Torben N. Sørensen, skribent og eksperttipper for BetXpert, gør her status over sit personlige betting-år 2012 (sidst i artiklen kigges også på hans BetXpert-tal). Det sluttede positivt med et brugbart overskud, men undervejs, så sent som indgangen til november måned, så det faktisk ret sort ud...
Ikke så godt som sidste år, men nu slet ikke så skidt endda...
Det kan passende være overskriften for mit spilleår 2012. Lad mig starte lige på og hårdt med facts.
I 2012 placerede jeg i alt 3.217 væddemål. Antal af vindende væddemål var 1.851, antal af tabende 1.366. Gennemsnits-oddset var 2,06, hvilket umiddelbart så burde have resulteret i et gevaldigt overskud, men sådan spiller klaveret af flere årsager ikke. Iblandt såkaldte ”vindende” væddemål, er der bl.a. en lang række ”halve” gevinster (lad os sige, jeg har spillet et hold til AH +0,25, og kampen er sluttet uafgjort), hvilket påvirker indtjening.
ROI (Return Over/On Investment) er sammen med frekvensen af væddemål det tal, der betyder noget, og min faktuelle ROI for 2012 var præcist 101,1 procent.
Det er en klar nedgang i forhold til 2011, hvor ROI var 103,1 procent, så helt tilfredsstillende er året ikke forløbet, men lad os regne lidt på tingene.
Jeg bruger i min betting en 1-5 units skala, hvor de fleste af mine bets er til 1-2 units. Gennemsnitligt er jeg i 2012 havnet på 1,8 units pr. bet. Jeg har i min betting nedjusteret indskuds-størrelsen (procentvis, ellers ikke) til at være 0,5 procent af rullen pr. bet. Med 1,8 units i gennemsnit pr. bet kan jeg således konkludere, at jeg gennemsnitligt har haft 0,9 procent af rullen ude pr. bet.
Med det har vi de tre nødvendige nøgletal for at udregne årets resultat – ROI, frekvens, og gennemsnitligt indskud.
Udregningen er der ikke det store hokus-pokus ved. Jeg kan konstatere at have kørt rullen igennem 29 gange, og de 29 gange multipliceret med en ROI på 101,1% giver et årligt udbytte på 32 procent – altså et årligt udbytte af rullen på 32 procents overskud (det er lidt bedre end det, men lad os holde det simpelt).
101,1 % - godt eller skidt?
Er 101,1 procents ROI eller tilbagebetaling ringe? Det vil flere sikkert mene, men det kommer alt sammen an på, hvordan man har skruet sin betting sammen.
Set i lyset af, at 2011 resulterede i mere end en fordobling af min personlige rulle (se eventuelt artiklen fra sidste år her), bør jeg måske være skuffet, men det er jeg nu ikke så sikker på endda, at jeg virkelig bør være. Dels var 2012 mit bedste betting-år i længere tid, og dels så ér jeg faktisk godt tilfreds med at ligge på mellem 30 og 40 procent forøgelse af rullen pr. år.
Jeg ”spiser” fortsat ikke af min rulle, hvilket jeg dog planlægger at gøre om ca. to år, men mere om det i en senere artikel. Hvad der er vigtigt for mig, er den fortsatte vækst af rullen.
Når det er sagt, så har der imidlertid været store fluktueringer, også bare i 2012. Så store, at året indtil december faktisk så ud til at blive massivt underskuds-givende...!
Ren jammer i årets første 10 måneder
2012 startede efter et fremragende 2011 med min måske værste betting-måned nogensinde. Det lykkedes mig i januar på heldigvis ”kun” 246 spil at ramme en ROI på 89,4 procent.... og det gjorde nas. Det betød, at januar måned fjernede 23 procent af min rulle – av-av-av.
Jeg kan egentligt ikke forklare, hvad der gik galt i januar, kun at alt hvad der kunne gå galt, nærmest gjorde det. Min bedste forklaring er den vanlige – fluktuering, og denne gang desværre en negativ én af slagsen.
Når noget sådant sker, er det vigtigt at bevare roen. Ligesom det i gode perioder er vigtigt tilsvarende at holde hovedet koldt, for heller ikke de varer ved. Men måske jeg alligevel kan tillade mig at lave en lille konklusion. Også i 2011 var januar en dårlig måned for mig, og det var den også i 2010...
