Sep Vanmarcke har gode chancer for at komme bedst igennem En Forårsdag i Helvede, og et vinderspil på belgieren i søndagens cykelklassiker giver god mening. Læs Jesper Sørensens optakt der kigger på ryttere, rute, odds og chancer.

Læs Paris-Roubaix 2017 optakten her


Efter sidste søndags sejr i Flandern Rundt har Fabian Cancellara statistikken med sig i håbet om at triumfere i Paris-Roubaix. Vinderen i Flandern plejer nemlig også at vinde det franske løb. Det skete i 2010 (Cancellara), 2012 (Boonen) og 2013 (Cancellara).

Men selv om schweizeren er favorit, kan han komme til kort. Værdien ligger i hvert fald hos Vanmarcke der blev treer i Flandern og måske kan gå helt til tops i Paris-Roubaix hvor han blev toer sidste år.

"Helvede i Nord" (eller "En Forårsdag i Helvede", efter Jørgen Leths dokumentarfilm fra 1976) er årets tredje ”klassiker-monument”. Helvedsruten er fattig på stigninger, men rig på brosten. Og mudder hvis man er så heldig at det regner...

Vinder-odds

Vinder Paris-Roubaix 2014

Odds Bookmaker Odds Bookmaker Odds Bookmaker
Cancellara 2,84
Betfair
2,80
Unibet
2,75
Ladbrokes
Boonen 8,00
Partybets
7,00
Danske Spil
7,00 Ladbrokes
Vanmarcke 8,79 Betfair 7,50 Ladbrokes 7,50
Bet365
Kristoff 15,00 Unibet 13,00 Ladbrokes 11,00 Bet365
Sagan 12,00 Bet365 11,00 Unibet 11,00 Danske Spil
Stybar 15,00 Ladbrokes 13,00 Bet365 13,00
NordicBet
Avermaet 21,00 Partybets 20,00 Unibet 18,00 NordicBet
Terpstra 21,00 Ladbrokes 18,00 Unibet 17,00 Bet365
...            
Lars Bak 126,00 NordicBet 126,00 Unibet 125,00 Danske Spil
...            

 

Tips

Hold øje med vinderspil og h2h-tips fra BetXperts cykeleksperter:

Jesper Sørensen

Jacob Nordestgaard


Jesper har udlagt et vinder-spil på Vanmarcke til odds 8,79 hos Betfair*. I skrivende stund er der likviditet hos spillebørsen. Likviditeten kan dog forsvinde, men i givet fald er der pt også værdi (omend i mindre grad) i odds 7,5 hos Bet365* og Ladbrokes.

Favoritten

Fabian Cancellara, Trek

Chancevurdering: 34 %

Fabian Cancellara levede op til favoritværdigheden i Flandern Rundt, da han vandt løbet. Det skete dog ikke på hans sædvanlige måde, hvor han kører over stregen alene, men derimod vandt han en mindre gruppespurt, hvor han henviste Greg van Avermaet, Sep Vanmarcke og Stijn Vandenbergh til de øvrige pladser.

At Cancellara ikke formåede at sætte konkurrenterne, er måske et lille tegn på svaghed. Men man skal huske på, at da han rent faktisk angreb, var der kun én, der kunne holde hans hjul: Sep Vanmarcke. I finalen viste han også lidt svaghedstegn, da han ikke umiddelbart kunne lukke hullerne til Greg van Avermaet, men måske var det skuespil, for det resulterede i at Sep Vanmarcke lukkede huller for ham, mens Fabian Cancellara ret suverænt tog sejren i spurten.

Det er selvfølgelig spekulationer, men Cancellara er en stor mester, og han kan sagtens spille skuespil på cyklen. Det er sjældent, at han rent faktisk har haft behov for det, men i søndagens Flandern Rundt flaskede alt sig for ham, og at han fik en af de største udfordrere, Sep Vanmarcke, til at lukke huller for ham, var ret godt lavet af den stærke schweizer.

Overordnet set er der dog næppe tvivl om at Cancellara ikke er så stærk som han været. Førhen har han jo lavet vilde soloangreb 50 kilometer fra målstregen, og den styrke havde han ikke i søndags. Det havde han heller ikke i Milano-San Remo, hvor der heller ikke kom noget angreb i finalen. Men måske lugtede Cancellara allerede sidste år, at konkurrenterne kommer tættere og tættere på, da han ikke kunne sætte Sep Vanmarcke i P-R, og derfor har han måske i højere grad satset på at nå topformen i netop P-R i år? Uanset hvad er han stadig den store favorit, for udover at være en af de stærkeste ryttere, så har han også lige bevist, at han har en meget hurtig spurt, skulle han komme hjem med flere ryttere.

