Peter Sagan eller Fabian Cancellara? Det synes at være spørgsmålet, men flere kan vinde søndagens Paris-Roubaix 2016. Jesper Sørensen gennemgår alt fra monument-bejlerne til odds i denne optakt.

Læs Paris-Roubaix 2017 optakten her

Kan Peter Sagan vinde både Flandern Rundt og Paris-Roubaix? Muligheden er der: Sagan er både min og bookmakernes favorit, men især den erfarne Fabian Cancellara kan presse den flyvende verdensmester.

Peter Sagan har dog ingen stor historik i Paris-Roubaix, og måske har han ikke nok ren power til at kunne klare sig helt perfekt i dette løb.

Fabian Cancellara har styrken, erfaringen og den taktiske sans til at snyde den 26-årige verdensmester, men han er ikke den eneste, der kører efter sejren.

For i baggrunden lurer den formstærke Sep Vanmarcke, der i år har timet formen helt perfekt. Han fulgte Sagan næsten helt til dørs i Flandern Rundt, men løbet var lige akkurat én bakke for lang.

Han er klart stærkere på de flade brostenspassager, så måske kan han byde Sagan og Cancellara op til dans igen – og med lidt held hiver han sejren hjem.

Men der er også andre, der har brug for resultater denne søndag. Etixx-QuickStep har storskuffet i årets klassikere, og har hårdt brug for et resultat.

Sky har endnu engang lige manglet det sidste i de helt store klassikere, men kan Stannard og Rowe hive den store sejr hjem?

Der er mange interessante ting i årets Paris-Roubaix, og det kan på mange måder bliver et forrygende cykelløb.

Odds & Tips – Paris-Roubaix 2016

Hold øje med tips fra BetXperts cykelekspert:

Jesper Sørensen 

Odds på vinder af Paris - Roubaix 2016

Bedste odds Bookmaker
Peter Sagan 4,00
Cashpoint
Fabian Cancellara 4,00
Cashpoint
Sep Vanmarcke 8,00
Betfair Sportsbook
Zdenek Stybar 14,00
Danske Spil
Alexander Kristoff 14,00
Danske Spil
Niki Terpsta 19,00
Bet365
Lars Boom 20,00
Cashpoint

To skarpe favoritter

Når man kigger på Paris-Roubaix, så er der uden tvivl to ryttere, der skiller sig ud. Peter Sagan vandt Flandern Rundt i overbevisende stil, og næsten lige så overbevisende var den nærmest legendariske schweizer, Fabian Cancellara. Favoritværdigheden løber verdensmesteren lige akkurat med.

Peter Sagan, Tinkoff

Chancevurdering: 23 %

Peter Sagan var strålende i Flandern Rundt. Slovakken har lidt så mange nederlag, at man næppe havde givet ham meget kritik, hvis han havde valgt at køre defensivt og satse på sin spurt – men Sagan var offensiv som altid, og det gav i den grad pote.

Han angreb meget tidligt – så tidligt, at flere af konkurrenterne ikke lige var klar – og da han havde sat dem alle sammen, valgte han at køre fuld gas ind mod målstregen, selvom han kunne have ventet på Cancellara og Vanmarcke, og smadret dem i spurten i målbyen. Men ikke Sagan. Det havde han ikke brug for.

Det er dog ikke fordi, at Sagan er uovervindelig. Slet ikke – det har vi set mange gange før. Men det betyder noget, at man får hul på den berømte byld. Spørg blot Greg van Avermaet, der gik fra aldrig at vinde, til at vinde det ene store løb efter det andet, da han først havde fået den første sejr.

Til gengæld har han før været ’tom’ for energi i finalerne af nogle løb. Selvom han burde vinde mange løb qua hans spurt, så har han tabt mange spurter, fordi han simpelthen bare ikke har mere at køre med. Paris-Roubaix er et ekstremt hårdt løb, så det er afgjort et løb, hvor man kan frygte, at Sagan igen kører sig tom i finalen.

Det største minus ved Sagan kan dog hurtigt være, at han mere eller mindre ikke har et hold omkring sig. Når løbet først bliver åbnet op, så er han alene – og så kan han hurtigt komme i problemer, hvis han skulle punktere. Ellers klarer han sig nok.

