Øystein Telnæs, ansvarlig redaktør for www.franskfotball.com, har taget et statistisk kig på 2011/12-sæsonen i den franske Ligue 1. Interessante tal man måske kan bruge i næste sæsons tipning...

Vi har vært vitne til en høydramatisk sesongavslutning i Ligue 1 hvor overaskelseslaget Montpellier stakk av med gullet foran nesen på oljerike PSG. Et helt spesielt seriemesterskap, ikke bare i Frankrike, men i hele Europa. En seier for fotballen. Hvordan vant man ligaen, og hvordan så motstanderne ut fra et statistisk perspektiv?


Med ligaens 13. høyeste budsjett levnet ikke franske fotballeksperter Montpellier de store sjanser. Det annerkjente magsinet  France Football tippet at «La Paillade» skulle bedre seg noe etter fjorårets 14.plass, men hadde ikke i sin villeste fantasi sett for seg seriemesterskap. Det hadde nok heller ikke lagets karismatiske president «LouLou» Nicollin som uttalte følgende i februar måned: 

«Det er ingen sjanse for at vi blir seriemestere. Hvis jeg var PSG, Lille eller Lyon og ble slått av Montpellier ville jeg stukket meg i rumpa med en pølse!».

Det er kollektivet Montpellier som har stått frem denne sesongen, noe som står i sterk kontrast til PSG, som har gjort seg avhengig av enkeltprestasjoner av lagets supersstjerner. 

Det var ikke bare i toppen dramaet utspilte seg, for det var en grunn til at siste serierunde ble omtalt som «D-dagen». Hele åtte lag kunne rykke ned, noe som er helt utenom det vanlige om vi sammenligner med andre ligaer. Det var også tøff kamp om den siste europacupplassen mellom St.Etienne, Rennes, Toulouse og Bordeaux.  I teorien var det kun fem lag som ikke hadde noe å spille for: Lille, Lyon, Auxerre, Nancy og Marseille. Dette vitner om en liga som er svært jevn og konkurransedyktig. 

Nedenfor har jeg tatt for meg ligaen sett fra et historisk og statistisk perspektiv for å muligens finne noen svar. Kan ligaen forklares utifra tall, og er det noe vi som oddsspillere kan dra nytte av?

Om dette er informasjon som kan brukes kan vel kanskje diskuteres, men de er til refleksjon og ettertanke. De harde fakta maler sjelden det nyanserte bildet, noe jeg selv har fått erfare etter å ha følgt denne ligaen tett som både oddstipper og entusiast. De er dog med på å danne et helhetsinntrykk som jeg tror det er viktig å ha i bakhodet. Dette er en liga det er vanskelig å tjene penger på da den hviler på veldig mange tilfeldigheter. Alle kan til enhver tid slå alle, og i bunn og grunn kan alt skje, men det er samtidig det som gjør Ligue 1 til det den er.


Værdi i målrige kampe - og straffespark

Det første og kanskje mest interessante aspektet med Ligue 1  er antall scorede mål.  Det er naturlig å ta utgangspunkt i «post-Lyon-perioden» som er alt etter 2007/2008-sesongen. Trofé-grossisten vant som kjent serien syv ganger på rad før den tid, og vi har siden den gang hatt fire forskjellige vinnere; Bordeaux, Marseille, Lille og nå Montpellier.


Ser vi på tabellen nedenfor som viser antall scorede mål i den nevnte perioden, er det oppsiktsvekkende at antall scoringer har besteget den magiske 2,5-grensen. Som alle oddsere vet er det denne linjen bookiene genrelt legger seg på, og dette skal det være mulig å utnytte i en liga som normalt har høy odds på mange mål. Tiltross for et snitt på 2,34 scoringer per kamp i fjor, var det svært sjelden å se bookier som la seg under to i odds på over 2,5 scoringer denne sesongen. I kombinasjon med oversikt over spillerfravær kan dette potensielt være en gullgruve neste sesong. En annen interessant observasjon er at det er tilnærmet dobbelt så mange straffescoringer sammenlignet med tidligere sesonger.


Jeg kunn gjennomgått lag for lag for å sikre sterkere bevis, men dette blir for tidskrevende. Istendefor har jeg sett på en del interessant statisikk fra inneværende sesong.

Stats lag for lag 2011/2012:

1. Montpellier
Seriemesteren var langt fra det mestscorende laget, men slapp sammen med Toulouse inn minst mål (34) av samtlige. Hjemme på Stade de la Mosson har laget kruttsterke 16-2-1 denne sesongen (kun slått i kamp av PSG).  Statistisk sett er man nest best på gjennvinninger (20.9 per kamp), og har vunnet nest flest hodedueller (69 %). 

