Sveriges svar på Spillebranchen gør det i et åbent brev klart, at landets midlertidige love vedrørende spillemarkedet ikke er gennemsigtige nok. Spiludbyderne tolker reglerne forskelligt.
Med virkning fra den 2. juli fik den svenske spillebranche nogle midlertidige love, der gælder resten af året. Det er blevet kasinoudbyderne pålagt, at deres kunder ikke kan indbetale mere end 5.000 svenske kroner om ugen. Det svarer til 3.500 danske kroner. Herudover må de ikke tilbyde mere, end hvad der svarer til 71 danske kroner i velkomstbonus.
Det lyder ved første instans meget simpelt, men i går skrev Branschföreningen för Onlinespel (BOS), Sveriges svar på Spillebranchen, tidligere DOGA, på deres hjemmeside, at "lovene er uklare og skaber kaos".
Uklar lovfortolkning
Med Gustaf Hoffstedt, generalsekretær for BOS, som afsender gør brancheorganet det klart i et åbent brev til regeringen og særligt socialminister Ardalan Shekarabi, at spilleselskaberne har svært ved at fortolke de nye love.
”Kun få dage efter socialministerens midlertidige begrænsninger trådte i kraft er det klart, at spilleselskaberne har fortolket den nye regulering på meget forskellige måder. Kaosset, som spillebranchen advarede om, er nu sket, hvilket er en konsekvens af et forhastet og svagt underbygget lovforslag. Vi appellerer nu til, at Spelinspektionen (Sveriges svar på Spillemyndigheden, red.) går ind og klargør for branchen, hvordan lovene helt præcis skal tolkes.”
Det lyder videre, at man frygter, at de licenserede spilleselskaber som en konsekvens af forvirringen kan få den ene millionbøde efter den anden. Herudover har spiludbyderne mødt tekniske vanskeligheder, der har gjort, at de har set sig nødsagede til også at implementere lovene i deres bookmakersektioner, som ellers blev fritaget for restriktionerne.
Til gavn for de ikke-licenserede spiludbydere
Man frygter fra BOS’ side, at kaosset og forvirringen i sidste ende kan komme til at betyde, at de svenske spillere i højere grad vil søge mod de ikke-licenserede spiludbydere.
”Vi (BOS, red.) misunder ikke Spelinspektionen, der ikke selv gik ind for ændringerne, men desværre er det nu deres opgave at afklare meget hurtigt, hvad der gælder med hensyn til indskudsbegrænsninger.
Vi i branchen arbejder for et fortsat bæredygtigt spillemarked og stærk forbrugerbeskyttelse, men det er vanskeligt, når forhastede forslag, der har den modsatte virkning, nu forundrer en hel branche.
Vores budskab har altid været klart; begrænsninger og foranstaltninger skal være baseret på velbegrundede fakta og grundige analyser. Ellers risikerer tingene at vende tilbage til, hvordan de så ud, før licensmarkedet trådte i kraft (1. januar 2019). Vi er nu i en situation, hvor hverken de private eller de statskontrollerede virksomheder ved, hvordan de skal handle, og det er indlysende, at forskellige aktører fortolker den nye regulering på forskellige måder. Spørgsmålet er, hvem der virkelig drager fordel af dette bortset fra de virksomheder, der ligger uden for licenssystemet?”
BOS skriver ikke konkret, hvad det er, der gør loven svær at fortolke. Det forlyder dog, at de har snakket med flere advokater fra spiludbyderne, som mener, at loven er "dårligt formuleret".