Peter Sagan er afgjort et kvalificeret vinderbud. Det skal dog bemærkes, at han kun én gang er endt i top10 i dette løb, og det var i 2014, hvor han blev nummer seks.

Fabian Cancellara, Trek-Segafredo

Chancevurdering: 22 %

Det er lidt vemodigt, at Fabian Cancellara stopper efter denne sæson. Schweizeren har i den grad bevist, at han bestemt ikke er færdig, og han har kørt forrygende stærkt i foråret indtil videre. Faktsik er det en af hans bedste sæsoner i lang tid. Samtidigt er det også rart, at se en rytter der stopper, mens han er på toppen – det gør lidt ondt at se Tom Boonen køre rundt for eksempel.

Fabian Cancellara var imponerende stærk i Flandern Rundt. Han tøvede desværre, da Sagan og Kwiatkowski angreb, og han kørte heller ikke med, da Vanmarcke lukkede hullet op til de to andre. Han mente, det var for tidligt, og det var jo tydeligvis en fejl.

Til gengæld var det imponerende, hvordan han forcerede på Oude Kwaremont – virkelig et imponerende angreb. Mindst lige så imponerende var det dog, at forspringet nærmest forblev det samme, efter at Sagan forcerede på selvsamme stigning. De to ryttere var i særklasse de bedste i løbet sammen med Vanmarcke.

Under Paris-Roubaix tøver Cancellara næppe. Går Sagan tidligt i offensiven, så går Cancellara med. Spørgsmålet er så, hvordan løbet udvikler sig her. Cancellara skal helst ikke til målstregen med Sagan, men han kan få svært ved at sætte slovakken fra hjul.

Cancellara har et stærkt hold omkring sig, og forhåbentligt kan han bruge det mere offensivt end defensivt, som det skete under Flandern Rundt – også selvom det nok blot indebærer, at de lancerer ham til et angreb.

22 % på Cancellara

Tilbage i februar smed jeg 13 % efter Fabian Cancellara, men siden da har Fabian Cancellara bare bekræftet, at formen er så god, som den var dengang. Derfor er hans chancer også steget, og i skrivende stund synes jeg, at vi befinder os på 22 %. Han kunne meget vel vinde Paris-Roubaix i sin sidste deltagelse. Oddset er desværre ikke helt højt nok. 

Et farligt felt af udfordrere

Der skal ikke gå meget galt, før en af udfordrerne i stedet løber med sejren. Der er lidt af et hul ned til de næste ryttere, men hvis Sagan og Cancellara konstant matcher hinanden, så åbner det for en af de andre kan stikke afsted. Måske kræver det bare en god dag af én af dem eller et uheld til en af favoritterne. Uanset hvad så er der bestemt vinderchancer her.

Sep Vanmarcke, LottoNL-Jumbo

I bund og grund kunne Vanmarcke måske godt placeres i kategorien oven over, men hvis man skal være favorit i et løb som Paris-Roubaix, så kræver det nok bare, at man er bedre til at vinde. Vanmarcke er bomstærk, men han er afgjort ingen vinder.

To gange tidligere er han endt i top5 i løbet. Det skete i 2014 (nr 4) og i 2013 (nr 2). I 2013 kørte han med Cancellara hjem, men tabte i spurten til schweizeren. Under Flandern Rundt så han stærk ud, men manglede lige det sidste på stigningerne. Her har han en fordel i Paris-Roubaix, for Vanmarcke er bare en af de ryttere, der ser ud til at stråle på brostenene.

Han får ikke meget hjælp fra LottoNL-Jumbo, og han var noget uheldig i Flandern Rundt med punkteringer og styrt – og så er han ikke altid det største taktiske mastermind – men han er bomstærk. Han er ikke langsom i en spurt, men han slår næppe hverken Sagan eller Cancellara i en spurt, og han kommer nok heller ikke rigtigt til at slå et hul til dem på ren styrke, medmindre han decideret overrasker dem.

Zdenek Stybar og Niki Terpstra, Etixx-QuickStep

Jeg tager dem lidt som en pakke. Begge ryttere kom i top10 i Flandern Rundt, og de kan komplimentere hinanden meget godt – men Etixx-QuickStep virker konstant lidt på bagkant, og det er overhovedet ikke dem, der udnytter bredden på holdet. De spillede ganske vist Stijn Vandenbergh ud i Flandern Rundt, men var det virkelig nok?