Disse tallene forklarer noe av styrken defensivt, men det er det frittspillende offensive Montpellier-laget med spillere som Younes Belhanda som har blitt lagt merke til. Olivier Giroud ble årets toppscorer i Ligue 1 med 21 mål, riktignok like mange som Nenê, men kan smykke seg med tittelen ettersom han har mindre antall straffescoringer (2). Montpellier har både flest skuddforsøk (15.6 per kamp) og flest skudd på mål (5.8 per kamp). 

Ser vi på spillerprestasjon har Giroud flest skuddforøk i ligaen (4,5 per kamp) hvor 2,1 av dem i snitt var på mål. Targetspissen har vunnet flest hodedueller (3,7 per kamp) i ligaen, men har tiltorss for dette bare scoret en gang med hodet. 

2. PSG
PSG har scoret flest mål i årets utgave av Ligue1 (75 mål), og flest mål i andre omgang (48 mål). Utifra de 75 scoringene har 43 kommet fra etablert spill, og ni mål kommet på kontringer, noe som er best av samtlige. Videre kan det nevnes at hovedstadslaget har høyest andel gjennombruddspasninger (7 per kamp), hvor både Nenê og Javier Pastore har 0.7 per kamp. 

Det er ingen tvil hvem som har vært PSG sin beste spiller denne sesongen. Nenê er som allerede nevnt delt toppscorer med Giroud med 21 mål, og har i tilegg flest nøkkelpasninger i ligaen (3,7 per kamp).  Negativt er det dog at Nenê har flest dispossesions  (3,6 per kamp), noe som forøvrig er den høyeste andelen blant spillere i de topp fem ligaene i Europa. Som klubb hadde PSG det høyeste tilskuersnittet med  42 892 betalende gjester per kamp. 

3. Lille
Fjorårets seriemester var denne sesongen flinkest til å holde på ball (59% posession). Dette korelerer med antall presise pasninger på 83 %. Best av samtlige var den rutinerte midtbanestrategen Florent Balmont med en passningssikkerhet på 89.1 %. Vidunderbarnet Eden Hazard, som for andre år på rad ble kåret til årets spiller, hadde flest antall assist (17) og flest antall vellykkede driblinger (2.3 per kamp). Ingen er vanskeligere å stoppe i Ligue 1 enn den unge belgieren som i snitt har blitt felt 3.8 ganger per kamp. 

Dette er en medvirkende faktor til at Lille har scoret 20 ganger på dødball, og tolv ganger fra krittmerket. Lilles livlige angrepsfotball begeistrer tydeligvis publikum, noe oppmøteprosenten på 94,5% bekrefter.

4. Lyon
Dette er første gang siden 97/98-sesongen Lyon ikke kvalifiserer seg til Champions-League. Noe av grunnen er er generasjonsskifte klubben befinner seg i. Noen gamle travere leverer dog fortsatt. Kim Källström er den utespilleren sammen med Rennes’ Yann M’Vila med flest vellykkede langpasninger (7,7 per kamp).

5. Bordeaux
Bordeaux sikret europacupplass med en viktig 2-3-seier mot ASSE i siste kamp. Dette er lagets beste plassering siden gullet i 08/09-sesongen.  En underlig statistikk er det at «les Girondins» er det laget med flest poeng om man baserer kampen på de første 45 minuttene.

6. Rennes
Rennes hadde denne sesongen troppen med yngst snittalder (24.2 år). Den ettertraktede midtbanegeneral Yann M’Vila strødde om seg med desidert flest pasninger i Ligue 1 (71.8 per kamp). 

7. St.Etienne
Oppsiktsvekkende er det at midtstopper Jean-Pascal Mignot  er registrert uten et eneste balltap denne sesongen. Til gjengjeld er han den spilleren som har pådratt seg flest røde kort. Med sine 16 nettkjenninger er Pierre-Emerick Aubameyangs ligaens største bidragsyter per lag (34 %). Artig er det at ASSE er det laget som har scoret flest selvmål denne sesongen (4).

8. Toulouse
Toulouse sin stramme organisering bakover har gitt resultater denne sesongen, men det holdt ikke helt inn, mest pga av svikt i angrepsspillet. Av spillerprestasjoner må keeper Ali Ahmada trekkes frem. Han har holdt nullen hele 19 ganger, noe som er det klart høyeste i ligaen. Toulouse hadde flest gjennerobringer per kamp (24.4) da spesielt høyreback Pavle Ninkov (4.7).

