Det sidste monument dette år står for døren. Liege-Bastogne-Liege er Ardennernes dronning. Jesper Sørensen har kigget nærmere på det åbne Ardenner-løb...
Liege-Bastogne-Liege er et helt særligt løb på kalenderen. Det er først og fremmest ét af fem monumenter, der hylder de største af de største blandt klassikerne, og her hører den gamle dame i høj grad til.
Her får vi nemlig et frisk favoritfelt, der mikser de bedste klassikereryttere med feltets bedste klatrere. Lige fra spinkle Barguil til den noget større Greg van Avermaet. Løbet passer i den grad til flere forskellige ryttertyper.
Man kan ikke på forhånd sige, at løbet favoriserer én type over en anden. Det afhænger ekstremt meget af, hvordan løbet bliver kørt. Nogle år er det de rene bjergryttere, der stikker afsted, mens det andre år er klassikerryttere som Albasini, Gilbert og Gerrans.
Tendensen de senere par år har været, at en større gruppe er kommet ind omkring målområdet. Her kan få ryttere så rykke væk i det kuperede landskab, men umiddelbart har det været lidt mere kontrolleret og samlet de seneste par år.
Men løbet er charmerende, netop fordi så mange ryttere kan vinde løbet - hvem skal man tro på forud for løbet? Der er mange kandidater, og jeg vil forsøge at gennemgå de vigtigste aktører forud for søndagens løb.
Odds & tips - Liege-Bastogne-Liege 2017
Hold øje med tips fra BetXperts cykelekspert:
Jesper Sørensen
Vinder |
Bedste odds | Bookmaker |
Alejandro Valverde | 3,00 | |
Michal Kwiatkowski | 7,00 | |
Dan Martin | 8,00 | |
Tom Dumoulin | 21,00 | |
Sergio Henao | 23,00 |
Favoritten
Liege-Bastogne-Liege er afgjort mere åbent end Fleche Wallonne, men det er svært ikke at kigge lidt på Fleche Wallonne, når man skal udpege favoritten.
Alejandro Valverde, Movistar
Alejandro Valverde er den helt store favorit. Spanieren har alle egenskaber, der skal til for at vinde dette løb. Det viser sig også på sejrslisten, hvor Valverdes navn figurerer tre gange, senest i 2015. Én sejr mere bringer ham op på siden af Moreno Argentin og lige bag Eddy Merckx, der har flest sejre i løbet med fem.
I Fleche Wallonne var han knusende suveræn som normalt. Jeg havde spekuleret lidt i, at han manglede lidt i forhold til de seneste par år, men der var ingen tvivl, da han først lukkede op, og han kunne tage det roligt på de sidste 50 meter.
Han bliver næppe sat på bakkerne, og i finalen i Ans vil han være den hurtigste - særligt nu hvor Alaphilippe ikke stiller til start. Der er en masse ting, der taler for ham.
Skal man fokusere på nogle af de ting, der taler mod en Valverde-sejr, så er det dels, at løbet er ret åbent, og at han ikke altid er på forkant af tingene. Det så vi for eksempel i Amstel Gold Race, hvor han missede det afgørende ryk.
Og så er der holdet: Movistar er et ret stærkt hold, men jeg synes ofte, de bliver brugt lidt forkert, og så mangler han superhjælperen, der kan sidde med ham i finalen. Det ligner nærmest Rojas, baseret på de tidligere endagsløb, mens også Moreno kan være solid, men han er et stykke fra fordums styrke.
Det er to vitale svaghedstegn i dette løb, og det gør, at jeg ikke tør røre Valverde til oddset. Han er selvsagt favoritten, men Liege-Bastogne-Liege er et ret åbent løb, og hele feltet vil gøre alt for at undgå Valverde, der så ovenikøbet har få svaghedstegn, når det kommer til at være på forkant med tingene.
Udfordrerne
Feltet efter Valverde flyder lidt mere sammen, men umiddelbart er der to kandidater, der overstråler de øvrige lidt mere, nemlig Michal Kwiatkowski og Dan Martin.
Dan Martin, Quick Step Floors
Dan Martin har allerede vundet løbet én gang tidligere, og var faktisk også ret tæt på i 2014, indtil han styrtede. Han så godt kørende ud i Fleche Wallonne, hvor det blev til en andenplads, men man kan undre sig over, hvorfor han startede Mur de Huy i håbløs position.