Både Stybar og Terpstra er to store personligheder, og selvfølgelig angriber de ikke med 80 kilometer til mål – men hvad nytter det at angribe med ryttere, som man i sidste ende ikke frygter? Tør man spille Boonen ud ret tidligt? Selvom hans form ikke er der, så er det næppe en mand, som Cancellara vil give et forspring.

Stybar er perfekt i dette løb. Han har kørt det tre gange, og hans dårligste placering er sjettepladsen i 2013. I 2014 blev han nummer fem og i 2015 blev det til en andenplads. Niki Terpstra har vundet løbet, og de har alle muligheder for at sidde med i finalen – og så handler det om at spille kortene rigtigt, for optimalt set er der ingen andre hold, der sidder med to i finalen.

Alexander Kristoff, Katusha

En niendeplads og en tiendeplads. En 57. plads og tre ufuldendte løb. Det er Alexander Kristoffs historik i Paris-Roubaix. Det er aldrig et løb, som han for alvor har lavet resultater i, hvilket i min optik har været lidt spøjst – for det burde i princippet passe godt til ham.

Sidste år blev det til en tiendeplads mens han var i rigtig god form. I år er han i lidt ringere form – uden at den decideret er ringe, han blev jo top5 i Flandern Rundt – så det er svært at se ham hente sejren her. Han er dog god på brosten, og han vil være den hurtigste i velodromen, hvis de kommer samlet ind her.

Kristoff har altid haft det svært på de lange brostenspassager. De passer ham bare ikke helt så godt, som de egentligt burde i min optik. Særligt omkring Arenberg-skoven har han set sit løb forsvinde af og til. På en god dag overlever han brostenspassagerne, men kan han så følge med i Canellara, Vanmarcke og Sagans mange ryk? Det er spørgsmålet.

Luke Rowe, Team Sky

En rytter, der ikke får den ros, han fortjener, er Luke Rowe. Sidste år blev han nummer otte i Paris-Roubaix, og i år blev han nummer fem i Flandern Rundt og nummer fire i Omloop Het Nieuwsblad. Også i Tre dage ved Panne så han stærk ud på brostensetapen.

Kommer han til at vinde løbet? Det tvivler jeg på. Men jeg synes, han fortjener lidt mere opmærksomhed. Han skal sandsynligvis angribe løbet lidt tidligt, hvis han vil gå efter andet end bare en flot placering.

Han kan særligt fungere i samspil med Ian Stannard, der har valgt at time formen lidt senere, så han efter planen skal toppe her under Paris-Roubaix. Det kunne blive en spændende duo.

Lars Boom, Astana

Lars Boom er bomstærk. Hollænderen virker efterhånden kun interesseret i klassikerne, men her er han til gengæld stærk. Han har set interessant ud i brostensløbene, og han var også ret stærk i Flandern Rundt, hvor han blev nummer 11.

Boom blev nummer fire sidste år i Paris-Roubaix, og tidligere er han også blevet nummer seks. For nogle år tilbage følte jeg mig overbevist om, at han nok skulle vinde løbet i løbet af sin karriere, men den tro har jeg ikke rigtigt længere – i så fald er der i al fald tale om en lille overraskelse.

Hvad kan han mon levere her i løbet? Det er godt spørgsmål, men jeg forventer at se ham i favoritfeltet, og er der lidt stilstand i løbet, så kan måske lave noget det, Terpstra lavede for et par sæsoner siden. Det kræver dog, at de to favoritter ikke er helt så stærke, som jeg ellers forventer de er.

Hold øje med disse ryttere

Der er selvfølgelig også andre ryttere i årets Paris-Roubaix, der kan levere et pænt resultat. Jeg bliver lidt overrasket, hvis de vinder løbet – det tror jeg en af de ovennævnte gør – men man skal næppe afskrive dem helt og aldeles.

Selvfølgelig skal man nævne Tom Boonen (Etixx-QuickStep). Belgieren er en legende, men han har været lidt på hælene i hele klassikersæsonen, og det her er bare ikke hans sæson. Med lidt held kommer han i top10 – men umiddelbart virker han til, at han bare er på vej i karrierens efterår.