Måske der er noget i min betting, som ikke er justeret til årstidens tunge baner? Ikke utænkeligt. Jeg kan afsløre, at uden at det på nogen måde er katastrofalt, så er januar 2013 faktisk heller ikke forløbet for godt for mig indtil videre, så måske jeg næste år simpelthen bør tage konsekvensen og spendere januar holdende total betting-fri...?
Nå, tilbage til 2012. I lang tid efter januar skete der ikke rigtigt noget. I forårs-månederne blev min frekvens holdt høj, højere end i januar, men ROI svingende bare omkring 99 til 102 procent. Henover sommeren skete der heller ikke det store, og når der gjorde, så kun til negativ-siden, således var juli måned også uhyggelig ringe for mig med en ROI på 90 procent, men dog heldigvis kun 122 bets. Stadig, det tog yderligere 11 procent ud af rullen, og nu begyndte 2012 faktisk at se ret dyster ud.
Det indtil november.
Efter henover efteråret kontant at have ligget på igen 98 til 102 procent ROI pr. måned stirrede jeg ved indgangen til november 2012 i øjnene med udsigt til en ca. 25 procents reduktion af rullen for året. Og det var ikke sjovt. Det var jo ikke ligefrem med dét formål, at jeg havde brugt 25 timer om ugen på betting.
Men som sagt, så kom november... og derefter december...
Eneste forklaring: Fluktuation
Hvad der skete, har jeg vanskeligt ved at forklare – igen, fluktuation er mit bedste bud – men med november præget af forældrenes guldbryllup og derfor en hurtig tur tilbage til Kongeriget, business i Moskva, og heldigvis også noget dase-ferie i Filippinerne, så blev månedens betting-frekvens på kun 99 indgåede væddemål, den mindst aktive måned for mig i 2012.
Men resultatet var opløftende – 111,5 procents ROI og en 10 procents forøgelse af rullen isoleret for måneden.
Så kom december, og lad mig give resultatet med det samme: 313 væddemål – ROI 116,5 procent.
December isoleret gav mig en forøgelse af rullen på massive 46 procent, og det er min tid som bettor den mest indbringende måned, jeg nogensinde har haft. Inden december, stod jeg til at have tabt 14 procent af rullen i forhold til ét år tidligere. Med december overstået var der sket en dramatisk udvikling til i stedet en rulle-forøgelse med 32 procent.
Hvad der skete, har jeg igen intet klart billede af. Jeg kan dog sige, at de sidste spillerunder i Champions League- og Europa League-gruppespillet gav afsindigt godt igen, men det var ikke hele forklaringen. CL og EL var den vigtigste udslagsgivende positive faktor i december, men et sammenfald af gode omstændigheder – jeg fik pludseligt et fantastisk read på Italiens Serie B, en af mine kilder ramte stort set alt, hvad rammes kunne i NBA-basket, teamnews-baserede spil generelt kørte smooth igennem, Corinthians vandt VM for Klubhold, etc. gjorde, at året fra et lettere katastrofe-år (minus 14 procent af rullen ved indgangen til december) nu pludseligt blev vendt til et hæderligt succes-år (plus 32 procent af rullen ved udgangen af december).
Jeg ville virkeligt gerne forsøge at finde ud af, hvad udviklingen skyldes, men igen, mit bedste bud er fluktuation (og ja, jeg er klar over, at denne forklaring efterhånden lyder trættende).
Oddset er altafgørende
Én ting er selvfølgelig væsentligt, nemlig at få det bedste odds. Det siger sig selv, at jeg med et tilfredsstillende 2012-årsresultat med en ROI på 101,1 procent bare skulle have vekslet gennemsnits-odds til at være 0,02 lavere (f.eks. spillet til 2,04 i stedet for 2,06), så ville det nydelige overskud pludseligt være forvandlet til et underskud.
Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at score sig det bedste odds.
Og man behøver jo heller ikke ligefrem være nobelpris-modtager i atom-fysik for at se sammenhængen mellem, at anbefaler jeg et odds, ja så kan det da være en god anbefaling, men falder prisen til 0,02 lavere, end hvad jeg oprindeligt havde anbefalet at spille til, ja så bør man gennemsnitligt faktisk holde sig væk (lidt sat på spidsen, men det viser matematikken ikke desto mindre).
