Dansk Melodi Grand Prix 2024 løber af stablen lørdag aften kl. 20:00. Hør alle sangene til årets store show og læs MGP odds fra BetXperts underholdningsekspert Highroller, der tager et kig på sangenes vinderchancer. Du kan lytte til de 8 MGP-sange og udvælge din favorit, som du mener skal sendes videre til Eurovision.
Se odds for Dansk Melodi Grand Prix hos Unibet
Odds på Melodi Grand Prix 2024
Bookmakere bringer her de bedste odds på MGP. Otte håbefulde kunstnere kæmper om at vinde Dansk Melodi Grand Prix, når DR Koncerthuset byder indenfor til den store musikfest den 17. februar. Vi skal have kåret vindersangen, der dermed også får æren af at repræsentere Danmark ved Eurovision 2024, der denne gang afvikles lige over sundet i Malmø den 7.-11. maj.
Hvem vinder MGP 2024?
Spiltip til Dansk Melodi Grand Prix
SABA med 'Sand' vinder odds 3,25 Unibet*
Nu faldet til odds 2,00. Se for og imod i mine analyser af de 8 sangeOdds kan også findes hos bl.a. Bet365 der ligesom Unibet har top-3 odds.
Optakten vil løbende blive opdateret med nye MGP-odds fra bookmakerne. Hold øje med sceneprøven med publikum d. 17/2 kl. 15.
I de seneste tre år er den danske MGP-vinder ikke gået videre fra kvalifikationsrunden til Eurovision, men kan én af disse otte sange bryde igennem og havne i finaleshowet?
Se vores daglige odds tips.
Chancevurdering af årets otte MGP-sange
Stor vinderchance i MGP
Saba Lykke Oehlenschlæger med sangen "Sand"
Top 3 chance ved MGP-2024
Aura Dione med sangen "Mirrorball of Hope"
Basim med sangen "Johnny"
Top 3 outsider
Chu Chu med sangen "The Chase (zoom)"
Gruppen Ublu med sangen "Planetary Hearts"
RoseeLu med sangen "Real Love"
Lille chance
Janus Wiberg med "I Need Your Love"
Stella med "Sign Here"
Dansk Melodi Grand Prix - Her er sangene
Du kan her høre samtlige 8 sange ved årets Melodi Grand Prix.
Saba med "Sand"
Fordele: Saba er tvillingesøster til Andrea Lykke Oehlenschlæger, Danmarks måske bedste sanger!
Sangen er skrevet af bl.a. Pil ("Dronning af månen"), et af DKs hotteste musiknavne lige nu.
Den er både melankolsk (det elsker juryerne), men også dynamisk, catchy og kraftfuld til seerne. Personligt er det den sang jeg syntes bedst om af de 8 sange. Den minder mig om svenske Dotters 'Bulletproof.' Også det flotte stille stykke af Loreens 'Tattoo'.
Skulle det ikke være nok kan også nævnes, at den nu fører afstemninger suverænt med 53% hvor nr. to har 17%.
Ulemper: Hun er ikke sin søster, de danske seere elsker det lune og lalleglade (Basim 2014), og sjældent de kolde stemninger som her, eller favoritter for den sags skyld. Den er ikke særlig nytænkende. I semifinalerne i Malmø gives ikke jurypoint. De andres sceneshow og lune kan spille ind
Prediction: 1'er
Aura Dione med "Mirrorball of Hope"
Fordele: Aura Dione er feltets største navn. Primært i udlandet hvor hun har store hits. Hun scorer andenhøjest i Eurovisionworlds afstemning med 17%, og 18% hos danske Eurosong. Starten fænger omgående. Sangen har en god opbygning, som vel er feltets bedste. Kan få lidt børnestemmer med sit havfruetøj. På Spotify fører Aura knebent med 20%, SABA 19%, Basim 18%.