Norske Edvald Boasson Hagen (Team Dimension Data) bliver altid hypet, men når det så kommer til at skulle lave resultater, så er det tit en anden sag. I al fald i de store klassikere. Boasson Hagens motor virker bare ikke til, at kunne håndtere de lange, hårde løb, og hans bedste resultat i dette løb er sidste sæsons 21. plads.

Ian Stannard kunne være blevet nævnt samtidigt som Luke Rowe, men jeg synes han skuffede lidt i Flandern Rundt. Formen må dog være der, for han blev nummer tre i E3 Harelbeke, men han mangler endnu at have lavet en top10-placering i Paris-Roubaix.

Lotto-Soudal satser på Jurgen Roelandts, der blev nummer 17 i Flandern Rundt, mens Orica-GreeneDGE satser på Jens Keukeleire, der fik en placering som nummer 21. Begge har før gjort det godt i Paris-Roubaix, men umiddelbart skulle de have leveret bedre i Flandern Rundt. Mange vil også nævne André Greipel fra Lotto-Soudal-holdet, men trods flot offensiv mangler han altså fortsat resultater i disse løb. Han er ikke den klassikerprofil, som mange gerne vil udpege ham som.

Rute - 27 gange brosten

Der er i år 27 brostenspassager på den 257,5 kilometer lange rute. I alt er 52,5 kilometer af ruten ren brosten, og de første kommer efter cirka 100 kilometers kørsel. Det vil sige, at en tredjedel af de sidste 150 kilometer er ren brosten.

Som altid har arrangørerne inddelt brostenspassagerne efter sværhedsgrad. De har vurderet hver passage med en vurdering fra 1-5 stjerner.

Der er to meget klare nøglesteder på ruten. Arenberg-skoven (nr. 18) er det første, store afgørende øjeblik. Her plejer løbet at blive splittet i atomer, og er du først efter feltet her, får du det meget svært.

Det næste afgørende punkt er Le Carrefour de l’Arbre, der er den fjerdesidste passage – her bliver løbet nok afgjort. I mellem disse to steder er der også den femstjernede passage, der hedder Mons-en-Pévèle, som også kan blive vigtig.

Her følger et overblik over de 27 brostenspassager:

27. Troisvilles (98,5 kilometer - 2200 meter) ***

26. Viesly (105 kilometer - 1800 meter) ***

25. Quievy (107,5 kilometer - 3700 meter) ****

24. Saint-Python (km 112,5 - 1500 meter) **

23. Vertain (120,5 kilometer - 2300 meter) ***

22. Capelle-Ruesnes (127 kilometer - 1700 meter) ***

21. Quérénaing - Maing (137,5 kilometer - 2500 meter) ***

20. Monchaux-sur-Ecaillon (141 kilometer - 1600 meter) ***

19. Haveluy (154 kilometer - 2500 meter) ****

18. Trouée d’Arenberg (162 kilometer - 2400 meter) *****

17. Wallers - Hélesmes (168 kilometer - 1600 meter) ***

16. Hornaing (175 kilometer - 3700 meter) ****

15. Warlaing - Brillon (182,5 kilometer - 2400 meter) ***

14. Tilloy - Sars-et-Rosières (186 kilometer - 2400 meter) ****

13. Beuvry-la-Forêt - Orchies (192,5 kilometer - 1400 meter) ***

12. Orchies (197,5 kilometer - 1700 meter) ***

11. Auchy-lez-Orchies - Bersée (203,5 kilometer - 2700 meter) ****

10. Mons-en-Pévèle (209 kilometer - 3000 meter) *****

9. Mérignies - Avelin (215 kilometer - 700 meter) **

8. Pont-Thibaut (218 kilometer - 1400 meter) ***

7. Templeuve - Moulin de Vertain (224,5 kilometer - 500 meter) **

6a. Cysoing - Bourghelles (231 kilometer - 1300 meter) ***  

6b. Bourghelles - Wannehain (233,5 kilometer - 1100 meter) ***

5. Camphin-en-Pévèle (238 kilometer - 1800 meter) ****

4. Le Carrefour de l’Arbre (240,5 kilometer - 2100 meter) *****

3. Gruson (243 kilometer - 1100 meter) **

2. Hem (249,5 kilometer - 1400 meter) **

1. Roubaix (256,5 kilometer - 300 meter) *