Forbuddene og restriktionerne fortsætter med at præge det svenske spillemarked. Fra årsskiftet er spiludbyderne pålagt et forbud mod at udbyde spil på en række kampbegivenheder med mere.
Tilbage i april skrev vi her på BetXpert om, at man i Sverige pønsede på at indføre et forbud mod al spil på fodboldkampe under de fire bedste ligaer – ikke kun i Sveriges fodboldsystem, men også internationalt. Dette for at bekæmpe matchfixing, som Sverige oplevede nogle sager med, da coronakrisen havde nedlagt al professionel sport, herunder selvfølgelig også fodbold. Ved den lejlighed oplevede nogle amatørklubber, som stadig spillede kampe, at blive kontaktet af matchfixere.
Nu er forslaget ikke længere noget, der blot svæver i luften. Det er blevet vedtaget med gyldighed fra 1. januar 2021. Det oplyser Spelinspektionen, Sveriges svar på Spillemyndigheden, på deres hjemmeside.
Ulovligt at udbyde spil på røde og gule kort
Et forbud mod at udbyde spil på fodboldrækkerne under de fire øverste divisioner er imidlertid ikke den eneste nye virkelighed, som spiludbyderne i Sverige vågner op til den første dag i det nye år. Fra den dag vil det nemlig også være ulovligt at udbyde spil på en række hændelser i alle sportsgrene.
Det værende sig spil på gule kort, røde kort, straffespark, straffeslag, straffekast ”og lignende”, som der står i rapporten på Spelinspektionens hjemmeside.
Her er en oversigt over de nye tiltag, som træder i kraft fra 1. januar 2021:
Alle sportsgrene:
- Det er forbudt at udbyde spil på kampbegivenheder såsom gule kort, røde kort, straffespark, straffeslag, straffekast ”og lignende”
- Det er ikke tilladt at udbyde spil på en deltagende aktør, som er under 18 år gammel
Fodbold:
- Det er forbudt at udbyde spil på rækkerne under de fire øverste divisioner. Dette både fra det svenske fodboldsystem såvel som alle andre landes
- Der må kun udbydes spil på den svenske cupturnering, såfremt begge hold hører hjemme i de fire øverste divisioner
- Der må kun udbydes spil på landskampe fra U21-niveau og opefter
- Det er kun tilladt at udbyde spil på træningskampe, hvis her er tale om landshold, og det skal minimum være på U21-niveau
Spiludbyderne med spilletilladelse i Sverige skal desuden fremover aflevere en årlig rapport, hvori de redegør for eventuelle mistanker om matchfixing.
Jores Okore-sagen
Tilbage i maj havde vi i Danmark en sag om netop matchfixing i forbindelse med et gult kort til AaB's Jores Okore. Her mente man, at der var et mistænkeligt spilmønster på, at AaB-forsvareren ville få et kort i en kamp mod OB, hvilket han endte med at gøre dybt inde i dommerens tillægstid.
Hovedpersonen selv bedyrede imidlertid sin uskyld, og sagen endte da også med, at politiet måtte droppe alle anklager, da det blev vurderet, at bevisbyrden ikke kunne løftes.