Dan Martin er så god til disse endagsløb, fordi han er brølstærk, men han besidder også en god løbsnæse. Jeg vil ikke påstå, at han er én af de bedste rent taktisk, men han har næse for, hvornår han skal angribe, og hvornår han ikke skal. Der har han en lille fordel over for eksempel Alejandro Valverde.
Han er ikke den stærkeste på bakkerne, og han er ikke den hurtigste på målstregen, men han vinder masser af løb på grund af sin aggressive kørestil. Hans spurt må ikke tales ned, for han er såmænd hurtig nok, men han slår ikke Valverde i en reel spurt om sejren.
Hans hold burde have været pumpet med favoritterne, men både Philippe Gilbert og Julian Alaphilippe har været tvunget til at melde afbud. Det betyder, at holdet i stedet fokuserer 100 % på ireren. Han får stadig et par stærke holdkammerater, og måske er det ikke det værste, at holdet er helt fokuseret på ham.
Martin kan sagtens vinde løbet, men han skal have gang i sine velkendte veltimede angreb i finalen - og det kræver, at han har de ben, som han ofte har i disse klassikere.
Michal Kwiatkowski, Team Sky
Michal Kwiatkowski er endelig tilbage på højeste niveau. Efter et par skuffende sæsoner har han vist flotte takter i denne sæson, hvor han har vundet Strade Bianche og Milano-San Remo, mens han også så stærk ud i Amstel Gold Race og hentede en top 10-placering i Fleche Wallonne.
Liege-Bastogne-Liege bør passe ret godt til polakken. Han er god på bakkerne, men han er endnu bedre på en hård, selektiv rute, som vi så i Amstel Gold Race. Og i finalen har han en solid spurt, som kan udfordre de fleste. Han burde have vundet spurten mod Gilbert i Amstel.
Han viste måske lidt i Fleche Wallonne, at han mangler et par procenter endnu, men det betyder mindre i et løb som dette. Han har den rigtige kombination af egenskaber til at kunne vinde løbet, og i form af Sergio Henao har han en perfekt makker til at animere løbet i finalen.
Tilbage i 2014 blev han nummer tre i løbet, men siden har han faktisk ikke rigtigt kørt flotte placeringer hjem. Det hænger måske sammen med, at han som regel har en meget travl forårssæson, og heller ikke i år er han blevet sparet for løb. Det er typisk et af de sidste løb for rytterne, før de forbereder sig på anden del af sæsonen, så måske har han været ved at løbe tør for energi på denne tid af sæsonen.
Umiddelbart har jeg dog kun set ham være solidt kørende, og han bør være med i finalen her.
Spiltanker om de tre favoritkandidater
Oddset på Valverde lokker mig ikke, og jeg synes heller ikke, Kwiatkowskis odds er vanvittigt højt. Dan Martin skal nok være deroppe, og han var én af de klart stærkeste på Mur de Huy, hvor han startede håbløst langt nede, men hans chancer er baseret på et stærkt angreb fremfor en hurtig afslutning, og så er jeg sjældent helt hooked på de "lave" odds. Det er dog hans odds, der lokker mest af de tre, og umiddelbart kigger jeg mod lidt langskud eller holder mig fra vindermarkedet i dette løb.Outsiderne
Jeg har nævnt det et par gange, og jeg holder gerne fast i det: Løbet er uhyre åbent, og et bredt felt af ryttere kan vinde løbet. Derfor kan det være værd at kigge med i denne kategori.
Sidste år blev ex-verdensmesteren Rui Costa nummer tre, og Liege-Bastogne-Liege er måske det eneste af de tre Ardenner-løb, der passer ham. Han var ret stærk i Amstel Gold Race, så formen må være der. Særligt hvis vejret er skidt, er portugiseren i hopla.
Colombianske Sergio Henao har været ret stærk hele klassikersæsonen, men han kan få svært ved at vinde det her løb. Han er i forvejen ikke den største vinder, og han har ikke en hård afslutning, hvor han kan køre sejren hjem på. Umiddelbart forestiller jeg mig, at han skal være hjælper for Kwiatkowski, der er deres bedste vinderbud.
Michael Albasini har været ret stærk i klassikersæsonen, og sidste år blev han nummer to i dette løb. Jeg har svært ved at se ham vinde, men han er hurtig på stregen, så hvis han kan komme med i en lille gruppe, er han afgjort ikke uden chance.