Udfordrerne

Sep Vanmarcke, Belkin

Chancevurdering: 14 %

I skrivende stund har mange bookmakere Tom Boonen som løbets næststørste favorit, men den vurdering er jeg ikke enig i. Boonen så ikke ud til at have meget overskud i Flandern Rundt, og i stedet ligner Sep Vanmarcke det bedste bud på en belgisk topplacering.

Belkin-rytteren var den eneste, der kunne følge Cancellaras angreb i Flandern Rundt, og det var ham, der lukkede huller i finalen i Flandern Rundt, da Greg van Avermaet angreb. Han kunne sagtens have været køligere i finalen (han blev nr 3), men han var en ung belgier, der stod overfor et kæmpe resultat i det vigtigste cykelløb for belgierne. Det er kun naturligt at være lidt overgearet.

Det skal han have styr på, hvis han skal vinde. Han skal ikke blive narret af Fabian Cancellara til at lave det hårde arbejde, for så ender han bare med at blive Cancellaras bedste hjælperytter. Hvis Vanmarcke har stærke ben på dagen, skal han forsøge at angribe udefra, og jeg tror, at mange ryttere kan få ekstremt svært ved at sidde med, når Vanmarcke sætter farten op – og jeg tror faktisk også, at han har evnerne til at sætte Cancellara under pres.

Vanmarcke blev nr 2 sidste år - måske tager han skridtet op?

Sep Vanmarcke vinder løbet til odds 8,79 hos Betfair*

Belgieren har en vinder-chance på sådan cirka 14%, og det giver flot værdi hos Betfair* (odds 9,2 før nettogevinstafgift på 5%). Ladbrokes og Bet365* har spilbare odds 7,5.
Læs tip-analysen

 

Tom Boonen, Omega Pharma-Quick Step

Chancevurdering: 12 %

Paris-Roubaix passer Tom Boonen bedre end Flandern Rundt gør, men han viste ikke alverden i Flandern Rundt, og hvis det er udtryk for hans form, kan det blive meget svært for den belgiske stjerne.

Omega Pharma-Quick Step var ret passive i Flanderrn, fordi man i alt for lang tid satsede på Boonen. I virkeligheden burde man snarere have sendt Terpstra/Stybar ud, mens Stijn Vandenbergh skulle have deltaget mere i front for at få Greg van Avermaet og Vandenbergh til at holde hjem til målstregen.

I dette løb bør Omega Pharma-Quick Step ikke igen på samme måde placere alt på Boonens skuldre. I min optik ville det mest optimale være, at man sætter den formstærke Niki Terpstra fri, hvilket placerer en del mere pres på fx Cancellaras skuldre.

Det er ikke umuligt, at Tom Boonen kan være tilbage på niveau. En tommelfinger har generet ham, men en uge kan gøre mange ting – se bare sidste år, hvor generne fra et styrt var skyld i Sep Vanmarckes 29.-plads i Flandern Rundt, og kun én uge efter var han to’er i Paris-Roubaix. Og så var Boonen i øvrigt ikke SÅ langt efter i Flandern Rundt, hvor det blev til en 7.-plads – kun 35 sekunder fra Cancellara.

Hvis Boonen er helt klar, så er han en forrygende rytter til dette løb. Han kan angribe på brostenene, og han har spurten i Velodromen, som få kan matche. Jeg tvivler bare lidt på, at han er der, hvor han skal være, og Cancellara/Vanmarcke har umiddelbart mere råstyrke i øjeblikket end Boonen.

Alexander Kristoff, Katusha

Chancevurdering: 7-8 %

Så er det vist på tide at placere Kristoff i de sjove kategorier. Nordmanden vandt Milano-San Remo, og han imponerede stort i Flandern Rundt, da han pludselig var den nærmeste forfølger til Cancellara-gruppen. Han endte på femtepladsen, små otte sekunder efter. Havde han fået lidt hjælp i forfølgelsen, så kunne Kristoff meget vel have vundet løbet. Førhen ville Kristoff ”blot” have holdt sig til i ’feltet’ og vundet spurten. Det ville i år have været en 15. plads (som Degenkolb nuppede).