Ulemper: Auras folkpop sang har langt op til Saba, både på kvalitet og i afstemninger (17% vs 53%). Personligt finder jeg lyrikken lidt konstrueret og fuld af clicheer. Selvom jeg ellers normalt godt kan lide genren. Sammenlign starten med Cranberries og hør forskellen fra Dolores. Måske den appellerer til andre ører end mine. Jeg tror at den kan overhales af Basim hos seerne og Saba hos seere og jury, men næppe af de øvrige.
Prediction: 2-3
Basim med "Johnny"
Fordele: Igen et helt afsindigt fængende omkvæd fra Basim! Basim har god historik. Desuden en rørende historie, som rummer både etos, logos og patos. Tæt nr. 3 på Spotify. I Malmø er semifinalerne vist uden juryer. "Sing-a-long, feelgood, guilty pleasure". Seerne elsker alt dette og kan stemme den direkte i superfinalen.
Ulemper: Starter lidt kedeligt, især versene er en smule musikalsk iltfattige. Jeg tror ikke den ville være 1'er hos den internationale/danske jury, som har 50% i begge runder i år. Scorer 'kun' 7% og 10% i afstemninger, hvilket marginalt er nok til top 3.
Prediction: 2-3
Chu Chu med "The Chase"
Fordele: Drøn på her, sangen skiller sig ud, er mere "original" og street end de øvrige, og kan for en jury måske virke moderne i Eurovision-sammenhæng! Vokale elementer a'la Icona Pop. Blandt min egen personlige top 4 på smag, men kvaliteten på scenen kan blive knald eller fald. Den ligger nr. 6 i afstemning. Udlandet er mere til den end danske polls. Kan appellere til unge og 90s fans, som oplever en længe ventet revival.
Ulemper: En meget risikabel sang live med mange hurtige effekter, og samspil med backing vokalerne. Seere og jury foretrækker ofte det enkle og rene. Uptempo genren har det ofte svært, dog nye tendenser i år. Kan potentielt også imponere på scenen. Scorer kun 6% og 4% og 3% i polls. Er steget til et højt odds. Er ikke så 'dansk' hvilket kan betyde rigtig meget hos seerne.
Prediction: 4-7
Ublu med "Planetary Hearts"
Fordele: Et udtryk i stil med Infernal og islandske hatari og nogle gode momenter f.eks. starten. Ligger nr. 5 i afstemning. Forsanger appellerer til LBGT. Muligheden for et godt sceneshow kunne måske trække op for gruppen her.
Ulemper: Topniveauet lyder fint men grundstammen har et lidt lavt kvalitetsniveau. For poppet og uambitiøs komposition. Kan risikere at ligne en billig Reddi kopi. Juryer har det ofte svært med teknovibes. Givetvis for kold og klinisk for de danske seere, mangler vel patos til et MGP og scorer 'kun' 7% og 5%.
Prediction: 4-7
RoseeLu med "Real Love"
Fordele: Den er 'almindelig' og ukompliceret og letfordøjelig. Den scorer (lidt overraskende for mig) 10% hos Eurosong, hvilket sætter den langt over Janus og Stella. Er faldet marginalt i odds. MGP juryen består af 75% 'Eurovisionfans'. Hun synger ok og ligger 4er i polls og på Spotify.
Ulemper: Kun 6% i den store poll. En sang jeg selv ville placere helt i bund. Tror ikke den passer til en scene. De andre har en snert af wow-faktor, denne er bare cheesy forudsigelig pop, men det er der nogen som kan lide.
Prediction: 4-7
Janus Wiberg med "I Need Your Love"
Fordele: En fin lille sang, og en færøersk sanger med en solid vokal! Både stille og storladen, sød og melankolsk.
Ulemper: Han scorer blot 2% og 5% i polls, sangen er en ganske fin men også tæt tolkning af "Rewrite the Stars." Hans dansk har en smule accent. Fanjury er nok mindre vokalfokuseret end en fagjury. Seerne i et MGP er nok bare ikke til denne type musik.
