber vagt i gevær
Flere politikere påpeger, at markedsføringen af spilleselskaberne har en stor andel i det stigende antal registrerede spillere hos ROFUS. Sundhedsordfører hos Enhedslisten, Peder, Hvelplund, mener, at ”spillebranchen er grådig.”
”Bag de her tal findes familier, der er havnet i tragiske situationer, hvor de står i gæld til halsen. Derfor er udviklingen dybt, dybt bekymrende. I spillebranchen er grådigheden enorm, og det synes jeg tydeligt, man kan se på den massive markedsføring. Det er beskæmmende, og derfor bliver vi nødt til at få kigget på markedsføringslovgivningen.”
De Radikales skatteordfører, Kathrine Olldag, er også bekymret for markedsføringen af spilleselskaberne.
”Det er særligt måden, hvorpå de her onlinekasinoer og spilletjenester forsøger at lokke nye kunder ind med velkomstbonus og andre aggressive markedsføringstricks, som jeg mener er bekymrende, og som vi bliver nødt til at regulere yderligere politisk.”
Sundhedsordfører for de Konservative, Per Larsen, mener imidlertid, at det er ”positivt, at flere anvender ROFUS”, fordi det ”kan være et godt redskab til at stoppe spilaktivitet og afhængighed.”
I artiklen fra Kristeligt Dagblad fremgår det videre, at der i 2012 var 426 reklamespot om pengespil per døgn i radio og tv. I 2019’s første otte måneder var tallet steget til 1197 i gennemsnit per døgn.