Oscar-akademiet rammer ikke altid plet med deres prisuddeling og vi har her set nærmere på nogle af store film, der er blevet forbigået. Du kan her se vores Top 10 over de største Oscar-snubs og overraskelser.
Der er stor spænding om, hvilke film og skuespillere, der løber med den gyldne Oscar ved den fornemme prisuddeling. Og hvert år er der også fokus på, hvem der bliver forbigået af Oscar-akademiet, de såkaldte Oscar-snubs.
Denne gang er især den farverige komediefilm ´Barbie´ løbet med overskrifterne og med over 400.000 solgte biografbilletter, blev 'Barbie' den bedst sælgende film i de danske biografer i 2023.
Men det bliver ikke til en Oscar-statuette i år til Margot Robbie, da hun ikke modtog en nominering for rollen som Barbie og heller ikke instruktør Greta Gerwig er blandt nominerede til årets store Oscar-show.
Det har ført til en del debat og Margot Robbie og Greta Gerwig bliver nu fremhævet som årets Oscar snubs.
- Jeg var især overrasket over, at Greta Gerwig ikke blev nomineret til bedste instruktør. Det er næsten skandaløst. Bare det at filmen eksisterer, er hendes fortjeneste.
- Politikens filmanmelder Nanna Frank Rasmussen er overrasket over, at Barbie blev forbigået af Oscar-akademiet
Top 10 over de største Oscar-overraskelser
Her er vores liste over de 10 største Oscar-snubs.
10. Raging Bull
Til Oscar-uddelingen i 1981 var Martin Scorsese ret massiv favorit til at vinde Bedste Instruktør for mesterværket ´Raging Bull´ med Robert De Niro i hovedrollen som bokseren Jake LaMotta. Det blev i alt til otte nomineringer til ´Raging Bull´, der også var kørt i stilling til at snuppe den gyldne statuette for Bedste Film.
Men vinderen blev Robert Redford, der med filmen ´Ordinary People´ fik både Bedste Instruktør og Bedste Film-prisen.
Robert De Niro gik dog ikke tomhåndet hjem, da han modtog en Oscar for Bedste mandlige hovedrolle, men mange mener nu alligevel, at ´Raging Bull´ havde fortjent større anerkendelse fra akademiet og burde have høstet flere statuetter.
9. Lost in Translation
Bill Murray blev lidt lun på den vidunderlige Scarlett Johansson i Sofia Coppola´s ´Lost in Translation´ fra 2003. Men der var ikke samme kærlighed fra Oscar-akademiet, og meget overraskende var Scarlett Johansson ikke blandt de nominerede til Bedste kvindelige hovedrolle.
´Lost in Translation´ blev ikke komplet overset, da Bill Murray blev nomineret til Bedste mandlige hovedrolle, Sofia Coppola var nomineret til Bedste Instruktør og så var ´Lost in Translation´ var også nomineret til Bedste Film.
Men Scarlett Johansson kan tillade sig at være skuffet over ikke at blive nomineret og at det blev kun til en Oscar til ´Lost in Translation´, der modtog prisen for Best Original Screenplay.
8. Arrival
Det er blevet til 6 nomineringer i alt, men Amy Adams har endnu ikke vundet en Oscar. Det var en enorm overraskelse for alle, at Amy Adams end ikke blev nomineret til Bedste kvindelige hovedrolle for sci-fi filmen´Arrival´ fra 2016.
Anmeldelserne var ellers vilde med ´Arrival´, der blev kaldt for årets bedste film og spået store Oscar-chancer. At den skulle ende helt udenfor nomineringerne er uforståeligt, men sci-fi er en genre, der har svært ved at slå igennem hos de ofte noget konservative akademi-medlemmer.
Nomineringen for Bedste kvindelige hovedrolle gik i stedet bl.a til Ruth Negga for rollen i Jeff Nichols’ borgerrettighedsfilm ’Loving’.
Takket være et krystalklart overblik og fantastiske skuespillere holder instruktør Denis Villeneuve tungen lige i munden og samtlige bolde i luften. Det ufattelige bliver fatteligt. Og ’Arrival’ forløses som en fantastisk og samtidig dybt menneskelig symfoni.
- BT gav 6 stjerner i deres anmeldelse af ´Arrival´
7. American History X
Det er en barsk film, hvor Edward Norton træder i karakter som skinhead og ´American History X´ er bestemt en film, som er svær at ryste af sig.
Oscar-akademiet er traditionelt set ikke begejstrede for voldelige film og kontroversielle emner som nynazisme. Det blev kun til en enkelt nominering, da Edward Norton var inkluderet blandt de nominerede i kategorien Bedste mandlige hovedrolle.
Han blev dog slået af Roberto Benigno, der fik Oscar-statuetten for ´Life is Beautiful´.
6. Uncut Gems
Komedier klarer sig rigtigt dårligt ved Oscars, og de ofte meget fjollede film med Adam Sandler har ikke vundet mange fans i Oscar-akademiet.
Men i thrilleren ´Uncut Gems´ fra 2019 går Adam Sandler nye veje og mange havde forventet, at det ville føre til den første Oscar-nominering nogensinde for sin skildring af gambleren Howard Ratner.