Prediction: 4-7
Stella med "Sign Here"
Fordele: Fint kor og rigtig fin Sia-agtig sangstemme. Gospelstemning er fint som variation.
Ulemper: Den ligger sidst i afstemninger med blot 3% og 1% og 1% og lyrikken kan virke ret triviel og repetitiv. Ligner en sidsteplads.
Prediction: 8'er
Hvilke sange har historisk størst vinderchancer?
Generelt plejer de danske seere at være helt ligeglade med, hvad resten af verden kan lide. Derimod vil juryen være mere gavmilde med sange som skiller sig ud i mængden, med større potentiale for at klare sig godt ved Eurovision- se 'format'-afsnittet.
Siden vores seneste triumf i 2013 har vinderne af dansk Melodi Grand Prix været: Reiley, Reddi, Fyr og Flamme, Ben & Tan, Leonora, Rasmussen, Anja, Lighthouse x, Anti social media og Basim.
Det leder til en tommelfingerregel: De danske MGP seere kan virkelig godt lide glade sange. Det skal helst være søde, varme syng-med-sange med masser af feel good stemning.
Søde og glade sange, med sjæl og glimt i øjet har gode chancer for at score højt.
Seerne belønner sjældent de teknisk gode sange, som er lidt kliniske. Og det gælder næsten konsekvent: Fyr og Flamme slog Cosmic Twins, Josie og Jack slog Fuld Effekt, Ben & Tan slog Roxorloops, Lighthouse X slog Simone, Eyjaa nåede ikke top 3, og den meget glade 'Starlight' slog endda (næsten) Rasmussen hos seerne.
Men juryen har 50%. Det allervigtigste i top 3 superfinalen er, at sangen virker rigtig på scenen. Det kan føre til skæve odds hos bookmakerne, da tidlige indskud ikke nødvendigvis følger det endelige resultat og ikke tager nok hensyn til de unge, de kvindelige stemmer eller sceneprøver.
Dansk Melodi Grand Prix: Format og points
Formattet er i DMGP 2024 sådan, at fagjuryen stemmer i både indledende runde og i Top 3 superfinalen.
Det betyder, at juryen og seerne er lige om at vælge den endelige vinder af dansk DMGP 2024. Juryen består af 10 danske MGP fans, 5 udenlandske fans, og 5 udenlandske musikfolk.
(Vi seere kan stemme 1x via 'DR Grand Prix app' allerede i ugen op til showet. Tidlige App stemmer udgør dog nok under 10% i første runde, mens SMS stemmer udgør hovedparten. opdater appen.)
Tidligere år har juryen kunne snakke sammen og har derfor ofte været uhyggeligt enige. Så vi har set flere gange, at alle danske jurymedlemmer har givet toppoint til samme sang. Det gætter jeg også lidt vil være tilfældet i år, dog er juryen steget til 20 personer, og de udenlandske 10 sidder hjemme.
Med andre ord har den danske del af juryen meget magt. Sidste år var Eurovision-semifinalerne i Liverpool dog helt uden jury! Jeg mener at det samme gælder i år. Juryen sidste år ville ifølge mine kilder have valgt Søren Torpegaards følsomme sang. De danske seere har ikke valgt videre strategisk de senere år, hvilket har påvirket vores placering ved Eurovision.
Hvordan er chancerne så til Eurovision?
Tjah, vurderingen for at vinde samlet er lidt blandet. Udlandet lader ikke til at brand-elske vores otte sange. Men de er meget enige om Saba som vinder. Hun scorer bedre end de andre 7 tilsammen!
I kvalifikationen kæmper 15 og 16 lande om 20 pladser i finalen. Lodtrækningen har desværre sat Danmark i semifinalen med 16 - og endda i 1. halvdel.