Han er i blændende form. Samtidigt er hans store styrke, at han er ligeglad med hvor langt løbet er. De fleste ryttere bliver trætte efter 230-240 kilometer, men Kristoff forklarer selv, at han er lige så frisk efter 257 kilometer, som han er på kortere etaper – og dén egenskab er der nok mange, der gerne vil have (blandt andet landsmanden Edvald Boasson Hagen).

Paris-Roubaix bør passe ham bedre. Løbet er uden bakkerne, og det er en fordel for Kristoff. Jeg ved ikke, om han har den reelle styrke til at følge Cancellara og Vanmarcke, når/hvis de rykker på brostenene, men han har så afgjort ptentialet og formen til at holde sig helt fremme hele dagen. Og hvis Luca Paolini så også lige hjælper Kristoff på samme måde som han gjorde under Milano-San Remo, så har nordmanden en verdensklasse domestique.

Jeg tror, han får småsvært ved at vinde, men top3 bør være indenfor rækkevidde. Det hele afhænger af hvordan løbet bliver kørt. Kristoff har styrken til at følge med i angreb, men han foretrækker i højere grad at løbet er lidt passivt.

Peter Sagan, Cannondale

Chancevurdering: 6 %

Sagan er måske den sværeste rytter at vurdere, fordi han har talentet til at vinde løbet, men hans præstation i Flandern Rundt var ikke imponerende. Samtidigt må man heller ikke glemme, at Sagan kun har kørt P-R to gange før, og kun gennemført én gang – dengang blev han nummer 86. Flandern Rundt passer ham klart bedst grundet de mange bakker.

2014 kan hurtigt gå hen og blive en meget dårlig sæson for Sagan, og det er helt naturligt: Det skulle ske, før eller siden, efter flere års medgang. Det er tidligt at afgøre allerede nu, men det har i al fald potentiale til at være en meget dårlig sæson.

Sagan har haft en god optakt med sejren i E3 Prijs Vlaanderen og 3.-pladsen i Gent-Wevelgem, men som jeg sagde i Flandern Rundt-optakten, så blev han faktisk sat på Oude Kwaremont i E3 Prijs Vlaanderen, og på samme stigning havde han ikke benene til at følge Vanmarcke og Cancellara i Flandern Rundt.

Sagan har dog så meget kvalitet, at selvom han blev sat i E3 Prijs Vlaanderen, så havde han talentet til at komme tilbage og vinde løbet. Men selv om det måske kan gå i de mindre løb, så bliver det lidt mere kritisk i Flandern Rundt og P-R: Er du først sat under pres her, så er det sjældent at løbet kommer tilbage for dig.

Sagan snakker om en offday under Flandern Rundt, og det er bestemt muligt. Det sker for alle, og hvis det blot var en offday, så har Sagan bestemt stadig en chance her, men det er svært, for han har ikke den nødvendige erfaring i Paris-Roubaix, og det kan godt blive dyrt, selv om man er et supertalent.

Hvis Sagan har benene, så bør hans fornemmeste opgave være at følge favoritterne hele dagen. Han skal ikke selv ud og angribe, men derimod bare følge Cancellara og alle de andre til Velodromen, hvor han kan spurte sig til sejren, selvom det ikke er givet: Sagan har før tabt en vigtig spurt efter en lang og hård dag i sadlen.

Peter Sagan som vinder af løbet? Spil ikke på det...

Man kan kun få odds 12,00 på Sagan som vinder af løbet - langt fra værdi med en vinder-chance der ikke kryber ret langt over de 5%.

Formstærke langskud

Niki Terpstra, Omega Pharma-Quick Step

Chancevurdering: 4-5 %

Terpstra er en rytter, der kan udfordre løbet udefra. Han kører på hold med Tom Boonen, og hvis Omega Pharma-Quick Step er klar på at lade andre få chancen end Boonen, så kan Terpstra nyde gavn. I semiklassikerne før Flandern Rundt – E3 Prijs Vlaanderen og Dwars door Vlaanderen – var Terpstra flyvende, fordi han fik lov at køre sin chance.

Det kan også ske i dette løb, hvis Tom Boonen ikke er helt klar. Terpstra kan angribe så tilpas langt udefra, at alt ansvaret er placeret på skuldrene af Fabian Cancellara og Sep Vanmarcke, og med al respekt for deres hold, så er de ikke lige så stærke som Omega Pharma-Quick Step, der kan køre kontra med Vandenbergh, Stybar eller Boonen, skulle Terpstra blive hentet. Og dét er altså et taktisk udspil, der vil kunne mærkes.

Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, og det sker meget sjældent, at en outsider vinder P-R via et langt soloudbrud, men Terpstra har efterhånden gjort det til sin niche at angribe langt udefra. Og når det lykkes, er det fordi han kører på hold med Boonen, Stybar, Vandenbergh og flere andre meget stærke klassikerryttere. Men hvis de øvrige hold denne gang ikke behøver at frygte Boonen eller Stybar, vil de nok have mere fokus på at lukke tidligt ned for Terpstra, og så kan det blive svært for ham.

Terpstra blev i øvrigt nr 3 sidste år.

Greg van Avermaet, BMC

Chancevurdering: 4 %

Greg van Avermaet var uhyre stærk i Flandern Rundt, men P-R passer ham ikke på samme måde. Han er nemlig bedst på stigningerne. Det skal dog ikke lyde som om, at han slet ikke kan køre P-R, han blev nummer fire i 2013, men tingene er ændret lidt i forhold til sidste søndag.

Først og fremmest er alle klar over hans styrke nu, og han vil næppe få lov til at angribe på samme måde igen. Han bliver en mere markeret mand. Samtidigt har man også Taylor Phinney at tænke på nu hos BMC. Phinney var debutant i Flandern Rundt, og der angreb han tidligt. Nu har han to løb i benene og med gode resultater. I 2012 blev han nummer 15 og i 2013 blev han nummer 23, så van Avermaet kan ikke forvente at have kaptajnrollen helt for sig selv. Derudover er der også Thor Hushovd at tænke på, selvom jeg tvivler på nordmanden.

Greg van Avermaet er slet ikke uden chancer. Jeg tror bare ikke, man skal lægge for meget i hans andenplads i Flandern Rundt: Det var ikke en overraskelse eller et gennembrud – det var resultatet af at han endelig fik sin chance og er i god form. Han bør også få en rolle i dette løb, men hans sejrschancer er små.

Kommer han hjem i en mindre gruppe, så er han farlig. Men Greg van Avermaet har en lidt uheldig evne til ofte at tabe en spurt, som han burde vinde. I Flandern Rundt burde han have presset Cancellara mere, og i Omloop Het Nieuwsblad burde han uden problemer have slået Ian Stannard i spurten.

Øvrige ryttere

Som nævnt flere gange, har Omega Pharma-Quick Step et meget stærkt hold. Foruden Boonen og Terpstra, har man Guilaume van KeirsbulckStijn Vandenbergh og Zdenek Stybar, der har evner i det her terræn. Van Keirsbulck er ung og skal arbejde for de andre, men han er i god form. Mest realistisk er det at det er de to sidste, der markerer sig. Stijn Vandenbergh blev bedst placeret Omega Pharma-Quick Step-rytter i søndags, da han blev nummer fire, mens Zdenek Stybar sidste år blev nummer seks i Pars-Roubaix sidste år. Men hvad har han vist i år? Ikke meget.

John Degenkolb (Giant-Shimano) imponerede under Flandern Rundt. I hvert fald var han med i lang tid i finalen, men til sidst kunne han ikke følge med mere, og vandt ”feltets” spurt om 15. pladsen. Han er stærk på brostenene, og han kan sidde med i en finale som Paris-Roubaix – men når farten bliver skruet helt op, så mangler han endnu en smule i forhold til de øvrige klassikerstjerner. En mindre stærk udgave af Degenkolb, er Arnaud Demare (FDJ.fr). Franskmanden er stærk, men kommer – hvis han undgår uheld – nok højst til at kæmpe med om feltets spurt.

En anden, der stadig mangler en lille smule, er Taylor Phinney (BMC). Phinney er et stort talent, og allerede i hans debut blev han nummer 15 i løbet. Det vidner om store kvaliteter, og Phinney har en motor til at gøre det godt i det her løb. Han kommer til at minde lidt om Cancellara i fremtiden. Han blev 7’er i Omloop Het Nieuwsblad, men ellers har han ikke vist alverden i årets brostensløb undtagen udbruddet i Flandern Rundt.

Hos Sky har man en trio bestående af Geraint ThomasBradley Wiggins og Edvald Boasson Hagen. Thomas blev nummer otte i Flandern Rundt, og har vist god form, men de snævre veje i Paris-Roubaix kan godt ende med at drille Thomas, der ofte har placeringsbesvær. Boasson Hagen var også godt med i Flandern Rundt, men i finalen forsvandt han, som han ofte gør i lange løb, og han blev nummer 22. Sidste mand er Bradley Wiggins, der fik et par sekunder i billedet under Flandern Rundt, men som endte som nummer 32. Wiggins blev nummer 25 i Paris-Roubaix i 2009, og har ikke vist meget, men hans odds er raslet ned på det seneste af en eller anden årsag – jeg tvivler på ham.

Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp) viste sig endelig i Flandern Rundt, hvor han hentede en 10. plads hjem til holdet. Hollænderen er en solid brostensrytter, og han var lidt uheldig i Flandern Rundt, hvor sejren var uden for rækkevidde, da han kom frem til fronten. Han viser gode takter, og top10 er muligt for Langeveld.

Danskerne

Mens Matti Breschel og Daniele Bennati måtte udgå i Flandern (og ikke kan stille op i søndagens løb i Frankrig), greb Nicki Sørensen (Team Tinkoff-Saxo) chancen og kørte en 13.-plads hjem. Den gamle dansker beviste, at benene er gode, og at han ikke mærker alderen endnu – og så var det endda i hans Flandern-debut. Med Breschel og Bennati ude kan Sørensen få frie tøjler i P-R. Mens Danmarksmester Michael Mørkøv nok skal være hjælperytter. Også Lars Bak (Lotto-Belisol) kan måske vise noget – uden Jurgen Roelandts er han i al fald mere fri, fordi Lotto-Belisol mangler en decideret kaptajn.

Ruten

28 er det magiske tal i Paris-Roubaix. Der er nemlig 28 brostensstykker på den 257-kilometer lange rute. Det udgør i alt 51,1 kilometer af ruten, der foregår på brosten af forskellig sværhedsgrad. De 28 brostenssektioner er som følger:

28. Troisvilles (km 97.5 – 2,200 m) ***
27. Viesly (km 104 – 1,800 m) ***
26. Quiévy (km 106.5 – 3,700 m) ****
25. Saint-Python (km 111 – 1,500 m) **
24. Solesmes (km 119.5 - 800 m) **
23. Saulzoir (km 126 - 1,200 m) **
22. Verchain-Maugré (km 130.5 - 1,600 m) ***
21. Quérénaing - Famars (km 135 - 1,200 m) **
20. Monchaux-sur-Ecaillon (km 140.5 – 1,600 m) ***
19. Haveluy (km 153 - 2,500 m) ****
18. Trouée d'Arenberg (km 161.5 – 2,400 m) *****
17. Wallers - Hélesmes, aka "Pont Gibus" (km 167.5 – 1,600 m)
16 Hornaing (km 174.5 - 3,700 m) ****
15. Warlaing - Brillon (km 182 – 2,400 m) ***
14. Tilloy - Sars-et-Rosières (km 185 - 2,400 m) ****
13. Beuvry-la-Forêt - Orchies (km 191.5 – 1,400m) ***
12. Orchies (km 196.5 - 1,700 m) ***
11. Auchy-lez-Orchies - Bersée (km 202.5 - 2,700 m) ****
10. Mons-en-Pévèle (km 208 – 3,000 m) *****
9. Mérignies - Avelin (km 214 – 700 m) **
8. Pont-Thibaut (km 217.5 – 1,400 m) ***
7. Templeuve - Moulin de Vertain (km 223.5 – 500 m) **
6. Cysoing - Bourghelles (km 230 – 1,300 m) ****
Bourghelles - Wannehain (km 232.5 – 1,100 m) ***
5. Camphin-en-Pévèle (km 237 – 1,800 m) ****
4. Le Carrefour de l'Arbre (km 240 – 2,100 m) *****
3. Gruson (km 242 – 1,100 m) **
2. Hem (km 249 – 1,400 m) **
1. Roubaix (km 256 – 300 m) *

Der er tre hårde passager i løbet: De tre fem-stjernede sektioner. Den første er Arenberg-skoven, hvor den første store udskillelse kommer. Den kommer med lidt under 100 kilometer til mål, og herefter skrues tempoet normalt i vejret.

Der er flere hårde passager, blandt andet Tilloy-Sars-et-Rosieres, men efter 208 kilometer kommer den næste virkelig hårde sektion: Mons-en-Pévèle. Denne del vil de også køre i årets Tour de France (men kun 1000 meter af den). Her vil der nok komme yderligere et udspil, og mange vandbærere vil nok blive skilt fra stjernerne, inden den sidste store udskilning sker på Le Carrefour de l’Arbre, hvor løbet tit bliver vundet og tabt.

De sidste brostenssektioner burde ikke være hårde nok til at lave en udskilning, og er der nogen samlet efter Le Carrefour de l’Arbre, så ligner det en spurt på Velodromen.