Dette er også en del af forklaringen på, at jeg spiller en lang række af mine spil tidligt. Er de til weekenden placerer jeg dem f.eks. ofte tirsdag eller onsdag. Hvis jeg (typisk pga. tidligt teamnews) har anticiperet et lille, men i den store sammenhæng vigtigt, odds-skred på blot 0,02 eller 0,04, ja så er jeg sådan set glad.
”Kilder”
Jeg bruger i mit uundværlige spille-regnskab – man kan ikke bruge for lang tid på at føre et omhyggeligt spille-regnskab – forskellige ”kilde”-angivelser for mine spil for på den måde senere bedre at være i stand til at analysere og evaluere.
Disse ”kilder” kan dels være betting-bekendte eller syndikat-medlemmer, med hvem jeg udveksler spil, de kan være forskellige ”eksperter” på forskellige betting-sites, så som f.eks. BetXpert, men de refererer i høj grad også til min personlige baggrund for, hvorfor jeg har valgt at placere netop dette væddemål. Det kan i mit regnskab f.eks. være ”tn” (forkortelse for teamnews/trupnyt), ”sp” (sparer spillere), ”pr” (prioriterings-forskel af kampen de to hold imellem), ”vu” (min personlige styrke-vurdering af de to hold lige nu) eller andet.
Kigger jeg de forskellige kategorier af spil igennem, har jeg, for nu at tage de ”rigtige” kilder først, droppet samtlige betalings-picks/-services. Det kan simpelthen ikke betale sig for mig, har jeg fundet ud af.
Til det hører en forklaring. Der er adskillige eksperter ”out there” med meget fine tilbagebetalings-procenter, men de er generelt ikke brugbare for mig. Jeg har næsten hele min omsætning hos Asian-bookmakere, og så bliver et pick på et lille europæisk bookmaker-marked, hvor enten indskud-størrelse er begrænset eller prisen lynhurtigt bliver slashet, ligegyldigt.
Så er der betalings-picks til store markeder, men her har jeg i 2012 sandet (især i januar måned!), at de sjældent er udlejligheden værd. Derfor er de droppet, og dermed også nogle penge sparet.
Så er der de prof.gamblere og syndikater, som jeg sparrer med. Jeg har i 2012 været ”medlem” af fire ”syndikater” (det er dybest set bare en gruppe af prof.gamblere) – to danske, et østeuropæisk og et sydøstasiatisk (det lykkedes mig dog i 2012 at blive ekskluderet af et af de danske :-)). Resultaterne her er yderst svingende. Generelt er der overskud på disse spil, men gennemsnitligt ligger ROI ikke på mere end 102-103 procent, hvilket dog er fint for én med min spil-profil, hvilket vil sige med vægt på en høj frekvens.
Det efterlader så mine egne spil, og her bemærker man, at kategorier som ”teamnews” (langt de fleste af mine spil), ”sparer spillere”, samt ”vurdering” (min vurdering) alle ligger med solide 103 til 105 procents ROI. Den mest interessante kategori er dog ”motivations”-spil (typisk op imod sæsonslut). Her har 126 placerede spil i 2012 resulteret i en ROI på 106,6 procent.
Volume-mæssigt er mine to største kategorier først og fremmest ”teamnews” med 33 procent af samtlige spil, og dernæst ”min personlige vurdering” med 11 procent. De to til sammen udgør hoved-hjørnestenen i min gambler-profil og jeg forventer, at deres procent-mæssige andel i min betting-portefølje vil stige i 2013.
Underskuds-givende spil er der jo desværre også, og her må jeg i 2013 være betydelig mere kritisk i kategorien ”prioritets-forskel mellem to hold”, idet den sidste år blot var 91 procent. Her er det, at man/jeg kan lære.
”Kategorier”
Kigger jeg på forskellige kategorier af spil – forskellige ligaer, eventuelt forskellige sportsgrene, så ser dem med størst frekvens for 2012 således ud:
Kategori: Antal spil: ROI:
Europa League 182 104,4
England, diverse 167 99,2
England, I 149 102,8
Italien, I 144 102,1
Champions League 129 94,0
Holland, I 113 102,0
England, II 108 108,6
Tyskland, I 101 94,1
Skak 90 100,8
Frankrig, I 89 115,4
Tennis 80 98,3
Spanien, I 77 99,6
Brasilien 72 104,8
Håndbold 72 95,5
Tyskland, II 71 105,4
Udover at jeg af én eller anden grund i nu flere sæsoner har haft godt fat i den franske Ligue 1 (en liga, der ellers red mig som en negativ mare for fire-fem år siden), så har jeg på positiv-siden profiteret af et par gode kilder i primært det engelske Championship (England, II), suppleret med eget research’et teamnews.