Men sådan skulle det ikke gå for Adam Sandler, og Oscaren for Bedste mandlige hovedrolle gik til Eddie Redmayne i rollen som Stephen Hawking i ´The Theory of Everything´.
5. Brokeback Mountain
And the Oscar goes to ´Crash´ (wow). Det var også en tydeligt overrasket Jack Nicholson, der fik æren af at afsløre vinderen af Bedste Film i 2006.
Det er vanskeligt at forklare, hvordan det kunne gå til at storfavoritten ´Brokeback Mountain´ ikke fik Oscar-statuetten. Måske skyldes det homofobi i Hollywood og Oscar-akademiet endnu ikke var klar til at ryste posen. De færreste vil argumentere for at `Crash´ fortjente prisen.
´Brokeback Mountain´ står fortsat som sort sky over Oscar-akademiet, og er et af de største Oscar snubs.
4. Goodfellas
Igen måtte Martin Scorsese forlade den fornemme Oscar-fest uden en statuette, da Oscaren for både Bedste Film og Bedste Instruktør i 1991 i stedet gik til Kevin Costner for ´Dances with Wolves´.
Gangster-filmen ´Goodfellas´ med Robert De Niro og Ray Liotta er gået hen og blevet en klassiker og som plaster på såret for de mange Goodfellas-fans, så fik Joe Pesci en Oscar for Bedste mandlige birolle for rollen som Tommy DeVito.
Martin Scorsese måtte vente til 2007, hvor han fik sin første Oscar for Bedste Instruktør for ´The Departed´.
3. Fight Club
Kult-filmen ´Fight Club´ med Edward Norton og Brad Pitt fik én nominering ved Oscar-prisuddelingen i 2000. Det var endda kun for Bedste Effekter og her løb ´Matrix´ med prisen.
Igen viste Oscar-akademiet at voldsfilm ikke scorer topkarakter hos dem og ´Fight Club´ blev overset i alle de store kategorier. Så der var ikke plads til ´Fight Club´ blandt de nominerede til Bedste Film og David Fincher blev heller ikke nomineret til Bedste Instruktør.
Den store Oscar-vinder det år blev i stedet ´American Beauty´, hvor Kevin Spacey fik en Oscar for Bedste mandlige hovedrolle. Her blev Edward Norton forbigået og burde så absolut have fået en plads blandt de nominerede.
De øvrige nominerede det år var Russell Crow for ´The Insider´, Richard Farnsworth for `The Straight Story´, Sean Penn for ´Sweet and Lowdown´ og Denzel Washington for ´The Hurricane´.
2. Saving Private Ryan
Steven Spielberg er uden tvivl en af de største og mest succesfulde filminstruktører, så det var ikke så overraskende, at han modtog prisen som Bedste Instruktør for krigsfilmen `Saving Private Ryan´ med Tom Hanks og Matt Damon.
Men der skete noget uventet, da vinderen af hovedprisen Bedste Film blev afsløret. Her var det forventet at ´Saving Private Ryan´ ville løbe med æren.
Ofte sker der et stort arbejde fra filmselskaberne bag kulisserne for at køre en film i stilling til at vinde en Oscar. Og det kan have været årsagen til at ´Saving Private Ryan´ blev forbigået. Der blev nemlig søsat en langvarig og opsigtsvækkende kampagne for at ´Shakespeare in Love´ skulle vinde Bedste Film.
Det førte også til beskyldninger om, at Miramax og Harvey Weinstein havde købt og betalt for ´Shakespeare in Love´ skulle vinde og det bliver ofte fremhævet, som en af de største Oscar-skandaler nogensinde.
1. The Shawshank Redemption
Hvordan kan man dog overse mesterværket The Shawshank Redemption? Fængselsdramaet med Morgan Freeman i rollen som ´Red´ og Tim Robbins som den uskyldigt dømte Andy Dufresne er fortsat nr. 1 på IMDBs liste med en rating på 9,3 og er af mange anerkendt som den bedste film nogensinde.
Det burde ikke være muligt, men Shawshank Redemption (på dansk fik den titlen ´En Verden Udenfor´) modtog ikke én eneste Oscar i de store kategorier.
Det blev ellers til syv nomineringer i 1995, herunder Bedste Film og Morgan Freeman modtog også en nominering i Bedste mandlige hovedrolle-kategorien. Men de måtte alle gå tomhændede hjem, da Tom Hanks og storfilmen ´Forrest Gump´ ryddede bordet det år.
Ofte stillede spørgsmål
Hvilken film har vundet flest Oscars?
Rekorden for flest vundne Oscars er 11 og tre film har opnået dette; Ben-Hur (1959), Titanic (1997) og Ringenes Herre - Kongen vender tilbage (2003).
Hvilken skuespiller har modtaget flest Oscars?
Katharine Hepburn har vundet 4 Oscars for Bedste kvindelige hovedrolle. Daniel Day-Lewis har vundet tre Oscars for Bedste mandlige hovedrolle.
Hvilken skuespiller har modtaget flest nomineringer?
Meryl Streep har opnået flest Oscar-nomineringer nogensinde, med hele 18 nomineringer. Hun har vundet tre gange for Bedste kvindelige hovedrolle.