9. Évian
Opprykker Évian tok en sterk niende plass, men hadde vi bare basert kampene på de siste 45 minuttene hadde de rykket ned. Da er det kanskje ikke så overaskende at mineralvannslaget er mestscorende i første omgang med hele 33 nettkjenninger. En aldrende Oliver Sorlin ble driblet flest ganger (2.4 ganger per kamp). Hjemme på Parc de Sports (som egentlig ikke er den orginale hjemmebanen til klubben) har laget sluppet inn flest scoringer denne sesongen (0,7 mål i snitt).

10. Marseille
Marseille har vært gjennom en skandaløs sesong, og lagets Coup de la Ligue trofée er bare et plaster på såret. En av få spillere med godkjent innsats  er stopper  Julio N’Koulou. Tiltross for sin unge alder fremsår han som kald og rolig i de bakre ledd, og 89% vellykkede pasninger vitner om kvalitet.  Sammen med Évians Aldo Angoula bidro han og til å sette flest spillere i offside (1,4 ganger per kamp). Stoppermakker Souleymane Diawara scorte sammen med Lyons Aly Cissokho flest selvmål denne sesongen (2).  Mathieu Valbuena hadde høyest andel vellykkede crossere per kamp (2.8). 

11. Nancy
Nancy vinner årets fairplay-award etter å kun ha pådratt seg  1,5 gule kort per kamp, og bare to røde totalt. Urovekkende er det dog at keeper Guy Rolan N’Dy Assembe hadde den dårligste pasningskvaliteten i ligaen (33.6% suksessrate). Han er ikke videre kjent med å være god med ballen i beina.

12. Valenciennes
Valenciennes scorte minst mål på dødball (8), samme antall som Nancy, Rennes, Sochaux. Videre kan det nevnes at de røde fra nord hadde minst gjennerobringer per kamp (15).

13. Nice
Nice er kjent for sin ekstatiske fanskare, men det gjenspeiles ikke i oppmøte. «Les Aiglons»  leverte de dårligste tallene med tanke på publikumskapasistet (49,2 %).  Høyreback Fabian Monzon stod for hele syv straffescoringer, og har vært mulig å spille til flott odds gjennom hele sesongen. Undertegnede traff i innledningen av sesongen med et tips til 21 i odds.

14. Sochaux
Sochaux pådro seg minst gule kort av samtlige lag (50). De gule fra Peugeut-byen var sammen med Ajaccio det eneste laget i ligaen som ikke scorte på en eneste kontring. Interessant er det og at man bare scoret åtte mål på dødball i forhold til 13 året før. Sochaux slapp inn desidert flest mål i andre omgang (40 totalt).

15. Brest
Å spille på krysset i Brest sine kamper har uten tvil gitt avkastning denne sesongen. Hele 17 ganger har det blitt poengdeling når laget fra det forblåste nordvest har vært involvert.Det skal og nevnes at Brest stod for minst mål fra etablert spill (16), minst mål i de siste 45 min (13 mål totalt), og minst mål totalt (31 mål).

16. Ajaccio
Ajaccio har troppen med høyest snittalder (28 år) denne sesongen. Den lille og intime Stade Francois Cotty gir uten tvil korsikanerne en hjemmefordel, men snittet er det desidert laveste i Ligue1 (6338 i snitt).  Øyboerne er og kjent for sitt temperament, noe et kortsnitt på 2,4 gule per kamp, samt  en øvre total på ni røde kort, bekrefter.

17. Lorient
Det ville seg ikke for mattematikk-professor Christian Gourcuff denne sesongen. I år så han midtbanekriger Jean-Alaixys Romao lage flest frispark (2.8 per kamp), og Bruno-Ecule Manga klarere flest baller (11.8). Kanskje ikke det mest innbydende av statistikker?

18. Caen
Caen mistet veldig ofte konsentrasjonen i andre omgang, noe hele 36 innslupne sier alt om. Likevel stod en spiller som Thomas Heurtaux frem og hadde 1.2 blokkeringer per kamp, og er i tilegg mye av grunner til at «les Malherbes»  satte inn flest taklinger (24 per kamp). Tiltross for dette rykker laget ned. Det har gjennom en sesongen vært altfor ustabile.

19. Dijon
Dijon hadde det dårligste forsvaret i ligaen, og slapp inn hele 63 mål (1,6 i snitt). Younousse Sankharé vant flest taklinger i Ligue 1 denne sesongen (3.9 per kamp), men til ingen nytte.

20. Auxerre
Forsvarsspiller Stéphane Grichting er sammen med Bordeaux’ Marc Planus og Ajaccios Anthony Lippini de eneste utespillerne som ikke har registrert en eneste avslutning denne sesongen. Auxerre har bare fått én straffe denne sesongen, noe som er minst av samtlige. Auxerre slapp inn flest mål i første omgang (28 mål totalt), noe som ofte «drepte» kampene tidlig. 


Kilder: Ligue1.com , whoscored.com