Men som altid, hvis man skal lære noget, er det vigtigt at fokusere på de negative ting. Tre kategorier skiller sig ud her. Håndbold, Tysklands 1. Bundesliga, samt Champions League.
Mine håndbold-bets har været udelukkende kilde-baserede, så her er det let at rydde ud. Tysklands 1. Bundesliga er for 90 procents vedkommende teamnews-baserede tidlige væddemål, og jeg kan ikke se nogen væsentlig årsag til, at tallet her er lavere end i alternative rækker (f.eks. 2. Bundesliga). Jeg har lovet mig sev at have et ekstra kritisk øje på mine 2013-bets i 1. Bundesliga, men jeg har på fornemmelsen, at det negative tal mest blot er varians (det kunne ligeså godt have været i en anden liga).
Så er der Champions League... 94 procent, pyh...
Nå, det er formentlgt ikke så slemt, som det ser ud. Gjorde man f.eks. statistikken på Champions League og Europa League samlet, så ville ROI have været over 100 %. Ydermere aner jeg grund til optimisme. Det negative CL-tal for 2012 er kommet i stand via et dårligt forår, mens efterårets gruppespil har fungeret godt og givet overskud.
Landskampe
En ting jeg lovede mig selv for både 24 og 12 måneder siden var at være ekstra kritisk med hensyn til mine landskamps-spil. For år tilbage (men vi skal desværre ret langt tilbage i tiden her) var landskampe en sand guldgrube for mig, men i årene mellem 2005 og 2010 har det forholdt sig stik modsat.
Jeg har de seneste 12-24 måneder valgt at forholde mig betydeligt mere kritisk overfor mine egne vurderinger, følgeligt skåret ned på antallet af landskamp-væddemål, og det med succes. 59 spil sat i 2012 kan lyde af meget, men det har tidligere år været flere. 2012-resultatet på 103,3 procents ROI er jeg tilfreds med, men jeg agter fortsat at have et kritisk øje på mine landskamps-vurderinger og frasortere, hvis jeg er i tvivl.
BetXpert og fremtiden...
Jeg bør i denne artikel vel også komme ind på, hvordan det er gået med mine anbefalinger i 2012 her på BetXpert.
Som man kan forvisse sig om ved at gå ind og klikke på mine personlige ekspert-stats her på siden, så er jeg på en alltime-BetXpert-ROI på pauvre 97 procent, og det er indlysende alt andet end godt. Samtidigt viser min alltime-balance p.t. minus 42 units, heller ikke godt (forklaringen er temmelig indlysende, idet bets har været lagt ud på BetXpert til lavere odds, end jeg selv oprindeligt har spillet dem til, men uanset naturligvis kritisabelt).
Skal man finde optimisme i noget, må det være, at 2012 faktisk sluttede i overskud på BetXpert for mig (103%). Jeg er ret sikker på, at forklaringen primært er, at jeg i løbet af 2012 fik mere tid til rådighed til betting, end det har været tilfældet de seneste år. Det bliver (forhåbentligt da – men der er berettiget grund til optimisme) endnu bedre i 2013 (se lidt længere nede i teksten :-)
Der er sket store ting i mit liv – til det bedre :-) Jeg agter i den forbindelse om et par uger at kreere en artikel her til BetXpert om min betting-hverdag. Jeg har fra og med denne uge netop gjort mig selv arbejdsløs (med vilje ;-) og agter de kommende år ikke at lave andet end at beskæftige mig fulltime med betting. Men som sagt mere om det om et par uger.
Jeg håber, at denne gennemgang af ”Mit Betting-år 2012” trods sit navle-beskuende udgangspunkt har været af interesse og måske oven i købet kan give lidt inspiration om ét og andet. Det er oplagt, at man kan være en bettor på mange måder, og min approach og metode er på ingen måde den eneste rigtige. Gambler-profilerne, også de succes-fulde, kan være vidt forskellige, men også mere om det i en kommende artikel om et par uger.