Rumænien er ikke med i år, mens Luxemburg vender tilbage efter 30 års pause. Jeg tror at f.eks. SABA og "Sand" vil kunne sikre en kneben billet med så abnormt høje procenter på hende. Allersidste sekund af sangen kunne dog med fordel redigeres til et ørkenvindsus.
Danmarks vinderodds i Eurovision er ikke optimiske, på omkring odds 300, og oddset er steget hos bookmakerne siden de 8 sange blev offentliggjort. Men det skyldes kun vinderchancen, det helt exeptionelle. Ikke kvalifikation. Dog i finalen havde det gamle jurypointsystem været bedre end den eksponentielle graf, da Saba er svær at hade. Konkurrenterne indtil nu satser især på seerne, så en jurybasker vil få det let for top 10.
Vi er nok middel uden vennelandet Islands hjælp. Et groft slag på tasken 1. feb.: 55% for finale. Vi skal dog kun bruge ėn god sang, og ikke otte! Så det bliver en gyser, og selv jævne sange kan reddes live på 'stage presence'.
Foto: PATRICK VAN EMST / ANP / AFP
Livebetting på danske MGP 2024
Du vil kunne finde liveodds på MGP hos spiludbydere som Unibet og Bet365, der vil åbne for livebets på både vinder og Top 3 under showet.
Her kan du med fordel vente med at gøre dine væddemål til du har hørt sangene live på scenen, og især holde øje om sangene får DRs Koncertsal til at gynge. Faktisk kan mange point flyttes af en god optræden på scenen, hvis sangen bliver leveret med det berømte glimt i øjet og flot sceneshow. Det plejer også at være et godt tegn, hvis man kan høre en knappenål falde til jorden.
Samtidig kan favoritsange falde helt til jorden, fordi den ikke når ud over scenekanten. Men et godt råd er, at man ikke skal vente for længe, og at folk kan se sceneprøver før showet.
Man kan også fange et par gode meningsudvekslinger efter generalprøven (kl 15) på sociale medier. Husk dog, at man sidste år via app har kunnet stemme på hvilke 3 sange som skal videre i flere dage før showet, hvilket gør overraskelser mht. at nå top 3 en my mindre sandsynligt! Der var stemmekaos hos DR sidste år, hvor appen gik ned, og nødproceduren blev taget i brug.
Man skal også være opmærksom på, at juryen (kun den danske halvdel) bestemmer meget, hvis de koordinerer deres sang. Så vil du have størst chance for overskud på livebetting, så sats på jury-darlings i 2. afstemningsrunde. Gå efter faglig nytænkning, god vokal og international impact.
Melodi Grand Prix vises lørdag d. 17. februar kl. 20 på DR.
God musikfest - og husk at musiksmag er forskellig mennesker imellem!
Se liste over de seneste års vindere af Dansk Melodi Grand Prix samt deres placering ved Eurovision.
Ofte stillede spørgsmål om Dansk Melodi Grand Prix
Hvornår er der MGP 2024?
MGP 2024 starter lørdag den 17. februar klokken 20.00. i Koncertsalen i DR Koncerthuset.
Hvem vandt MGP 2023?
Reiley vandt MGP 2023 med sang "Breaking my heart".
Hvor kan man se Dansk Melodi Grand Prix?
Du kan følge med på DR, der traditionen tro er arrangør. Dansk Melodi Grand Prix kan ses på DR1, og det kan også streames på dr.dk/tv.
Hvad har været den største overraskelse ved Dansk Melodi Grand Prix?
Mod alle odds vandt Chanée & N'evergreen med "In a moment like this" ved Dansk Melodi Grand Prix 2010. Bet24-oddssætter Jan Trier udtalte dengang: "Sangen ´In a moment like this´ vil man hurtigt slukke for, hvis den var i radioen". De gav odds 27 for vindersangen, hvilket var højeste odds blandt alle deltagere det år.
Hvornår blev MGP holdt første gang?
Dansk Melodi Grand Prix afholdes af DR og har fundet sted siden 1957.