Giro d'Italia er målet for Tom Dumoulin, og det betyder, at formen så småt er ved at være der. Han peaker ikke som mange af konkurrenterne i det her løb, og har aldrig haft et topresultat i løbet, men det bør passe godt til ham, og han har en solid afslutning.
Jeg synes, at Warren Barguil har set meget stærk ud, og dette løb er langt hen ad vejen et, der passer ham bedst. Han var ret stærk i Fleche Wallonne, selvom det ikke er det løb, der passer ham bedst. Han er ret spinkel, og det er næppe ham, der skal ude i et langt angreb i finalen, men timer han den rigtigt på sidste stigning, kan han måske overraske konkurrenterne.
Overvejelse: Warren Barguil til odds 29 hos Unibet*
Warren Barguil giver odds 29 hos Unibet*. Det er måske en tand for højt, men desværre har de ikke åbnet for deres top3-marked endnu. Det er nok mere interessant end det rene vinderspil, selvom Barguil næppe ender i top3 i en spurt, medmindre han er i en lille gruppe.En anden interessant franskmand er Romain Bardet fra Ag2r. Han knuselsker løbet og blev blandt andet nummer to i U23-udgaven af løbet for nogle år tilbage. Han er altid med i finalen i løbet, og med hans aggressive kørsel kan han sagtens komme med et afgørende angreb i finalen. Formen ser ud til at være ganske god.
Han har flere gange udtalt sig om løbet, blandt andet i dette interview med Rouleur. Jeg tror på ham.
Mit langskud: Romain Bardet til odds 41
Romain Bardet giver odds 41 hos Betfair Sportsbook* og Unibet*. Det, synes jeg umiddelbart, er for højt, for franskmanden elsker det her løb, og det passer ret godt til hans aggressive kørestil. Det er uden tvivl løbet, han sigter efter her i første halvdel af året, og han har flere gange udtalt sig romantisk om løbet. Jeg synes, odds 41 er ganske solidt betalt for en rytter, der flere gange har bevist, at han kan sidde med i finalen. Jeg kan i al fald godt finde 3 % til franskmanden.En af klassikersæsonens største ryttere er Greg van Avermaet, og kan Simon Gerrans vinde dette løb, så kan Greg van Avermaet også vinde løbet, særligt når man tænker på hans triumf i OL-løbet. Meget skal gå hans vej, men tilbage i 2011 blev han nummer syv. Han har en hurtig afslutning, men kan han følge de lettere rytter på bakkerne?
Rigoberto Uran har virket til at være på vej tilbage mod fordums styrke. Han er der ikke helt endnu, hvilket blandt andet blev tydeligt på enkeltstarten i Baskerlandet Rundt, men i linjeløb har han set fint kørende ud. Han er tidligere blevet nummer fem i løbet, og han er relativt hurtig på stregen, men det bliver næppe ham, der vinder.
Jeg vil også gerne nævne Diego Ulissi. Han laver ikke vildt meget på fremmed jord, og har ikke den store historik i Liege-Bastogne-Liege, men hvis alt står helt rigtigt, så sidder han med i finalen, og så er der vel ikke mange, der kan slå ham i en spurt.
Ruten
Mens man i Fleche Wallonne kan pege på Mur de Huy som det afgørende moment i løbet, så er det svært at gøre det samme i Liege-Bastogne-Liege.
Monumentløbet er i højere grad et selektivt løb, hvor rytterne stille og roligt bliver sat bagfra. Selvfølgelig bliver der angrebet i front, men i store træk kører man løbet forfra hele dagen.
Løbet er 258 kilometer lang og slutter med et svagt stigende opløb i Ans. Før dette venter finalen dog, der består af en række svære bakker, blandt andre ikoniske Côte de La Redoute og Côte de La Roche-aux-Faucons.
- Km 198.0 - Col du Rosier (4,4 km og 5,9 %)
- Km 211.0 - Col du Maquisard (2,5 km og 5 %)
- Km 222.5 - Côte de La Redoute (2,0 km og 8,9 %)
- Km 239.0 - Côte de La Roche-aux-Faucons (1.3 km og 11 %)
- Km 252.5 - Côte de Saint-Nicolas (1,2 km og 8,6 %)
På hver af disse stigninger kan vi sagtens se angreb fra favoritterne, men som tendensen har været i de seneste mange år, så vil de fleste af dem bevare lidt energi til spurten i Ans. Her kan man rykke lidt tidligt i finalen, men har man noget at spille ud med, så gør man det på de sidste 5 kilometer - evt. på Côte de Saint-Nicolas.